Menu Meny

10 annerledes bortgjemte reisemål

Er du også en av dem som reiser etter flyselskapenes lavpriskalender, men er lei av de største og mest velkjente reisemålene? Vi har plukket ut noen annerledes europeiske reisemål, et lite steinkast unna dit «alle andre» skal.

DANMARK

Dragør – pære dansk

Det virker helt utrolig: På den andre siden av travle Kastrup flyplass, og bare 12 km fra København, ligger en rolig og koselig liten landsby – Dragør. Behøver ikke reise lenger for en ferie. Her er det seilbåter i havnen, naturparker, et usedvanlig rikt fugleliv og tre severdige museer – fem dersom jeg tar med Dragør Fort og Kongelundsfortet.

Dette er en av de best bevarte byer, vel mer landsbyer, i hele kongeriket Danmark. Enkle hus, litt amishaktige, ofte med sort grunnmur. Velstelt og fint, og full av historie. Noe av historien er viktig, om ikke så gammel, for Dragør var et viktig samlings- og utskipingssted for jøder som ble fraktet over til Sverige for å unngå tyske konsentrasjonsleirer under annen verdenskrig.

Hva du skal gjøre her? Rusle i havnen, kanskje en «grøn» og «en lille en» til de mest uanstendige tider – for eksempel om morgenen. Morgenmat her er stort sett bare et lite rundstykke og en kaffe. Nei, gi meg en dansk frokost litt senere på dagen, det er mat for mons. Lunet flæskestæg, grov leverpostei med bacon, forskjellige typer sild, flæskefed, gode oster med soltørkede tomater, rødspætte med remulade og hønsesalat med sopp og bacon. Med mer. Spis langsomt, nyt, uten tanke på kalorier. De kan du forresten kvitte deg med senere på dagen: Meld deg på en av de arrangerte ornitologiske turene i Dragørs vakre, særpregede våtmarksområder.

Vel tilbake: Dragør Røgeri serverer Danmarks beste fiskefrikadeller. Er det snakk om mer seriøs bevertning, er både Restaurant Beghuset og Dragør Bistro rimelige og gode alternativer. Selv holder jeg imidlertid en knapp på Café Dragør Sejlklub. Sobert interiør, flott uteservering mot havet og en kvalitet på maten som ligger hakket over de fleste andre her.

Ingen store severdigheter? Jo: stemningen, miljøet. Det er mer enn nok. Herlig og typisk dansk, og altså bare et steinkast fra Kongens By.

- Fly, buss, båt eller tog til København. Deretter er det raskest med tog til Københavns Lufthavn. Derfra tar du buss 35. Å leie sykkel i København og så sykle ut til Dragør er heller ingen dum idé.

- Helge Baardseth

På den andre siden av travle Kastrup flyplass, og bare 12 km fra København, ligger en rolig og koselig liten landsby – Dragør.
På den andre siden av travle Kastrup flyplass, og bare 12 km fra København, ligger en rolig og koselig liten landsby – Dragør.

Selv om tusener av besøkende finner veien daglig i sommersesongen, er byen først om fremst en aktiv fiskelandsby som handler mer om dagliglivet enn turisme. Usjarmerende, mener noen, men det er den daglige tilgangen på sjømat som er et av høydepunktene i denne maritime kystbyen.

SPANIA

Finisterre ‒ der 9 pilegrimsruter møtes

Den mest stemningsfulle måten å ankomme Finisterre på, er til fots via en av de mange pilegrimsledene som fører frem til Costa da Morte. Uansett hvordan du velger å forsere Serra de Santiago, går turen gjennom vakkert landskap med flott utsikt. Mange steder omtales det som verdens ende, men byens navn finis terrae betyr «slutten på land» på latin, som stammer fra romersk tid, da verden ble antatt å være flat. Halvøya omtales fortsatt som dødens kyst, fra alle seilskip som endte sine dager akkurat her.

