Menu Meny
24 timer i Napoli

24 timer i Napoli

Ved foten av Vesuvio ligger Napolibukten med Capri, Ischia og Procida hvilende i horisonten. Det misforståtte utrykket Se Napoli og dø kunne være aktuelt både under byens storhetstid på 1800-tallet, og de røffe tilstandene på 1900-tallet. I dag svarer utrykket bedre til sin opprinnelig mening; Opplev Napoli!

Elegant morgenkaffe

Start dagen med en kaffe på ærverdige Gran Caffe Gambrinus før hordene av turister inntar kakedisken. Kafeen var stamsted for både Sartre, Hemingway og Oscar Wilde. På budsjett smaker besøket best stående i baren, men å la seg traktere av de kelnerne i salongen er verdt påslaget. Et stykke Torta Caprese – saftig sjokoladekake med mandler fra Capri, er en god start på dagen.

Tid for frelse

Ta deg god tid over den storslåtte Piazza Plebiscito, som ble anlagt for å hedre Napoleon. Byens største torg som var kulisse for den franske revolusjonen er i dag populær for folkefester Her har størrelser som Sting, Elton John og Bruce Springsteen opptrådt. Vel inne i Basilica Reale Pontifica San Francesco da Paola, legger du merke til marmorgulvene og Domen, inspirert av Pantheon i Roma.

Dyp historie

Mens turistene samles ved middelalderfestningen Maschio Angioino, bedre kjent som Castel Nuovo, og besøker nasjonalbiblioteket ved Palazzo Reale di Napoli og Galleria Umberto, tar vi heller turen til Sotterranea. Sisternene under Napoli har eksistert tusener av år og sikret byen vannforsyning helt fra gammelgresk tid og frem til bombingen under 2. verdenskrig. Sottosuolo er byens andre underjordiske kulturarena.

Ærverdige Gran Caffe Gambrinus åpnet dørene første gang i 1860

Napolitansk hverdagsliv

Det er på tide å oppleve det yrende dagliglivet i Napoli. Følg Via Lungo Teatro Nuovo nordover, og la deg forføre av sidegatene hvor klesvasken henger tett i de smale smugene. Legg inn et kunstnerisk stopp ved Stazione d’arte Montecalvario og ta til venstre ved Via Pignasecca for å oppleve det livlige lokale markedet ved Mercato Pignasecca.

Pizza på høyden

Fra togstasjonen ved Montesanto tar kabelbanen deg opp til Morghen. Følg Via Alessandro Scarlatti gjennom eksklusive Vomero. Når du er klar for en sprø pizza Margherita, gjør du veien til Gorizia, hvor den lokale delikatessen serveres rett fra vedfyrt bakerovn. De grønne basilikumbladene, den hvite mozzerella-osten og den kraftfulle tomatsausen ble komponert for å ligne det italienske flagget.

Tilbake til hverdagen

Nedstigningen fra høyden kan gjøres med Funicular Chiaia fra Cimarosa til Parco Margherita, med Funicular Centrale fra Piazza Fuga til Augisteo. Eller du kan velge Targa Salita del Petraio, trappene som tar deg gjennom nabolag få turister opplever, hele veien til Montecalvarlo. Uansett hvilken rute du velger ned, finn nærmeste undergrunnsbane og ta turen til jernbanestasjonen ved Piazza Garibaldi.

Den lidenskapelig byens ytre er både usminket og røft.
Dersom byens lengste gate kjennes endeløs, kan undergrunnsbanen være fin avlastning
Selv om byens fasader er uforblommet er innbyggerne ulastelig antrukket

Gjennom bysentrum

Selv om byens sentralbanestasjonen har fått en betydelig ansiktsløftning de siste årene, er ikke dette et særlig interessant område. Visstnok ligger det flere gode pizzeriaer her, som Tutino dal 1935, L’Antica Da Michele og Il Miracolo, men gå heller til Via San Biagio Dei Librai. Den livlige gågaten tar deg gjennom bydelen Mercato, til handlegaten Piazzetta Nilo i bydelen Pendino.

