Menu Meny

Tulum – strender, surfing og taco

En gang i tiden en søvnig landsby med 300 innbyggere. I dag et bohemsk strandparadis med restauranter, barer og mayaruiner. Vi gir dere 20 flotte steder i mexicanske Tulum.

1. Historisk arv

TULUM-RUINENE
Tulums mayaruiner er verken overdådige som Chichen Itza, eller isolerte som Tikal i Guatemala. Allikevel tar de pusten fra en, der de balanserer høyt oppe på klippene ved Det karibiske hav. Den velbevarte mayabyen ligger ved den ene enden av Tulum Beach Road og tilbyr både mektig utsikt og interessant historie om handelsbyens store innflytelse på 1200- og 1300-tallet. Ved solnedgang og soloppgang er lyset over ruinene helt magisk. Da har du dessuten den beste muligheten til å unngå hordene av turister som strømmer inn rundt lunsjtider.
ÅPENT 8–17 HVER DAG. CA. 70 KR PER PERSON.

Tulum-ruinene
Tulum-ruinene

2. Sval, luksuriøs oase

NEST
Lengst bort på Tulum Beach Road ligger et fåtall hoteller uten verken veiskilt eller opplagte innganger. Her gjør mange helomvending i troen på at Tulum har tatt slutt. Men leter du inne bak de høye gjerdene, venter noen av strandens vakreste hoteller. Boutiquehotellet Nest har diskré, jordnære toner i både innredning og arkitektur. Her vever man inn naturen som element på en skikkelig måte og serverer helgrillet blekksprut på bord plassert på sanden. Legg til tequiladrinker av høy kvalitet og havet kun et steinkast unna, så får du en idé om hva som venter på Nest.
FRA 2500 KR PER NATT FOR DOBBELTROM. NESTTULUM.COM

Boutiquehotellet Nest
Boutiquehotellet Nest

3. Helseboost

MATCHA MAMA
Etter en viral suksess surrer kjøkkenmaskinen uavbrutt på den veganske kafeen Matcha Mama. Her serveres frosne, knallgrønne matcha-smoothier, fullspekkede açai-skåler og kombuchadrikker gjennom store åpne vinduer med dinglende hammocker og håndmalte skilt. Den spartanske, men Instagram-vennlige kiosken ligger i skyggen av noen palmer på «feil» side av Tulum Beach Road. Men på tross av mangelen på havutsikt er køen foran kafeen ofte langstrakt, siden stedet er fullproppet med sunne alternativer til Tulums mange taquieríaer.
ÅPENT HVER DAG 9–20. FACEBOOK.COM.MATCHAMAMATULUM

Kafe Matcha Mama
Kafe Matcha Mama
Kafe Matcha Mama
Kafe Matcha Mama

4. Kongelige senger

HOTELITO AZUL
Med Tulums flotteste kingsizesenger, beste havutsikt og en avslappet restaurant, er det vanskelig å forlate Hotelito Azul. Boutiquehotellet midt på Tulum Beach Road har et dusin bungalower spredt utover stranden med store panoramavinduer, treverandaer med hammocker og landlig innredning. I helgene har man det best på en solseng med en drink i hånden og DJ-er som spinner plater og spiller instrumenter. Mot kvelden er forholdene perfekte for noen av Tulums hippeste restauranter.
FRA 300‒500 KR PER NATT FOR DOBBELTROM. HOTELITOAZUL.MX

Hotelito Azul
Hotelito Azul

5. Strandfest med taco

TAQUERÍA EUFEMIA
Taquería Eufemia er strandklubben hvor 15-kronerstaco flyr ut av kjøkkenet i takt med at solen går ned, musikken skrus opp og solsengene inntas. Et håndskrevet skilt ved en for øvrig anonym tredør på Tulum Beach Road er veien inn. En snarvei å huske på for deg som ikke bor på noen av strendenes dyre luksushoteller, men allikevel vil nyte den stort sett private oasen. Skiltet «Today, relax and eat some fucking tacos» hinter om hva som venter på Eufemia. Men ikke forvent Tulums beste taco. Hit drar man først og fremst for klubbmiljøet, møtestedet og musikken.

