Menu Meny

Guide til Koroni, Kalamata

Olivenlunder, bortgjemte strender og krystallklare greske havet.

Reisen dit

Direktefly fra Stockholm og København i sommersesongen til Kalamata. Kombinert med X2000 (det nye hurtigtoget fra Oslo til Stockholm), kan en reise via den svenske hovedstaden fungere riktig så fint. Det går busser fire ganger i døgnet fra Kalamata flyplass til Korini (50km). Tidligere en strategisk havneby, senere en hektisk fiskelandsby. Nå et sted for det gode liv.

Området preges av olivenlunder og fastboende. Den lille promenaden i sentrum er dekket av kaffebarer, iskremcafeer og restauranter. Gaten bak har rimeligere spisesteder, bakerier, minibank og supermarked.

Selv om en håndfull fiskebåter ankommer Koroni daglig, er det seilbåtene som preger den lille bukten. Disse havets vagabonder som søker ankringspunkt for natten, kommer hit for dagligvarehandel og ly for vinden. Alltid god underholdning å sitte på bryggen og se mannskapet klamre seg til de små oppblåsbare gummijollene inn til land.

Området preges av olivenlunder og fastboende. Den lille promenaden i sentrum er dekket av kaffebarer, iskremcafeer og restauranter.

Reise rundt

Det er bussforbindelse i området, men man står friere med bil eller scooter.

Flere av overnattingstedene tilbyr transport til og fra flyplassen for et tillegg.

Maria (info@napoleon-rentacar.gr), kan levere scooter (+/- €20/døgn) på flyplassen ved ankomst. Ellers har både Avis, Hertz, Sixt og Budget filialer på flyplassen, men de er kun betjent ved flyets ankomst.

Olivenlunder så langt øyet kan se, på Kalamata.

Overnatting

Eneste hotell i sentrum er Diana Hotel dianahotel-koroni.gr, enkel standard, men særdeles sentral beliggenhet. Det er en rekke rom og leiligheter til leie i og rundt Koroni. 200 meter vest for sentrum ligger den langgrunne bystranden, og helt i enden en koselig taverna. Mellom sentrum og stranden ligger de koseligste utleieleilighetene. Ovenfor ligger Koronis største hotell sofotel.gr, med 12 rom.

Øst for sentrum ligger ruinene etter Koronis (Coroni/Corone) storhetstid. En imponerende festning, et landemerke for sjøfarere i årtusener. På baksiden av festningen ligger Zaga stranden, flere kilometer med sand og blått hav. Det ligger en rekke mindre hotell og overnattingsteder langs og ovenfor stranden, og tavernaer ca hver 100 meter.

Mat

Skuffelsen når morgenkaffen til €5 er Nescafé, er stor. Bestiller du derimot gresk kaffe, vil få herlig nykokt kaffe for €1. Kaffen må få sette seg før den drikkes, men ikke lenge nok til at den blir kald. Bestiller du hos bakeren ved siden av Hotel Diane, får du den gode morgenstemningen servert på bryggen nedenfor.

Det er to bordsetninger i Koroni. Klokken 13 og 19 da turistene spiser lunsj/middag, eller 15 og 21 da de lokale inntar sine måltider. Helt klart mer stemningsfullt å spise med de lokale. Skulle ventetiden bli for lang, er det ingenting bedre enn en liten tallerken «mezze» hos Sinantisi vis a vis Hotel Diane, eller en stor Mythos for €2,50.

70 familier har lisens til fiske, men det er i dag kun 30 familier som utnytter dette. Det er derimot flere hundre familier som livnærer seg av olivenproduksjon. Allikevel fås det et greit utvalg av sjømat. Alle steder serverer moussaka, mens souvlaki og gyros serveres i bakgatene. Favoritten blir raskt grillet feta med honning og den klassiske greske salaten.

Bestiller du derimot gresk kaffe, vil få herlig nykokt kaffe for €1. Kaffen må få sette seg før den drikkes, men ikke lenge nok til at den blir kald.

Strender

15 minutter med scooter eller 1 time på sykkel tar deg til den herlige Kalamagi stranden. Ta av til høyre, rett før Vasilitsi. En times spasertur videre opp fra stranden, hold til venstre, opp den sementerte veien, ligger kirken Ekklisia Agios Pantteleimonas, og en fantastisk utsikt. Vi anbefaler gode sko og vannflaske.

Prisnivå

Hotell og leiligheter fra 400-700 kroner natten. Øl og vin for €3-5 halvliteren. Lunsj/middag for €10-20.

Sikkerhet

Ingen andre bruker hjelm på scooter. Det bør du gjøre.

Hva skal du ta med?

En god bok.

Gå ikke glipp av!

Kalamata er et herlig område å utforske på scooter. Maria (info@napoleon-rentacar.gr), kan lever scootere (+/- 20€/døgn) på flyplassen ved ankomst. Ellers har både Avis, Hertz, Sixt og Budget filialer på flyplassen, men de er kun betjent ved flyets ankomst.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!