Menu Meny

5 utradisjonelle weekendbyer

Stadig på søken etter noe nytt – nye storbyer å oppdage, uten altfor lang flyreise. Ta da! Her er Vagabonds utvalgte byer for smaksopplevelser, avslappende hotellbesøk – og byer som ikke er som alle andre.

TBILISI, GEORGIA

Blant det dramatiske georgiske fjellandskapet ligger den livlige og sjarmerende Tbilisi. Et potpurri av kirker, katedraler, bygninger som vitner om den sovjetiske arven, veier og smug snor seg oppover åssidene og gjennom dalen.

Innovative kaffebarer, utesteder og futuristisk arkitektur er en like stor del av bybildet som historiske broer og steingamle kirker. Den revolterende byen er ulik noen annen, og har en originalitet som er lett å elske. Hovedstaden strekker seg fra hipsterområdet i nord til sulfurbadene i sør, med ustrukturerte gater på begge sider av Mtkvari-elven.


3 SEVERDIGHETER

Narkalafestningen er verdt et besøk. Mest på grunn av fredsbroen og taubanen som tar deg opp fra Rikeparken. Vel oppe er utsikten over gamlebyen fra Mother Georgia ‒ Kartlis Deda-statuen høydepunktet. Ta gjerne turen gjennom botanisk hage og sulfurkildene tilbake til badene ved Abanotubani.

Mtatsminda fremstilles som en fornøyelsespark, men er så mye mer. Byens beste utkikkspunkt når du med kabelbane fra Vilniusplassen. Vel oppe finnes visstnok en fornøyelsespark, men beliggende i et flott grøntområde med en rekke barer og restauranter er det slettes intet uutholdelig sted.

Dry Bridge startet som et sted overklassen kvittet seg med eiendeler før de flyktet fra landet når USSR kollapset, men i dag er det kunstnere og kremmere som jakter turistenes euro, dollar og yen. Et artig marked for alternative suvenirer, selv med flere kopiprodukter enn originale antikviteter.


3 RESTAURANTER

Barbarestan er såvisst populær blant turister, men ikke uten grunn. Restauranten er basert på Barbare Jorjadze, Georgias svar på Ingrid Espelid, og her serveres festmenyer hele uken. Med beliggenhet midt i den tidligere tyske bastionen, holder de åpent for både frokost, lunsj og middag.

Café Littéra, i det tidligere foreningshuset til sovjetiske forfattere, har blitt en av de mer omtalte serveringsstedene i Tbilisi de siste årene. Både beliggenheten, lokalet, historien og ikke minst maten imponerer. Selverklært ikke-fusion, men inspirert av internasjonal innflytelse gjennom århundrer.

Cafe Pavilion ligger i et rolig og skjermet område av gamlebyen. Et stilfullt og originalt sted med et solid og tradisjonelt kjøkken, som gjerne henter internasjonal inspirasjon til lokale retter. En rolig restaurant med georgisk minimalisme, og en mer vestlig influert lounge med DJ vegg i vegg.

En voksen hipstervibe, stilfull bar, svært populær restaurant og 135 stilfullt innredede rom. Nå har også nabohotellet Stamba åpnet dørene, som deler hage med Rooms.


3 HOTELL

Rooms Hotel ligger i det eksklusive området rundt Vera, i lokalene til et tidligere trykkeri. Et sofistikert og industrielt prosjekt med et søsterhotell i Kazbegi som er like godt gjennomført. En voksen hipstervibe, stilfull bar, svært populær restaurant og 135 stilfullt innredede rom. Nå har også nabohotellet Stamba åpnet dørene, som deler hage med Rooms.

Fabrika ble et vendepunkt for det historiske industriområdet rundt tekstilfabrikken ved Chughureti. 400 senger fordelt over 100 leiligheter, hotellrom og sovesaler, sammen med keramikkverksted, galleri, bokhandel, gartneri, platesjappe og en rekke serveringssteder har gitt kvartalet nytt liv.

Vinotel er hovedhuset til en gammel vingård som ligger midt i sentrum. Det sjarmerende og rustikke bygget har 13 private rom et steinkast fra høydepunktene i gamlebyen. Utsøkt service, uslåelig beliggenhet og en imponerende vinkjeller gjør dette til en av byens beste boutiquehotell.

SULFURBAD

En rekke badehus ønsker å pampre deg med private rom og behandlinger. Behagelig nok, men mest av alt en turistfelle. Gjør heller som de lokale, og dra nytte av de offentlige badene. Tre lari for en sulfurdusj i historiske omgivelser er alt som skal til. Alternativt ta en dukkert i selve kilden inne i botanisk hage.

Reisen hit:

Ingen direktefly fra Norge, men Turkish Airlines har en rekke flyvninger og gode forbindelser til de georgiske byene fra Nord-Europa. Det går flere tog daglig (inkludert nattog) til Batumi, Baku og Jerevan. Togstasjonen ligger rett utenfor sentrum. Det går daglig marshrutkas, minibusser, til Kars, Akhaltsikhe, Kazbegi, Batumi og flere steder i Aserbajdsjan og Armenia.

