Menu Meny

Guide til Thessaloniki, Hellas

Ikke langt fra Makedonia, innerst i Egeerhavet ligger byen oppkalt etter halvsøsteren til Aleksander den store, Thessalonike, som var gift med kong Kassandros av Makedonia.

Gjennom tidene har byen vært viktig for Europas handel med Syria, Libanon, Jordan og Palestina. Dette ble regulert gjennom offentlig administrasjon, som sammen med satsning på kunst og kultur ga byen en rekke praktbygg. Da store deler av den gamle trehusbebyggelsen brant ned i 1917, banet det vei for å utvikle byen på ny med paradegater og monumentale torg som byen tidligere manglet.

Sentrum av Thessaloniki ligger rundt hagen til Aleksander den store. Med en av europas tetteste konsentrasjoner av kafeer, restauranter og barer ved Ladadika på den ene siden, og boligområdene langs sjøpromenaden på den andre. Ta turen opp i blodtårnet, nå bedre kjent som Det hvite tårn, for god utsikt og fin oversikt. Ta turen inn i byen for severdigheter som den greske teater, romerske bad og gamle steinkirker. I den bratte skråningen innerst i byen den spennende gamlebyen Ano Poli.

Aristotelous plassen er samlingssted for turister, ungdommer og barnefamilier

3 BYDELER

Ano Poli høyden unngikk bybrannen. Ved dette Unesco listede området rett nord for bysentrum er de historiske smugene, torgene og den gammelgreske og ottomanske arkitekturen godt bevart. Her oppe ligger også den bysantiske festningen Heptapyrgion og Seich Sou Nasjonalparken som byr på flott utsikt over byen og den Thermaiske Gulf. På en klar dag kan man også skimte Mount Olympus.

Sørøst for byen ligger de fornemme forstedene rundt brede avenyer ved Nea Parella som leder inn til det hvite tårnet i Thessaloniki sentrum. Villastrøket utmerker seg spesielt langs Leoforos Vasillissis Olgas, hvor mnage av de tidligere private residensene i dag fungere som museer og gallerier.

Ved industriområdet Palea Sfagia utenfor sentrum pågår stor utvikling, og mange av fabrikkene er gjort om til kulturhus og utseteder. Fix, Vilka, Pincipal, Eyath og Met hotel er stederer det mye som skjer. Men dette er et område man besøker for det man skal, før man drar tilbake til sentrum.

Ved Ano Poli, gamlebyen i Thessaloniki, ligger det flere hyggelige serveringssteder

3 MARKEDER

Modiano-matmarkedet er stedet å handle urter, ost, honning og andre greske delikatesser. Kanskje det beste stedet for brukbare suvenirer. Rett utenfor ligger blomstermarkedet Louloudadika.

Kapani, også kjent som Vlali-markedet, er en av de mest tradisjonelle markedene i Thessaloniki. Siden ottomanske tider har fugl, kjøtt og sjømat og alt man måtte trenge for å tilberede et måltid, blitt handlet her.

Athonos-markedet ligger midt i sentrum ved Dragoumi, Vagdamali og Augerinou. Her lages og selges blant annet flettede kurver og bruksgjenstander som for tusen år siden, men noe mer raffinert i dag.

Modianomarkedet er stedet for den daglige handleturen

3 BARER

Fragile er en uformell terrassebar som holder åpent fra lunsj og til solen står opp. Ingen heis, kun en graffitikledd trappesats leder opp til fin utsikt ved en av byens få takterrasser. Anonymt og trendy.

Conservatory eller ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ fungerer like godt for drinker på kvelden som en iskald formiddags-frappé. Bohemsk innredet med retro interiør. Et herlig ubestemmelig sted med god stemning.

Bord de L’eau ligger gjemt blant forretninger og kontorlokaler. Lekker designbar med intim stemning og gode drinker som er like populær blant forretningsfolk som de kuleste hipsterne i nabolaget.

Sjarmerende Ano Poli var den eneste bydelen som ikke brant ned i 1917

3 HOTELL

Makedonia Palace dominerer på strandpromenaden, og byr på en utsikt som gjør det lett å velge. 276 velrenoverte rom med utsikt til Thermaikosbukten, beliggende 900m unna Det hvite tårn.

The Caravan har trivelig lobby, en liten kafe og lyse fine rom, hvor særlig de store familierommene gir god verdi for pengene. Stor takterrasse og sentral beliggenhet midt i Thessaloniki sentrum.

Colors Urban Hotel er et moderne hotell med 26 prisgunstige og luftige rom, med en enkel og god frokost som varer helt til 10:30. Egen bar, og en rekke restauranter i umiddelbar nærhet.

Pavlou Mela tar deg fra Det hvite tårn i Thessaloniki til Den Greske Hagia Spohia

SHOPPING

Den greske millionbyen har en rekke bilfrie handlegater og brede avenyer spekket med butikker.

Finn smakfulle spesialiteter ved Modiano, eller jakt antikviteter ved Kapani markedet like ved.

Langs Tsimiski ligger internasjonale kjeder, mens rundt Proxenou Koromila finnes lokale forretninger.

10 km utenfor bysentrum ligger også Mediterranean Cosmos, Balkans største kjøpesenter.

I livlige Ladadika ligger skjenkestuer og spisesteder side om side

Reise rundt

Selv om byen har hatt undergrunnsbane siden 1918, er det buss som er foretrukket framkomstmiddel i byen. Alternativt benytt Taxibeat appen. Vårt beste tips; opplev byen til fots.

Reisen hit

Ingen direktefly fra Norge, og vi må belage oss på en mellomlanding ved en europeisk flyplass. SAS flyr via København, mens Aegean flyr via Athen. Thessaloniki ligger kun 2 timer fra Skopje.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!