Menu Meny

Guide til Japan

Alt fra det futuristiske til det tradisjonelle. Her er Vagabonds guide til Japan!

Reisen dit

De siste årene har flyprisene til Japan blitt langt rimeligere. I dag kan du finne billetter t/r Oslo-Tokyo for ca kr 5.000. De kjappeste rutene er SAS via København eller Finnair via Helsinki. Med andre flyselskap kan du beregne ca 15 timers reise inkludert mellomlanding med bla. Lufthansa, AirFrance/KLM, Japan Airlines og Turkish Airlines.

Er du av den ordentlige eventyrlystne typen og vil reise landeveien til Japan – er det mulig å ta Transsibirske jernbanen fra Moskva til Vladivostok i øst. Derfra går det en ferge over til Otaru, en havneby på Japans nordligste øy Hokkaido, ca en time utenfor Sapporo.

Reise rundt

Japan består av fire hovedøyer; Honshu, Kyushu, Hokkaido og Shikoku. Det er enkelt å reise rundt i Japan med både fly, tog og buss.

Japan Rail Pass Hvis du skal oppdage Japan med tog, kan det lønne seg å kjøpe et Japan Rail Pass før du reiser hjemmefra. Passet er tilgjengelig for 7, 14 eller 21 dagers reise og gir fri reise på alle JL linjer i hele Japan, inkludert reise på Shinkansen.

Avstander med Nozomi, den raskeste Shinkansen:

Tokyo – Kyoto: 2 timer og 18 minutter

Tokyo – Osaka: 2 timer og 33 minutter

Tokyo – Hiroshima: 4 timer, 1 minutt.

Til Korea: Ta toget til Hakata-Fukuoka. Derfra kan du ta en ferge til Busan i Sør-Korea.

Tokyo by night.

Overnatting

Japan er kjent for mange alternative overnattingssteder. Her finner du vanlige hotell som overalt ellers i verden, men kan også by på noe litt annerledes:

Ryokan er et typisk japansk overnattingssted. Rommene er beregnet etter hvor mange tatamimatter som får plass – og finnes i alle prisklasser. Her sover du gjerne på madrasser på gulvet, som du rer opp selv. Husk å ta av deg på beina før du trer inn i et rom.

The Ryokan Collection byr på en eksklusiv samling av de lekreste ryokan over hele Japan. Opplev en del av det tradisjonelle Japan på et av disse stedene. ryokancollection.com/

Kapselhotell: Ikonisk overnatting i Japan. I utgangspunktet tilrettelagt for menn, som kvinne må du sjekke på forhånd om de har egne etasjer for kvinner. Ikke for den lider av kalustrofobi!

Hotel Asakusa & Capsule (for både menn og kvinner) 111-0042 4-14-9 Kotobuki, Taito-ku, Tokyo +81 03 3847-4477 hotelink.co.jp/english/asakusa/Kapsel for YEN 2200 per natt

Capsule Hotel Anshin Uyado Shinjuku (kun for menn) 160-0022 Tokyo Prefecture , Shinjuku-ku Shinjuku 4-2-10 Tokyo http://www.anshin-oyado.jp/english/#capsuleYEN 5.480 per natt

B&S Eco Cube Shinsaibashi (menn og kvinner)4-9-2 Nishishinsaibashi Chuoku, Osakai-shi +81 06-6212-5110 eco-cube.jp/en/YEN 3800 per natt

Love Hotel: Japanere bor trangt og ofte hele familien samlet, så det er ikke alltid enkelt å finne alenetid for unge par. Love Hotels er altså ikke så lugubert som det høres ut, men rommene kan leies på timesbasis. Rommene er dekorert etter alle humør og lyster, alt fra japanske zen-hager til det langt mer erotiske slaget. Diskresjon er påbudt, men turister er også velkomne.

Himeji Castle i Osaka.

Mat

Sushi: Stå opp før solen og ta turen til Tsukiji Fish Market ved havnen i Tokyo. Ved kl 04 får du med deg tunfiskauksjonen, og etter noen timer når du har sett alt hva havet kan tilby i de store hallene, spiser du sushi til frokost ved en av de små restaurantene rett utenfor. Bedre sushi enn dette blir det ikke!

