Menu Meny

Guide til Vilnius, Litauen

En by for oppdageren

Reisen dit

Ryanair flyr fra Gardermoen, Air Baltic flyr også fra Gardermoen, men med mellomlanding i Riga. Wizz Air flyr direkte mellom Torp Sandefjord og Vilnius.

Taxi fra flyplassen i Vilnius og inn til sentrum koster rundt 15 euro. Rutebuss koster 2 euro.

Reisen rundt

Kjøp et godt kart, du trenger kart for å se avstanden mellom de forskjellige bydelene. Svært godt bussnett i byen. Og, for noen noe nytt, for oss eldre ren nostalgi: trolleybuss. Byen har et av de største trolleybussrutenettene i Europa. Bruk dem for sightseeing!

Vilnius er en by som passer godt for sykling. Leie av sykkel koster ca. 10 euro dagen. Se velovilnius.lt eller cyclocity.lt/en. Taxi er rimelig.

Overnatting

Kempinski Hotel, Cathedral Square, dyrt og deilig: kempinski.com, enkeltrom fra 250 euro. Spa-avdeling.

Grotthuss Hotel, grotthusshotel.com. Ligger i en stille gate i det jødiske kvarteret. Et godt og lite hotell, såkalt boutiquehotell. Ikke av de rimeligste, fra 130 euro natten for et dobbeltrom, inkludert frokost. Ligoninés g. 7.

Domus Maria, domusmaria.com. Et gammelt kloster som er bygget om til hotell. Et godt sted å bo, og meget sentralt, like ved byporten. Romslig dobbeltrom koster fra 90 euro, inkludert frokost.

Pogo Hostel, pogo.lt, ligger i Radvilaités g. 3, ikke så langt fra katedralen. Her kan du bo billig på sovesal, eller få deg et rimelig og godt enkeltrom.

Stay Express Hotel, stayexpress.eu. Fikk et stort, lyst rom (nr. 106), men mange av rommene er knøttsmå. Betalte under 1000-lappen for 4 døgn. Hotellet serverer ikke mat, men det er en kafé i bygningen ved siden av, og det er bare 10 minutters gange til sentrum.

Mat

Trinity i Vilniaus g. 30, gammelt kloster. Høyt under taket, god og rimelig mat. And er en av spesialitetene.

Trattoria da Flavio i Ligoninés g. 5 er en av de beste av et overveldende antall italienske restauranter i byen, trattoriaflavio.lt. De har også noen få rom for utleie.

Dziaugsmas. Byens råeste restaurant! Noe helt spesielt, mat til glede for både gane og øyet, likevel ganske behagelig priset. Ligger i Vilniaus g. 28, intetsigende nettside, bedre på Facebook.

Gyoza i Vokiečių g. 14, er en japanskinspirert restaurant av god kvalitet.

Forto Dvaras for typisk lokal mat, fortodvaras.lt.

AJ Šokoladas i Pilies g. 8. Sjokolade for alle penga!

Shopping

Mange av de beste og største butikkene ligger i eller i tilknytning til Gedimino prospektas.

Severdigheter

Gediminas-tårnet, med byens beste panoramautsikt. Et viktig monument over byens historie. Har et eget lite, men interessant museum.

Vilnil, www.vilnil.lt, er et illusjonsmuseum. Moro for ungene, for å si det slik, og da mener jeg «barn» i alle aldre.

Sjelden har jeg opplevd så mange interessante, nærmest grensesprengende konserter som i denne byen. «Bach in Africa»? Hm! Se programmet til Christopher festival, kristupofestivaliai.lt, så skjønner du hva jeg mener.

Balti Draumbliai, musikkafé i Vilniaus g. 41. Jeg velger å kalle det for en severdighet. Stort spenn i programmet, fin stemning.

Paviljonas, Pylimo g. 21B. Kafé og konsertlokale for det yngre publikum.

Litteratur

Per Egil Hegge: En reise gjennom Baltikum, Schibsted. God, selv om den er fra 2012.

Freitag & Berndt: Map Vilnius, 1:12 000.

Info

Vilnius Tourist Information holder til på flyplassen og i rådhuset. vilnius-tourism.lt og vilnius-events.lt. Her kan du også kjøpe Vilnius City Card, som gjelder for offentlig transport, som entré på museer og inkluderer gratis sightseeing (til fots). Et 24 timers kort koster 20 euro.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!