Menu Meny
24 timer i Istanbul

24 timer i Istanbul

Tyrkias største by var landets hovedstad fram til 1923 før Ankara overtok stafettpinnen. Et knutepunkt mellom øst og vest i årtusener, og fortsatt en av verdens mest eksotiske handelsbyer.

Den hellige morgenstund

Den beste måten å utnytte svale og fredelige morgener på, er ved de største attraksjonene. Hagia Sofia og Den blå moské ligger side om side. Begge tilsvarende imponerende, men bygget som kirke på 500-tallet, omgjort til moské i 1453 og museum i 1935, har Hagia Sofia den mest spennende historien.

Mellom de to religiøse festningene ligger Ayasofya Hürrem Sultan Hamami, bydelens mest eksklusive og imponerende velværesenter. Sultanens kone ønsket nytt bad, og fikk det bygget i 1556, på ruinene av Zeuxippus-badet som grekerne hadde bygget 1500 år tidligere. Etter ti millioner euro til restaurasjon åpnet badet for besøkende i 2011. Behandling koster fra 100 euro. ayasofyahamami.com

Forhandlingstid

Selv om bazaren i Istanbul har mistet en del av sitt historiske preg, kan man nesten ikke utelate et besøk. Den labyrintaktige bydelen med rundt fire tusen småbutikker og verksteder, driftes i dag hovedsakelig for turister. Derimot ligger de lokales marked rett nedenfor, i området mellom Grand Bazaar og kryddermarkedet ved Mısır Ҫarşısı. I disse bratte og trange smugene foregår daglighandelen som den har gjort i årtusener, selv om produktene har utviklet seg noe. Gode kjøp er ferske valnøtter, pistasjnøtter og selvsagt turkish delight, i løsvekt.

Selv om bazaren i Istanbul har mistet en del av sitt historiske preg, kan man nesten ikke utelate et besøk.
Istanbuls kremmere er kjent for gode salgteknikker, men forhandlingstiden er vel så mye en sosial opplevelse.

Kabab eller fisk i brød

På takterrassen ved Alpek ligger en av bydelens få riktige restauranter, med uslåelig utsikt og god mat. Den beste anbefalingen er en god tyrkisk kebab fra en av de mange salgsbodene, gjerne etterfulgt av en kopp te og nybakt baklava. Ved Lezzet-iŞark serveres saftige grillspyd og den forfriskende yoghurtdrikken ayrani svært jordnære omgivelser. Grillretter dominerer i Eminönü, fisk gjelder under Galata Köprüsü-broen. Noe sjarmløst, men likeså en kuriositet; ved Meşhur Eminönü Balık har de i århundrer servert servert balık-ekmek,fiskefilet i brød. Lite spennende i seg selv, men til dette serveres şalgam, en særegen saft med syltede sorte gulrøtter, turnips og bulgur. Den underlige sure og salte drikken serveres med chilli acılıpå forespørsel.

Istanbuls vannveier

Millionbyen har et utmerket t-banenettverk, og broene er enkle å benytte. Vi tar heller fergen fra Eminönü til Karaköy. Visst er sjøveien svært trafikkert, og det tar mer tid, men det gir et ekstra perspektiv å se byen fra det velkjente stredet. Båtene går hvert kvarter, og billett eller sjetong kjøpes i bod på bryggen eller om bord. De fleste båtene fortsetter videre til Kadiköy i Asia.

Det fritenkende Istanbul

Den europeiskinfluerte siden av den historiske byen handler langt mer om nåtiden enn det historiske Sultanahmet. Et skikkelig arbeiderklassestrøk strekker seg fra havnen og oppover Karaköy-høyden. Blant håndverkerforeninger og gamle bygninger ligger SALT Galata. Et spennende kulturhus og et trendy moderne kunstmuseum har utviklet seg i lokalene til en tidligere ærverdig bank. Institusjonen fremmer arkitektur, design, nytenkning og urbanisme. saltonline.org

Panoramautsikt

Et steinkast høyere opp ligger det tidligere fengselet, Galata Kulesi. Det nesten 70 meter høye tårnet, som ble reist i 1350, har en fenomenal 360 graders utsikt over Istanbul. Herifra er det et par hundre meter opp til de livlige bargatene rundt Beyoğlu.

Fra metrostasjonen Şişhane er det et par hundre meter opp til de livlige bargatene rundt Beyoğlu.