Kaiseki: Ypperste av Japans matkultur. Like mye et kunstverk som et måltid. Små retter danderes med største nøysommelighet og serveres med tradisjonell ånd. En opplevelse! Kyoto er stedet å oppleve en god kaiseki middag.

Yakitori: Bokstavelig oversatt ”grillet kylling” som serveres på små pinnespyd. Dette spiser du når du setter deg ned på en bar og drikker iskald Kirin fatøl. Bestill også en skål med Edamame.

Sukiyaki / Shabu Shabu: Tynt skåret kjøtt, nudler, grønnsaker, sopp – alt kokt i en gryte som står på bordet. Serveres med ris og et rått egg (piskes i en bolle) som maten dyppes i. Sosialt måltid – og garantert godt!

Ramen: For en perfekt enkel lunsj finner du en ramen-shop – et lite hull-i-veggen-sted. Eggnudler som kommer i en av fire suppebaser: Tonkatsu (svinekjøtt), Miso, Soya eller salt.

Okonomiyaki: Populært kalt japanske pannekaker, grilles på en plate på bordet eller kommer ferdig servert. En tykkere salt pannekake som inneholder alt fra blekksprut, reker, kål, grønnsaker – og toppet med bonito (fiskeflak), nori (tang), majones og okonomiyakisaus, en Worchester-lignende-saus.

Temarestauranter: Japan er full av bisarre temarestauranter. På The Lock-Up i Shinjuku spiser du i fengselsceller, drikken blir servert i reagensrør – og når tordenskrellet går slukkes lyset og personalet dukker opp i monsterkostymer for å skremme livet av deg. Les mer om temarestauranter i Tokyo her

Akihabara i Tokyo - en hel by del dedikert elektronikk.
Arashiyama Bamboo Forest i Kyoto.

Topp 5 opplevelser i Japan

1. ONSEN: Å bade i Japan er en kulturopplevelse. Offentlige badehus i nabolag blir fortsatt brukt av de lokale. Kvinner og menn bader adskilt og nakne, og den viktigste regelen er at man vasker seg selv grundig før du senker kroppen din i det varme, myktgjørende vannet. Vær oppmerksom på at det er opplyst om at tatoveringer ikke er lov, da dette ofte forbindes med yakuza, mafiaen. Som turist eller gaijin (et ikke altfor pent ord japanerne bruker om utlendinger) kan du komme unna med dette, men kan møte mange stygge blikk med fremhevede tatoveringer.

På enkelte turistpregede onsen kan menn og kvinner bade sammen. Husk da badetøy.

Vagabonds tips: Ved Hokkaidos høyeste topp Asahidake på 2290 moh finner du en liten landsby som kun består av et par luksuriøse hotell og et vakkert hostel. Hvert av stedene her tilbyr naturlige onsen å bade i. Området byr på gode vandremuligheter i fjellet med en taubane som tar deg til toppen, og besøker du stedet på vinterstid kan du oppleve å bade i det varme vannet mens snøen laver ned.

Besøk også Toya-ko mens du er i Hokkaido – en lekker innsjøen omringet av fjelltopper og aktive vulkaner. Bo på et av onsen-hotellene og lei deg en sykkel til å utforske området.

2. TOKYO: Byen har alt du kan tenke deg, og alt det du ikke visste eksisterte. Her kan du gå deg vill, la deg underholdes døgnet rundt og spise og drikke alt hva du begjærer. Akihabara, en hel bydel dedikert til elektronikk – utkledde jenter i HarajukuGolden Gai i Shinjuku er en av våre favoritter. Les mer om våre 33 beste tips til Tokyo her

3. TRADISJONELLE JAPAN I KYOTO: Kyoto er et absolutt må-gjøre i Japan. Her får du et innblikk i det tradisjonelle Japan. Bo på Ryokan, spis på en Kaiseki-restaurant, besøk de vakre templene som ligger strødd utover hele byen.

Arashiyama Bamboo Forest er en vakker park som ligger rett i nærheten av Kinkaku-Ji, det berømte Golden Pavillion. Andre kjenter steder er Fushimi Inari-taisha med de røde portene og bydelen Gion som kjent som Geisha-distriktet.

