Menu Meny
24 timer i Jerevan

24 timer i Jerevan

Den historiske byen ved Araratfjellet feiret 2800 år i 2018, men det har bodd mennesker rundt den armenske hovedstaden i over 300 000 år.


Mellom Tyrkia og Aserbajdsjan ligger flere av verdens eldste bosetninger. Her har millioner mistet livet i kampene mellom islamsk og kristent styresett; her ble jordbruk og husdyrhold utviklet, og det var her man først begynte å bruke bronse.

Så sent som i 1990 var Jerevan utenkelig som reisemål, men myndighetene har siden den gang gjort mye for å tiltrekke seg besøkende. I dag er dette en moderne kulturby. Fremdeles er forskjellen mellom fattig og rik stor – dagliglivet i den elegante armenske hovedstaden står i sterk kontrast til livet på landsbygda.


Ukomplisert frokost

En rolig kaffe i en internasjonal by
Thomas Tavern i Aram St. utmerker seg ikke på noen måte, og nettopp det kan være bra en tidlig morgen. Ved den lille hjørnekafeen, et steinkast unna de hektiske handlegatene, møtes lokale like gjerne til en morgenkaffe som til en drink etter middag. Best av alt: Her serveres tradisjonell hvetegrøt, harissa, med lammekjøtt. En kraftfull frokost som følges av det tortillalignende brødet lavash. På vei hit, bit deg merke i horisonten mot vest, hvor det mektige fjellet Ararat ruver i morgendisen.

Yerevan et populært weekendreisemål for Iranske turister. Disse gutta kom helt fra Isfahan.

Republic Square

Jerevan er full av fontener, og en av de flotteste ligger her
Med lite av tradisjonell arkitektur preges den armenske hovedstaden av monumentale bygninger, paradegater og store plasser fra sovjettiden. Langs gatene står det aprikostrær og på torgene livfulle fontener. Ved Republikkplassen, Hraparak blant lokale, rager det russiskbygde regjeringskvartalet. Her ligger også severdigheten «Den syngende fontene», nasjonalgalleriet og byens historiske museum. Ikke så sjelden er det også et utendørsmarked langs Aram St.; det tradisjonelle Vernisage-markedet er flyttet til Charles Aznavour-plassen.

Byens sjiamoské

Besøk Armenias eneste moské som kom i drift etter sovjettiden
Mens noen kanskje ønsker å bli værende på utekafeen, tar de mer kulturinteresserte turen langs hovedgaten Mashtots, til landets eneste moské som er i bruk. Jerevans Den blå moské er et kjærkomment og fredfullt sted i en hektisk by. Den velholdte innergården er prydet med fontener og blomsterbed og brukes flittig av elevene ved moskeens persiske språkskole.

Barn og voksne bruker byens mange fontener til lek og rekreasjon.

Den lange bakken

Jerevans gamleby ligger på en høyde, med utsikt mot byens sentrum
Fra moskeen går turen opp til Kond, den eldste delen av byen. På hver side av de trange smugene i enden av Amiryan St. finner du persiske, arabiske og ottomanske bygninger. Murveggene kan måle opp mot en meter, omtrent like tykke som passasjene er smale. Selv om bosetningene ikke er eldre enn 500 år, gir den et godt inntrykk av hvordan Jerevan så ut før sovjettiden. Ikke la deg lure av det rå uttrykket, for bydelen er full av sjarm og varme.

Bykultur før lunsj

Et behagelig og hyggelig kontorfellesskap
Som en blanding av kunstnerkafé og kontorfellesskap ligger Aeon Anti-Café, et interessant sted å hvile bena. Her sitter forretningsfolk og kunstnere side om side i et internasjonalt miljø. Du betaler for den tiden du er her, med fri adgang til kaffetrakteren. Ta gjerne med egen mat. Brettspill, musikkinstrumenter og selvsagt et godt utvalg ladere står til disposisjon. En beskjeden timepris på 10 kroner på dagtid, og det dobbelte på kveldstid.

Fra hovedgaten i bysentrum. Yerevan er en moderne by, med rik historie.

Kortreist lunsj

Langs den livlige Martiros Saryan St. ligger restaurantene og vinbarene tett
Voskevaz er ikke bare en vingård, det er også en god restaurant og vinbar ‒ Voskevaz Wine Time. Her brukes det kortreiste råvarer, menyen er spennende og interiøret stilfullt. Mange av rommene gir et intimt og privat preg, men gå opp i andre etasje og se om det er et ledig bord på en av de artige balkongene. En favoritt blant både lokale og besøkende.