Taquería Eufemia
Taquería Eufemia
Taquería Eufemia
Taquería Eufemia

6. Kremgod

ORIGAMI ISKREMBAR
Hvis pistasjisen er blekt grågrønn i stedet for skrikende limegrønn, pleier den å være av ypperste kvalitet. Da er essenser og kjemikalier prioritert bort til fordel for gode, ferske råvarer. Pistasjisen er helt enkelt laget på pistasjnøtter. Isbaren Origami, på Tulum Beach Road, får en sekser på min iskremtest. Jevn, kremaktig og smaksrik iskrem øses ut av stålboller. Velg blant mango, pistasj, kokos og et flertall andre smaker i den åpne trekiosken ved siden av veien.
FACEBOOK.COM/ORIGAMITULUM

7. Mexicos undervannsverden

CENOTES
Yucatánhalvøyas regnskog skjuler gigantiske grottesystemer med lianer, klipper og turkise ferskvannsbasseng. De såkalte cenotes lokker snorkel- og dykkerentusiaster fra hele verden til vann som er så krystallklart at sikten er på over 100 meter. En kort sykkeltur fra Tulum by ligger Gran Cenote, kjent for snorkling og skilpadder. Ikke langt unna ligger Cenote Car Wash – en tidligere bilvaskstasjon som nå for tiden lokker besøkende til dype dykk med klar sikt.
GRAN CENOTE OG CAR WASH ÅPENT CA. 10–17 HVER DAG. INNGANG FRA 200 KR CENOTESMEXICO.ORG/GRAN-CENOTE

Origami iskrembar
Origami iskrembar
Gran Cenote
Gran Cenote

8. Paradissurfing

KITESURFING
Å kitesurfe i Tulum er en naturopplevelse like mye som et adrenalinkick. Fra et brett på vannet har du den beste utsikten over den lange, verdenskjente stranden med historiske ruiner, palmer og arkitekttegnede hoteller. Mellom november og mai er kitesesongen på sitt beste med svak til mellomsterk vind, perfekt for nybegynnere som vil teste vingene sine. Mexican Caribbean Kitesurf og ProKite Tulum er to sentre for deg som er sugen på en tur. Eller for deg som kanskje bare vil snakke surfing.
MEXICANCARIBBEANKITESURF.COM, PROKITETULUM.COM

Kitesurfing
Kitesurfing

9. Spirituelt økohotell

AHAU
Økoferiestedet Ahau lokker kunstnere, musikere og yogautøvere med spirituelle opplevelser og bærekraftig losji i naturnære omgivelser. Her går man rundt barfot i et plastfritt miljø og har yogatimer på en stor treveranda med utsikt over havet. Yogalæreren Chris ser ut til å være tatt rett ut av et liv utenfor sivilisasjonen. I timene hans eksisterer kun nuet. Gå ikke glipp av et stopp i te-hytta for healing-behandlinger og på kafeen Raw Love Beach for sunn mat og flotte hengekøyer.
YOGATIMER 9.00 OG 15.00 HVER DAG. 200‒500 KR PER NATT FOR DOBBELTROM. AHAUTULUM.COM

Ahau
Ahau

10. Over åpen ild

HARTWOOD
På utendørsrestauranten Hartwood lar de regnskogen vokse vilt, da det verken finnes vegger eller tak som stenger den ute. Her er det heller ikke elektrisitet. Levende lys smykker bord og ganger når mørket faller på ved restauranten, og all mat lages over åpen ild. Prøv den grillede hummeren, den helt ferske cevichen og de sotsvarte, helbakte rødbetene. Kreativt, moderne og med høy kosfaktor.
ÅPENT 17.30–22 ONS-SØN. HARTWOODTULUM.COM

Utendørsrestauranten Hartwood
Utendørsrestauranten Hartwood
Utendørsrestauranten Hartwood
Utendørsrestauranten Hartwood

