Menu Meny

Guide til Formentera

Reisen dit

I sommermånedene, fra midten av juni til september, flyr Norwegian til Ibiza. Turen tar tre timer og koster fra 1095 kroner. Derfra er det bare en halv time med ferge til Formentera.

Alternativt flyr du direkte til Palma på Mallorca med Norwegian fra kr 790,-, reisetid ca. 3,5 timer. Derfra tar du ferge til Ibiza (balearia.comeller trasmediterranea.es), med enten hydrofoil (2,5 timer) eller bilferge (5 timer).

Reise rundt

Formentera er en typisk scooter- og sykkeløy. Leiebil er meningsløst. Øya er på 85 km² og stort sett flat. Du ankommer havnen La Savina på nordvestsiden av øya, og da er det bare å stikke innom første og beste scooter- eller sykkelutleie. Prisene er stort sett de samme overalt, scooter for en uke koster ca. 120 euro, dagsleie koster 30 euro.

Overnatting

Fonda Pepe, Sant Ferran, tlf. +34 971 328033 – øyas eldste hostel og en klassisk hippiebule, åpnet i 1953. Fonda er fortsatt det hoteste treffpunktet på øya. Det var her det hele startet – hippiebeveglesen på Formentera. Hostelet ligger vis-á-vis Fonda bar/restaurant. Fonda Pepe ligger en scootertur unna stranden, i den lille byen Sant Ferran. 40 enkle, rimelige rom, et lite basseng, pris ca. 35–45 euro inkludert frokost. Sesong fra påske til oktober. Rosalía i resepsjonen er behjelpeligheten selv.

Es Ram Resort, beliggende sørøst på øya i naturreservatet La Mola, og helt i enden av Paltja Migjorn. 9 deilige rom og villaer med makeløs belliggenhet. Fra 140 euro natten dobbeltrom i lavsesong.

Gecko Beach club, 30 enkle og lekre rom, et steinkast unna stranda på Platja Migjorn og en Michelinstjrnebeheftet-chef. Fra 225 euro i lavsesong for et dobbeltrom.

Cases Turìstiques Castelló, casecastell@formenteraweb.net, tlf. +34 6517 43651. Disse enkle, men hyggelige studioleilighetene/leilighetene ligger fredelig til i en pinjetreskog 50 meter fra Platja Migjorn. Om du ikke ser havet, så lukter og hører du det. Priser fra 40–50 euro fra oktober til mai, 55–120 euro i høysesongen juni-september.

Seiling

Tyskere har lagt sin elsk på Es Pujol og bidratt til at stedet har et strekt preg av klassisk turiststed. Men ikke for det: Her får du i hvert fall leid din Hobycat og dermed tilfredsstilt ditt bankende seilerhjerte. Stikkord: mye og skiftende vind, gedigne bølger. Kiler i magen.

Uteliv

Start dagen med den beste kaffen på øya: Lucky Bar på Platja Migjorn.
Fonda Pepe,
Sant Ferran. Om sommeren er det folksomt på torget mellom Fonda Pepe bar/restaurant og Fonda Pepe Hostel – opptil 1000 mennesker i de hektiske månedene juli og august.
Avslutt på Blue Bar på Platja Migjorn. Livemusikk flere ganger i uka. Blue Bar er the place, ikke noe pes, men rett og slett en hyggekul bar hvor folk prater, danser og drikker øl.

Strender

Enkelt og greit: Strendene er herlige og «ville» på Formentera. Valg av strand handler stort sett om hva slags type du er – ønsker du folk rundt deg,gjerne tett innpå kroppen, stikker du nordover til Platja de Illetes, som er «folkestranden» med mange barnefamilier. Ønsker du å kle av deg, spaserer du den elegante plankestien over sanddynene til den andre siden og Platja de Llevant. Overalt på øya, på kryss og tvers ved strendene, løper smale plankestier for å verne om sanddynene og truede vekster.
For nudister: Platja Migjorn, Platja de Levant.
Platja de Cala Saona
finner du på vestsiden, ta gjennom Sant Francesc og til høyre etter 5 km. Bare ett hotell, mange barnefamilier, asurblått hav, pudderstrand og steike hett.

Severdigheter

Vi snakker ikke om de store kulturhøydarene, men blir du lei av å ligge pal på stranden, kan du sette kursen for middels interessante severdigheter som fyrtårnet Cap de Barbaria sørvest på øya eller El Pilar de La Mola i sørøst. Ellers fins det kirker både i Sant Ferran og i Sant Francesc som er interessante nok fra et historisk perspektiv. Derimot anbefaler jeg en fottur i pinjeskogen langs den historiske «gamlevegen» mellom El Pilar og Es Caló – i den rekkefølgen: fra El Pilar ned mot Es Caló. Bratt, serru!

Marked

Fira de la Mola; Veteranhippier som invaderte Formentera på sekstitallet kommer sammen hver onsdag og søndag fra juni til oktober i Pilar de la Mola for å selge kunsthåndverk: smykker, tepper, sjal, håndverk i tre og sølv etc. The usual hippiestuff, altså.

Internett

www.formenteraweb.com

Guidebøker

The Formentera Guide Paperback – Philip Austin 2010.
Turguide til Mallorca - Menorca, Ibiza & Formentera
(Anita & Birger Løvland 2008).
Landscapes Guide: Ibiza & Formentera (Sunflower Books 2014).

Se om du kan finne en gammel utgave av Rough Guides til Ibiza og Formentera - fra 2003. Er fortsatt å oppdrive på amazon.co.uk

Film

Sex og Lucia. Eh … fyrig spansk drama hvor deler av filmen er spilt inn på Formentera.

Rundreisetips!

Gjør turen din til Formentera til en balearisk rundreise! Fly én vei med Norwegian til Palma. Begynn med et par netter i Palma, som er en herlig by, bo i den gamle bydelen, ta en kulturell byvandring, bo og spis godt. Ta deretter hydrofoilbåten til Ibiza (2,5 timer). Dyrk det hyperaktive, syndefulle utelivet, reis siden med ferge over til Formentera, hvil ut med sol, bading og yoga. Ferge tilbake til Ibiza, og derfra hjem med Norwegian. Og reis i juni eller sent i september/tidlig oktober!

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!