Religiøs nysgjerrighet

Ikke på grunn av Sent Antuan Kilisesi-kirken i seg selv, men dette er ofte første kirken besøkende fra Midtøsten opplever, og undringen er etter all sannsynlighet like stor som ved vestliges første besøk til en moské. Kirken er langt ifra overdådig, men det er artig å høre saudiarabiske turister diskutere jomfru Maria og stille spørsmål om Jesus på korset.

Grand Rue de Pera

İstiklâl Caddesi strekker seg fra den urbane arbeiderklassens Galata, forbi de kurdiske kvarter blant illegale immigranter og transseksuelle i Tarlabaşi til Taksim. Alt er en del av den multikulturelle bydelen Beyoğlu. I sidegatene står kremmere og blåskjellselgere side om side med kafeene, mens på takene ligger spennende vannpipebarer. Er kroppen sliten, ligger det flere tyrkiske bad i bakgatene. Aga er enkelt og greit. agahamami.com

Gatecafé i Kadikoy distriktet, i den asiatiske delen av Istanbul

Cadde-i Kebir

Det nærmer seg middagstid, men først et raskt besøk til Çiçek Pasaji. Blomsterpassasjen var i utgangspunktet et teater, men etter den russiske revolusjon ble teaterplassen samlingssted for blomsterselgere. En flott åpen bygning som i dag er inntatt av en rekke mehyana,tyrkiske øl-stuer.

Før man går videre, bør man stikke hodet inn i det nyåpnede Oud-galleriet på andre siden av veien. Oud eller Agartre er svært ettertraktet i Midtøsten for sin velduftende olje, hvor prisen per gram er høyere enn gull.

Etter en årrekke med vestlig innflytelse, er det nå turister fra Midtøsten byen tilrettelegges for, og en rekke nye minareter og moskeer er under bygging. Selv om det offisielle tallet er under 15 millioner antas byen å ha nærmere 20 millioner innbyggere.

Meze & Raki

Himmel for noen og helvete for andre. Det drikkes og spises, det synges og skråles. Fra dype politiske diskusjoner til hverdagslige skrøner. Nevizade er hundre meter med barer, restauranter og høy stemning rett nedenfor hovedgaten. Den tidligere skomakergaten fikk sine første tavernaer fra greske innvandrere rundt 1940. Bortsett fra under de politiske kampene som har utspilt seg i området siden 2013, er dette et hyggelig og spennende område å utforske.

I hovedgaten İstiklâl finner du gatemusikanter og kulturelle innslag fra hele midtøsten

Gjøglere og kastanjer

Nå har hovedgaten İstiklâl virkelig våknet til liv. Følg folkehavet hele veien til Taksim-plassen, og la deg for all del friste av ristede kastanjer eller de runde sesambrødenesimit, som gjerne serveres med nugatti. Dette er også tiden å la seg underholde av iskremselgerne dondurmaristene. Gatekunstnere og gjøglere, indiske storfamilier på ferie og iranske backpackere på gjennomreise. Ta en tur innom Mustafa Hafiz, som har rullet ut søte fristelser fra de samme lokalene siden de åpnet i 1864. Baklava, søte fristelser med pistasjnøtter og gyllen sirup, eller lokma, frityrstekt og badet i honning er blant favorittene. Nytes med te eller tyrkisk kaffe. hafizmustafa.com

Livfulle Beyoglu

I sidegatene Kurabiye, Asmalımescit er Cezayir har det nå åpnet barer og klubber som tilfredsstiller enten du foretrekker en kopp te ved en vannpipebar, kalde Effes på en uteservering, eller drinker ved en av konsertscenen. Her ligger LGBT barer og bordeller side om side med tradisjonelle kaffehus. Besøk Nardis for god jazz, Toprak Türkü for lokal folkemusikk, eller Dorock for mer rocka toner.

3 broer, undergrunnsbane og en rekke ferger knytter minaretene til den Blå Moske, den hellige visdomskirken Hagia Sophia Aya Sofya og de 4 000 kjøpmennene ved Grand Bazaar i bydelen Sultanahmet, sammen med bydelene Karaköy, Galata og Beyoğlu på andre siden av stredet.

