Menu Meny

Essaouira: Introduksjon til ei gammal hippie

Etter noen dager i hektiske Marrakech er det godt å ta bussen vestover, til havet, til småbylivet til Egners modell for Kardemomme by. Til Essaouira, eller Ess.

Hva hadde så Jimi Hendrix og Egner til felles? Rock 'n roll? Neppe. Sannsynligvis kun en felles drøm om et passe eksotisk og bekymringsløst småbyliv ved havet. De fant Essaouira.
Byen har åpenbart en egen tiltrekningskraft på kunstnere, musikere og filmfolk; de søker hit med sine drømmer om et uforpliktende liv. Orson Welles filmet Othello her i 1952, og både Ridley Scott og Oliver Stone har benyttet Essaouira som bakgrunnsteppe for sine filmer, hhv. Kingdom of Heaven og Alexander.
Ess
fremstår som en mer shabby variant av en typisk middelhavsk småby. Litt råere, litt mindre idyllifisert – men det er dette som til gjengjeld også gjør byen til en kul, stolt, muslimsk utpost på atlanterhavskysten.

Stevnemøter på bymuren.
Stevnemøter på bymuren.
Inn i smugene - til hjertet av kommersen.
Inn i smugene - til hjertet av kommersen.
Vakker dør fra forgangen tid.
Vakker dør fra forgangen tid.

Og om kvelden ut til Kashbaen og soukene, ut til krydderpyramidene, til kommersen, til teppehandlerne, til prutingen og salgsgalskapen. Så inn på restaurantene – de ekte – de for turister – til en enkel fiskerett på bodrestaurantene der du-peker-vi griller-du spiser-prinsippet.

Det går i forsiktig eksotiske opplevelser. Vandre rundt innenfor bymuren, opp på selve muren, ut mot havet. Stikke ned på fisketorget, dagens fangst. Unger som bader og stuper fra de høye murene. Og om kvelden ut til Kashbaen og soukene, ut til krydderpyramidene, til kommersen, til teppehandlerne, til prutingen og salgsgalskapen. Så inn på restaurantene – de ekte – de for turister – til en enkel fiskerett på bodrestaurantene der du-peker-vi griller-du spiser-prinsippet.
Fra hotellets terrasse ser vi salte dønninger som toppes av ivrige windsurfere. Jepp, det er hit de drar – windsurferne som drømmer om feite bølger de kan ri. Atlanterhavet er bra sånn – det holder hva det lover.

Det bygges og restaureres. Små hoteller spretter opp. Det er mars – strendene er ikke helt klar for bedagelig strandliv. Digre gravemaskiner rydder og planerer etter vinterens havstormer. Sola ligger bak et stykke matpapir. Vandre, vandre langs endeløs strand. Havets temperatur er ikke så verst. Fargene er litt matte på denne tiden. Men så er den der – sola, og Ess byr seg frem på sitt lune, bohemske jeg.

Essaouira - styggvakker, men eksotisk så det holder.
Essaouira - styggvakker, men eksotisk så det holder.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten - ca én gang i måneden.

Abonnér - spar 70%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!