Selv om tusener av besøkende finner veien daglig i sommersesongen, er byen først om fremst en aktiv fiskelandsby som handler mer om dagliglivet enn turisme. Usjarmerende, mener noen, men det er den daglige tilgangen på sjømat som er et av høydepunktene i denne maritime kystbyen. De enkle kneipene i havnen henter råvarene på bryggen, tilbereder dem og serverer dem på minutter. Grillede sardiner og chimirones (akkar) servert med lite annet enn en sitron, smaker himmelsk. Her er det også en rekke flotte sandstrender ‒ som langstrakte Praia de Langosteira, bystranden Playa Ribera eller Praia Mar de Fóra ‒ som ligger mellom dramatiske klipper ved det nidkjære Atlanterhavet.

Oppover i byen ligger spisestedene tett i smug og smale gater, og stadig åpner nye steder opp. Noen i stemningsfulle kjellere, andre med storslått utsikt over båthavnen. Sjøkreps, kamskjell, blekksprut og knivskjell. Å jakte havets delikatesser er en stolt tradisjon i Galicias lange sjøfartshistorie. Pulperia La Bayonnaise og etel&pan er gode spisesteder til avveksling fra sjømat i havnen. Overnatting i pilegrimsbyen er ofte rimelig og av enkel standard. Hotel Do Banco Azul ved Ribera-stranden er blant de mer komfortable. Mest imponerende er Hotel O Semaforo ytterst på Kapp Finisterre.

- Ryanair flyr rimelig til Camino de Santiago via Stansted på rundt 6 timer inkludert mellomlanding, eller Lufthansa via Frankfurt. Herfra er det tre gode dagsmarsjer ut til Finisterre. Ta alternativt bussen den ene eller begge veier.

- Eilert Larstorp Paulsen

Så seiler vi utover Komanisjøen, som egentlig er en demning av elven Drin, men som ligner mest på en norsk fjord.

ALBANIA

Komanisjøen– albanske fjorder

En gjennomrustet ferge legger til kai. Alle trenger seg på, finner den beste plassen i skyggen om bord. Så seiler vi utover Komanisjøen, som egentlig er en demning av elven Drin, men som ligner mest på en norsk fjord. De høye, ville klippekantene strekker seg høyt oppover, og noen steder er fjorden så trang at fergen sakte åler seg forbi ‒ jeg kan nesten ta i fjellveggene. Rundt hver sving åpner det seg opp nye fotogene vyer.

Det er nesten ingen andre enn lokale om bord, de er forundret over å se turister her. «How did you find this place?» er en gjenganger blant passasjerene. Båten går fra Koman, halvannen time på skranglete veier over fjellene fra Shkodër til Fierza, som mange reiser igjennom på vei videre til fjellene rundt Valbonë, men dette er også en fin rute videre inn i Kosovo. I Albania ordner det mest av transport seg selv – busser og biler plukker opp alle de møter på sin vei, og skal du i en annen retning enn resten av følget, sørger de for at du blir plukket opp av en annen bil. Hvis du reiser videre inn til Kosovo, så husk at du må reise ut av landet samme vei du kom inn. Grensen til Serbia er stengt for deg som ikke har et serbisk stempel i passet fra før av, siden de ikke anerkjenner Kosovo som en egen stat.

Shkodër og fergeturen er en fin dagstur hvis du er i Montenegro, kun en times tur unna Ulcinj, som for øvrig er en veldig fin by med usedvanlig mange gode badesteder, eller to timer med bil fra Tirana.

- Fly direkte til Tirana med Norwegian, sommerrute fra 19. juni til 12. august. Videre med buss til Shkodër, ca. 2 timer. Tivat i Montenegro er ca. 2,5 timer fra Shkodër, fly direkte med Norwegian mellom 22. juni og 10. august. Både SAS og Norwegian flyr direkte til Pristina i Kosovo.

- Fergen over Komanisjøen går kl. 09 fra Koman, med retur kl. 13 fra Fierza, tar ca. 2,5 timer per vei. Dragobia-fergen tar kun passasjerer, Berisha er en bilferge.

- Julie Luneborg

Båten går fra Koman, halvannen time på skranglete veier over fjellene fra Shkodër til Fierza, som mange reiser igjennom på vei videre til fjellene rundt Valbonë, men dette er også en fin rute videre inn i Kosovo.
Båten går fra Koman, halvannen time på skranglete veier over fjellene fra Shkodër til Fierza, som mange reiser igjennom på vei videre til fjellene rundt Valbonë, men dette er også en fin rute videre inn i Kosovo.
Shkodër og fergeturen er en fin dagstur hvis du er i Montenegro, kun en times tur unna Ulcinj, som for øvrig er en veldig fin by med usedvanlig mange gode badesteder, eller to timer med bil fra Tirana.
Shkodër og fergeturen er en fin dagstur hvis du er i Montenegro, kun en times tur unna Ulcinj, som for øvrig er en veldig fin by med usedvanlig mange gode badesteder, eller to timer med bil fra Tirana.