Rimelig lunsj

Er du på lavbudsjett, finner du god og billig gatemat langs Teryan St. Zhingyalov Hats er fylte flatbrød som smaker utmerket sammen med den syrlige yoghurtdrikken Tan. Tun Lahmajo er et bra sted.
Det tradisjonelle lavash brødet lages ved lokale bakerier, og selges nybakt gjennom hele dagen.

Northern Avenue

Siste undertøymote og kanelboller, side om side
Byens lengste gågate ligger mellom gatene Abovyan ved Republikkplassen og Tumanyan ved Frihetsplassen. Den brede avenyen som ble åpnet i 2007, strekker seg 500 meter gjennom det meste av byens sentrum. Her ligger flere torg og noen av Jerevans mest eksklusive butikker blant hurtigmatkjeder og kaffebarer. Det elegante Golden Palace Boutique Hotel har også sin adresse her.

Alexander Tamanyan-parken

En imponerende kunstsamling på plassen foran noen enorme trapper
Følg Northern Avenue nordover mot Operaen, og fortsett over Frihetsplassen og forbi kunstnerne ved Martiros Saryan-parken, til plassen foran byens landemerke. Før du legger i vei opp det som kan kalles et trappekompleks, bruk et minutt ved den dominerende stalinistiske skulpturen av arkitekten Alexander Tamanyan, og legg merke til de andre kunstverkene fra anerkjente internasjonale kunstnere, som Fernando Botero. Besøk også Cafesjian-museet med surrealistiske arbeider av Marc Chagall.

Gjennom kunstutstillingen i Alexander Tamanyan-parken på vei mot Cascade Complex.

Kaskaden

Opp de 572 trappetrinnene. Belønningen er en fantastisk utsikt over byen
Det imponerende prosjektet som ble påbegynt under sovjettiden, er fortsatt under arbeid. Trappen knytter sammen nedre og øvre del av byen. Øverst ligger også Victory-parken med «Mor Armenia»-statuen og krigsminnet «Tsitsernakaberd» ‒ der det øverst brenner en evig flamme. Kaskaden består av 120 meter med trapper som brytes opp av avsatser med skulpturer og fontener, hvor den mest kjente er «Three Divers» av David Martins. For dem som synes de mange trappene blir for mye, finnes det heis

Et glass Areni eller Voskeha

Et utmerket sted for å kikke på Jerevans byliv
Vel nede er det deg vel unt et glass på en av kafeene, med utsikt mot det kolossale monumentet man nylig har besteget. Prøv en kopp leskende surmelk, matsun, eller et glass vin av den typiske Areni- eller Voskehat-druen. Ikke sjelden er det konserter eller gatemusikanter som underholder i parken, et livlig sted kveldstid. Særlig på vinteren er Malocco Café et lunt og hyggelig sted å ta en pause.

Tradisjonelt eller industrielt

Urter som dill, persille og estragon, er uunnværlige i det armenske kjøkken, som er influert av Russland, Tyrkia og Iran – utvalget av smaker er nærmest endeløst. Fylte byorek eller manti, grillrettene khoravats, som serveres langs Hrazdan-elven, gryterettene dzhash, hvor favoritten med gresskar, chapama, smaker utmerket med lokal vin på en tradisjonell kro, pandok. For et mer urbant måltid, ta turen til brygghuset Dargett, hvor håndverksøl serveres til internasjonale retter.

Fra toppen av den enorme trappen er det fenomenal utsikt over byen.

Freedom Square

Jazz, familieunderholdning – eller er det på tide å kaste seg ut i Jerevans uteliv?
Frihetsplassen ligger bak Operaen, et populært samlingssted også i århundrer før operahuset ble bygget. I dag er Frihetsplassen et sted for småbarnsfamilier og tenåringer på rullebrett. Rundt torget ligger det barer og store populære utekafeer. Her ligger også den kunstige innsjøen Svanesjøen, like populær for pedalbåter om sommeren som skøytebane om vinteren.

Søvnløshet i Jerevan

Jerevan har et utsvevende natteliv, og det skjer alltid noe nytt
Utover kvelden våkner spennende barer og utesteder til liv langs Pushkin St. Mange valfarter til Jerevan på grunn av én bar: Malkhas ‒ en av verdens mest kjente jazzklubber. Bestill bord på forhånd.
En noe uflidd flerkulturell favoritt: Calumet Ethnic Lounge Bar, mens The Club har noe mer rocka musikk. For et mer sofistikert glass vin er Wine Republic et herlig sted å smake seg gjennom både den gamle og nye verden. En livlig takterrasse er El Sky Bar ved Elite Plaza Business Center.

