Menu Meny

Tokyo – 10 kule steder utenfor turisttråkket

Tokyo er i dag verdens største by, med 37 millioner innbyggere. Så hvor skal du starte? Vagabonds utsendte guider deg til ti mindre kjente områder i storbyen.

1. Japansk surfemekka

CHIGASAKI
At Japan er en av verdens største surfenasjoner, merkes tydelig i Tokyo-forstaden Chigasaki, i prefekturet Kanagawa, vest for Tokyo. En gang var dette en fiskerlandsby, som på 1970-tallet ble starten for den japanske surfekulturen. Hopp på JR Shōnan-Shinjuku Line på Shinjuku Station. Etter en time går du av ved en japansk hybrid av en strand av Hawaii og Venice Beach. På toget har du sannsynligvis møtt de såkalte salarymen, kontormedarbeidere som pendler til høyhusene i hovedstaden, og surfekids, skatere, punkere og andre ungdomsgrupper. Og kanskje en og annen japaner iført hawaiiskjorte, for Chigasaki er også den japansk-hawaiiske kulturens sentrum – full av hawaiibutikker og restauranter. Chigasaki kombinerer et fredelig familiested med et rikt musikk- og kulturliv, men har også en livlig hippie- og surfescene. Og alle som bor der, samles store deler av året langs Chigasaki Nishihama («Søndre stranden»), 15–20 minutters gange fra Chigasaki Station. På vei til solnedgangen på stranden kan du kikke innom Japans eldste surfebutikk Goddess (3-9-20 Nakakaigan), kafeen Sportiff (2-11-15 Higashikaigan-Minami), den kombinerte gastropub- og mikrobryggeriet Gold’n Bub (23-21 Saiwaicho), gourmetburgerstedet By the Way (2-10-22 Matsugaoka) og Chigasaki City Art Museum (1-4-5 Higashikaigan Kita).

Solnedgang ved Chigasaki Nishima («Søndre stranden»).
Solnedgang ved Chigasaki Nishima («Søndre stranden»).
Surfebrett i butikken Goddess.
Surfebrett i butikken Goddess.
Solnedgang ved Chigasaki Nishima («Søndre stranden»).
Solnedgang ved Chigasaki Nishima («Søndre stranden»).

Daikanyama er Shibuyas eget lille Brooklyn – det vil si dersom Brooklyn hadde vært vakkert, harmonisk og skinnende rent.

2 Trendy og vakkert

DAIKANYAMA
Når de neonopplyste høyhusene i Shibuyas støyete mylder har gjort deg mett på inntrykk, er det på tide med et besøk i området Daikanyama like ved. 20 minutters gange fra Shibuya «scramble» crossing, eller to minutter med t-banen (én stasjon) med Tokyu Toyoko Line. Daikanyama er Shibuyas eget lille Brooklyn – det vil si dersom Brooklyn hadde vært vakkert, harmonisk og skinnende rent. Langs de små gågatene omkranset av trær ligger det et utall hypertrendy motebutikker, populære platesjapper og hyggelige kafeer i lave hus, og det er her du finner det aller siste innen Tokyos mer minimalistiske gatemote (til forskjell fra Harajukus skrikende mote). Stopp opp ved Nanamíca (26-1 Sarugakucho), som både selger sine egne luftige og stilrene klær i monokroma og jordfarger, samt andre merker i liknende stil. Både cd og vinyl selges fremdeles i Japan, som om det var i 1998, så du kan gjøre noen funn av eldre eller nyere utgivelser hos Bonjour Records (24-1 Sarugakucho). Utstillinger i grenselandet mellom mote og kunst finner du på galleriet Lift Etage (7-8#301 Daikanyama-Cho), deretter anbefales et besøk hos Beams T (2F 19-6 Sarugakucho). Der er trykket på t-shirtene designet av kunstnere og formgivere fra hele verden. I Daikanyama opplever du til og med et glimt av 1900-tallets Tokyo, den såkalte Taishō-tiden, i form av Kyu Asakura House (29-20 Sarugakucho) – et toetasjes trehus omkranset av en hage, bygget av en rik handelsfamilie. Avslutt dagen på hipsterstedet T-Site (16-15 Sarugakucho), bokhandlerkjeden Tsutayas neomodernistiske kompleks, stappfullt med bøker, magasiner og cd/dvd – med tilhørende kafeer og gallerier. Eller gå videre og stig inn i daikanyamanatten, i den kjente dansemusikklubben Unit (1-34-17 Ebisunishi).