Riktignok foregår store deler av reisen oppover gjennom en syv kilometer lang tunnel, men togreisen er en stor opplevelse i seg selv og gir deg flott utsikt til ikoniske Eiger.

SVEITS

Interlaken – på Europas tak

Alpene er ikke ukjent for dem som liker å kaste seg utfor med slalåmski på beina, men Sveits er mer enn et vinterferiemål. På sommeren er fjellene ypperlige til lange trekkingturer, men visste du at det er vel så fint å reise i skuldersesongene, når du har fjellene nesten helt for deg selv? Fra Interlaken har du et mylder av over 45 toglinjer, fjell- og skiheiser som tar deg opp i ulike deler av fjellene herfra til 200 kilometer med skiløyper og et rikt nettverk av vandreleder.

Som navnet tilsier, Interlaken ligger vakkert plassert mellom innsjøene Brienz og Thun, omringet av de mektige fjellene Eiger, Mönch og Jungfrau. Dette er det perfekte startpunkt for å utforske Alpene og sjøene i området og et skikkelig adrenalinrush-hub. Eller for deg som liker å ta det i litt roligere tempo.

Ta toget opp til Jungfrau, Alpenes tak, fjelltoget klatrer oppover mot Grindelwald (også et utmerket område å starte flott fjellturer) eller Lauterbrunnen, der du bytter til Jungfraubahn opp til Kleine Scheidegg. Riktignok foregår store deler av reisen oppover gjennom en syv kilometer lang tunnel, men togreisen er en stor opplevelse i seg selv og gir deg flott utsikt til ikoniske Eiger. Endelig oppe på toppen står du 3454 meter over havet på Sphinx observasjonsdekk, som gir deg 360 graders utsikt over et område av fjell, snø og is. Her er det både restauranter og en isskulpturpark – og om sommeren kan du gå over isbreen med en guide.

Ikke alt av spennende aktiviteter foregår i høyden. Det er en fin vandretur fra Bönigen til Brienz som passerer tre vakre fossefall, en tur som tar nesten 7 timer hvis du tar hele ruten i ett jafs, eller den kan deles opp i kortere etapper. Grottene St. Beatus ved Thunersjøen er en annen spennende aktivitet som tar deg inn i opplyste trange ganger innover i Niederhorn-massivet.

- Sveits byr på et imponerende tognettverk og mange ulike togpass som gir deg rimeligere billetter. Fly direkte til Genève med SAS og Norwegian eller Zürich med SAS. Tog fra Genève til Interlaken via Bern, ca. 3 timer. Fra Zürich, også via Bern, ca. 2 timer. Hvis du skal reise mer med tog i Sveits, kan det lønne seg å kjøpe et Swiss Travel Pass, som gir deg ubegrenset reise med tog, buss og båt og rabatter på en rekke museer og aktiviteter.

- Julie Luneborg

På sommeren er fjellene ypperlige til lange trekkingturer, men visste du at det er vel så fint å reise i skuldersesongene, når du har fjellene nesten helt for deg selv? Fra Interlaken har du et mylder av over 45 toglinjer, fjell- og skiheiser som tar deg opp i ulike deler av fjellene herfra til 200 kilometer med skiløyper og et rikt nettverk av vandreleder.
På sommeren er fjellene ypperlige til lange trekkingturer, men visste du at det er vel så fint å reise i skuldersesongene, når du har fjellene nesten helt for deg selv? Fra Interlaken har du et mylder av over 45 toglinjer, fjell- og skiheiser som tar deg opp i ulike deler av fjellene herfra til 200 kilometer med skiløyper og et rikt nettverk av vandreleder.
-        Sveits byr på et imponerende tognettverk og mange ulike togpass som gir deg rimeligere billetter.
- Sveits byr på et imponerende tognettverk og mange ulike togpass som gir deg rimeligere billetter.

