Menu Meny

Guide til Guatemala

Sandalturisme i gamle landsbyer, møter med rester av mektige mayaimperier og fotturer i dampende regnskog. Vi reiser til Guatemala og finner overveldende historie, men også stor skjønnhet og grenseløs gjestfrihet.

REISE HIT

Fly fra Oslo til Guatemala City via Los Angeles med Norwegian og Avianca, alternativt via Madrid med Iberia.

REISE RUNDT

Det er lett å forflytte seg rundt i Guatemala med chartrede minibusser og lokaltrafikk. Reisearrangører som Adrenalintours, Shuttleguatemala og Lineadorada kjører mellom store byer som Antigua, Panajachel Lanquin, Flores og Chichicastenango. Er du litt dristigere, bør du prøve de såkalte chicken buses, som du bare vinker inn fra veikanten. Sjåførene er som regel hjelpsomme og guider deg så du kommer til riktig sted.

SIKKERHET

Joda, ifølge UDs reiseråd på landsider.no starter det mildt og trygt med Guatemala er et interessant og vakkert land, og i de aller fleste tilfeller går opphold i landet problemfritt.

Men som det videre fremkommer i reiserådet, gjelder det å holde hodet kaldt og ta sine forsiktighetsregler – særlig i store byer som Antigua, Lago Atitlan, Tikal og Rio Dulce. Stort sett er det trygt å reise rundt i landet med buss, men en tommelfingerregel er å ikke reise etter at det er blitt mørkt.

I landsbyene ved innsjøen Atitlan er det mange av de eldre som ikke snakker spansk, men lokale dialekter som cakchiquel og tz’utujil.
Opprinnelse og tradisjon er ofte lett å lese i mønstrene i stoffene.

OVERNATTING

Det er enkelt å finne overnatting underveis, hvis du ønsker å være fleksibel å ta ting på sparket. Big Foot Antigua Hostel (bigfoothostelantigua.com) i Antigua er perfekt for deg som ønsker å reise alene og gjerne møte andre reisere. Fra 85 kr/natten i sovesal.

Porta Hotel Antigua (portahotelantigua.com) møter 1500-tallet nåtiden med godt bevart gammel innredning i kombinasjon med moderne komfort. Fra 1200 kr/natten for dobbeltrom.

Amigos Hostel (amigoshostel.com) i Flores er sjarmerende og avslappet, sentralt og rimelig. Fra 90 kr/natten i sovesal.

Ønsker du ro og luksus i Flores, ligger femstjernershotellet Las Lagunas Boutique Hotel (laslagunashotel.com) og kikker ut over innsjøen på den andre siden av broen. Hjelpsomt personale, luksuriøse trehytter og innbydende basseng. Fra 2800 kr/natten for dobbeltrom.

I en av Xelas mange kolonibygninger, to kvartaler unna sentrumsparken, ligger Casa Seibel (casaseibel.com). Familievennlig, rimelig og avslappet. Fra 140 kr/natt i sovesal.

Oppdag Guatemala gjennom de mange tradisjonelle og travle markedene. Her venter fargerike tøyer, broderte vesker, spankulerende haner og duften av maistortillas og søt mango.

MAT

Guatemala har et komplekst og interessant kjøkken som er verdt å dykke ned i. Gå løs på matbodene på markedet i Chichicastenango. Hver torsdag og søndag forvandles byen til et gatematparadis der du kan prøve det meste. Gå ikke glipp av pupusas, tjukke tortillabrød fylt med bønner, ost eller kjøtt, den kryddersterke gryten chichen pepian – eller tamalitos, kokt mais rullet inn i ferske maisblader. Den spartanske baren Toko Baru i Antigua serverer saftig og kryddersterk falafel til lave priser. Avslutt med et besøk på Glacy Cream for iskrem med spennende smaker. Prøv ristet kokos, key lime pie eller zacapa-rom.

San Pedro har drøssevis av restauranter. The Fifth Dimension har best utsikt over innsjøen, saftige burritos og hjemmebakt brød. Synk ned i hammockene på verandaen mens du venter på maten. Morgenkaffen drikker du på Cafe Las Cristalinas. Befinner du deg i Nord-Guatemala og Flores, er det matbodene på strandpromenaden som gjelder. Her finner du tortillas fylt med bønner, sterke sauser og ferskpressete juicer for en rimelig penge.

5 HØYDEPUNKTER I GUATEMALA

1. Cerro de La Cruz. Den beste utsikten i Antigua. I det store krysset på toppen speider du ut over den tidligere hovedstaden i Guatemala. Litt ekstra oppmerksomhet kreves på veien opp – ran forekommer.

2. Chichicastenango. Et besøk i Guatemala er ikke komplett uten et besøk her på det største markedet i Mellom-Amerika.

3. Tajumulco. Satser du høyt, skal du bestille en fottur opp Mellom-Amerikas høyeste fjell. På den

4220 meter høye toppen kan du på en klar morgen se helt til både Mexico og El Salvador.

4. Chicken bus – å reise med de lokale bussene som også kallas camioneta de pollos og trambilla, er en opplevelse i seg selv. Utsmykket med farger, glitter, lykter og mønster er det som å gå rett inn i et overpynta juletre.

5. Tikal. Å droppe Tikal er som å droppe en stor del av landets historie. Bestill en guidet ettermiddagstur, og sjansen er stor for at du får ruinbyen for deg selv ved solnedgangen, når de fleste turistene har reist hjemover.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!