REISE HIT

Den europeiske jernbanen er ført frem til vestsiden av Bosporus, mens Bagdadbanen går ut fra Haydarpaşa på østsiden. Den internasjonale lufthavnen (Atatürk) ligger 24 km sørvest for sentrum, mens lavprisflyplassen Sabiha Gokcen ligger noe klønete til utenfor Kadiköy. Foruten Turkish Airlines, et av verdens ledende flyselskap, flyr en rekke flyselskap flyr direkte fra Oslo til Istanbul.

REISE RUNDT

Istanbul har et velfungerende kollektivnettverk. En effektiv undergrunnsbane går mellom alle severdighetene, også ut til Attaturk flyplassen. T1 Metro går til Sultanahmet, Eminono og Karakoy, mens T2 Metro går til Sishane. Av mer kuriøse transportmidler kabelbanen fra Karakoy til Beyoglu, de antikke trikkene som betjener Istiklal, og alle fergene som frekventerer byens vannveier.

Glem ikke

Istanbul byr på overveldende opplevelser. Ikke glem hverdagsheltene som gir særpreg og knytter byen sammen; de små bodene som selger om selger iskrem, kastanjer, blåskjell, simit og te.

Glem det

Istanbul har i årtusener vært en kulturell smeltedigel, og selv om byen nå har over 900 moskeer er det ulike kulturer, tradisjoner i hvert nabolag. Ikke la politisk propaganda antyde noe annet.

OVERNATTING

De flotteste hotel som Çırağan Kempinski og Sumahan ligger usentralt til ved de eksklusive strandeiendommene rundt Bosporos. Selv om det også er en rekke gode hotel rundt Sultanahmet, er severdighetene her unnagjort på en dag, og det er mer spennende å bo ved livfulle Beyoglu. Ønsker man å bo i Sultanahmet er Hotel Sultania et godt valg hotelsultania.com

BEST

Soho House
3 bygninger er slått sammen for å gi rom for stilrene Soho House, i det historiske bygget som tidligere huset Amerikas ambassade. Marmorgulv og lysekroner med over 1000 krystaller setter standarden for hotellet som åpnet i 2015. Store senger redd med egyptisk bomull, regn dusj og baderomsartikler fra britiske Cowshed. Hotellets restaurant med sitteplasser både inne og ute i olivenlunden serverer en utmerket søndagsbarns. Treningsstudio og velværesenter med hamam. sohohouseistanbul.com

BRA

Ravouna 1906
Midt på livlige Istiklal ligger dette elegante hotellet med utsikt over både byen og havet. Bygget ble tegnet som privat hjem for Ravouna familien i 1894. Rommene er smakfullt innredet, med utsikt over Bosporos eller Istiklal. På badet finnes store håndklær, tykke badekåper og generøse dusjer, enkelte med utsikt til Sultanahmet. Suitene i 4 etasje er restaurert i klassisk Jugendstil. Velduftende kaffebrenneri, elegant cocktailbar, og takterrasse med utsikt til Hagia Sophia. ravouna1906.com

GODT

Peradays 550
I det spennende Beyoğlu diskriktet, rett ved undergrunnstasjonen Shishane ligger dette enkle og urbane gjestehuset. Velholdte rom i 3 ulike størrelser, med fin terrasse for frokost og morgenkaffe. Privat, moderne med sentral beliggenhet 200m fra Istiklal Caddesi. Hyggelig velkomst som gjerne inkluderer vin, og smakfull frokost med brød, fersk ost, syltede aprikoser og tjukkfløte som serveres på takterrassen om sommeren, er en fin detalj. Peradays særdeles personlig hotell. peradays.com

Det er alltid livlig langs İstiklal Caddesi, hovedgaten i Beyoğlu

BOSPOROS

Bosporosstredet deler den europeiske og den asiatiske delen av Tyrkia, og forbinder Marmarahavet med Svartehavet. Verdens smaleste stred som benyttes av internasjonal skipsfart er ved Kandilli Point og Aşiyan hvor bredden kun er 700 meter. Den sterke overflatestrømmen i stredet går fra Svartehavet mot Marmarahavet, mens understrømmene går den andre veien, da Svartehavet har lavere saltinnhold. Bosporos er også kjent som Konstantinopelstredet etter keiseren som gjorde Istanbul til Romerrikets hovedstad i år 330. Navnet Bosporos antas stamme fra greske «til byen» da det smale sundet ble utnyttet for frakt av varer til handelsområdene ved Sultanahmet.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!