Fra puben The Old Coastguard er det en times flott spasertur gjennom Lamorna-dalen, og en annen time tilbake langs kysten. Stien fortsetter langs den dramatiske kysten til Porthgwarra, og videre hele veien til St. Ives.

ENGLAND

Sennen ‒ Storbritannias vestligste punkt

Selv om England er relativt lite og infrastrukturen god, gjør den høye populariteten det tidkrevende å oppleve øyriket. Men det gjør også at de mer utilgjengelige severdighetene kan beundres uten de store turistmassene. Storbritannias vestligste distrikt er Cornwall, og helt i sør ligger området rundt Penzance. Ytterst på odden ligger utkikkspunktet ved Lands End og surfesenteret ved Sennen Cove.

Det historiske bysentrum i Penzance er fylt med sjarmerende butikker og stilfulle spisesteder. Den viktorianske havnepromenaden byr på friske doser salt sjøluft før eller etter lunsj, gjerne ved Turk’s Head, byens eldste pub, eller Admiral Benbow Inn, kjent fra romanen Skatten på sjørøverøya av Robert Louis Stevenson. Stemningen er akkurat slik man forventer i en moderne britisk havneby. Med unntak av den eventyraktige tidevannsøya St Michael's Mount, palmene og de tropiske plantene.

Mousehole er en meget pittoresk havnelandsby. Fra puben The Old Coastguard er det en times flott spasertur gjennom Lamorna-dalen, og en annen time tilbake langs kysten. Stien fortsetter langs den dramatiske kysten til Porthgwarra, og videre hele veien til St. Ives. Fra puben The Old Success Inn i Sennen Cove, er det en times tur langs klippene til Lands End. En innenlandsrute leder fra The Old Dairy tilbake til den tidløse sandstranden ved Sennen Surfing Centre. En annen flott dagstur er fra The Gurnard’s Head, langs kysten til Zennor Head. Gjerne via The Tinners Arm på hjemveien.

- Til London flyr du enkelt og rimelig med en rekke flyselskap. Herfra er reisen til Penzance ca. 5 timer med bil fra Heathrow eller tog fra Paddington. Rimeligst er buss fra Victoria, men da dobles reisetiden.

- Med 5000 km merkede stier er alternativene for turer i Cornwall mange. Last ned iWalk Cornwall-appen for kart, bilder og praktisk informasjon til over 200 av de mest populære rutene.

- Eilert Larstorp Paulsen

FOTO: DAVE MUIR.  Ytterst på odden ligger utkikkspunktet ved Lands End og surfesenteret ved Sennen Cove.
FOTO: DAVE MUIR. Ytterst på odden ligger utkikkspunktet ved Lands End og surfesenteret ved Sennen Cove.
FOTO: DAVE MUIR.
FOTO: DAVE MUIR.

Borgå er både vakker og hyggelig, men hva skal du gjøre der? Du skal nyte. Slentrende besøk. Ned mot elven og de gamle lagerbygningene der, noen er gjort om til trivelige restauranter. Besøk katedralen, den er fra 1400-tallet.

FINLAND

Borgå – og finsk tango

Jeg ble møtt av en tango – smektende, men litt trist. Søkte etter rytmen, opp en trapp, inn i et forsamlingslokale. Stappfullt av folk, tangodansende mennesker. For du visste vel det, at nest etter Piazzollas Argentina … Riktig: Finland. Litt mørkere tango enn den argentinske, tango triste … Den finske folkesjelen.

Borgå på svensk, Porvoo på finsk. Det er ikke helt galt å snakke svensk, for byen har mange svenskspråklige innbyggere, nesten 40 %.

Byen ligger strategisk til ved elven Porvoo (det har bodd folk her siden steinalderen), like før denne munner ut i Finskebukta, så den utviklet seg til en viktig handelsby.

Byen er, litt røft sagt, delt i to: Den ene er moderne og funksjonell, den andre representerer Gamlebyen, og det er denne som er severdig og bydelen jeg trekker mot. Full av sjarmerende, praktfulle bygninger, flere bygget allerede i middelalderen. Det er egentlig litt spesielt at de fremdeles står, for byen har en svært turbulent historie og har mange ganger vært okkupert av russiske militære styrker, med brann og plyndring som resultat.

