Menu Meny

En weekend i London

En helgeklassiker som vrimler av trivelige bydeler. Vi flyttet blikket østover og tok en helgetur til populære Shoreditch.

WEEKENDFAVORITT

London er en av Europas få megastorbyer og et perfekt sted for å inhalere en dose ultraurban kosmopolitisk atmosfære og sjekke ut de siste trendene innen musikk, mat, mote og kunst.

​SLIK KOMMER DU DEG HIT

Direktefly med Norwegian, SAS, British Airways, Ryanair m.fl. Hvis du vil ha en annerledes og grønnere reise, går det også kjempebra å reise med tog. Det enkleste er å ta seg til Brüssel og deretter ta hurtigtoget Eurostar direkte til London (ca. 2 timer).

Gå ikke glipp av!

VEGAN FOOD TOURS
London er et himmelrike for de som ikke spiser kjøtt. Ikke minst Shoreditch, hvor det vrimler av fasjonable raw food-restauranter og veganske kafeer. Her har de også en guidet rundtur i byen med vegantema. Et flott tips hvis du reiser alene og er sugen på å treffe andre mennesker og samtidig spise god mat.
veganfoodtours.com/london

Ace Hotel - en utmerket base for en helg i Shoreditch.
Ace Hotel - en utmerket base for en helg i Shoreditch.

FREDAG

Etter å ha gått av på stasjonen ved Shoreditch High Street glir vi rett inn på Boxpark Shoreditch, et containerlignende kjøpesenter med fokus på gatemat og små sprett-opp-butikker med lokal design og mote. Magen rumler, så jeg satser på en vegansk kebab (!) fra What the Pitta. Så drar vi koffertene videre mot Ace Hotel (100 Shoreditch High Street). Den amerikanske hotellkjeden som har hatt en filial i Shoreditch i et par år er, i tillegg til et stilig sted å bo, et utmerket sted for hipstertitting. Døgnet rundt er lobbyen full av unge trendsettere som skriver frenetisk på datamaskinene sine, henger ved baren eller kommer for å sjekke ut noen av alle arrangementene som skjer på hotellet.

Ace Hotel.
Ace Hotel.

På slutten av 1990-tallet var Shoreditch det hotteste av det hotte i London; litt farlig, men samtidig en kreativ hotspot hvor det alltid skjedde noe. Nå er underground-følelsen blitt vasket vekk og prisene gått opp, men det betyr ikke at bydelen mistet glansen. Her er det et utømmelig utvalg av kafeer, restauranter og butikker som gjør bydelen til et ypperlig sted å utforske på en helg. Beliggenheten er dessuten veldig bra om man vil være i nærheten av Londons førsteklasses kulturtilbud og severdigheter.

At Shoreditch har forandret seg, merker man ikke minst om man spaserer langs koselige Redchurch Street. Fargeglad graffiti pryder fortsatt veggene, men få ville vel for 25 år siden trodd at den nedslitte gatestumpen skulle bli til et fasjonabelt handlestrøk med designbutikker og luksushotell. Noen opplagte stopp er restauranten og matbutikken Albion, hvor man kan handle spiselige suvenirer til å ta med hjem og altmulighuset Barber & Parlour, hvor man kan gjøre alt fra å klippe seg til å kjøpe drinker og gå på kino.

Shoreditch er viden kjent for sin gatekunst.
Shoreditch er viden kjent for sin gatekunst.

Smått om senn kommer vi oss inn på The Owl and Pussycat (34 Redchurch Street), en av få tradisjonelle puber som fortsatt er igjen i Shoreditch. Her er den livlige etter-jobb-stemningen allerede i full blomst og folk mingler ute i bakgården med skummende ølglass i hendene.

Vi tar en taxi til St John Bread & Wine (94–96 Commercial Street). St Johns flaggskip-restaurant i London ble for noen år siden frontfiguren for en mattrend som ble kalt nose & tail og gikk ut på at man skulle ta vare på alle deler av dyret, hvis man først skulle spise kjøtt. Deres litt mer intime søsterrestaurant serverer enkle småretter av høy kvalitet. Mye vegetarmat, men også typiske St Johns-ingredienser som due, benmarg og oksehjerte (menyen oppdateres daglig). Vel tilbake i «vår» bydel tar vi heisen opp på takbaren over Boundary Project (2 Boundary Street) for et siste glass bobler og fugleperspektiv over østre London.

St. John Bread & Wine. Ikke bare brød og vin, men til og med god mat.
St. John Bread & Wine. Ikke bare brød og vin, men til og med god mat.

LØRDAG

Morgensolen skinner over Shoreditch, så jeg tar en joggetur langs maleriske Regent’s Canal, som ligger rett nord for hotellet. Langs den smale kanalen ligger fortøyde husbåter og kajakker skjærer gjennom den blanke vannoverflaten. Frokostsuget helbredes etterpå, med et langt måltid på Rochelle Canteen (16 Playground Gardens), en populær oase i en luftig bakgård. Her drikker vi sterk kaffe og spiser egg og bacon på hjemmelaget toast mens kokkene slamrer hjemmekoselig med utstyret på det åpne kjøkkenet. Senere spaserer vi ned til Brick Lane, den legendariske gaten som er kjent for sine utallige restauranter med mat fra India, Pakistan og Bangladesh. Den asiatiske touchen henger igjen selv om gaten har forandret seg, akkurat som resten av Shoreditch. En klassiker er døgnåpne Beigel Bake (159 Brick Lane), som sies å ha byens beste bageler. Ved Old Truman Brewery finnes det mange trivelige butikker, barer og restauranter. Jeg passer på å benytte sjansen til å bla i platehyllene inne på Rough Trade East (Old Truman Brewery 91), en av byens største og beste platebutikker. Vi fortsetter gåturen mot Old Spitalfields Market, et stort innendørsmarked med fokus på håndverk og design. Her har de også et bra utvalg av gatemat fra hele verden, med stander og matbiler som serverer alt fra siciliansk bakverk til tyrkiske piroger og jødiske delikatesser.

Ellers er indisk mat en opplagt klassiker i London, nesten like britisk som fish & chips. Så da kvelden banker på, satser vi på populære Dishoom (7 Boundary Street), en oppjazzet indisk restaurant i et livlig, men trivelig lokale. Uheldigvis tar de ikke imot reservasjoner for middag, men vi har flaks og lykkes i å få lagt vantene på et bord etter bare en kort stund i kø. Gå ikke glipp av de gode drinkene de har her!

Climpson & Sons Café.
Climpson & Sons Café.

SØNDAG

London er kjent for sine markeder og mange skjer i helgene. Søndager finner man for eksempel blomstermarkedet på Columbia Road. Vi går dit rett etter at de åpner klokken åtte om morgenen. Uheldigvis er det vanskelig å ta med så store potteplanter hjem på flyet, men det er en opplevelse uansett.

Frokosten inntas på Leila’s Shop (15–17 Calvert Avenue), et søtt og typisk britisk lite krypinn med hjemmelagde skilt og rustikk innredning. All maten lages på stedet og man kan til og med kjøpe med seg brød og delikatesser fra butikken ved siden av. Så forlater vi Shoreditch og begir oss over elva for et besøk hos Tate Modern. Jeg går aldri glipp av dette museet i absolutt toppklasse når jeg besøker London. Fascinerende arkitektur og gratis inngang om man ikke besøker noen av spesialutstillingene. Før vi forbereder oss på hjemreisen tar vi heisen opp til baren i overetasjen for en kaffe og en siste panoramautsikt over megabyen. Till next time, London!

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!