Menu Meny

Guide til Ecuador

Andesfjellene, Amazonas og langstrakte stillehavsstrender

Reisen dit

Ingen direktefly til Ecuador. Ofte må du via Colombia, Panama, Houston eller Miami.

Da er det store spørsmålet: Quito eller Guayaquil.

Quito, omringet av fjell, er den nest høyestliggende hovedstaden i verden. Står på Unesco verdensarvliste, ligger på ekvator og har kanskje Amerikas best bevarte historiske bydel fra kolonitiden, fremstår nok som noe mer sjarmerende.

Havnebyen Guyaquil ligger derimot fascinerende til ved den mektige Guayaselven, med en vel så vakker, ny-restaurert favela, Las Penhas. Frisk sjøluft og enda friskere sjømat langs deres nye stolthet, promenaden Malecon 2000.

Heldigvis er det ikke mer enn en bussreise mellom de to. Mange vagabonder ankommer Ecuador via Pan-American Highway, fra Colombia eller Peru. Det er velholdte veier fra nord til sør, samt mellom de fleste av de større byene.

Reise rundt

Ecuador er svært allsidig land, som deles på langs av høylandet langs Andes, La Sierra, kystområdet langs Stillehavet i vest La Costa og den lavtliggende Amazonasregnskogen i vest, El Oriente. Alt relativt lett tilgjengelig med buss. I tillegg kommer Galapagosøyene.

Høylandet ligger på ca. 2500 moh, mens mange av fjelltoppene når 5-6000 moh. Høyest er Chimborazo på 6310 moh. Har du planlagt et besøk til høylandets høydepunkt, Baños, vil du trolig se Chimborazo uansett om du kommer fra Quito eller Guayaquil. Her oppe er det et mekka for rafting, terrengsykkel, fjellklatring, men varme termalske kilder, elvepadling innover Amazonas og en himmelsk beliggenhet gjør det til en destinasjon for alle.

Skulle ikke høylandet være noe for deg, er Yasuni Nasjonalpark, UNESCO, på grensen mot Colombia å anbefale på det varmeste. 9629km2 med innsjøer, elver og tropisk regnskog, uberørt av den siste istid, voktes nå av jaguar, puma og tapir.

Kunne heller ikke dette friste, er Montañita stedet du skal besøke. Dette laidback-surfemekka vest for Guyaquil, er Ecuadors eget Goa. Vel så populært bland lokale som besøkende, og unge som gamle. Uformelt og rimelig. Surfing hele året og er stort sett 2-3m, men best forhold fra desember til mai. Ekte surfere holder til i nordenden av stranden.

Mat

Rimelig gatemat på hvert gatehjørne. Fisk og sjømat både fra havet og elver. Dagens meny for et par 10’ere inkludert drikke. Frukt for en krone eller to.

Prisnivå

Rimelig. Overnatting fra 50’lappen og måltid fra en 10’er #backpackerstyle. Internasjonale priser for europeisk standard

Sikkerhet

Kriminaliteten i og rundt Quito og Guayaquil, og på grensen til Colombia, er forholdsvis høy, særlig på kvelds- og nattetid. Men turister er sjeldent målgruppen for annet enn lommetyverier og veskenapping. Bortsett fra militærets tilstedeværelse merker man som besøkende allikevel sjeldent noe til dette. Reising og byvandring nattestid frarådes.

Hva skal du ta med?

Ullgenser til kjølige netter i høyden, og strømadapter med to flate «ben», type A og B

Glem det!

Galapagos er dyrt. Galapagos trenger ikke være dyrt. Planlegg turen selv og besøk disse unike øyene på budsjett. Det er ofte tilbud ned mot 3.500,- kroner t/r på de daglige flygningene fra Quito og Guayaquil, hvor sistnevnte ofte er noe rimeligere da de fleste turister velger Quito.

Fly enten til San Christobal, eller til Santa Cruz, Baltra, hvor Puerto Ayora er Galapagos største by. På Santa Cruz er både Charles Darwin Station, Tortuga Bay, Las Grietas, Lava Tunnels, Los Gemelos, El Chato Tortoise Reserve og Gerrapatero Beach, nærmest gratis. Mens på San Christobal kan du besøke Las Tijeretas, Interpretation Center, Jacinto Gordillo Breeding Center of Giant Tortoises, Playa Mann, La Loberia, El Junco og Puerto Chino for en neve pesos. Uansett vil du oppleve Galapagos skilpadder, sjøløver, flamingos, pingviner og pelikaner. En seng for natten får du for en 100’lapp, og middag på et enkelt spisested ender på omtrent det samme. En sandwich med kaffe til frokost og lunsj får du for ca. halvparten. Galapagos for 5,000,- kroner når du først er i Ecuador? Fullpensjon på en dykkebåt får man fra tjuetusen for 7 dager, inkludert tanker og annet dykkerutstyr.

Gå ikke glipp av!

Får du ikke til å besøke Baños? Et par timer utenfor Quito ligger Laguna Quilotoa og den aktive vulkanen Cotopaxi på 5,897 moh. Ta turen til fots på, sykkel, eller med esel. Spektakulært!

Galapagos trenger ikke være dyrt. Planlegg turen selv og besøk disse unike øyene på budsjett.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!