Menu Meny

SRI LANKA: Perlen i Det indiske hav

Få reisemål kan skilte med en så stor variasjon i opplevelser som Sri Lanka. Her får du både sol og bad, en viktig faktor for de fleste nordboere, samtidig som den rike kulturen og naturopplevelsene gir deg mer å oppdage i løpet av reisen hit. Vi gir deg Vagabonds beste tips til øya som har alt.

Strendene

Palmer og Det indiske hav

Sri Lanka er stedet når du drømmer om palmer i postkortvinkel over øde strender. Beveg deg sørover fra Colombo og nyt strendene som strekker seg fra Galle i sørvest – og hele veien langs sørkysten. Her finner du kjente strender som Unawatuna og Mirissa, og glem ikke de kilometerlange øde strendene uten et menneske eller en strandstol i sikte.

Vestkysten av Sri Lanka er tett av resorts og charterhoteller, men det er ikke her strendene er de beste. Hikkaduwa er et kjent backpackersted, men Vagabond anbefaler den langt vakrere sørkysten, som er lett tilgjengelig. For deg som vil gjøre mer enn å late deg på stranden, er Sri Lanka et topp reisemål for den som vil surfe. Elsewhere Surf Camp finner du mellom strendene Weligama og Midigama.

Sri Lankas strender er vidstrakte og skjønne. Langs sørkysten finner du folketomme strender med akkurat den rette vinkelen på palmetrærne.
Sri Lankas strender er vidstrakte og skjønne. Langs sørkysten finner du folketomme strender med akkurat den rette vinkelen på palmetrærne.
Strandliv utenfor Colombo.
Strandliv utenfor Colombo.
Unawatuna - kun et kvarter fra Galle.
Unawatuna - kun et kvarter fra Galle.
Redd skilpaddene. Flere skilpadde-senter finner du langs kysten. Bare pass på at stedet er ordentlig, og ikke bare turist-jippo for å loppe turistene for penger.
Redd skilpaddene. Flere skilpadde-senter finner du langs kysten. Bare pass på at stedet er ordentlig, og ikke bare turist-jippo for å loppe turistene for penger.

Nå kan du også reise over til nordøstkysten. Der finner du de mest øde strendene på hele Sri Lanka, og det har sin naturlige forklaring: Dette var et konfliktområde under borgerkrigen, og nordøstkysten er derfor lite utbygd – foreløpig. Tog eller buss fra Colombo til Trincomalee, og nordover ligger strendene, kilometer etter kilometer, og nesten ikke et menneske å se. Nilaveli Beach er et godt utgangspunkt. Solnedgangen er ikke så imponerende som på vestkysten, men som det heter i sangen: «I Østen stiger solen opp, den spreder gull på sky …» Det er ikke for mye sagt: Her viser Sri Lanka seg fra sin mest øde og beste side.

For deg som vil gjøre mer enn å late deg på stranden, er Sri Lanka et topp reisemål for den som vil surfe.

Galle

Både by og strand

Portugisere, nederlendere og briter koloniserte i hver sin tur øya fra 1500-tallet. Galle var den gang den største havnebyen, og arkitekturen bærer preg av den europeiske innflytelsen. I dag er Galle en vakker og historisk by som gjemmer seg innenfor fortets murer og er en del av UNESCOs verdensarv. Murene reddet byen fra total ødeleggelse under tsunamien i 2004, noe som preger hele øya den dag i dag. Vandring langs muren ved Galle Fort, Flag Rock, et besøk i den gamle engelske kirken All Saints og slentring i den gamle bydelen – Galle er en by du lett forelsker deg i.

Fasjonable spisesteder dukker opp i takt med den økende turismen. Byen har først og fremst blitt kjent for sin handel og kunst, og det reflekteres i interiøret, som er en miks av Asia og Europa, den såkalte burgerstilen ‒ som preger alt fra de lokale butikkene, kafeene og hotellene. Galle er et riktig sted å bo hvis du ønsker nær tilgang til strender, bare en kort tuktuk-tur unna, samtidig som byen har gode restauranter og andre aktiviteter etter solnedgang.

- Fortaleza i Church Street er lekkert og i den høyere prisklasse, men ikke så høyt som Amangalla. Antic Guesthouse i New Lane er både hyggelig og rimelig.