Plettfrie fasader

Rett etter Gesù Nuovo kirken, hvor tolkninger om svartkunst florerer rundt den okkulte utsmykningen, starter Via Toledo, byens lengste gate. Det diskuteres høylytt om landets politiske situasjon under flagrende klesvask i de labyrintiske sidegatene, fellesareal for familiene i de spartanske studioleilighetene. Men fasadene langs byens hovedåre er bemerkelsesverdig velholdte.

Napoli er scooterens by. Biler får ikke plass i de trange smugene.
Lykken av å finne en Piaggio Ape i sin originale farge.
Hjemmelaget Pane Cotto og et bord for to.

Sfogliatella og Caravaggio

Det er ennå en stund til middag. Legg inn et stopp ved Pintauro eller Sfogliatella Mary for søtsaken som har fristet fastboende og besøkende siden byens munker startet å bake den på 1800-tallet. Sfogliatella - sprøstekt filodeig fylt med ricotta og mandelmasse. Og du rekker en tur innom palasset til Zevallos Stigliano, i dag en av banken Intesas filialer, for en titt på Caravaggios siste arbeide.

L'Isolotto di Megaride

Det er tid for en drink ved Castel dell’Ovo-festningen, med fenomenal utsikt til Napolibukten. Her har arkeologer nylig datert de eldste delene av havnekonstruksjonen til å være hele 2 500 år gamle. Fortet brukes i hovedsak til kunststillinger og tilstelninger for inviterte, så det er for serveringsstedene ved det lille fiskeværet Borgo Marinaro utenfor murene, at du tar turen over broen til øya Megaride.

Napoli hviler ved foten av Vesuvio, hvor den fruktbare vulkanske jorden dannet grunnlaget for byen.

Opera til folket

Mens Venezia var Italias operahovedstad på 1600-tallet, tok Teatro di San Carlo over med en mer folkelig utgave på 1700-tallet. Formen ble kritisert av mange, men de dramatiske oppsetningene vant folkets gunst. Kjærlighetsdramaer underholder like godt i dag, og operahuset samler besøkende i alle aldre og fra alle verdensdeler til velkjente oppsetninger som Madam Butterfly, Svanesjøen og La Traviata.

Spaghetti alle Vongole

Som kontrast til smoking og rød fløyel, finn veien tilbake til Via Lungo Teatro Nuovo og Trattoria Da Nennella for Parmigiana, Spaghetti alle Vongole og Babà. Den napolitanske restaurantfavoritten ligger side om siden med Cammarota hvor byes hipstere samles for spritzere tilsynelatende hver kveld året rundt. Et artig sted for en aperitiff eller en digestive før eller etter middag.

Cocktails og jazz

Dersom du klarer å rive deg løs fra livet i gatene rundt Camarota, og ønske en mer intim avsluting på kvelden, er den lille Cocktailbaren Burbon Street i Via Vincenzo Bellini et hyggelig sted. Er du riktig heldig blir du underholdt av spenstige jazzmusikere mens mixologene tilbreder drinkene.


Starita er en av byens mest anerkjente pizzeria, selv om populariteten har gått utover kvaliteten.

