Menu Meny

Marrakech: Bo i en riad

Inne i medinaen kan det virke som om du er med på et labyrintisk O-løp. – Var det her vi gikk i sted? Nei, det var da ikke en fruktselger der? Vi får gå tilbake der vi kom fra. Men hvor kom vi fra? Puh! Rundt og rundt, forvirrende, utmattende – horder med mennesker, dyr, ansikter, trange smug, summende røre, kvinner i slør, travle menn – virvlende rundt som i en turbin. Så er den der. Døra. Døra inn til stillheten. Inn til av-knappen. Som en livbøye å henge sjela si på. Det stille, åpne rommet. Det er her det er godt å kle av seg stresset. Din egen åpne plass. Og der oppe er himmel og stjerner. Dette er riaden – godt å være. Et skjold. Visst.

Det er mars. Ettermiddag. Sola er der for å lyse og varme. Sola er bare ikke varm nok. Selv om lyset er gyllent og horisonten over medinaens mange hustak er eventyrlig nok. Khadija har fyrt opp på soverommet vårt i den importerte svenskeovnen som gjør jobben vi nordboere forventer sola skal gjøre uansett når på året, uansett hvor vi setter snuta utafor grensedøra vår. Det spraker betryggende i riaden Villa Filali. Og duften fra Khadijas tangine – tradisjonell marokkansk gryterett – lokker innbydende. Nå er det poppis med riad. Alle skal bo i riad. Og alle bygger/renoverer en riad. Og det er vel kanskje ikke så rart at det har gått fyr i denne overnattingsformen. Langt mer eksotisk enn et hotellrom, langt mer privat. En riad er et tradisjonelt marokkansk hus med hage/gårdsrom. Riad er arabisk for nettopp hage – et atriumhus. Tradisjonen bygger på en slags innadvendt byggestil hvor livet foregår i ytterkanten og rundt en åpen plass. I ly for den stekende sola. Ute, men inne. Gårdsrommet fremstår som både en hellig plass og et sted man unngår. Men det er vakkert å se på. Godt marokkansk flisehåndverk pryder plassen. Rosa blomster i en piplende fontene, trapper som fører opp til flere rom og til takterrassen. Og der er verden igjen. I døsig sollys. Et glass øl eller hvitvin – å joda – du skaffer deg oversikt over himmelretningene og tenker at der er minareten, i morgen skal jeg ikke gå meg vill igjen. Men det gjør du.

Og så våkner du. Av stemmer. Fjernt. Summende. Medinaens stemmer. Uvisst hvorfra. Men en behagelig summing som trekker deg ut av den tusenogennattske stemningen. Eller kanskje som en del av den.

Eksotisk og luksuriøst, men ikke så dyrt som man skulle tro – selvfølgelig også det – så dyrt som man skulle tro. Men generelt fra rett under tusenlappen og opp kan du leie deg et eget vakkert tilfluktsrom for natten.

Lei en riad i Marrakech!

Eksotisk og luksuriøst, men ikke så dyrt som man skulle tro – selvfølgelig også detså dyrt som man skulle tro. Men generelt fra rett under tusenlappen og opp kan du leie deg et eget vakkert tilfluktsrom for natten.

Dar Ubuntu. Thor Arne Hauer er nordmannen som har kjøpt og restaurert en 300 år gammal riad, ikke langt fra Jemaa el Fna. Enkelt, spennende, lekkert. Det er også her Vagabond i vel 10 år har holdt sine skrivekurs.marrakech.no Pris fra kr 1500 pr. natt, minimum 3 netter.

Villa Filali. Herlig forelsket par-riad. Khadija jobber for ditt ve og vel. Beste taginen (marokkansk lammegryte) fikk vi servert av henne. Riadens svenske New York-baserte eier, Felicia, lover at det jobbes med hjemmeside – inntil videre ta kontakt på info@villafilali.com. Pris pr. natt ca. 2000 kroner. Da får du hele riaden for deg selv samt Khadija som steller for deg. Nydelig frokost.

Ptit Habibi. Norske arkitekteiere har totalrenovert denne 4 roms riaden. Stikkord: good taste. Pris mellomsesong fra ca. 800 kroner for dobbeltrom. ptithabibi.com

Riad Bab Marrakech, cosy småromantisk plass, 4 roms og relativt rimelig.riad-bab-marrakech.com. Priser pr. dobbeltrom lavsesong fra 700 kroner, høysesong 1000 kroner døgnet.

Riad Azzar, særlig lekkert og veldrevet av nederlandsk ektepar, lei hele herligheten som består av 3 dobbeltrom og 3 juniorsuiter for toto 8000 kroner døgnet. Dobbeltrom fra 1000 kroner døgnet lavsesong. Det hevdes at Azzar huser byens beste kokk.riadazzar.com

Riad El Fenn, i nærheten av Bab El Ksour-porten, er eid av søstera til Virgin-Branson, er mer som et luksuriøst mini-riad-hotell. Alle fasiliteter, hvilket her betyr 3 bassenger, spa, takterrasse, restaurant etc. Utført i minimalistisk kul, fenn, stil. 21 rom, fra 2000 kroner døgnet – samt at du kan leie den selvstendig Riad Vanessa med 4 soverom, 4500 kroner døgnet. riadelfenn.com

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!