Menu Meny

Guide til Transsibirske Jernbanen

Den transsibirske jernbanen er verdens lengste sammenhengende jernbanestrekning og ble offisielt åpnet 1. januar 1905. Reisen i ett strekk fra Moskva til Vladivostok tar rundt ni døgn.

Avstikkere fra den transsibirske jernbanen er den transmongolske jernbanen når du reiser gjennom Mongolia til Beijing, eller den transmanchuriske, som krysser grensen mellom Russland og Kina ved Zabajkalsk. Nesten 90 % av alle turister starter i Moskva, så vil du oppleve flere lokale om bord, gjør du reisen i «revers».

Visum

Nordmenn trenger visum til Russland, Mongolia og Kina.

Russland. Det mest kompliserte visumet å ordne før reisen. Før du starter visumprosessen, må du bestille alle overnattingssteder og togbilletter ‒ og få tilsendt en bekreftelse fra et reisebyrå eller hotell. Turistvisum gjelder i opptil 30 dager og koster kr 315 ved ordinær behandlingstid mellom 4 og 10 dager.

• Fyll ut søknadsskjema på visa. kdmid.ru.
• Bestill time på ambassaden eller på det offisielle visumsenteret i Oslo eller Kirkenes på tass-norway.no (med sistnevnte tilkommer et servicegebyr på kr 300).
• Pass, passbilde og reiseforsikring.
• Standard bekreftelse (underlagsdokumenter) fra autorisert russisk reisebyrå. Bekreftelsen må inneholde søkerens fulle navn, fødselsdato, passnummer, inn- og utreisedato, reiserute, reisebyråets registrerings- og referansenummer, offisielt stempel og underskrift av en autorisert person. Mer informasjon på ambassadens nettsider, norway.mid.ru.

Mongolia. Behandlingstiden er ordinært på 7 arbeidsdager og koster kr 835 for 30 dagers visum.

• Fyll ut visumsøknaden, som du laster ned fra mongoliakonsulat.no.
• Pass med minst to motstående ubrukte sider og passbilde.
• Kopi av bestilt hotellopphold eller program.
• Forhåndsbetaling til konsulatets konto, eller kontantbetaling når du leverer søknaden på konsulatet som holder til i KinaReisers lokaler i Hegdehaugsveien i Oslo.

Kina. Nå er visumsøknaden nettbasert. Bestill hotell på forhånd, slik at de kan sende deg en invitasjon som du legger ved søknaden.

• Fyll ut visumsøknad på nett, cova.cs.mfa.gov.cn.
• Bestill time på visumkontoret via avas.cs.mfa.gov.cn.
• Kopi av flybilletter eller annen dokumentasjon på inn- og utreise og hotellreservasjon. Mer informasjon på chinese-embassy.no.

Togbilletter

En reise med Den transsibirske jernbanen er dessverre ingen interrail-opplevelse der du kan hoppe på og av toget der du vil. Du må kjøpe billetter for hver strekning på forhånd, og i sommermånedene kan det lønne seg å være tidlig ute. Dette gjelder særlig mellom Ulan Bator og Beijing.

Realrussia.co.uk. En digital reiseplanlegger setter opp forslag til hvert strekk du vil reise, med dato og alternativ til ulike togsett. En fin oversikt som gjør det enkelt å planlegge. Når du har bestemt deg for hvilke tog du vil bestille, betaler du enkelt via nettsidene. Super service og oppfølging. Billetter i Russland blir sendt elektronisk (og du trenger ikke å printe ut billetter), mens billetter for mongolske og kinesiske togsett blir levert med bud til hotellet. Viktigst når det gjelder visumsøknaden, er at de også sender en invitasjon inkludert i billettprisen. Pris fra Beijing til Moskva, de fleste strekkene på 2. klasse, ca. 6800 kroner i høysesong.

Kjøpe på stasjonen. Det er mulig å kjøpe togbilletter på sparket. De fleste stasjoner i Russland har en billettluke eller automat. I sommermånedene er mange av togene fulle, da må du regne med å vente med avreise til neste dag og kanskje ikke reise i de høyere klassene.

Privattog. Det er flere arrangerte turer med chartrede tog. De fleste av disse er langt mer luksuriøse enn de ordinære togene. Da slipper du også alt papirarbeidet i forkant med å bestille billetter og visum.

Norske operatører: kinareiser.no, escape.no, kilroy.no.

Tidssoner

11 tidssoner i Russland kan gjøre det komplisert å følge med på tidstabellen. For å gjøre det enda vanskeligere er alle rutetider oppgitt etter Moskva-tid. Hold tunga rett i munn ved å stille en klokke på telefonen eller en annen dings etter «billett-tid» og en annen etter lokaltid.

Hvor lenge stopper toget på stasjonen?