Du har ikke opplevd noen bydel til fulle dersom du ikke har prøvd minst ett av de lokale ramenspisestedene.
Du har ikke opplevd noen bydel til fulle dersom du ikke har prøvd minst ett av de lokale ramenspisestedene.
Kos deg mellom vinyl, cd-er og kassetter hos Bonjour Records.
Kos deg mellom vinyl, cd-er og kassetter hos Bonjour Records.

Det som lokker mest her, finner du etter å ha gått gjennom den lange butikkorridoren ved torget utenfor jernbanestasjonen, nemlig det gigantiske shoppingsenteret Nakano Broadway.

3 Nerdenes paradis

NAKANO
Nakano, vest i Tokyo, er enda en Akihabara-beslektet bydel. Dit valfarter otakus, som er det japanske ordet for nerd. Det som lokker mest her, finner du etter å ha gått gjennom den lange butikkorridoren ved torget utenfor jernbanestasjonen, nemlig det gigantiske shoppingsenteret Nakano Broadway (5-52 Nakano). Der er mye av det mainstream-krimskramset som finnes i mange av bydelen Akihabaras varehus, droppet til fordel for det aller mest nerdete og spesielle – sammen med et voksende antall kunstgallerier. Japans største mannlige popkunstner, Takashi Murakami, har omfavnet nerdepalasset og åpnet den kombinerte kafeen og galleriet Bar Zingaro og butikken Tonari no Zingaro, med suvenirer som viser forskjellige variasjoner av hans karakteristiske samlerfigurer og psykedeliske blomstersymboler, samt litografier og andre verk fra hans Kaikai Kiki Gallery. Her er det til og med en Murakamo-automat med kosedyr. Men først og fremst er Nakano Broadway full av små butikker med snirklete ganger dekorert med alle slags otaky-ting, som mange anime, data- og tv-spill. Retroteknikk- og retrofotonerder har også mye å hente i flere av de museumsliknende butikkene med gamle datamaskiner, objektiver og spillkonsoller. Etter shoppingorgien går du gjerne til Ai Road rett utenfor, med mange livlige barer og yakitori-steder. Eller hvorfor ikke til Nakanos beste ramenspisested, Budouka, the Second (3-34-32 Nakano), for en porsjon fet soyabuljong med tykke nudler og mørt kjøtt – og akkurat så mye hvit ris du ber om. Slapp deretter av etter alle nye inntrykk i Kotobuki Yu Onsen (1-14-13 Arai), et av Tokyos rimeligste varme badehus (ca. 40 kroner).

Portalen til nerdenes oase – Nakano Broadway.
Portalen til nerdenes oase – Nakano Broadway.

Ligg og kok i et varmt mineralbad en stund, før du runder av dagen i østre Tokyo med en IPA i mikrobryggerihallen Dragonfly.

4 Kaffebyen i øst

KIYOSUMI-SHIRAKAWA
Flere av Tokyos mest hypede områder ligger i vest, men Kiyosumi-Shirakawa slår et slag for østsiden – en tradisjonsrik del av Tokyo med tydelig spor av både Edo- og Meiji-perioden. Som Kiyosumi Gardens (2, Kiyosumi), med nøye friserte trær, imponerende trebygninger og en fredelig liten dam med broer. Edo-perioden kan du lære deg mer om på Fukagawa Edo Museum (1-3-28, Shirakawa), med tidsriktige gater og hus. Etter at snobbekaffekjeden Blue Bottle (opprinnelig fra California) åpnet sin første japanske filial her i 2016 (1-4-8 Hirano), har mange nye kaffesteder i samme sjanger åpnet sine dører. Som Arise Coffee Roasters (1-13-8 Hirano) og Allpress Espresso Roastery (3-7-2 Hirano), som er naboer til Kiba Park. Her ligger også Tokyos mest markante samtidskunstopplevelse, MOT – Museum of Contempoary Art Tokyo (4-1-1 Miyoski), nyåpnet etter lang tids renovering. I dette området ligger det også flere fine sento-badehus, som Tatsumiyu (1-2-3 Miyoshi). Ligg og kok i et varmt mineralbad en stund, før du runder av dagen i østre Tokyo med en IPA i mikrobryggerihallen Dragonfly (2-1-4 Shirakawa).

