Menu Meny

En weekend i København

Gastronomi, design og spennende bydeler. Vi tok toget til København for helt enkelt å ha det riktig hyggelig.

WEEKENDFAVORITT

For gastronomien, barene, den europeiske stemningen, de avslappede bydelene og det grøtete, ubegripelige, men også sjarmerende språket.

SLIK KOMMER DU DEG HIT

Tog og buss går an, men tar begge over 8 timer fra Oslo. Norwegian og SAS flyr dit på en drøy time fra Oslo og ca. 90 minutter fra Bergen og Trondheim.

Gå ikke glipp av!

Den nye italienske restauranten Barabba, som serverer mat helt til klokken 2 på natten! En favoritt blant både festløver og kokker som jobber sent og vil ha en gedigen skål med pasta etter midnatt.

Kronprinsensgade, i gamlebyen.
Kronprinsensgade, i gamlebyen.

FREDAG

Sjekker inn på nyåpnede Hotel Ottilia (Bryggernes Plads 7), som har forvandlet Carlsbergs historiske bryggerilokaler til et designerhotell og blitt en av Københavns nyeste snakkiser. Detaljer fra originalbygget har blitt bevart både på hotellrom, i lobbyen og i trappeoppganger. Vi befinner oss i Carlsberg City. Et nytt urbant område i Vesterbro som har boblet opp fra restene av de gamle bryggeriene. Neste år kommer blant annet Carlsberg Visitor Center til å åpne etter en større renovering og flere prosjekter er underveis.
Jeg spaserer ned til pulserende Vesterbro og svinger inn på tverrgaten Værnedamsvej, som også kalles for Lille Paris med sine elegante butikker, kafeer og restauranter. En rolig søndagsformiddag kunne jeg slått meg ned i baren på kafeen Granola, bestilt en dobbel espresso og lest avisen i timevis. I stedet innleder jeg kvelden på vinbaren Ancestrale på Oehlenschlægersgade. Et genuint naturvinsgjemmested hvor man hver dag mellom 16 og 18 kan nyte av tre viner for 100 danske kroner i noe som kjennes som en privat stue. Servitørene er kunnskapsrike og personlige. Snart får jeg tips om baren Lidkoeb noen kvartaler unna, som ifølge dem har Københavns beste drinker og en gedigen whiskybar i tredje etasje. Men det får vente. Nå vanker det en ekte københavnsklassiker.

Design og øl på Hotell Ottilia.
Design og øl på Hotell Ottilia.

Sofiebadet (Sofiegade) ble bygget i 1909 og var lenge en populær svømmehall i Christianshavn. Da huset skulle til å bli revet, protesterte lokalbeboerne høylytt. I stedet ble det besluttet at bygningen skulle renoveres og originaldetaljer som marmorgulv og kobberbadekar skulle beholdes, slik at svømmehallen fikk leve videre. Jeg smører meg inn med peeling og hopper inn i dampbadet, sjokker kroppen med iskaldt vann og synker ned i et badekar under en dusjstråle. Da fingrene er skrumpet inn, takker jeg for meg.
København har totalt 19 Michelin-stjerner og er det ett sted man skal prøve en Michelin-restaurant, så er det her. Jeg får meg et bord på den koselige stjernerestauranten Formel B (Vesterbrogade 182) i Fredriksberg ikke langt fra hotellet og møtes av jordnære farger, rustikke skinnmøbler og tente lys. Skikkelige servitører med glimt i øyet serverer gjørs med muslingsaus som sammen en velkjølt aligote-vin stryker lett over ganen. Etterpå tester jeg blant annet røkt biff tartar, kongekrabbe og syrlig tindvedsorbet (200 kr per rett). Først etter midnatt spaserer jeg tilbake til hotellet.

Lunsj på Slurp Ramen Joint.
Lunsj på Slurp Ramen Joint.
 Slurp Ramen Joint.
Slurp Ramen Joint.

