Menu Meny

Vagabonds guide til Beograd

På landsbygda går livet med den utarmede jorden sin vante gang, mens i hovedstaden feirer de unge tilsynelatende fortsatt at krigen er over. Særlig på sommerkvelder er det livlig langs Sava. Bassen fra de mange lekterne ligger tungt over elven, lysene fra byen reflekteres i krusningene fra vannet. Nærmere 300 flåter ligger fortøyd rundt friområdene ved vennskapsparken, og elvepromenaden Beton Hala nedenfor gamlebyen er tettpakket med eksklusive restaurant og barer.

Bakgrunn

Serbia har ikke fått samme grad av oppmerksomhet som Kroatia og Montenegro, det er land på alle kanter og ingen kystlinje. Her finns ingen store, kjente turistattraksjoner og landet har vært preget av krig og uroligheter med nabolandene, som endte med NATO bombingen i 1999. Stram finanspolitikk, gode naturresurser og stor industri har derimot stabilisert industrien. Landet har de senere år hatt god økonomisk vekst, hvor utviklingen er særlig godt synlig i hovedstaden og Vojvodina.

Handelssentrum

Sentrum av Beograd er fylt med handlegater, bohem-barer og kafanas, serbiske tavernaer, og relativt fri for kommersielle kjeder. Den tidligere hovedstaden i Jugoslavia er en av Europas eldste byer. Arkeologiske utgravninger har vist spor av bosetting på stedet så langt tilbake som fra det sjette årtusenet før Kristus. Knez Mihailova er hovedgaten. Denne hektiske, men behagelige gågaten er også en scene for gateartister. Legg inn et besøk til konseptbutikken Supermarket, en artig designbutikk for kunst og moteinteresserte, og en fargerik pådriver for utviklingen av byen siden 2008.

Frokost, lunsj eller middag ved Manufaktura kan ikke bli feil. Den populære Baltiske restauranten serverer tradisjonelle slovenske retter med moderne ingredienser og kyndighet. Baren er et utmerket sted for en drink og noe attåt.

Gamlebyen

Skadarlija er Beograds gamle bohemske nabolag, hvor gatene er smale og dekket av brostein, fasadene er farefulle og vinduskarmene bugner av blomster. Skadarska er turistenes favorittgate, full av kafeer og spisesteder, men sidegatene er mer autentiske. På en varm sommerdag kan Kaldrama være et fint sted å la seg underholde av de ulike nasjonalitetene og gatemusikantene som passerer. Her ligger også Polet, et artig kulturhus med vintage møbler, kunstutstillinger og konserter. Det tidligere bryggeriet er en koselig kafe på dagtid, og et livlig utested etter mørkets frembrudd

Hotel Moskva (Хотел Москва) på toppen av Terazijska Terasa er et av de eldste hotel i Serbia, hvor Mikhail Kalashnikov, Albert Einstein, Roman Polanski og en rekke andre storheter har overnattet

Elvelangs

Det er elvepromenader på alle byens kanter, og flere frodige parker. Lave levekostnader har lokket unge designere og kunstnere til å utvikle industriområdene rundt byen til naturlige samlingspunkt, og det som har utviklet seg til Europas livligste elvepromenade. Særlig på varme sommerkvelder er det livlig langs Sava. Under Brankov broen ligger kunstgallerier, kultursenter og barer. Ben Akiba er en bohembar med variert program. Kulturhuset endrer seg fra kafe om dagen, til nattklubb utover kvelden.

Splavovi

På begge sider av elven ligger splavs eller splavovi flåtene ankret tett. Kafebåter, restaurantbåter, kunstbåter, klubbåter og overnattingsbåter, alle med sin personlighet. Noen serverer te og småkaker, andre champagne, noen har svømmebasseng eller et flygel. Fra de første varme solstrålene treffer Sava om våren, strømmer folk til de livlige elvebreddene for elegante klassiske konserter, uformelle balkanske rytmer og heftige nattklubber med verdens ledende DJs. Finn din splav!

En favorittene langs Karadordeva ved Savaelven er Cuba-inspirerte Cantina de Frida, og italiensk-inspirerte Comunale. Begge så trendy som det kan bli, med meget god mat, og enda bedre drinker. Har du fortsatt energi igjen etter en kveld langs promenaden, er Play Splav en natt-splav favoritt

Undergrunnsmusikk

Beograd har rykte for et spennende uteliv, hvor serbisk folkemusikk møter DJ ‘ens miksebord. Slik forlystelse var forbudt under Milosevic’s regime på 1990 tallet, hvilket ga grunnlag til en rekke undergrunnsklubber hvor turbo-folk musikken oppsto. Den beste undergrunnsklubben er i dag Underground Club hvor festen pågår til soloppgang med heftige oppjazzede sigøynerrytmer. Petrovaradin festningen er for øvrig scene for Exit, en av verdens største elektronikafestivaler.

Transport og overnatting

Nikola Tesla flyplassen ligger rett utenfor hovedstaden. Lokalbussen bringer deg inn til byen på en halvtime for et par kroner. Serbia har et godt utbygget jernbanenettverk som er både punktlig og komfortabelt. En rekke elvebåter frekventerer Donau dersom du ønsker sjøveien til neste by.

Det er overnatting i alle prisklasser i sentrum av Beograd. Har du lys på en mer spennende opplevelse, lei en splav. 10 minutter unna sentrum kan du leie din egen husbåt på AirBnB.

Tips. Beograd-Bar linjen som forbinder den serbiske hovedstaden med Montenegro største havneby er en storslått togreise gjennom innsjøer og fjell, over en av verdens høyeste viadukter. Anbefales!

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!