Fenrik Ståhls sägner, ringer det en bjelle? Ikke det. Vårt land, vårt land, vårt fosterland? Riktig, Finlands nasjonalsang, som på finsk heter Oi maamme suomi. Dikteren, nasjonalskalden, opprinnelig lektor i gresk, heter Johan Ludvig Runeberg, byens store sønn. Han er ikke født her, men bodde i byen i mange år.

Borgå er både vakker og hyggelig, men hva skal du gjøre der? Du skal nyte. Slentrende besøk. Ned mot elven og de gamle lagerbygningene der, noen er gjort om til trivelige restauranter. Besøk katedralen, den er fra 1400-tallet. Og så er det bispegården, Borgå slott og Lukiokuja, en av boligene til Runeberg. Strålende båttur på elven (Saaristolinja), eller ut i skjærgården med strandhogg på en av øyene der. Og glem ikke den finske tangoen.

Ikke så mye kanskje, men mer enn nok.

En digresjon: Borgå og Hamar er vennskapsbyer!

- Fly med Finnair til Helsinki. Derfra er det ca. 5 mil til Borgå. Greiest å reise med buss (50 minutter) fra Helsinki sentralstasjon. Men: Om sommeren anbefaler jeg at du tar båt. Elegante M/S «J.L. Runeberg» er bygget i 1916, men er i topp trim. Kaster loss i Helsinki kl. 10 om morgen og er i Borgå/Porvoo 3 ½ time senere.

- Helge Baardseth

Borgå er både vakker og hyggelig, men hva skal du gjøre der? Du skal nyte.
Borgå er både vakker og hyggelig, men hva skal du gjøre der? Du skal nyte.

Napoli er ikke bare pizzaens hjemby, det er også en hektisk havneby med over én million innbyggere.

ITALIA

Amalfi ‒ Italias vakreste kyst

At den eksklusive Amalfikysten er et foretrukket feriemål blant ferierende italienere er ikke uten grunn. Her troner klippebyen Sorrento over det asurblå havet. Capri, favoritt blant Europas intellektuelle på 1800-tallet, ligger fortsatt og glitrer i middelhavssolen. Unescobyen Amalfi er stedet hvor Henrik Ibsen skrev Et dukkehjem, stupbratte Positano er byen hvor den nobelprisvinnende forfatteren John Steinbeck hentet inspirasjon til sine skildringer. Alle finner sin favorittby ved den begjærlige Amalfikysten.

Napoli er ikke bare pizzaens hjemby, det er også en hektisk havneby med over én million innbyggere.

Fra Cavour-plassen, nedover den hektiske Via Duomo, forbi katedralen og gamlebyen er byen full av kultur og historie. Følg Via dei Tribunali til Dante-plassen og fortsett ned Via Toledo til Umberto-galleriet, San Carlo-teateret og Plebiscito-plassen. Den vakre Via Chaia tar deg ned til Francesco Caracciolo-promenaden. Du bor godt ved Attico Partenopeo eller L'Alloggio Dei Vassalli nær havnen.

Pompeii og den mektige Vesuv, som under et utbrudd i år 79 begravde byen, er begge populære utflukter. Utsikten mot vulkanen fra fergene som frekventerer mellom Napoli, Sorrento og Capri, gir et godt perspektiv på de kraftfulle forholdene. God utsikt får du også fra fjellruten S366 mellom Pompeii og Amalfi som tar deg langs ville veier gjennom hyggelige landsbyer og dramatisk landskap i Riserva Statale Valle delle Ferriere. Kystruten SS163 tar deg tilbake langs spektakulær kyst fra Amalfi til Sorrento.

- For tiden ingen direktefly fra Oslo til Napoli, men er rekke flyselskap tar deg til Roma. Herfra er det en times togtur videre til Napoli, Pompeii eller Salerno. Det går ferger fra Napoli til Sorrento og Capri annenhver time. Til Napoli Capodichino kommer du rimeligst med Norwegian og Wizz Air.