4. OKINAWA: Sør-vest for Japans hovedøyer og på bredde med Taiwan ligger øygruppen Okinawa som byr på tropiske temperaturer, kritthvite strender og azurblått hav. Hit reiser japanerne på ferie og det er få andre utenlandske turister.

Okinawa er et dykkeparadis, som få vet om. Vi besøke øya Zamami ved øygruppen Kerama Islands, ca 50 minutter med ferge fra hovedstaden Naha. Her bor det ca 600 mennesker og utenom høysesongen mai – september er det svært få turister her. Vagabonds beste tips: Er du en dykkefantast er dette stedet for deg. Her er korallene fargerike slik du aldri har sett det før, og dyrelivet blomstrer under havoverflaten. Med 40 meters sikt og spennende grottedykk rundt øyene er dette et av verdens beste dykkeparadis. Det er få instruktører som snakker engelsk. zamamienglishguide.com/marine-sports

5. KARAOKE: Ikke et besøk i Japan uten en tur innom en karaokeboks.

Heldigvis for sjenerte sangere trenger du ikke å stå på en scene foran andre for å kunen synge dine favorittsanger. Her leier man et lite rom, med plass til 2 eller 20 personer, velger ut dine favoritter, og synger kun for deg og ditt publikum. Mange av stedene tilbyr nomihoodai (drikk så mye du vil) til en fast pris. Rommene leier etter timepris.

Kerama Islands - kun 50 minutter med hurtigferge fra Naha.
Zamami er et dykkeparadis hele året rundt.

Prisnivå

Japan er ikke nødvendigvis så dyrt som mange skal ha det til. Maten er rimelig, hvis du spiser på lokale steder som serverer ramen, gyoza eller kaiten-sushi, også kjent som sushi på bånd eller fastfood-sushi.

Det er også fullt mulig å finne rimelig overnatting, og med gode deals som Japan Rail Pass får du opplevd mye av Japan til en rimelig penge.

Sikkerhet

Japan er enkelt og sikkert land å reise rundt i. I Tokyo og Osaka har de satt inn vogner på t-banen som kun er tilgjengelig for kvinner. Skulle man oppleve at noen tafser om bord på t-banen – som midt i rushtrafikken er stappfulle – så er det bare å skrike ut chikan! – som umiddelbart ville fått oppmerksomheten til andre medreisende.

Hva skal du ta med?

Adapter. I Japan benyttes 110V/50 og 60 amp. Strømplugg - JIS C 8303 / NEMA1-15.

Japan er fortsatt et samfunn som baserer seg på kontanter. Selv om mange steder aksepterer kort , sørg alltid for å ha kontanter tilgjengelig. Det er ikke alle japanske minibanker som aksepterer utenlandske kredittkort. Citibank og Posten pleier å fungere, og minibankene du finner inne på 7/11-kioskene.

Norske suvenirer. Det er vanlig å ta med seg en gave når man besøker japanere, så noen små suvenirer hjemmefra er en ypperlig gave.

Glem det!

Det er et japansk ordtak som heter: ”A wise man will climb Mt . Fuji once. Only a fool will do it twice”. 300.000 mennesker klatrer Mt. Fuji hvert år. Alle vil nok påstå at det var en flott opplevelse, men forbered deg på å gå i kø opp hele fjellet. Er du av typen som vil klatre fjell, vel da finnes det mange andre turistfrie-fjell her i verden. Japan byr på så mange andre spektakulære opplevelser, slik at denne kan du godt hoppe over.

Gå ikke glipp av!

Golden Gai – et bardistrikt i Shinjuku som består av 200 bittesmå barer. De fleste har ikke plass til mer enn seks til 30 personer. Området består av små falleferdige skur som har overlevd Tokyos aggresive ekspansjon på 1920-tallet. De fleste barene tar inngangspenger, noen er ikke åpne for allmennheten, men sjansen er stor for at du blir værende i dette området hele kvelden. Fra bar til bar til bar.

Krysset i Shibuya i Tokyo. Her sies det å passere 100.000 mennesker om dagen.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!