Menu Meny

Guide til Etiopia

Reisen dit

Turkish Airways flyr via Istanbul Emirates flyr via Dubai Prisen ligger fra omtrent 5000,- og oppover. Hele flyturen med mellomlandingene tar omtrent 10 timer. Om du flyr til Etiopia med Ethiopian Airways, belønner de deg med svært gode rabatter på innenlandsfly. Norsk arrangører: opplevetiopia.no, hvitserk.no, kenzantours.no

Reise rundt

Rutebussene fylles raskt opp, og må bestilles på bussholdeplassen dagen i forveien, men er svært billige. Ellers er turistbussene Skybus og Selambus relativt behagelige alternativer. I tillegg kan du leie bil med sjåfør. I Omo-vally er du helt avhengig av en firehjulstrekker på grunn av dårlige veier. Ethiopian Airlines flyr også til alle de store byene. Innad i Addis kan du enten leie en privat taxi, eventuelt betale et par kroner for de tette, fullbakka lokale minibuss-taxiene.

Hotell i hovedstaden

Sheraton hotell: For deg som vil bo best, 1500 -10 000,- Taitu hotell: For deg som vil bo autentisk, 200-500,- Family Cozy bed and breakfast, tlf +251 11 552 8413 (eller kontakt dem via Facebooksiden), Ethio-Chiana Road (Wello Sefer) foran Ibex Hotel: For deg som vil bo hos venner, 400-600,-

Mat og drikke

Injera: En slags stor, syrlig lefse servert med småretter bestående av kjøtt og grønnsaker. Skal alltid deles med andre, og inntas med høyre hånd. Det er bare høflig å dytte litt mat i munnen på venner/gjester. Tej: Honningvin. Som reget drukket fra tynne reagensrør-liknende flasker. Lalibela er kjent for honningvinen sin, men du kan også finne svært god vin, (og også mat og atmosfære) i Addis Ababa Restaurant i hovedstaden, ikke så langt i fra Piazza. Fruktdrinker: Avhengig av sesongen kan du få deilige fruktdrinker nesten over hele Etiopia. Spør etter "Mixed" juice-varianten. Kaffeseremoni: De aller fleste private hjem, og nesten alle restauranter tilbyr kaffeseremoni. Utført av en pike i tradisjonell klesdrakt. Seremonien består blant annet av røkelse og popcorn. Det er en omstendig prosess som kan ta flere timer. Du skal helst ha drukket tre kopper med kaffe, før du i det hele tatt bør tenke på å gå.

Severdigheter

Lalibela: Utrolige mange, og storslåtte kirker gravd ut av fjell. Simien Mountains: Særegen, vill natur og fjell. Omo-valley: Fargerike etniske grupper mer eller mindre uberørt av sivilisasjon. Danakil-depression: Gir følelsen av å være på en annen planet.

Mine favorittopplevelser var

Trekking med Tesfa-tours: En autentisk og spesiell opplevelse både kulturelt og naturmessig. Guidene er svært dyktige og opplyste, og 80 % av pengene du betaler går tilbake til landsbyene du besøker. De har kontor både i Addis og i Lalibela. Overnatting i Awra Amba Community: Et lite ideal-samfunn på ca. 400 mennesker. Lokalisert ikke så langt i fra Bahir Dar. Utrolig interessant og inspirerende å se og høre hvordan de lever og organiserer seg i sterk kontrast til resten av Etiopia.

Anbefalt litteratur

Det er nesten helt umulig å få tak i bøker i Etiopia. Kjøp på forhånd! The emperor, Ryszard Kapuscinski: Polsk journalist klarte på finurlig vis å intervjue overlevende fra hoffet til Etiopias berømte keiser Haile Selassie. En usedvanlig historie skrevet av en av verdens beste skribenter. The state of Africa, Martin Meredith: Interessant, informativt og velskrevet, om enn ikke særlig optimistisk, på vegne av kontinentet Afrika. The drunken boat, Arthur Rimbaud: En god unnskyldning for å bla fram lyrikk av den bohemske opprøreren Rimbaud fra Frankrike. Han ga opp diktingen i ung alder, og endte opp i Harar, Etiopia, der han solgte kaffe og våpen. Ethiopia, Djibouti and Somaliland, Lonely Planet, 2013: Fin å ha for oversikten, men absolutt ikke den beste i sin sjanger. Virker utdatert og inneholder feil. Bli i stedet medlem av Lonely Planet sin brukerside: Thorntree, og les siste nytt fra andre reisende. (Men gjør det før du ankommer Etiopia. Internettet er ustabilt.)

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!