- Eilert Larstorp Paulsen

Novigrad har dårlige strender. Det var reklamen. Til gjengjeld har den noen morsomme, støpte bassenger. Bryggebading framfor strandliv. Du stiger ned i en av dem, og så er det en åpning slik at du kan svømme videre ut i havet. Kjempesmart, for slik kan du bade trygt selv om det blåser litt og bølgene slår mot brygga.
Novigrad har dårlige strender. Det var reklamen. Til gjengjeld har den noen morsomme, støpte bassenger. Bryggebading framfor strandliv. Du stiger ned i en av dem, og så er det en åpning slik at du kan svømme videre ut i havet. Kjempesmart, for slik kan du bade trygt selv om det blåser litt og bølgene slår mot brygga.

Tidligere var Novigrad et typisk reisemål for den eldre garde, men for noen år siden fikk byen et kjempesvært badeland. Heldigvis ligger det litt utenfor sentrum, men det gode ved det er at Novigrad nå er blitt et familiereisemål.

KROATIA

Novigrad – akkurat passe stor

Mange byer å feriere i på vestkysten av Istriahalvøya i Kroatia. Pula, Rovinj og Porec er alle flotte, men spør du meg om hvem som er min favoritt, trekker jeg litt på det, for ingen av dem er det. Jeg vil nordover, til Novigrad, et par mil nord for Porec. Merker at jeg blir litt myk i blikket når jeg skriver No-vi-grad – den nye byen. Får utlengsel.

Novigrad har dårlige strender. Det var reklamen. Til gjengjeld har den noen morsomme, støpte bassenger. Bryggebading framfor strandliv. Du stiger ned i en av dem, og så er det en åpning slik at du kan svømme videre ut i havet. Kjempesmart, for slik kan du bade trygt selv om det blåser litt og bølgene slår mot brygga.

Novigrad har en helt annen stemning enn de andre byene på Istriahalvøya. Her er det roligere, færre gateselgere, hotellene er også mindre. Mer kvalitet, vil jeg si. Kjedeligere, vil nok den yngre garde poengtere.

En av de gode tingene med Novigrad er at byen fremdeles har aktive fiskere. Det skaper atmosfære og fersk fisk på restaurantenes tallerkener.

Mange hyggelige små hoteller, her vil jeg driste meg til å foreslå et av dem, av to grunner. For det første disponerer hotellet noen parkeringsplasser, og det er av uvurderlig verdi dersom du har leiebil i denne bilfiendtlige byen. Dernest ligger hotellet mitt i sentrum, mer sentralt kan du ikke bo. Navnet? Hotel Cittar. Med priser sånn midt på treet. Novigrad har også to fine campingplasser, som hånd i hanske for sykkelturister.

Tidligere var Novigrad et typisk reisemål for den eldre garde, men for noen år siden fikk byen et kjempesvært badeland. Heldigvis ligger det litt utenfor sentrum, men det gode ved det er at Novigrad nå er blitt et familiereisemål.

Mai, juni og september er riktige måneder å reise til Novigrad. Da er det gode temperaturer og rimeligere hoteller enn i juli og august. De to månedene er dessuten altfor varme.

- Norwegian begynner å fly til Pula i begynnelsen av mai. Da kan du få en t/r-billett for i overkant av 1000 kroner. Det går buss fra Pula til Novigrad, turen tar ca. 2 timer og koster 100 kroner (lokalt 80 kuna).

- Helge Baardseth

Grantchester ligger ved elven Cam. Det vil si at du ikke bare kan spasere eller sykle dit, du kan også punte dit. Du leier en båt med flatt dekk foran og bak. Der står du med en stake, og med den staker du punten fram i den grunne elven.

ENGLAND

Grantchester – og langsom ferd på elven

Mange har en idé om hvor Cambridge ligger, men jeg vil rette søkelyset mot en liten landsby som ligger i passende gå- og sykleavstand fra den kjente universitetsbyen – Grantchester. Den lille landsbyen har forresten fått en viss kjendisstatus på grunn av en litt godslig krimserie. Det vil jeg la ligge, bortsett fra at jeg anbefaler et besøk «on location», den sjarmerende kirken The Parish Church of St. Andrew and St. Mary.

