Menu Meny

Guide til Istanbul

Reisen dit

Turkish Airlines flyr direkte fra Gardermoen til Istanbul, t/r billett koster fra 2000 kroner. Flyreisen tar ca. 3,5 timer. Norwegian flyr to ganger i uken midt på sommeren.
Fergene mellom den europeiske og den asiatiske siden går ofte og koster 12 kroner én vei. Tar 20 minutter.

Reisen rundt

Istanbul er en hyggelig by å rusle rundt i, og det er lett å komme seg fram til fots. Det er også et utmerket metrosystem her. Du kjøper polletter før turen. En bussreise koster rundt 8,50 for et par kilometer. Gul taxi finner du overalt, og de skal bruke taksameter. En taxi fra flyplassen, en halv times kjøring, koster rundt 150 kroner.

Overnatting

Neverland Hostel, Boğazkesen Caddesi. Revolusjonært utsmykket backpackerhostel med sentral beliggenhet ved Taksim. Enkeltrom 240 kroner, seng i flersengsrom 100 kroner – om sommeren.
Grand Hotel de Londres
, Meşrutiyet Caddesi 53. Hotell fra slutten av 1800-tallet med interiør fra den tid, spesielt i bar og i lobby. Rommene kan være litt slitne, men aldri dårlige. Hyggelig stemning og god beliggenhet i Beyoğlu. Fra 450 kroner natten for et dobbeltrom, inkludert frokost.
Marmara Pera Hotel
, Meşrutiyet Caddesi 93. Høyt hotell med god beliggenhet i Beyoğlu. Flott utsikt fra baren på den populære takterrassen. Fra ca. 1300 kroner natten for et dobbeltrom.

Mat og drikke

Mattilbudet i Istanbul er enormt. De dyrere restaurantene blir kalt for «restoran», mens de stedene folk bruker til hverdags kalles for «lokanta».
Kebab av forskjellig slag (döner, kokorech, shish) får du over hele byen. Maten i Istanbul har mye til felles med den i Midtøsten og rundt Middelhavet, ikke minst meze-rettene.
Efes er ølet som drikkes her, ellers er tyrkisk te den overlegent mest brukte drikk.
I den østre delen av Karaköy, der det nå skjer store forandringer, ligger det mange moderne restauranter og kafeer.

Colonie, Kemankeş Caddesi 87/A, tlf. +90 212 2432103. Stilren, kul restaurant med internasjonal meny og populær cocktailbar. Bordbestilling nødvendig.
OPS Passage
, Kemankeş Karamustafa Paşa 28/A, opspassage.com. Moderne, i klassisk stil, med internasjonal meny. Ca. 150 kroner for en hamburger.
Bej
, Kemankes Caddesi Fransiz Geçidi 11. Et av de nye og populære stedene som trekker til seg folk både for sin brunsj og sine livlige barkvelder med DJ.
DEM
, Hoca Tahsin Sokak 16, dem-istanbul.com. Flott og trivelig sted med te fra hele verden.
Karabatak Karaköy
, hjørnet Ali Paşa Değirmeni Sokak/Karaali Kaptan Sokak, karabatak.com. Hyggelig kafé, både utvendig og innvendig.

Prisnivå

Tyrkisk te (cay) på mindre steder koster drøye 3 kroner, mens du må betale fem ganger så mye på en finere kafé. Tyrkisk kaffe koster 10 kroner for en liten kopp, og en caffe latte ca. 30 kroner på en mer moderne kafé. En hovedrett på en restaurant koster fra 90 kroner. Kebab kan derimot være rimelig, ca. 15 kroner.

Gå ikke glipp av!

Istiklal Caddesi. Hovedgaten i Beyoğlu er en opplevelse om kvelden, men det kan bli veldig trangt. Folkeliv, gatemusikere og sjenerøse åpningstider.

Glem det!

Fiskerestaurantene på Galatabroen har en interessant beliggenhet, men det er både billigere og hyggeligere å besøke restaurantene som ligger i hver ende av broen.

3 severdigheter

1. Istanbul moderne. Etableringen av et nytt moderne kunstmuseum ved Bosporos i Karaköy/Tophane 2006 satte fart på vitaliseringen av dette området. Den skjer fremdeles, med stadig nye barer og restauranter i gatene rundt museet. Se nettsiden om hva som skjer der akkurat nå: istanbulmodern.org
2. Topkapipalasset.
Mange sultaner med smak for det ekstravagante livet har vandret gjennom dette palasset i årene fra 1465 til 1830. Se den overveldende prakten, de fantastiske juvelene og lytt til historiene om palassets harem. Hagia Sofia og Den blå moské er nærmeste naboer. topkapisarayi.gov.tr
3. Galatatårnet.
Tårnet ble bygget i middelalderen og stikker opp som et fyrtårn i hjertet av Beyoğlu. Går du opp i tårnet, kan du dessuten orientere deg over byen. Tårnet er kun åpent om dagen. Om kvelden kan du kombinere utsikt med drinker på takterrassebarer i nærområdet, for eksempel 360 Istanbul (360istanbul.com) eller Mikla (miklarestaurant.com).

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!