Tbilisi ligger ikke langt unna de store naturopplevelsene i Georgia.
Tbilisi ligger ikke langt unna de store naturopplevelsene i Georgia.

Som en gjemt krok av de europeiske armene som strekker seg sørover, østover – der det krysser inn i noe helt ukjent, men akk så eksotisk, så varmt og noe helt nytt.

TEL AVIV, ISRAEL

Vi har lenge følt vibbene fra Tel Aviv. Som en gjemt krok av de europeiske armene som strekker seg sørover, østover – der det krysser inn i noe helt ukjent, men akk så eksotisk, så varmt og noe helt nytt. Politikk til side, det er et valg vi tar ved vel så mange reisemål. Akkurat Israel er vanskelig. Allikevel lar vi oss forføre av Tel Aviv. Nye vinder, så mye designernytt som inntar den vernede bauhausarkitekturen i White City, Old Jaffa har fått en real oppussing og er en labyrint av antikvitetsmarkeder, hippe barer, boder med vintageklær, og nye restauranter popper opp over hele byen. En by med hjerte for design, med pulsen på det siste, aller først.

Fabric Hotel - Industriell betong og lun vintagefløyel

En gammel syfabrikk har fått nytt liv som boutiquehotell i et av de hippeste områdene i byen ved Nahalat Binyamin Street. Betongvegger, grønne planter, metallflater og kunst fra de lokale kunstnerne Gidi Gilam og Jennifer Absira – og en takterrasse med utsikt over byen. Baren Bushwick knytter sammen akkurat den rette atmosfæren hotellet er ute etter: miksen av Levanten og New York. Her serveres hipsterkaffe om morgenen og drinker til kvelds.

Dobbeltrom fra kr 2050 per natt. atlas.co.il/fabric-hotel-tel-aviv

Reisen hit: Norwegians flyr direkte fra Oslo til Tel Aviv. 4 timer og 55 minutters reisetid.

Ennå er det røft, upolert, et stadig trafikkaos råder – men den kommunistiske tåken har lettet, og Tirana viser seg frem med fargekledde bygninger, rolige promenader og torg fylt av mennesker og liv.

TIRANA, ALBANIA

Fargerike Tirana! Vi har lengtet etter en ny storby å tilbringe en helg i, og Tirana er mulig noe vanskelig å komme til, men det er verdt turen for å oppdage Albanias livlige hjerte. Ennå er det røft, upolert, et stadig trafikkaos råder – men den kommunistiske tåken har lettet, og Tirana viser seg frem med fargekledde bygninger, rolige promenader og torg fylt av mennesker og liv.

Overraskende for noen er Albania en stigende stjerne på matkartet – her krysser enkle smaker fra Middelhavet seg med røttene fra Balkan, med sterke influenser fra den gang Det ottomanske riket herjet over landet. Matopplevelsene i Tirana er store, det dukker stadig opp nye restauranter som dyrker det tradisjonelle, i møtet med det moderne, der står unge kokker som iherdig ivaretar landets kulinariske tradisjoner. På Oda serveres det mest tradisjonelle, som börek, syltede grønnsaker og tasqebap, som er munnfuller av kjøttbiter, enten av lam eller kalv. Millxhiu er flottere, men fortsatt jordnær fine dining, befriende fritt for hvite duker. Kokken Bledar Kola har blant andre bedre restauranter jobbet på Noma i sin tid, før han vendte tilbake til Albania for å rendyrke det tradisjonelle kjøkkenet med fokus på slow food. Albanske gnocchi med safran og et smaksbrett med lokale oster – ja!

Reisen hit:

Det går ingen direktefly fra Norge til Tirana. Beste ruter er Lufthansa via Frankfurt eller Austrian med mellomlanding i Wien. Rimeligst med Turkish Airlines, men returen krever en natt i Istanbul.

En trøst (og premie) for mangel av direkteruter: «Ingen andre» reiser dit!

ellom havet og severdighetene ligger en av Europas tetteste konsentrasjoner av kafeer, restauranter og barer ved Ladadika.

THESSALONIKI, HELLAS

Ikke langt fra Makedonia, innerst i Egeerhavet ligger byen oppkalt etter halvsøsteren til Aleksander den store, Thessalonike, som var gift med kong Kassandros av Makedonia. Gjennom tidene har byen vært viktig for Europas handel med Syria, Libanon, Jordan og Palestina. Dette ble regulert gjennom offentlig administrasjon, som sammen med satsning på kunst og kultur ga byen en rekke praktbygg. Da store deler av den gamle trehusbebyggelsen i den historiske byen brant ned i 1917, banet det vei for å utvikle byen på ny med paradegater og monumentale torg som byen tidligere manglet.