Grantchester ligger ved elven Cam. Det vil si at du ikke bare kan spasere eller sykle dit, du kan også punte dit. Du leier en båt med flatt dekk foran og bak. Der står du med en stake, og med den staker du punten fram i den grunne elven. Skal du gjøre det helt riktig, er det stråhatt, piknikkurv og så lunsj ved elvebredden av Cam, eller te og scones i hagen på den tradisjonsrike kafeen The Orchard Tea Garden i selve Grantchester som gjelder. Finnes det noe mer erkebritisk?

Bygningene i landsbyen er akkurat slik vi kjenner dem fra britisk krim, de få pubene her også: The Green Man, The Red Lion (god pubmat) – og The Rupert Brooke. Den siste oppkalt etter lyrikeren Rupert Brooke som skrev det herlige diktet om landsbyen, The Old Vicarage, mens han var i Berlin og led av dyp hjemlengsel. Lord Byron var også her, ifølge Brooke, og han badet i det som i dag kalles for Byron’s Pool. Og jeg kan nevne flere kjendiser, som Virginia Woolf og Bertrand Russell.

De store attraksjonene finner du nok i selve Cambridge, kun tre kilometer unna, men den engelske kosen kan du dyrke nettopp her i Grantchester.

- Fly Oslo ‒ London (Stansted) med Ryanair, derfra er det lokalbuss til Cambridge (30 minutter, koster 5 pund). Så sykkel, punt eller apostlenes hester langs elven Cam.

- Helge Baardseth

Grantchester ligger ved elven Cam. Det vil si at du ikke bare kan spasere eller sykle dit, du kan også punte dit.
Grantchester ligger ved elven Cam. Det vil si at du ikke bare kan spasere eller sykle dit, du kan også punte dit.
Ikke akkurat en dagstur unna, 5 timer med buss rundt enten nordlige eller sørlige siden av Marmarahavet tar deg til legendariske Troja fra Homers Iliaden ‒ som i hovedsak handler om Akilles’ vrede over kong Agamemnon – men i dag er folkeliggjort i flere filmer om prins Paris av Troja som flyktet med Helena av Sparta.
Ikke akkurat en dagstur unna, 5 timer med buss rundt enten nordlige eller sørlige siden av Marmarahavet tar deg til legendariske Troja fra Homers Iliaden ‒ som i hovedsak handler om Akilles’ vrede over kong Agamemnon – men i dag er folkeliggjort i flere filmer om prins Paris av Troja som flyktet med Helena av Sparta.

Çannakale er ikke bare springbrettet til Troja, ca. 30 kilometer sør for byen, men også en hyggelig by med brosteinsbelagte marmorgater og utallige restauranter og kafeer rundt havnepromenaden.

TYRKIA

Troja, Çanakkale – kjærlighetens by

Jeg slår et slag for Tyrkia. Nå er det på tide å reise tilbake – og se at det er så mye mer enn sørkystens strender og charterbyer. Istanbul, en av mine absolutte favorittbyer, som de siste årene har blitt mye rimeligere å fly til, takket være Turkish Airlines’ ekspansive flynettverk, sammen med lavprisselskapet Pegasus. Uansett, Istanbul er første stopp for å utforske mer av Tyrkia – og det gjerne med buss. Bussene er betjent med store komfortable seter, bussverter som serverer te og kaker. Ikke akkurat en dagstur unna, 5 timer med buss rundt enten nordlige eller sørlige siden av Marmarahavet tar deg til legendariske Troja fra Homers Iliaden ‒ som i hovedsak handler om Akilles’ vrede over kong Agamemnon – men i dag er folkeliggjort i flere filmer om prins Paris av Troja som flyktet med Helena av Sparta. Det er også deres kjærlighetshistorie som preger det arkeologiske området som er igjen av Troja i dag. Çannakale er ikke bare springbrettet til Troja, ca. 30 kilometer sør for byen, men også en hyggelig by med brosteinsbelagte marmorgater og utallige restauranter og kafeer rundt havnepromenaden. Her står selvfølgelig også den trojanske hesten som ble brukt i Wolfgang Petersons Troja fra 2004, med blant annet Brad Pitt og Eric Bana i hovedrollene.

- Fly direkte fra Oslo til Istanbul med Turkish Airlines eller Pegasus. Buss videre til Çannakale fra Istanbuls hovedbusstasjon Esenier, ca. 5‒6 timer. Bussene går hele døgnet.

- Julie Luneborg

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!