Menu Meny

Guide til Uruguay

Guide til Uruguay

Reisen dit

En tur/retur-billett til Uruguay kommer fort på 9000 kroner.

Landet

Uruguayanerne er urbane. Opp mot 90 prosent bor i byene, halvparten av dem i hovedstaden Montevideo. De resterende ti prosentene bor på landet, og en god del av dem jobber i Uruguays største næring; kjøttproduksjon. De blir kalt cowboyer, eller «gauchos» på spansk. De går med cowboyhatt og benklær og ligner til forveksling på fetterne i Ville Vesten.

Folkesjela

Uruguayanere flest nyter en forholdsvis høy levestandard, selv om kjøtteksporten kan bli hardt rammet av dyreepidemier, som munn- og klovsyken i 2001.
Uruguayanerne er easy-going. De tar lett til latteren og sier ikke neitakk til en god spøk. Eller en god flaske vin for den saks skyld. Særlig langs kysten er de vant til utenlandske turister, hovedsakelig fra nabolandene, og kysten er et godt sted å reise hvis du ønsker å treffe unge backpackere. Servicen er upåklagelig, og du kommer et stykke med engelsk.

Ta med

Ønsker du å leie bil, tar du med deg sertifikatet. I vårt tilfelle holdt det med den norske versjonen, helt prikkfri for øvrig.
I Uruguay kommer badetøyet ekstremt godt til nytte, både på strendene langs kysten og i innlandets badeland, elver og laguner.

Valuta

Du finner minibanker de fleste steder. Ha med en liten nødreserve dollar, så klarer du deg fint.
100 uruguayanske pesos er verdt cirka 25 norske kroner.

Overnatting

I Uruguay må du regne med et varierende hotellbudsjett. Selv følte vi at vi virkelig flesket til de to døgnene vi betalte 45 dollar per natt, nesten 300 kroner. Til gjengjeld var standarden høy og utsikten til stranden upåklagelig. Dersom reisekassen ikke tillater slike utskeielser, bør du unngå høytider og ferier. I byer som Colonia og Salto er det lettere å finne billigere innkvartering.

Mat

Uruguayanere spiser mer biff enn til og med argentinere. På backpackerstedene langs kysten har det vel å merke blomstret opp kafeer med alternativ mat, gjerne vegetar, men i innlandet kommer du best fra å spise tradisjonsmat, det vil si grillet biff. Maten svelger du ned med god vin.

Til ettertanke

Etterkommerne etter spanske og italienske forfedre har for lengst utnummerert etterkommerne etter slavene. Før i tiden var det omvendt, da var det flere slaver enn frie borgere i hovedstaden.
Uruguay har som de fleste land i Sør-Amerika en brutal historie med diktatur fra 70-tallet og utover. Mer enn 60 000 innbyggere ble fengslet og mange av dem torturert. Militærregimet hadde full kontroll, for eksempel måtte større familiesammenkomster godkjennes i forkant.
I dag har Uruguay funnet tilbake til sin demokratiske tradisjon, og i 2005 stemte folket fram landets første sosialistiske president.

Les mer
No Man's Land av Juan Carlos Onetti.
Lonely Planet, eller annen reiseguide.

www.infoplease.com.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!