På veggen i hver vogn, gjerne i nærheten av provodnitsaens kupé, henger det en liste med oversikt over lengden på hvert stopp. Avhengig av hurtigheten på toget kan det være færre stopp, men alltid flere stopp i døgnet på 20‒60 minutter.

Toget stopper ofte lenge nok til at du rekker å utforske stasjonen - og kanskje litt av resten av byen også.

Mat

Det er ikke nødvendig å handle inn all mat for hele togreisen. Det er mange anledninger til å kjøpe mat og samovar-vennlig snacks på stasjonene, i tillegg til at provodnitsaen har et lager av et enkelt utvalg. Flere av togene har også restaurantvogn.

Pakkeliste

Ørepropper og øyemaske. For snorkende romkamerater og møtende tog midt på natten. Ikke utenkelig at provodnitsaen skal støvsuge i kupeen midt under ettermiddagshvilen.
Hodetelefoner. Skravlende passasjerer eller for å lukke ute dem som vil dele russiske popsanger.
Batteribank. Det er få steder å lade telefonen, men hvis du er heldig, kan det være uttak i kupeen. På første klasse vil det alltid være stikkontakter.
Toalettpapir og servietter. Toalettene har som regel dopapir, men man vet aldri.
Notatbok. Tankene flyr når du stirrer på milevis av bjørkeskog.
Termoskopp med lokk. Så slipper du å balansere med en kopp varmt vann tilbake til kupeen fra samovaren.
Reisehåndkle. Visst finnes det dusjer om bord.
Toalettmappe med krok. Toalettene og badene er små uten noen steder å sette fra seg toalettmappe.
Gode sko. Komfortable tursko for å utforske byer og ulendte strøk. Sandaler eller sko uten snøring om bord på toget.
Togklær. Behagelige klær som du kan sove i, uten å se ut som en tufs i restaurantvognen. Tenk lette bomullsklær, det kan bli fryktelig varmt på sommeren. Vognene holdes også varme om vinteren.
Ulltøy og vindtett jakke. Superundertøy og tynne ullgensere er kjekt uansett sesong. Sibir kan være veldig varmt om sommeren, og skifte bråkjapt til kjølige dager og netter.
Mygg og flåttstopper. Myggmiddel og nett, særlig ved utflukter ved Bajkalsjøen. Den russiske taigaen er full av flått. Husk å sjekke deg etter turer i skog og mark.
Sekk, ikke koffert. Skal du hoppe av toget underveis, er det kjekt å ha hendene fri til å vise frem billetter og pass. En duffelbag er lett å stue under køyen i kupeen.
Kortstokk. Det er tross alt mye fritid om bord. Selv om ingen reagerer på kortspill på toget, er det ellers i Russland ikke lov å spille kort i offentlige rom.

Dumplings, safranris, grillet kylling og syltede grønnsaker på Nigora i Jekaterinburg.

Nyttige nettsider

Seat61.com
realrussia.co.uk

OVERNATTING

Rolling Stones hostel i Irkutsk. Et good vibe hostel, der du treffer backpackere, hvor de aller fleste er på vei østover ‒ eller vestover ‒ med toget. Ikke usannsynlig treffer du flere av dem igjen i andre byer eller på Olkhon-øya.

Voskresenie pensjonat på Olkhon. Hjemmekoselig, god atmosfære og særdeles hyggelig folk som driver stedet. Et veldig godt alternativ til populære Nikita Homestay, som er en beryktet backpacker-hub, men i dag stappfullt av kinesiske turister. Husk at det ikke er noen minibanker på Olkhon, men det er mulig å betale med kort på Voskresenie.

Netizen hostel i Moskva. Hipt og moderne hostel rett ved Rimskaja metrostasjon. Arrangerer flere gratis turer i byen og filmkvelder.

Sjaman-fjellet på Olkhonøya.

3 ting å gjøre i Jekaterinburg

Banja
Det er flere offentlige badehus i byen, men for den ekte banja-opplevelsen stikker du ut til Ananijevskij bad en halvtime utenfor byen. Bestill en hytte for noen timer eller en hel kveld, der du enten kan bruke badstuen på egen hånd eller bestille ulike behandlinger. Mat og drikke serveres mellom badstuøktene. Timepris fra kr 140 + behandlinger fra kr 450. bani66.ru

Usbekistansk lunsj
Bestill bord på Nigora for et fargesprakende måltid. Tradisjonelt innredet og serverer lam, grillet kylling og safranris. Syltede grønnsaker, og favoritten syltet hvitløk. nigora.ru

Deer Springs (Oleni Rutsji)
Avbrekk fra de russiske storbyene. Halvannen time fra Jekaterinburg er dette et populært turområde. Flere turløyper i ulike lengder. Hengebroer, grotter og blomstrende enger. Bare pass opp for flåtten! Det går ikke altfor ofte busser ut hit. En uber eller taxi koster ca. 2500 rubler per vei.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!