3 HOTELL

BEST
Caruso Place Boutique
Hotellfavoritten egner seg god for urbane reisende. I sentrum av Napoli er det både livlig og kaotisk. Utmerket beliggenhet med gangavstand til alt og hjelpsom betjening. Store rom og suveren frokost gjør dette til et fristed i den hektiske byen.
Via Toledo 256 | carusoplace.com

BEDRE
Hotel Il Convento
I et bygg fra 1600 tallet er mursteinsvegger og stearinlys med å sette stemningen. Her tilbys enkle, men komfortable rom, takhage, god frokost og sentral beliggenhet. Med fergene til Capri og Ischia et steinkast unna og tett på byens severdigheter. Via Speranzella 137 | hotelilconvento.it

BRA
Hostel Napoli
I den livlige gamlebyen ligger et lite hostell med både enkeltrom, familierom, og seng i sovesal fra en 100-lapp. Felleskjøkken, vaskeri og rimelig matservering. Hostel of The Sun egner seg bedre for artige menneskemøter enn for privatliv.
Via G. Melisurgo 15 | hostelnapoli.com

3 RESTAURANTER

Il Ristorantino dell’Avvocato
Advokatenes restaurant har lite å gjøre med advokater. Det intime og hyggelige spisestedet serverer lokale spesialiteter i herlige smaksmenyer.
Via Santa Lucia 115 | ilristorantinodellavvocato.it

Gagliotta Domenico
En anonym men god fiskebutikk på dagtid. På kvelden settes det ut bord og dagens fangst serveres rett fra disken. Fersk, rimelig og meget velsmakende.
Via Portamedina 4

Zero Grano
Også i Napoli utnyttes den glutenfrie trenden. Retter av sjømat, skalldyr og pasta serveres til husets økologiske viner.
Via Carlo de Cesare 40 | zerozerograno.it


Ved Trattoria Speranzella får du mugger av huset vin og nyfrittert sjømat

3 PIZZERIA

I pizzahovedstaden finnes over 800 pizzeria. 100 av disse er sertifisert av Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), som regulerer spesialitetens autentisitet. Er pizzaen god, er køen lang.

Pizzeria da Attillo
I bydelen Montesanto, ikke langt fra det eldste marked i Napoli, ligger en populær nabolagskneipe som ofte blir utsolgt lenge før stengetid. Kom tidlig.
Via Pignasecca 17 | pizzeriadaattilio.com

Il Miracolo
I den ene enden av gågaten Via San Biagio Dei Librai ligger en enkel og liten pizzasjappe som ruller ut og steker en av byens beste pizza. Man orker alltid en pizza.
Via Vicaria Vecchia 33

Sorbillo
Gino og Toto har rullet ut pizza i et halvt århundre, og eierne ønsker fortsatt nye gjester velkommen. Knallgod pizza av lokale råvarer utgjør suksessen.
Via dei Tribunali 38 | pizzeria-sorbillo.it


Pizza Margherita fra vedfyrt ovn, med fargene rødt, hvitt og grønt som i Italias flagg.

3 UTFLUKTER

Fra Napoli er det mange muligheter for utflukter. Herfra går det ferger til nærliggende Capri, Ischia og Procida, mens Vesuvio, Pompei og Sorrento ligger kun en kort kjøretur unna. Mindre kjent er:

Il Vulcano Solfatara
Det er spennende å bestige den myteomspennende vulkanen Vesuvio, men for en mer nærgående opplevelse av vulkansk aktivitet kan dampskyer og sulfurkilder oppleves på nært hold ved vulkanene nord for byen. Les mer og sjekk om området er åpent for besøk på; vulcanosolfatara.it

Parco Sommerso di Gaiola
Vikene mellom klippene ved de romerske villaene lokker byfolk med krystallklart vann og myriader av fisk. Pakk dykkemaske og ta en utflukt til det naturskjønne området for solbading og undervannsopplevelser. Husk gode sko for stien ned til havet. areamarinaprotettagaiola.it

Cimitero delle Fontanelle
Gravstedet i det spennende Sanità - Vergini området ble stengt i 1969 etter beskyldninger om okkult aktivitet, men i dag kan man igjen oppleve hundrevis av hodeskaller og menneskeskjeletter stablet i fascinerende formasjoner. Vakkert, mystisk og særdeles morbid. cimiterofontanelle.com


Fra Castel Sant'Elmo ved Largo San Martino er det flott utsikt over Napoli.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!