Et opplysende grensesnitt av japansk samtidskunst på MOT, Museum of Contemporary Art Tokyo.
Et opplysende grensesnitt av japansk samtidskunst på MOT, Museum of Contemporary Art Tokyo.
Geometrisk kunst på MOT, Museum of Contemporary Art Tokyo.
Geometrisk kunst på MOT, Museum of Contemporary Art Tokyo.
Nesten som i et laboratorium hos kaffekjeden Blue Bottle.
Nesten som i et laboratorium hos kaffekjeden Blue Bottle.

To minutters gange fra stasjonen ligger Sometime (1-11-31), en institusjon i Tokyos jazzverden siden 1975, med jam og konserter hver kveld.

5 Jazz & parker

KICHIJŌJI
I mange Tokyo-guider reduseres Kichijōji til det velkjente grøntområde Indokashira Park, som jo er et av de fineste stedene i byen å tilbringe for eksempel en søndag. Særlig om våren da kirsebærtrærne blomstrer. Dessuten er parken stedet for Ghibli Museum, ypperlig for fans av animefilmselskapet med samme navn, grunnlagt av den levende animelegenden Hayao Miiyazaki. Men det går an å gjøre mer her enn å hilse på Totoro og trampe i en padlebåt formet som en svane i parkens lille innsjø. For å komme til Kichijōji tar du Chuo Line fra Shinjuku, forbi hipsterbyen Kōenji og fire stasjoner til. Chuo Line er ryggraden i Tokyos jazzliv, med jazzsteder ved de fleste stasjonene – med Kichijōji som den mest kjente og populære. To minutters gange fra stasjonen ligger Sometime (1-11-31), en institusjon i Tokyos jazzverden siden 1975, med jam og konserter hver kveld. Ja, her er det også lunsjkonserter. Og hva passer bedre til jazz enn et glass vin? Kjøp med en flaske fra Enoteca Kichijōji (1-1-24 Kichijōji Minamicho) og ta en tur i parken, eller gå til vinbaren Nomuno (1-12-10 Kichijōji Honcho). Ta også en runde i smugene med røde lykter i Harmonica Yokocho Alley (1-1 Kichijōji Honcho), en labyrint av ståbarer med tradisjonell izakaya-mat.

Tradisjonelt på Rhytm and Books.
Tradisjonelt på Rhytm and Books.

Akkurat mattilbudet er nettopp det som Tomigaya er blitt mest kjent for i det siste, blant annet ved økologiske slow food-brunsjstedet Path.

6 Shibuyas mikrokvarter

TOMIGAYA
Tomigaya er den avslappede, trendy enklaven med enda kortere gangavstand fra Shibuya enn Daikanyama. Alt-i-ett-varehuset Tokyo Hands (12-1-8 Udagawacho) – som et japansk Clas Ohlson, men enda kulere – kan være bra som fyrtårn når du skal orientere deg i dette området. Fortsett derfra et par minutter vestover i gaten Inokashira-Dōri, så oppdager du snart hvordan støyen fra sentrum av Shibuya blir svakere, mens en mer elegant ro legger seg over omgivelsene. At trendbladet Monocle har valgt å legge sitt Tokyo-kontor og butikk her (1-19-2 Tomigaya), sier noe om stedet. Her er det ingen kjedelige turistbutikker eller utfordrende raveklær, men en avstemt miks av tradisjonelle virksomheter, som skredderen Tailor Masumi (1-43-7 Tomigaya), den obskure bok- og platebutikken Rhytm and Books (1-9-15 Tomigaya) og keramikkmuseet Toguri Museum of Art (1-11-3 Shoto), samt noen moderne butikker som lekespesialisten Project 1/6 (37-10 Udagawacho) og Sayhello/See you soon (2-19-12 Tomigaya), en blanding av kunstgalleri, screenprintshop og klesforretning. Kulturkinoen Uplink (37-18 Udagawacho) er et av byens beste steder for cineaster, med et stort tilbud av både internasjonale og japanske art housefilm. I tilslutning til Uplink ligger restauranten Tabela med en eklektisk meny av japanske og europeiske retter. Akkurat mattilbudet er nettopp det som Tomigaya er blitt mest kjent for i det siste, blant annet ved gastrovinbaren Ahiru Store (1-14-13 Tomigaya), økologiske slow food-brunsjstedet Path (1-44-2 Tomigaya) og nudelrestauranten Kamiyama Soba (10-8 Kamiyamacho). Og følelsen for minimalisme og kvalitet som forener Japan og Norden er klart til stede her i Tomigaya, gjennom den norske cocktailbaren og møbelforretningen Fuglen (1-6-11 Tomigaya) samt Oslo Brewings ganske nyåpnede japanske utpost, det suverene mikrobryggeriet Øl Tokyo (37-10 Udagawacho).

