Menu Meny

Våre Favoritter: Borgå, Finland

Jeg ble møtt av en tango – smektende, men litt trist. Søkte etter rytmen, opp en trapp, inn i et forsamlingslokale.

Stappfullt av folk, tangodansende mennesker. For du visste vel det, at nest etter Piazzollas Argentina … Riktig: Finland. Litt mørkere tango enn den argentinske, tango triste … Den finske folkesjelen.

Borgå på svensk, Porvoo på finsk. Det er ikke helt galt å snakke svensk, for byen har mange svenskspråklige innbyggere, nesten 40 %. Byen ligger strategisk til ved elven Porvoo (det har bodd folk her siden steinalderen), like før denne munner ut i Finskebukta, så den utviklet seg til en viktig handelsby.

Byen er, litt røft sagt, delt i to: Den ene er moderne og funksjonell, den andre representerer Gamlebyen, og det er denne som er severdig og bydelen jeg trekker mot. Full av sjarmerende, praktfulle bygninger, flere bygget allerede i middelalderen. Det er egentlig litt spesielt at de fremdeles står, for byen har en svært turbulent historie og har mange ganger vært okkupert av russiske militære styrker, med brann og plyndring som resultat.

Fenrik Ståhls sägner, ringer det en bjelle? Ikke det. Vårt land, vårt land, vårt fosterland? Riktig, Finlands nasjonalsang, som på finsk heter Oi maamme suomi. Dikteren, nasjonalskalden, opprinnelig lektor i gresk, heter Johan Ludvig Runeberg, byens store sønn. Han er ikke født her, men bodde i byen i mange år.

Borgå er både vakker og hyggelig, men hva skal du gjøre der? Du skal nyte. Slentrende besøk. Ned mot elven og de gamle lagerbygningene der, noen er gjort om til trivelige restauranter. Besøk katedralen, den er fra 1400-tallet. Og så er det bispegården, Borgå slott og Lukiokuja, en av boligene til Runeberg. Strålende båttur på elven (Saaristolinja), eller ut i skjærgården med strandhogg på en av øyene der. Og glem ikke den finske tangoen.

Ikke så mye kanskje, men mer enn nok.

En digresjon: Borgå og Hamar er vennskapsbyer!

Reise hit

Fly med Finnair til Helsinki. Derfra er det ca. 5 mil til Borgå. Greiest å reise med buss (50 minutter) fra Helsinki sentralstasjon. Men: Om sommeren anbefaler jeg at du tar båt. Elegante M/S «J.L. Runeberg» er bygget i 1916, men er i topp trim. Kaster loss i Helsinki kl. 10 om morgen og er i Borgå/Porvoo 3 ½ time senere.

Borgå.
Borgå.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!