Skolepiker i Galles gater.
Skolepiker i Galles gater.
Pålefisker utenfor Galle.
Pålefisker utenfor Galle.
Tuk tuk!
Tuk tuk!
Fiskere utenfor Galle.
Fiskere utenfor Galle.
Rett utenfor Galle finner du de berømte pålefiskerne. Pass på at mange av de vil ha penger for at du skal kunne ta et bilde.
Rett utenfor Galle finner du de berømte pålefiskerne. Pass på at mange av de vil ha penger for at du skal kunne ta et bilde.

Pinnawala Elephant Orphanage ‒ opprettet i 1975 for å beskytte og pleie foreldreløse elefanter som ble funnet i jungelen, og er i dag også et pleiehjem for skadede dyr.

Elefantbesøk

Barnehjem for elefanter

Halvveis mellom Colombo og Kandy kan du besøke Pinnawala Elephant Orphanage ‒ opprettet i 1975 for å beskytte og pleie foreldreløse elefanter som ble funnet i jungelen, og er i dag også et pleiehjem for skadede dyr. Her kan du gå fritt sammen med elefantene, bare pass opp for ungdommene som løper deg ned, skulle du finne på å stå i veien. Tanken er at elefantene skal vokse opp i et naturlig habitat, men et visst kommersielt preg er det over det hele. To ganger om dagen marsjerer elefantene ned til Maha Oya-elven for å bade. Til glede for både elefanter og turister.

Vi pleier ikke å være særlig begeistret for institusjoner som holder dyr innesperret, men akkurat dette stedet kan se ut til å pleie elefantene godt og sørge for at foreldreløse elefanter kan vokse opp med en flokk, i et stort område der de kan bevege seg fritt. Pinnawala har også vært en aktiv del av å beskytte den asiatiske elefanten på øya, etter at britene nesten utryddet dyrene etter hundre år med jakt. I dag finnes det kun 3000 elefanter på Sri Lanka. Inngang $16 per person.

Besøk elefantene i Pinnawella.
Besøk elefantene i Pinnawella.
To ganger om dagen marsjerer elefantene ned til Maha Oya-elven for å bade. Til glede for både elefanter og turister.
To ganger om dagen marsjerer elefantene ned til Maha Oya-elven for å bade. Til glede for både elefanter og turister.

Ella

Teplantasjer og grønne åser

Oppe i høyden og en halv dags togtur fra Kandy er Ella et yndet reisemål, spesielt populært blant backpackere. Her i hillcountry er det grønt og frodig, det er først og fremst utsikten over Ella Gap, turmuligheter, teplantasjene og vannfallene som lokker folk hit.

Bli med på en omvisning på en av teplantasjene. Inne i fabrikkene kan du se prosessen fra tebladene sorteres og tørkes til de blir solgt videre til store selskaper, som for eksempel Lipton. I åssidene rundt Ella kan du vandre rundt på plantasjene. Det er interessant, det er vakkert, luften er kjølig og frisk og teplukkerne er vennlige – en ren fotosafari.

- Bo på 98 Acres Hotel, der bungalowene henger ut fra åssidene, og svømmebassenget byr på en imponerende utsikt over Ellas vakre landskap.

Etter hvert som Ella blir stadig mer populært blant turister, dukker det opp mange nye hoteller og restauranter.

98 Acres Resort i Ella.
98 Acres Resort i Ella.

Adam's Peak

Pilegrimsmål

Navnet kommer fra en steinklippe som ligner et fotavtrykk på toppen av fjellet. På singalesisk kalles fjellet for Sri Pada, som betyr hellig fotspor – buddhistene tror at det var Buddha som steg ned fra himmelen og landet med den ene foten på toppen av fjellet. Fjellet har en sterk betydning for de fleste religioner. Hinduene mener det var Shiva som steg ned fra himmelen, mens både muslimer og kristne har gitt det navnet Adams Peak.

Det er mulig å klatre opp på toppen. Syv timer tar turen, som de fleste klatrer i løpet av natten, for å se soloppgangen når du vel kommer opp. Det anbefales å ta med seg en guide.

Utsikt til Adams Peak fra Kandy.
Utsikt til Adams Peak fra Kandy.