Utsikten fra 59. etasje i kjøpesenteret Sunshine City.
Utsikten fra 59. etasje i kjøpesenteret Sunshine City.

Men her er det serier, dataspill og anime for alle kjønnsidentiteter og legninger, med såkalte yaoi- eller boys love-serier som de mest omtalte.

7 Butikker & subkultur

IKEBUKURO
Ikebukuro er Tokyos mest trafikkerte T-banestasjon etter Shinjuku, med over en million reisende hver dag. Derfor har Ikebukuro utviklet seg til et av de største forretningsområdene i byen og har sånn sett havnet mellom Shinjukus brede underholdning og handel og variasjonsrikdommen i teknikk- og nerdebydelen Akihabara, med et stort utvalg av subkulturforretninger. I direkte forbindelse til Ikebukuros jernbanestasjon ligger det to varehus – Tobu ved den vestre utgangen og Seibu ved den østre. Ti minutters gange lenger bort ligger det et kjøpesenter til, så stort at det beskrives som «en by i byen»: Sunshine City (1-1 Higashiikebukuro) har 60 etasjer med blant annet et kjempeakvarium, fornøyelsesparker (deriblant en stor Pokémon-park) samt, høyest oppe i senteret, utsiktspunktet Sky Circus Sunshine 60 Observatory – som også tilbyr virtuelle realityturer. Helt spesielt for Ikebukuru er gaten Otome Road (3 Higashiikebukuru), et senter for otaku-kultur – mangaserier, animefilmer og cosplay – først og fremst rettet mot jenter og dermed velkomment i det ekstremt patriarkale Japan. Men her er det serier, dataspill og anime for alle kjønnsidentiteter og legninger, med såkalte yaoi- eller boys love-serier som de mest omtalte. Det vil si romantiske serier om homoseksuelle menn, men for kvinner.

Tar du følge med en kjemperobot?
Tar du følge med en kjemperobot?
Sci-fi-anime, i virkeligheten.
Sci-fi-anime, i virkeligheten.

Du kan slappe av i Oedo Onsen Monogatari (2-6-3 Aomi), et megabadehus bygget i tempelliknende imitert Edo-arkitektur.

8 Futuristisk øy

ODAIBA
Odaiba er navnet på den kunstige øya i Tokyobukta som er blitt synonymt med den enorme roboten fra animeserien Gundam og som står midt på øya – nesten 20 meter høy, og dermed er større enn den Frihetsgudinne-kopien (12 meter høy) som er reist ved kaia i Odaiba. Du kommer deg lettest hit med Yurikamome Line fra Shimbashi Station, som løper gjennom hele Odaba med en fantastisk utsikt over Rainbow Bridge og Tokyo Bay. Dette er en merkelig, futuristisk plass, absolutt morsom å besøke, samtidig som det virker svakt som en suggestiv science fiction-dystopi, hentet fra tv-serien Black Mirror. Du kan også bli med pariserhjulet til 115 meters høyde og besøke et heller bisart shoppingsenter – Venus Fort (1-3-15 Aomi), utformet i samme stil som en søreuropeisk by fra 1700-tallet. Du kan slappe av i Oedo Onsen Monogatari (2-6-3 Aomi), et megabadehus bygget i tempelliknende imitert Edo-arkitektur. Her er det forskjellige bad både ute og inne, med vann fra en varm kilde på 1400 meters dyp, samt restauranter, spa- og massasjemuligheter og hotell. Odaiba kan til og med skilte med et av de mest imponerende konsertlokalene i byen, Zepp Tokyo, samt Tokyos største messesenter, Tokyo Big Sight. Den største attraksjonen på denne lille øya er imidlertid Mori Building Digital Art Museum: teamLab Borderless (1-3-8 Palette Town), et av digitalkunstkollektivet teamLabs to permanente museer i Tokyo, og noe av det mest spektakulære du kan oppleve i Japan. Gå deg vill mellom psykedeliske, surrealistiske digitalkunstinstallasjoner i to enorme etasjer.