11. Unike badebukser

CRASQI
Tradisjonelt mønster, vågale farger og kulturelle symboler. Badebuksebutikken Crasqi på Tulum Beach Road er ikke redd for å gå sine egne veier når butikken hver sesong lanserer en ny kolleksjon inspirert av forskjellige steder rundt om i verden. Sommerens kolleksjon tok inspirasjon fra natur, kultur og tradisjoner på Yucatánhalvøya i Mexico. Plaggene ble døpt etter steder som Tulum, Bacalar og Holbox, og ble utsolgt med én gang. Nå er kolleksjonen Pacifico Collection aktuell, inspirert av den mexicanske vestkysten.
CRASQI.COM

Badebuksebutikken Crasqi
Badebuksebutikken Crasqi

12. Kongen av taco

HONORIO
Jeg rekker så vidt å sette foten inn på busstasjonen i byen før jeg får høre snakk om Honorio. Taqueríaen med Tulums beste taco. Neste morgen bekreftes ryktet. Køen slynger seg langt nedover veien utenfor det enkle gatekjøkkenet i byen. Serveringsstedet er proppfullt, stemningen avslappet, tempoet høyt.
– Taco eller kake?
Cochinita, mørt flesk som stekes under jord over natten og senere krydres med appelsin, spisskummen og kanel, slenges i ferske tortillalefser eller bagetter. Frokostgjestene fyller selv på med salsa, guacamole, chili, koriander og syltet rødløk. I Tulum spiser man taco til frokost eller som nattmat. Billig og supergodt!
ÅPENT FRA 6.00 TIL DET ER TOMT FOR MAT. SOM REGEL OMTRENT KL. 15.00 FACEBOOK.COM/TAQUERIAHONORIO

Honorio
Honorio
Honorio
Honorio

13. Gatekunst- og kunstklubb

TULUM ART CLUB
At Tulum er et kunstnermekka synes på vegger, murer og lyktestolper rundt om i byen. Vil du vite hvem som står bak alle disse verkene, skal du besøke Tulum Art Club – en kafé og møteplass for etablerte og unge, talentfulle kunstnere i området. Her arrangeres utstillinger, verksteder og pubkvelder med tema som drink and draw. Og det er her byens malerier bestilles fra. Dermed har Tulum Art Club stålkontroll på kunstnerne i området. Gå ikke glipp av den sunne brunsjen i den koselige bakgården. TULUMARTCLUB.COM

14. Tropisk trening

TULUM JUNGLE GYM
På Tulum Jungle Gym trener man med sand mellom tærne og med havets brus som musikk. Naturtreningssenteret ligger nemlig på stranden bare noen meter fra havet. En oase for alle treningssugne som vil blande sol og bading med kondisjon og styrke. Velg mellom frivekter i flintstein, stenger og benker i tre og lange tau i svaiende palmer. De treningsfrelste eierne Katie Davies og Ali Alastair utfordrer kundene med oppfinnsomme timer allerede før solen står som høyest på himmelen.
ÅPENT HVER DAG 8–17. TULUMJUNGLEGYM.COM

Street Art
Street Art
Tulum Jungle Gym
Tulum Jungle Gym

15. Lokaleide butikker

SHOPPING
Lei sykkel og utforsk det ti kilometer lange shoppingstrøket langs Tulum Beach Road. Et skjønt strandavbrudd for den som liker kreative, bohemske butikker fullspekkede med broderte plagg, eksklusive badedrakter, solbriller, spabehandlinger og god iskrem. Visst er det hakket dyrere for lommeboken, men uten en kjedebutikk i sikte. Får du nok av den hippe perfeksjonen, ligger Tulum by i sykkelavstand. Der venter myldrende markeder og lokaleide taqueríaer.
TULUM BEACH ROAD

