Menu Meny

15 favoritter i London

London er byen du aldri går lei, en by som begeistrer like mye for hver tur. Men hvor begynner du når du har trålet gjennom Covent Garden nok en gang, er lommekjent i Soho og har sett de største severdighetene? Vagabond har plukket ut noen av våre klassiske favoritter ‒ og noen helt nye og annerledes oppdagelser.

1. Shoreditchs sosiale storstue

Ace Hotel
Shoreditchs første hipsterhotell. De sosiale langbordene i hotellets lounge er overfylt av knatrende mac-er fra tidlig morgen, her er det mange unge naboer som har skapt sitt utekontor. Utover de senere timer erstattes kaffen med håndbrygget øl, lobbybaren er et deilig sted å runde av en lang dag i byen. Men her er det mer! Takterrassen har både bar og utsikt, i kjelleren ligger utestedet Miranda. Vegg i vegg ligger Hoi Polloi, et moderne brasseri, hvis du vil ha mer til frokost enn en croissant og en kaffe-to-go fra kaffebaren.
Hva liker vi aller best? De velfylte rommene, der hver krok og skuff er fylt med badesalt og kremer, minibaren bugner av champagne og øl, på hyllene står det store flasker med whisky og rødvin. Platespilleren kan du bruke ‒ og som alt annet kan du kjøpe med deg det du liker best. Her jobber de hardt for at du egentlig aldri vil forlate hotellets trygge vegger.
Dobbeltrom fra kr 2080 per natt. 100 Shoreditch High Street. acehotel.com

Ace Hotel
Ace Hotel

2. Kreativt i Sør-London

Peckham Levels
Et nedlagt parkeringshus har lokket de unge og kreative sørover. Sju etasjer med betong har blitt forvandlet til barer, kafeer, haller med live musikk og store åpne arbeidsrom. Gallerier, skjønnhetssalonger og instagramvennlige trappeløp i sjokkrosa og oransje ‒ dette er et inspirerende frirom som kan underholde fra tidlig morgen til vel, enda tidligere morgen etter en lang natt på takterrassen. Her dukker det stadig opp nye aktører, en av nykommerne er West Kitchen, som har tatt med seg et stykke av California. De beskriver seg selv som et bevisst kjøkken – minimalt matavfall og sesongens råvarer fra lokale bærekraftige gårder. De beste drinkene nyter du sammen med utsikten og folkemassen på Near & Far i sitt fargerike interiør.
Peckham Town Centre Carpark. Peckhamlevels.org

Near & Far, FOTOKRED: NEAR & FAR
Near & Far, FOTOKRED: NEAR & FAR

​3. Lokal favoritt

Ottolenghi Islington
Yotam Ottolenghi har utgitt flere kokebøker, skriver matanmeldelser i The Guardian ‒ og har åpnet flere meget populære restauranter over hele London. De fleste er «deli’s» for take-away, Soho-restauranten er full av liv og langt mer staselig, mens den veletablerte i Upper Street er en nabolagsfavoritt, der middelhavskjøkkenet har fått med seg noen nordafrikanske toner.
Her serveres langtidsstekt cabrito-geit med smørbønner, valnøtter og grønn olivensalsa. Til bordet bestiller du også en eksotisk gulrot- og tamarindstappe med kardemommeyoghurt, rødkål og vårløk.
Ottolenghi fungerer for både frokost, lunsj og middag ‒ perfekt når du tråler Londons gater uten en sikret bordreservasjon.
287 Upper Street. ottolenghi.co.uk

Ottolenghi Islington
Ottolenghi Islington

4. Foodtour i Shoreditch

Alternative Tours
Bli kjent med bakgatene i Shoreditch og de skjulte perlene rundt Brick Lane. Hvorfor er den ene bagelsjappa bedre enn den andre? Guiden forteller om historien bak flere av spisestedene vi er innom ‒ og gatekunsten som preger området. Øst-London har en interessant kulturell historie som flettes inn i mattilbudet i bydelen. Spesialbrygget te, salttørket biff med sylteagurk, bao med svinekjøtt og steinsopp, det er bare noen av rettene vi plukker med oss på runden. Er du heldig, inkluderer turen et bord på superpopulære Gunpowder, der indisk-inspirerte småretter fyller det knøttlille, men sjarmerende lokalet. Rett rundt hjørnet smaker vi oss også igjennom Old Spitalfields Market som har gjenoppstått fra krimskrams-marked til velassorterte matboder. Til slutt en av bydelens eldste institusjoner, en arketypisk pub for en skikkelig Truman Ale på The Ten Bells.
Shoreditch Food Tour arrangeres hver lørdag kl. 11. Kr 520 per person, inkludert all mat og drikke. alternativeldn.co.uk

Foodtour i Shoreditch
Foodtour i Shoreditch
Foodtour i Shoreditch
Foodtour i Shoreditch