Sentrum av Thessaloniki ligger rundt hagen til Aleksander den store. Ta turen opp i blodtårnet, nå bedre kjent som Det hvite tårn, for god utsikt og fin oversikt. Herfra leder Pavlou Mela til byens kirker, videre til Det olympiske museum. Mellom havet og severdighetene ligger en av Europas tetteste konsentrasjoner av kafeer, restauranter og barer ved Ladadika. Her samles lokale og besøkende seg på kvelden for en smak av tsipouradika ved tradisjonelle tavernaer.

3 MARKEDER

Modiano-matmarkedet er stedet å handle urter, ost, honning og andre greske delikatesser. Kanskje det beste stedet for brukbare suvenirer. Rett utenfor ligger blomstermarkedet Louloudadika.

Kapani, også kjent som Vlali-markedet, er en av de mest tradisjonelle markedene i Thessaloniki. Siden ottomanske tider har fugl, kjøtt og sjømat og alt man måtte trenge for å tilberede et måltid, blitt handlet her.

Athonos-markedet ligger midt i sentrum ved Dragoumi, Vagdamali og Augerinou. Her lages og selges blant annet flettede kurver og bruksgjenstander som for tusen år siden, men noe mer raffinert i dag.

3 BARER

Fragile er en uformell terrassebar som holder åpent fra lunsj og til solen står opp. Ingen heis, kun en graffitikledd trappesats leder opp til fin utsikt ved en av byens få takterrasser. Anonymt og trendy.

Conservatory eller ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ fungerer like godt for drinker på kvelden som en iskald formiddags-frappé. Bohemsk innredet med retro interiør. Et herlig ubestemmelig sted med god stemning.

Bord de L’eau ligger gjemt blant forretninger og kontorlokaler. Lekker designbar med intim stemning og gode drinker som er like populær blant forretningsfolk som de kuleste hipsterne i nabolaget.

Reisen hit:

Ingen direktefly fra Norge, og vi må belage oss på en mellomlanding ved en europeisk flyplass. SAS flyr via København, mens Aegean flyr via Athen. Thessaloniki ligger kun 2 timer fra Skopje.

TRIESTE. ITALIA

Hva er det eiendomsmeglerne sier? Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Der har du Trieste, strategisk beliggende innerst i Adriaterhavet. En italiensk by, med kort vei til både Slovenia og Kroatia, og det er ikke så langt til Østerrike heller. Italiensk? Tja, kun formelt, for denne byen bærer et sterkt preg av at den i mange år var en viktig havneby for Det østerriksk-ungarske keiserdømme. Den gang var uttrykket «via Trieste» vanlig for alle som skulle fra Sentral-Europa og ut i den store verden. Igjen: italiensk? Jo da, men store deler av byen er preget av arkitektur som kan virke litt forvirrende – er jeg i Wien?

Trieste har ikke de beste museene i Italia, men det gjør ikke byens historie mindre interessant. Se for eksempel på det lille slottet Miramare, som ligger så flott til helt nede ved sjøkanten, og hils på Maximilian, en yngre bror av den habsburgske keiser Franz Josef. Maximilian fikk bygget slottet noen år før han ble konge av Mexico, igjen noen år før han ble tatt til fange der – og drept.

Sånn kan vi holde på, med Trieste som historisk deltaker på den europeiske hovedscene. Interessant, fascinerende, dramatisk. Du fanges av historien i denne byen.

Trieste er også litteraturens by. Her, på byens kafeer, har de sittet og skrevet sine mesterverk: Stendhal, Svevo, Richard Burton, D.H. Lawrence, Rainer Maria Rilke – og selvfølgelig, engelsklæreren og forfatteren James Joyce. Han fullførte The Dubliners, A Portrait of the Artist as a Young Man her og la grunnlaget for Ulysses.

Hvorfor nettopp i Trieste? Vites ikke, men kaffens betydning, og henhørende kaféliv, skal man ikke se bort fra. Og mye av den kaffen som drikkes på Europas kafeer, har vært en snartur innom Trieste, det er her de store kaffehusene holder til. Som Illy. Understøttes av praktisk erfaring når man besøker steder som Caffè Marco og Caffè Tommaseo. To kafeer, estetiske nytelser, og grunn nok til å sette Trieste på det store reisemålkartet.

Trieste er en havneby. Bruk havet, ta en båttur, til Venezia, eller til den lille øya Muggia (20 minutter) – eller bruk båt som springbrett til andre havner i Adriaterhavet. Småskala: Dypp kroppen din i vannet ved Bagno alla Laterna, men bli ikke overrasket når det viser seg at kvinner og menn bader i forskjellige avdelinger. Et bad er ikke så dumt etter at du har strevet deg opp alle de 200 trappene, til toppen av tårnet Faro della Vittoria, byens beste utsiktspunkt.

Hotell: Det lille hotellet Aria Marina i Via Madonna del Mare 12 er både rimelig og godt. (Du må bo der minst 2 netter.)

Mat: Da Giovanni er et «slow food»-sted, hvor skinken står i høysetet – kokt, stekt eller speket. Ligger rett «bak» enden av Grand Canal. trattoriadagiovanni.com

Reisen hit: Lufthansa med ca. halvannen time mellomlanding i München er kjappeste rute.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!