Hanami er navnet på vårhøytiden i skillet mellom mars og april, som kretser rundt kirsebærtreets blomstring.
Hanami er navnet på vårhøytiden i skillet mellom mars og april, som kretser rundt kirsebærtreets blomstring.

Denne billedskjønne enklaven i gangavstand fra Daikanyama og Ebisu, og to stasjoner fra Shibuya på Tokyu Toyoko Line, er likevel mer enn et romantisk selfiereisemål.

9 Kirsebærtrær & foodies

NAKAMEGURO
Når våren kommer til byen, har en utflukt til kirsebærtrærne ved Meguroelven i Nakameguro høy prioritet hos mange av innbyggerne i Tokyo. Særlig gjelder dette unge par som løper rundt og tar hyggelige selfies foran tunnelene med rosa blomster. Denne billedskjønne enklaven i gangavstand fra Daikanyama og Ebisu, og to stasjoner fra Shibuya på Tokyu Toyoko Line, er likevel mer enn et romantisk selfiereisemål. Du kan glede deg over mange gode restauranter langs elva, som for eksempel Takamitsu (1-28-2 Aobadai), en av Tokyos mest eksklusive sushirestauranter. Ikke billig, men en matopplevelse du sent glemmer. Fransk-japansk fushion med vekt på fisk og skalldyr prioriteres på Sourire (1-15-2 Aobadai). Yakiyama (2-44-24 Kamimeguro) serverer grillet vilt av det mer uvanlige slaget, som villsvin, and, struts, fasan og kråke (!). Ønsker du noe grillet, men med et subkulturelt preg, tar du en tur til yakitori-stedet Punk Rock Izakaya (Tatemichya, 30-8 Saragakucho), der maten akkompagneres av punkrock, og veggene er prydet av bilder fra japanske nåtidskunstnere som Yoshitomo Nara. En annen kultrestaurant i «Nakamegu» er Curry Station Niagara (1-21-2 Yutenji), der japansk curry serveres i et lokale hvor både eksteriør og interiør er som i en gammel jernbanevogn. Og langs det virkelige jernbanesporet ligger siden 2016 det populære shoppingstrøket Koukashita, med en Tsutaya-bokhandel, bakeri, nudelrestauranter, kafeer og vinbarer.

En ojisan (eldre mann) i Yanesen har sett Tokyo gjennomgå store forandringer, mens hans eget kvarter stort sett har stått uberørt.
En ojisan (eldre mann) i Yanesen har sett Tokyo gjennomgå store forandringer, mens hans eget kvarter stort sett har stått uberørt.

Alt det du vil fange på dine Instagram-bilder fra Tokyo, kan du med litt flaks finne her. Som eldre kvinner i kimono med grønnsaker i kurver, gamle menn på sykkel og templer.

10 Det gamle Tokyo

YANESEN
En vanlig bommert i reiseguider for Tokyo er å introdusere, den for øvrig høyst severdige, tempelbyen Asakusa som det beste eksemplet på «det gamle Tokyo». Området Yanesen i Shitamachi – «gamle downtown» – er imidlertid et enda mer interessant og framfor alt et mer autentisk bevart eksempel. Yanesen er en blanding av kvarterene Yanaka, Nezu og Sendagi, hvor mesteparten av bygningsmassen har klart seg både fra jordskjelv, branner og annen verdenskrigs bombing. I dag bevares og vedlikeholdes husene i disse områdene først og fremst av lokalbefolkningen. Start fra den pittoreske gågaten Yanaka Ginza, rett ved siden av den nordre utgangen til Nippori Station. Her ligger det et sekstitalls små butikker, mange med over hundre års drift. Alt det du vil fange på dine Instagram-bilder fra Tokyo, kan du med litt flaks finne her. Som eldre kvinner i kimono med grønnsaker i kurver, gamle menn på sykkel, templer som Daienji (1-8-5 Shimomeguro), tebutikker som Kanekichien (3-11-10 Yanaka) og sushirestauranter som Genkai Zushi (5-34-5 Nishinippori), der deres donburi (skål med ris, dekket av sahimi) virkelig kan anbefales.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!