Menu Meny

Guide til Sardinia - fra kyst til kyst

Reisen dit

Norwegian flyr direkte til Olbia, nord på Sardinia, men kun om sommeren. Et annet alternativ er å fly med Ryanair fra Torp til Marseilles og ta ferge derfra til Sardinia.Ving (www.ving.no) og TUI tui.no har et ganske stort program på Sardinia, deriblant en kombinasjonstur med leiebil.Du kan også reise til Sardinia med båt fra Frankrike (Marseilles) og fra Italias fastland, både fra Genova og Civitavecchia. Mellom naboøya Korsika og Sardinia går det mange ferger hver dag. Det er også fergeforbindelse til Palermo og Trapani på Sicilia. Tirrenia er det største fergeselskapet, se www.tirrenia.it for rutetider og priser. www.directferries.no/sardinia.htm er også en god nettside om ferger.

Reise

Skal du på en rundtur på Sardinia, er det best å leie bil. Øya er relativt stor, men ikke større enn at du rekker over det meste i løpet av et par dager. En mellomstor bil koster 3000 kroner for en uke, bensin kommer i tillegg. Du kan leie bil ved flyplassen eller inne i byene.Finn fram til de mindre veiene, der er omgivelsene vakrest. Rundt byene og turiststedene er det stor trafikk, men ute på landsbygda kan du kjøre langt uten å se en eneste bil. Skiltingen er ofte dårlig, så du er tjent med å ha et godt kart med deg.Det er fint både å vandre og å sykle her, enten på egen hånd eller med guide, men det blir for varmt i de varmeste sommermånedene.Tog er et godt alternativ, men mer for sjarmen enn for effektiviteten. Om somrene benyttes det damplokomotiv på noen av strekningene. Navnet på togselskapet er Trenino Verde (www.treninoverde.com). Taxi er dyrt, men det går buss mellom alle de større byene. Den største operatøren heter ARST (www.arst.sardegna.it)

Overnatting

Bondegårdferie, agriturismo, er et godt alternativ til vanlig hotell. Gårdene leier ut rom og serverer måltider basert på gårdens egne råvarer. På Sardinia er det mange agroturismi, og de er godt merket med skilt. Ulempen er at de ofte ligger et stykke fra strendene, og at man iallfall må kunne disponere sykkel for å komme seg til stranden. Fordelen er at agroturismo vanligvis er rimelig og at det i seg selv er en opplevelse. Ofte hel- eller halvpensjon. Mer info og bestilling: www.agriturismodisardegna.it, www.agriturismo.it.På vanlige turisthoteller betaler du minst 500 kroner for et dobbeltrom i høysesongen. Et hotell jeg gjerne anbefaler, er Cala Luna (www.hotelcalaluna.net), som ligger i Cala Gonone på østkysten. Stilren design og rimelige rom med utsikt over Oroseibukta.

Mat

Til tross for at Sardinia er en øy, spises det mest kjøtt. Mange mener at den beste maten på øya serveres på en agriturismo (se under overnatting). Et vanlig måltid består ofte av antipasti med oliven, pecorinoost, kald salsiccapølse og prosciutto (skinke), deretter gnoccetti eller ricottafylt ravioli, eller maccarone di busa (tykk pasta fra Sardinia) med husets vin i melkeglass. Deretter er det kjøtt, for eksempel helstekt spegris – porceddu. Måltidet avsluttes med dolci – noe søtt til kaffen.Alt serveres uten noe tull eller noen omfattende presentasjon, man får hva som bys og det er ofte mer enn nok.Også inne i Alghero er det gode restauranter:

Maristella, Via Kennedy 9. Et uhøytidelig trattoria med skalldyr og fisk. Macchiavello, Bastiono Marco Polo 57 er best på kjøtt, til og med kjøtt av noen stakkars esler. Il Ghiotto, Piazza Civica 23, er et godt sted for lunsj, der man kan forsyne seg fra en buffet.

4 x strender

La PelosaUtsikten mot den karrige øya Asinara og den lille ruinøya Piana samt krystallklart og turkist vann, gjør stranden La Pelosa til noe helt spesielt. Stranden ligger på det sørvestligst punktet på Sardinia, et par mil fra Alghero.

La BombardeLa Bombarde, noen kilometer nordvest for Alghero, har en beliggenhet som gjør at det blåser litt mindre her. Lokalbefolkningen foretrekker denne stranden. Vannet er meget klart og fint, men prisene på fluktstol og parasoll er uforskammet høye.

Cala LunaStrendene på østkysten er ofte mer utilgjengelige, og ligger inneklemt mellom de bratte klippene. Til Cala Luna kommer du lettest med båt (fra havnen i Cala Gonone). Vel framme møter en fullkommen halvmåneformet liten strand deg.

LidoDen største fordelen med den lange stranden inne i Alghero er nærheten til byen. Går du et stykke bort fra byen, blir det enda hyggeligere. Her ligger det sanddyner med furutrær der familier holder piknik i skyggen.

Vin

På Sardinia dreier det seg først og fremst om to druesorter: cannonau (rødvin) og vermentino (hvitvin). Det er flere små vingårder i distriktet, men den største ligger rett utenfor Alghero:Sella e Mosca (www.sellaemosca.com), store vinmarker som har vært i bruk siden 1899.Her kan du besøke vinkjelleren og et enoteca med stort utvalg.

Litteratur

Rough Guide to Sardinia Rough GuideSardinia, Lonely PlanetEksotiske Sardinia alt du trenger å vite og litt til av Herdis Gurigard (Pronto)Sea and Sardinia D.H Lawrence (Penguin)Landscapes of Sardinia, Sunflower (for bil- og fotturer)

Gå ikke glipp av!

Alghero–BosaKystveien mellom de to byene byr på uimotståelig utsikt over havet. Har du flaks, får du til og med se gåsegribb.

Glem det!

FertiliaForstad til Alghero som ble bygget av fascistene på 1930-tallet. Landsbyens bisarre, vulgære funkisstil er litt stilig, men det hender ingen ting her. Prøv heller å finne deg et sted å bo i Alghero.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!