16. Luksushotell i mafiaens fotspor

CASA MALCA
Casa Malca er et kreativt kunstmuseum, en arkitektdrøm og en myteomspunnet mafiavilla så vel som et nyrenovert luksushotell. Ryktene sier at mafiabossen Pablo Escobar en gang i tiden bodde i den storslagne villaen. Om det er sant, vet vi ikke. Men at Casa Malca er verdt et besøk, råder det knapt noen tvil om. Gå inn gjennom en kjempestor treport omgitt at hvite draperier laget av antikke brudekjoler. Det persiske teppet er velfeid, kunstverkene nøye utvalgt og personalet gjestfritt. Oppdag rom etter rom fylt med krystallysekroner, antikke møbler og uvanlige skulpturer. Takterrassen er mektig. Stranden ligger selvfølgelig også rett ved. Og bassenget får du gjerne bruke om du kjøper noe i restauranten.
500‒800 KR PER NATT FOR DOBBELTROM. CASAMALCA.COM

Shopping
Shopping
Casa Malca
Casa Malca

17. Upretensiøs kaffebar

KI BOK COFFEE
På en beskjeden kafé midt i el pueblo, Tulum by, trenger morgenpigge gjester seg sammen. Familieeide Ki Bok Coffee mangler eleganse og moderniteter man finner på kafeene ved strandstripen. I stedet kontrer de med en høy dose gjestfrihet og Tulums beste kaffe. Bestill en espresso med kaffe fra Veracruz eller Chiapas, og utveksle noen meninger på spansk med lokalinnbyggerne i baren. Sjekk ut Ki Boks mikrohotell Rooms i etasjen over om du vil ha det beste utgangspunktet for Tulums nattliv.
ÅPENT 7–21 HVER DAG. KIBOKCOFFEE.COM

Ki Bok Coffee
Ki Bok Coffee

18. Fine dining og jungelfest

CASA JAGUAR
Casa Jaguar er en tropisk oase hvor mat, drikke og musikk samles under åpen himmel og raslende palmer. På dagtid serverer Cesar krydrede chaidrikker etter urgamle oppskrifter. På kveldstid går du bokstavelig talt inn i tåka, da servitørene svinger rykende bøtter mellom bordene for å holde myggen på avstand. Start kvelden med en shot mezcal med myrsalt. Bestill deretter helgrillet fisk og fritert tunfisktaco, før Casa Jaguar ved midnatt forvandles til Tulums beste jungelparty. Gå ikke glipp av cocktailbaren, hvor skikkelige bartendere komponerer drinker med ild, presisjon og naturlige ingredienser fra regionen.
CHAIBAREN ÅPEN HELE DAGEN, RESTAURANTEN ÅPEN 18–23 HVER DAG. TORSDAGER JUNGELFEST FRA 22 TIL SENT. CASAJAGUARTULUM.COM

Casa Jaguar
Casa Jaguar
Casa Jaguar
Casa Jaguar

19. Gatetaco

TAQUERÍAER
De står på hvert eneste hjørne. Taqueríaene. De upretensiøse vognene som i all sin enkelhet slenger sammen tacoretter som får smaksløkene til å skjelve. Hver region i Mexico har sin variant, med sitt fyll, sine tradisjoner og sine smakstilsetninger. I Tulum serverer man med stolthet de møre flesketypene cochinita og lechon, som stekes lenge og sakte under et jorddekke i bakken. Spis mens du står, slå av en prat med eierne og forkast alt som heter bordskikk. Taquería Antojitos la Chiapaneca er et bra utgangspunkt.
ÅPENT FRA MORGEN TIL SEN NATT. AV. TULUM Y CALLE ACUARIO NTE

20. Tulums fiskemester

PESCADERÍA TEO
I Tulum bys nordligste ende ligger en blå fiskebutikk ved navn Pescadería Teo. Her samles lokalbefolkningen for å kjøpe med seg noe av Tulums ferskeste fisk, spise en spartansk lunsj ved butikkens eneste bord eller fordrive tid med venner.
– Hvilken vil du ha? spør fyren bak disken og åpner en kasse med dagens fangst.
Han slår på stekeplaten, har i en skvett olje og begynner å rense. Kommer snart ut med en plasttallerken med en fritert fisk og tre skiver lime. Man betaler per gram. 20 kroner for en fisk som jeg spiser med fingrene på en pall ved gaten. Enkelhet på sitt beste.
ÅPENT 9–18. PESCADERÍA TEO, AV. TULUM Y ACUARIO

Pescadería Teo
Pescadería Teo
Taquería
Taquería

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!