LØRDAG

Har man en forkjærlighet for dansk design, kan man kose seg i timevis med alt fra gamle telefonapparater til moderne stoler, lamper og klesplagg på Designmuseum Denmark i Inre By (Bredgade 68). For øvrig en perfekt gate for den som vil sparke i gang lørdagen med et besøk på auksjonshuset Bruun Rasmussen i nærheten eller se seg rundt i mindre antikvitetsbutikker. Jeg slentrer videre langs Store Regnegade. Jeg snur i døren på den fullstappede, populære kafeen Atelier September som ligger i en gammel antikkbutikk og går i stedet løs på utvalget i innrednings- og klesbutikken Norr. Etter et par timers shopping står jeg foran Torvehallerne (Frederiksborggade 21), de myldrende salgshallene fylt med delikatesser, grønnsakshandlere og vinbarer. Jeg overveier et klassisk smørbrød, men bestemmer meg i stedet for å teste ut Slurp Ramen Joint, som ligger noen kvartaler unna på Nansensgade 90. Klokka har nettopp slått 12 og ryktene sier at køen raskt blir lang ved den opphaussede ramenrestauranten med rosa lysrør på veggene og 90-tallsslagere ut av høyttalerne. Jeg lykkes med å få en av de siste plassene ved baren og bestiller en porsjon vegetarramen som lett hadde vært nok til to.

Nytt og gammelt på Designmuseum Danmark.
Nytt og gammelt på Designmuseum Danmark.
Designmuseum Danmark.
Designmuseum Danmark.

På ettermiddagen sjekker jeg ut design- og vintagebutikker på Jægersborggade i Nørrebro. Jeg kjøper peppermyntekaramell fra Karamelleriet, som sprer hemningsløst søte dufter ut på gaten så fort noen åpner døren. Senere slår jeg meg ned med en kaffe på The Coffee Collective. Alt i samme gate.
Brus (Guldbergsgade 29) åpnet dørene for tre år siden i en stor industrihall og serverer fatøl med navn som «Ingen vei tilbake» og «Sladrebladet». Jeg prøver begge to og krysser etterpå gaten for en vedovnsstekt pizza på restauranten Bæst. Her er ølet økologisk, råvarene kortreiste og burrataen laget i etasjen over på melk fra egen, biodynamisk gård. Hygge deluxe!

Avslappet stemning på øl- og Mathallen Brus.
Avslappet stemning på øl- og Mathallen Brus.

SØNDAG

Søndager i København bør innledes med brunsj. De som synes at grøt hører til en middelmådig hverdagsfrokost bør tenke seg om nå. På kafeen Grød på Vesterbrogade 105 serveres kremete grøt toppet med eplekompott, hjemmelaget dulce de leche, fløyelsmyk kesam, nøtter og bær. Mett og fornøyd tar jeg bussen ut til den industrielle Refshaleøen for å sjekke ut det som i løpet av det siste året har blitt forvandlet til et hipt mat-, design- og kulturmekka. Copenhill (Vindmøllevej 6) er Danmarks lengste skibakke av kunstsnø, bygget på toppen av Københavns nye futuristiske søppelforbrenningsanlegg. Er du sugen på å stå på ski i shorts, kan du komme innom på forsommeren, når den ildgrønne helårsbakken laget av gjenvinnbar plast åpner for besøkende. Her har de også løpebaner og verdens høyeste klatrevegg.

Café Grød tar grøten til et nytt nivå.
Café Grød tar grøten til et nytt nivå.

I stedet hopper jeg av bussen ved endestoppet på Refshaleøen og slentrer forbi den nyåpnede øl- og mathallen Broaden & Build, grunnlagt av den tidligere Norma-kokken Matt Orlando. Vegg i vegg ligger det nye designmuseet Contemporary Copenhagen, med internasjonal kunst i stort format.
Hadde det vært stekende vårsol, ville jeg ha fråtset i gatemat på det nye matmarkedet Reffen og nytt av søndagsettermiddagen i en solstol på den menneskeskapte stranden ved kaia. I stedet tar jeg bussen tilbake til byen for et hamburger-stopp ved populære Gasoline Grill på Landgreven 10 i Inre By. Et upretensiøst kjøkken som ligger i en gammel bensinstasjon.

Fråts i streetfood på det nyåpnede matmarkedet på Refshaleøen.
Fråts i streetfood på det nyåpnede matmarkedet på Refshaleøen.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!