Menu Meny

Beste tips til Budapest

En by med en dramatisk historie. En vakker by og en hyggelig by.

Reisen dit

Norwegian flyr Oslo‒Budapest, Wizzair flyr Stavanger–Budapest og Bergen–Budapest.

Byen ligger sentralt til på det europeiske buss- og jernbanenettet. Det er båtforbindelse til Wien og Bratislava. www.mahartpassnave.hu

Reise rundt

Byen har godt utbygget kollektivtransport, med trikker, busser og metro. Viktig å stemple billettene før du går på. Det kan være lurt å kjøpe en blokk med 10 billetter. Mobilkart er bra, men et godt kart i papir er mye bedre, for oversiktens skyld. Sykkel er en fin måte å komme seg rundt på. Lei sykkel på hotellet eller i en utleiebutikk, unngå Bubi-Bikes, de er dyre. Bikebase, tlf. +36 12695983 er bra.

Vakre fasader i Budapest.
Helge Baardseth på tur!

Overnatting

Buda eller Pest? Mer ro på Buda-siden, og mer uteliv og flere restauranter på Pestsiden.

Soho Boutique Hotel i Dohany utca 64, er et av de «hotte» hotellene på Pest-siden. Fra 140 euro for et dobbeltrom. sohoboutiquehotel.com

Hotel Gellért ligger i forbindelse med badet med samme navn, på Buda-siden. En klassiker i art nouveau-stil. Litt slitt, men hotellet er ikke dyrt: Her kan du få et rom (enkeltrom) fra 80 euro på en såkalt Last Minute Rate.

Gerlóczy har ikke så mange rom, men de er til gjengjeld riktig fine. Moderat priset, hvilket vil si fra 700 kroner natten med frokost. www.gerloczy.hu

Mat/Utesteder

Zona, ligger nedenfor Buda Castle og ikke så langt fra elven. God mat med et moderne uttrykk, for å si det slik, i Lánchíd utca 7, zonabudapest.com. Jazz hver onsdag. På denne siden av elven har du også Restaurant Callas, callascafe.hu, med den uslåelige kombinasjonen god mat og rimelige priser.

Massolit Budapest Bookstore & Café, Nagy Díofa utca 30. Bokkafé med bra utvalg av engelske bøker. Sentral beliggenhet og et usedvanlig hyggelig sted å tilbringe noen timer. Mest kaffe og kaker.

Costes Restaurant, Ráday utca 4. På Pest-siden. Strøken restaurant med en Michelin-stjerne. costes.hu.

Szimplakert er av type «ruinkafé», med kafé/spisested/konsertlokale. Holder til i Kazinczy utca 14. Røft og herlig.

Karaván er samme type kafé/spisested/konsertlokale og holder til i samme gate, i nr. 18.

Gerbeaud, verdensberømt konditori. Litt turistfelle, men med gode kaker og en uforliknelig stemning. Ligger ved den store Vörösmarty-plassen.

Kazinczy utca, her ligger spisesteder i alle prisklasser, på rekke og rad, mange av dem etniske.
Våger påstanden: Budapest er for tiden Europas mest spennende matby.
Kazinczy utca, her ligger spisesteder i alle prisklasser, på rekke og rad, mange av dem etniske.

Bad

Selvfølgelig må du i et bad når du først er i Budapest:

Gellért er en gammel klassiker, ligger i forbindelse med Hotel Gellért, på Buda-siden. Badet har egne avdelinger for manikyr, pedikyr, hydroterapi, og så videre og så videre.

Selv foretrekker jeg Széchenyi, som ligger ute i en park, Állatkeri krt. 11. Herlig og stort utendørsbasseng som ikke er spesielt varmt (husk badehette!), og et oppvarmet herlig utendørsbasseng (30‒35 grader). Både innendørs- og utendørs bassenger, pluss sauna, massasje og alt ellers av «tilbehør». szechenyifurdo.hu. Et av de største badeanlegg i Europa.

Dagály er et fint sted om sommeren, det er også Palatinusz, som ligger i en park på Margaretøya. De tyriske badene, Király, Rác, Csázár og Rudas, er også fine anlegg.

Aftenbad. Månen på vei opp, vann i strie strømmer, vakre omgivelser. Magisk.

Utflukter

Margaretøya. Grønn oase midt i byen. Med japansk hage, et imponerende vanntårn, ruiner fra 1300-tallet, men som først og fremst er en fredet plett med byens fineste park. Om sommeren tar du med badebukse!

Memento Park, en park full av overdimensjonerte statuer, mange av dem ganske flotte, fra kommunisttiden. Si hei til Stalin og Lenin!

Operaen. En herlig bygning, prøv å få med deg en forestilling der. Ligger i Andrassy utca 22.

Båttur på Donau. Her har du to muligheter: enten ferge med BKV, eller med en av turistbåtene fra Vigado tér, som også serverer middag om bord.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!