Regionens livligste uteliv finner du i Yerevan. Hundrevis av barer og utesteder åpner utover kvelden.

REISE HIT

Ingen direktefly fra Norge, men Air France, Brussel Airlines og LOT flyr til Zvartnots fra europeiske flyplasser. Taxi fra flyplassen skal koste 5000 dram, rundt 100 kroner. Ikke så avskrekkende, men som turist må du ofte ut med det flerdobbelte. Alternativt kan du ta privateide Elitebus, som i 2017 kjører hver halvtime inn til sentrum 07:00- 22:00 og timeruter 22:00‒07:00. Enkeltreise koster 300 dram, rundt 5 kroner.

REISE RUNDT

Jerevan er forholdsvis liten og overkommelig til fots. Det går buss fra sentrum til Dalma Garden Mall, hovedstadens største kjøpesenter, 2 km fra sentrum. Geghard står på de fleste turisters agenda. Andre populære utflukter er Sevansjøen, Hayravank-klosteret og Noratus Khachkar-kirkegården.

Ved Frihetsplassen bak Operaen samles barnefamilier utover ettermiddagen.

Glem ikke

Fra lunsjtid fylles byens største ferskvaremarked, GUM, med fargerik frukt og bær. Nyplukket om sommeren, tørket eller syltet om vinteren. Her finnes også et godt sortiment skinker og kortreist ost.

Glem det

Selv om Sevansjøen kan fremstå innbydende en varm sommerdag, ikke gjør som Kanye West gjorde i 2015.

Svalende pause

Ut fra Hraparak ligger Shahumyan-parken, med utekafeer på begge sider av fonteneanlegget om sommeren. Forlystelse for de voksne, mens barna leker i fontenene.
Lounge stemning og svalende drikke langs fontenen i Shahumyan-parken.

OVERNATTING

Jerevan har mange overnattingssteder, men få rimelige hoteller. Er du på lavbudsjett, kan det lønne seg å leie et rom privat. Begge deler er tilgjengelig på booking.com, mens Airbnb har flere leiligheter.

BRA
Grand Hotel Jerevan ligger et steinkast fra North Avenue, med gangavstand til alle attraksjoner og tilbyr klassiske rom og suiter i sjenerøs størrelse. Eget spa og flott utendørsbasseng på takterrassen.
Abovyan St. 14

HYGGELIG
Hin Yerevantsi er på ingen måte overdådig, men fullt av sjarm. Rett ved bussholdeplass, og med Frihetsplassen og Operaen en kort spasertur unna. Lite basseng i hagen og tekjøkken på alle rom.
Mesrop Mashtots Ave. 31/1

GREIT
Freedom Armenia rett ved Saryan-parken er med kun 3 rom med privat bad og 1 familierom mer å regne som et homestay. Enkelt felleskjøkken er tilgjengelig, og den koselige Twelve Tables-kafeen ligger like ved.
Moskovyan St 3

I 52 Pushkin Street ligger en av verdens mest kjente jazz-barer. Husk å reserver bord.

3 tips fra Reiseeksperten

KONTROVERSIELL GATEKUNST
I et land med begrenset pressefrihet er selvsagt gatekunst kontroversielt, men Robert Nikoghosyan har på tross av sterk motstand prydet bybildet med en rekke portretter av kjente armenere.

VANNFESTIVAL
14 dager etter påske feires den hedenske gudinnen Astghik ‒ symbol på skjønnhet, kjærlighet og fruktbarhet – med en vanvittig festival, hvor barn og ungdommer samles til kamp ved Sevansjøen.

GRAND CANDY
Smultringutsalget Grand Candy har blitt en suksess i Jerevan. Fem utsalg i sentrum og femten i umiddelbar nærhet selger disse smakfulle ponchik.

Kunst som kommuniserer.
Stille protest om politisk uenighet.

3 kuriositeter

ROYKFULLT
Knapt noe sted i verden røykes det like mye sigaretter som i Armenia. Dette nasjonale tidsfordrivet gjør at uteserveringer ofte er å foretrekke, og vinduene på taxier og busser må som regel holdes åpne.

GASSBILER
Det er nok kostnadsbesparelsen og ikke miljøgevinsten som har gjort at nærmere 80 % av bilene i Armenia kjører på metan og ikke bensin eller diesel. Det kan være langt mellom bensinstasjonene.

KILDEVANN
Overalt i hovedstaden finnes drikkefontener med det herligste kildevann. Vær en miljøbevisst vagabond og fyll opp drikkeflasken fremfor å kjøpe ny plastflaske hver gang du skal slukke tørsten.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!