Menu Meny
24 timer i Paris

24 timer i Paris

En evig klassiker. En by for alle årstider, for alle følelser og sanser. Vi gir deg et døgn i kjærlighetens by ‒ med noen velkjente severdigheter blant nye opplevelser. Uten engang å skimte Eiffeltårnet.

18 meters svømmetak

Start dagen med noen lengder i hotellets svømmebasseng. På Hotel Parister i 9. arrondissement, et perfekt startskudd for et hektisk døgn i Frankrikes hovedstad, venter et basseng og en yogatime for en frisk start på dagen. En kaffe, croissant og en deilig skål med yoghurt og frisk grapefrukt er belønning på hotellets deilige frokostservering.

Blomstrende by

Marche aux Fleurs på Île de la Cité har tiltrukket seg gartnere og nysgjerrige besøkende siden midten av 1800-tallet. Markedet er fylt med eksotiske blomster, så vel som sesongens lokale planter. Et steinkast unna er byens mest velkjente katedral: Notre-Dame. For en tur opp i tårnet venter en lang kø, mens det er kjappere å besøke kirken på bakkeplan.

Museum på vranga

Hele Centre Pampidou ser ut til at interiøret er lagt på utsiden, svære rør og stenger preger det surrealistiske bygget i Marais, og er like prangende og fascinerende på innsiden, som huser moderne kunst som er like mye på utsiden av boksen som bygget er på innsiden ut. Forvirret? Nasjonalmuseet, et bibliotek og musikksenter er å finne blant avantgarde utstillinger og Stravinskyfontenen, som består av 16 skulpturer som er karakterer fra Igor Stravinskys sanger.

I solveggen

Fortsett bortover i retningen mot Place de la Republique, og i den lille sidegaten Rue Dupetit- Thouars er det tid for lunsj. Gaten er pepret med små kafeer og restauranter, her er det bare å velge hva som skal stå på menyen ‒ eller så er det første ledige bord i solveggen som gjelder. Turistfritt og lokalt.

Bokhandelen Artazart ved Canal Saint Martin, fylt med reisebøker, barnebøker, bøker om grafisk design og kunst ‒ og alt fra plakater til gamle kameraer.
Canal Saint Martin

Langs kanalen, ikke elven

Det er vel kun én vannåre vi tenker på i Paris, selve livslinjen som renner gjennom byen, nemlig Seinen. Men visste du at det er flere kanaler og elver som bringer liv til byen? Forsett østover til Canal Saint Martin, som er like mye en park som avstengt kanal. Begge sider av kanalen huser uavhengige butikker av alle slag, kafeer og barer ‒ det er som en turistfri frisone ‒ som å avsløre en lokal hemmelighet. Gå ikke glipp av den kule bokhandelen Artazart, fylt med reisebøker, barnebøker, bøker om grafisk design og kunst ‒ og alt fra plakater til gamle kameraer. Så smetter du over broen til Le Comptoir Général for noen særdeles gode ettermiddagsdrinker. Sjekk kalenderen for konserter og utstillinger. lecomptoirgeneral.com

Se opp!

Videre fra Canal Martin og broen Ponte de la Grange aux Belles går du tilbake vestover og finner gatene Rue de Vinaigriers, Rue des Petites Écuries og Rue Richer. Her skjer det ikke noe veldig spesielt, småbutikker her og der, en del vintagebutikker og lokale barer. Slaktere og glutenfrie veganbutikker. Mest av alt gir det et innblikk i et variert og lokalt Paris ‒ et stykke unna de mest eksponerte bydelene. Gatene tar deg tilbake forbi hotellet, men fortsett noen kvartaler videre for å se byens vakreste tak, inne på selveste Gallerie Lafayette, et kjøpesenter som er like mye et kunstverk som et sted å studere folkelivet, rettere sagt hvor den store kjøpekraften kommer fra: asiatiske turister.

Lokale butikker i Rue Richer.
Gallerie Lafayette, et kjøpesenter som er like mye et kunstverk som et sted å studere folkelivet.

Opp i høyden, bohemene og vinrankene

Hopp på metroen til Abesses og til bydelen høyt hevet over Paris. Der beboerne ikke kaller seg parisere, men presiserer at de er fra Montmartre. Like ved metroen finner du Les mur des je t’aime, en vegg prydet med «jeg elsker deg» på alle verdens språk. Noen trappetrinn oppover ligger Au Marché de la Butte, som er gjort ikonisk gjennom Amélie, en hyllest til Paris på alle måter.

Titter du oppover husveggene i Montmartre, ser du påvirkningen fra kunstnermiljøet. Store nordvendte vinduer er et sikkert tegn på at et atelier gjemmer seg øverst i etasjene, noen i bruk den dag i dag ‒ andre restaurert fra glansdagene til de store kunstnerne. Alt fra Cézanne, Pigalle, van Gogh, Picasso og Matisse er blant de hundrevis av kjente ‒ og ukjente ‒ malerne, skulptørene og kunstnerne som satte sitt preg på Montmartre. Ta en sving innom Musée de Montmartre for å bli bedre kjent med området og historien ‒ der de forresten produserer sin egen vin fra en av byens fem vingårder. museedemontmartre.fr/en

130 meter over havet, Paris’ høyeste punkt, der står basilikaen Sacré-Cœur stolt og skuer over byen.

Sacré-Cœur og en håndbrygget øl

Byens stjerne, byens aller vakreste bygg. 130 meter over havet, Paris’ høyeste punkt, der står basilikaen Sacré-Cœur stolt og skuer over byen. Kanskje ikke like imponerende inne som Notre-Dame, men stemningen på trappene her ved solnedgang kan ingen ta ifra henne. Tiggere, musikanter, kunstnere, turister og lokale samles her til musikk og byens mest imponerende skue (selv om du ikke kan se Eiffeltårnet herfra).

Tusle ned sidetrappene mot øst istedenfor hovedtrappene rett ned mot turistfellen nedenfor høyden ‒ fortsett til krysset mellom Rue Muller og Rue de Clignancourt for lokalt håndbrygget øl, her er det tett med kule barer og burgerrestauranter. Ungt miljø, som et slags mini-Grünerløkka på parisisk vis.

Champagne og fondant

Paris er en by med store kontraster ‒ og det bør reflekteres i ethvert opphold i denne byen. Sus nedover med banen til Saint-Germain-des-Prés, her ligger det barer og restauranter så tett i tett at det vil være like enkelt som vanskelig for å bestemme seg for et sted. La Boussole byr opp med klassiske franske retter og en elegant sjokoladefondant til dessert, så god at den er verdt turen i seg selv. Akkompagnert med et glass champagne for å starte kvelden i Paris.

Saint-Germain-des-Prés, her ligger det barer og restauranter så tett i tett at det vil være like enkelt som vanskelig for å bestemme seg for et sted.
Et kunstverk og den beste suvenir du kan ta med hjem: makronene fra Ladurée.

Gå ikke glipp av!

Et kunstverk og den beste suvenir du kan ta med hjem: makronene fra Ladurée. Finner flere butikker i byen (og på flyplassen), men den lekreste må være på Champs-Elysées.

Glem det!

Louvre og Eiffeltårnet på sommerens mest hektiske dager. Paris topper igjen verdens mest populære turistby ‒ og det er særlig sommermånedene som tiltrekker seg millioner og millioner av besøkende. Turen opp i Eiffeltårnet eller glimtet av Mona Lisa kan kanskje vente til en Paris-tur utenfor høysesong?

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!