5. Champagne i pølsebua

Bubble Dogs
Ikke bare perfeksjonerer de en klassisk pølse i brød, her kommer de i varianter med karamellisert løk, grillet surkål eller BBQ-saus, blåmuggost og selleri. Som det perfekte tilbehør er det et nøye utvalg av champagne som fyller vinlisten. Deres egen Collin-Guillaume Rosé er en av mange som serveres per glass ‒ og Sandia, som er en av eierne bak konseptet, har satt sammen en egen favorittliste med viner i det dyrere segmentet. Lekent, og skikkelig godt.
70 Charlotte St, Fitzrovia. Bubbledogs.co.uk

Bubbledogs, FOTOKRED: BUBBLE DOGS
Bubbledogs, FOTOKRED: BUBBLE DOGS

6. Little India

Southall
London er fylt med indiske spisesteder. Fra populære Dishoom til billigere (men knallgod!) curry i Brick Lane.
Dette er en skikkelig avstikker fra London-kjernen for å snuse litt på drabantbylivet. Nesten helt ute ved Heathrow stopper toget ved Southall, der befolkningen har sine røtter fra India og Pakistan. Her er gatekjøkkenene fylt med samosa og pakora, butikkene med fargerikt tøy og smykker. Hver onsdag, fredag og lørdag fylles gatene med et spennende marked som er milevis fra den store gentrifiseringen. Her kan du bryne deg på å prute frem riktig pris og spise det nærmeste du kommer til et hjemmelaget indisk måltid ‒ og beundre den nydelige kontrasten av turbankledde siker og den grå britiske forstaden.
High Street, Southall.

Southall
Southall

7. Afternoon Tea i rosa fløyel

Sketch
Storøyd som Alice trer du inn i Eventyrland. Eieren Mourad Mazouz og en rekke designere har latt storstilte designerdrømmer gå i oppfyllelse her. Klatrende planter og jungeldetaljer fyller en av barene, toalettene er noe så surrealistisk som kokonger under en regnbue, og selve kronen på verket er Londons vakreste spisested: en rosa fløyelssal der champagnekelnere løper i kryss med kaviarservitører mens en fiolinkvartett setter rammen for opplevelsen.
Afternoon Tea er en erkebritisk tradisjon som sies å ha startet da hertuginnen Anna av Bedford led av noe mange kan kjenne seg igjen i; lavt blodsukker og lenge til neste måltid, også kjent som «hangry». Hun fikk tilsendt te og søtsaker til rommet for å temme sulten midt på dagen, som kjapt ble populært blant de andre damene ved hoffet ‒ og til slutt en veletablert seanse over hele landet.
Sketch disker opp med Afternoon Tea som er like mye underholdning som et mettende måltid. En utfyllende te-meny å studere før det serveres en skje med russisk kaviar og det skjenkes et glass Pommery Rosé Brut. Tårnet er fylt av sandwiches med asparges, agurk og ricotta, tartelette med foie gras, og på toppen pryder kaker og praliner i fargerikt utvalg. Det hele avsluttes med klassiske scones og den evige diskusjonen om syltetøyet eller kremen kommer først.
Afternoon Tea fra kr 670 per person. Flere ulike menyer tilbys, også barnemenyer. Husk å bestille bord. sketch.london

Sketch
Sketch

8. Uavhengig shopping

Modern Society
Rene linjer, enkle detaljer og helhjertet gjennomført i sin stil. Modern Society er en klesbutikk fylt med velassorterte merkeklær blandet med deres eget merke. Her finner du stilrene t-skjorter og pent skotøy for både menn og kvinner. Samtidig er det en kafé. Og et sted der du kan oppdage skatter som vakre notatbøker og lommebøker, og interiørdetaljer som krystaller og speil. En sjelden spesialforretning med bredt vareutvalg, men langt fra kjedebutikkene. Plott den inn på kartet, så oppdager du samtidig flere andre uavhengige butikker i nærheten, en spennende del å utforske i Shoreditch.
33 Redchurch St, Shoreditch. themodernsociety.com

Modern Society, FOTOKRED: MODERN SOCIETY
Modern Society, FOTOKRED: MODERN SOCIETY

9. Sunday Roast

The Crabtree
Tradisjonelt var det etter søndagens gudstjeneste at venner og familier samlet seg for et mettende måltid, i dag er dette selv uten kirkens innflytelse en viktig del av det britiske hverdagslivet. Som besøkende er det et festlig høydepunkt på en helgetur. The Crabtree er en ikonisk pub med en stor terrassehage rett ved elven Thames mellom broene i Hammersmith og Putney. Store tunge trebord og gamle bilder av Fulham setter rammen for en typisk London-pub som er stappfull, særlig på søndager til Sunday Roast. Her kommer roast i flere varianter, som en 28 dagers angus-biff med pepperrotkrem og Yorkshire-pudding eller Gloucester Old Spot Pork Belly med svor og eplekompott.
Rainville Road, Fulham.

The Crabtree
The Crabtree

10. Hotellmagi i øst eller vest

Hoxton Shoreditch / Holborn
Når hotellopplevelsen skal være høydepunktet på reisen, der skuffer ikke Hoxton. Stor peis, behagelige skinnstoler, arbeidsbord for dem som har tatt med seg kontorplassen på tur. Både lobby og restaurant er gode oppholdssteder. Her er det tydelig at dette er like mye et hjem for dem som overnatter, som menneskene som bor i området.
Hoxton har to hotell i London (og flere andre i bl.a. Williamsburg i New York, Amsterdam og LA). Delikate rom med lekre detaljer og en noe annerledes «frokost på senga», som blir levert i en papirpose på døren hver morgen. Holborn har et noe mer voksent preg, Shoreditch ruster opp med dørvakter på kveldstid, der lobbyen blir bydelens beste fest.
Dobbeltrom fra kr 2200 per natt. thehoxton.com

The Hoxton Hotel
The Hoxton Hotel
The Hoxton Grill
The Hoxton Grill
The Hoxton Hotel
The Hoxton Hotel

11. Dinosaurer og ekspedisjonsreiser

Natural History Museum
Hvordan ble jorden til, menneskets utvikling, hvem var Darwin, og hva er et fossil? Her får du svar på de store spørsmålene i et spektakulært opplevelsesmuseum som starter med et møte med et blåhvalskjelett som henger fra taket i Hintze-hallen. La deg fascinere av verdens først oppdagede fossil av Tyrannosaurus rex og hodeskallen til en Triceratops. Ta en selfie med selveste månen i Jerwood-galleriet. Lenger frem til vår tid presenteres også reisen til skipet «Challenger», som brukte fire år på å oppdage Atlanterhavet og Stillehavet, og mange andre viktige ekspedisjoner som oppdaget og dokumenterte utviklingen og forskjellene i vår verden. Hvert år er utstillingen Wildlife Photographer of the Year (frem til 30. juni 2019) en særdeles interessant og vakker utstilling.
Dette er et levende museum, så mye mer enn utstoppede fugler og tørkede blomster. Her arrangeres det også filmkvelder, foredrag, yogaøkter og detektiv-konkurranser. Se nettsidene for dato og mer informasjon. Fri inngang til de permanente utstillingene.
Cromwell Rd, Kensington. nhm.ac.uk

Natural History Museum
Natural History Museum

12. Verdensbutikk

Stanfords
Skjønnlitteratur, guidebøker, biografier fra reisende sjeler, praktbøker om de villeste dyrene og de vakreste vandrerutene. Stanfords reisebutikk er fylt til randen med det aller viktigste til å starte Den store reisen: Bøkene til inspirasjon og planlegging. I tillegg er de tre etasjene fylt med reiseadaptere, puslespill, globuser i alle størrelser og kart over hele verden eller bitte små deler. Her kan du drømme deg vekk i en verden av utstyr og reiseinspirasjon.
7 Mercer Walk, Covent Garden. stanfords.co.uk

Stanfords Verdenskart
Stanfords Verdenskart

13. Jorden rundt fra Charing Cross

Mr. Fogg’s Society of Exploration
Jules Vernes Jorden rundt på 80 dager er inspirasjonskilden til denne baren, der drinkene er hentet fra alle verdenshjørner. Her serveres «The Lagoon Reef» med gin, kokos, kastanje og mynte eller en Machu Picchu-inspirert cocktail, «The Inca Trail», med tequila, kaffe og vanilje. På veggene henger det antikke verdenskart og odde rariteter hentet fra boken ‒ og den dunkle belysningen skaper stemningen om svunnen tid, der verden var et uoppdaget eventyr. Baren ligger et steinkast fra Charing Cross Station, der karakteren Phileas Fogg la ut på sin jorden-rundt-reise.
1A Bedford St, Covent Garden. Mr-foggs.com

Mr. Fogg's, FOTOKRED: JOHNNY STEVENS PHOTOGRAPHY
Mr. Fogg's, FOTOKRED: JOHNNY STEVENS PHOTOGRAPHY

14. Et bord fylt med østers

Wright Brothers Soho
Østers fra hele det britiske øyriket, her vet de å servere kortreist, selv om noen kommer så langveisfra som Ile d’Oléron rett sør for Rochelle i Frankrike.
Mellom kl. 15 og18 kan du fråtse i Jersey Rocks østers til 1 pund per stykk, et skikkelig «happy hour»-tilbud sammen med et glass sprudlende. Bedre lunsjstopp etter shopping i Soho blir det vel ikke?
13 Kingly Street, Soho. thewrightbrothers.co.uk

Wright Brothers, FOTOKRED: WRIGHT BROTHERS
Wright Brothers, FOTOKRED: WRIGHT BROTHERS

15. Kulinarisk gågate

Maltby Street Market
Mindre, men hakket mer spennende enn Borough Market ‒ og med det langt færre turister. Hver lørdag og søndag blir gågaten Ropewalk fylt av boder med råvarer av kvalitet. Dette er ikke kun et grønnsaksmarked for dem som bor i nærheten, her har det med årene poppet opp en rekke gode spisesteder under jernbanebroene. Noen av favorittene er vanilje-donuts fra St. Johns Bakery, tapas hos stemningsfulle Tozino og ikke minst en drink ved gin-destilleriet Little Bird Gin. Dette er også stedet å prøve seg på et Scotch Egg!
Lørdag 10‒17, søndag 11‒16. 41 Maltby Street, Bermondsey. maltby.st

Maltby Street Market
Maltby Street Market

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!