Nord

Uoppdaget

Selv om det er noen år siden borgerkrigen sluttet, preger den fremdeles landet, først og fremst i nord. Dette er også tamilenes land, og stemningen her har mange fellestrekk med Sør-India. Nå legges det ned mye arbeid for å få turistene hit. Minefelt og strender ryddes, og nye hoteller i alle prisklasser åpner sine dører. Det er en skjebnens ironi i dette: Lang tid med krig og isolasjon virker, når områdene åpnes, tiltrekkende på turister som er på jakt etter det genuine.

Byen Jaffna er hovedattraksjonen, og preges først og fremst av tamil-kulturen og av kolonitiden. Likevel blir det for snevert beskrevet, for her merker du også innflytelsen fra islam, portugiserne, nederlenderne, britene og selvfølgelig inderne. Vanni, lenger sør, er en fin liten by, Kilinocchchi (ca. 10 mil fra Jaffna) var LTTEs ‒ Tamiltigrenes ‒ hovedstad, og vest for Jaffna ligger øyer med herlige strender på rekke og rad ut mot Palk Strait. Casuarina Beach er en av de mest attraktive strendene her i nord. Du kan nå ta tog fra Colombo til Jaffna.

Lang tid med krig og isolasjon virker, når områdene åpnes, tiltrekkende på turister som er på jakt etter det genuine.
Lang tid med krig og isolasjon virker, når områdene åpnes, tiltrekkende på turister som er på jakt etter det genuine.

Den kulturelle triangelen

Storhetstid

Den kulturelle triangelen er det varme og tørre lavlandet lenger nord. Her oppsto den rike singalesiske kulturen, og en gang fant du Asias største metropoler her. Anuradhapura og Polonnaruwa var de to første hovedstedene fra 300 f.Kr., med pagoder, palasser og buddhistiske stupaer, nesten på størrelse med pyramidene i Egypt. Et av høydepunktene i dette området er festningen Sigiriya, som ligger på toppen av klippen Lion Rock. Du kan klatre opp til toppen, som i seg selv er en opplevelse på tynne, hengslete metallstiger som er festet i fjellveggen. Få også med deg hulemaleriene i Dambulla.

- Bo på Hotel Sigiriya som gir deg den beste utsikten over Lion Rock.

Du kan klatre opp på toppen av Lion Rock i Sigiriya.
Du kan klatre opp på toppen av Lion Rock i Sigiriya.
Indiana Jones - feel i Polonnaruwa.
Indiana Jones - feel i Polonnaruwa.

Tog

Naturskjønn opplevelse

Når det gjelder transport: Leiebil som du kjører selv, frarådes. Leie av bil med sjåfør er fint. Bussturene ser hasardiøse ut, med et helt annet kjøremønster enn hjemme, men det fungerer. Men det beste er tog!

Togturen mellom Colombo og Kandy er en klassiker. Turen tar 2 ½ time og er både en natur- og togopplevelse. Merk deg at du kan ta ettermiddagstoget Rajadhani Express med en betydelig bedre standard enn ordinært tog.

En annen flott togreise er ruten mellom Kandy og Ella. Du kan velge om du vil reise hele strekningen, som tar syv timer, eller hoppe på i Hatton, som ligger i nærheten av Adams Peak eller i Nanuoya, som er nærmeste togstasjon til Nuwara Eliya ‒ en gang et fristed for britene når varmen i lavlandet ble for plagsom. I dag blir byen overfylt av lokale turister i april under feiringen av Sri Lankas nyttår. Det siste strekket mellom Kandy og Ella er helt klart det vakreste ‒ toget snirkler seg gjennom teplantasjer og de grønne åssidene. Flere av togene tilbyr turistvogn med større vinduer.

Ta toget fra Kandy til Ella.
Ta toget fra Kandy til Ella.

Kandy er en naturlig del av enhver reiserute gjennom Sri Lanka. Byen er et knutepunkt for alle som vil reise videre til lavlandet i nord eller til teplantasjene mot Ella og Hatton.

Kandy

Buddhistenes viktigste tempel

Kandy er en naturlig del av enhver reiserute gjennom Sri Lanka. Byen er et knutepunkt for alle som vil reise videre til lavlandet i nord eller til teplantasjene mot Ella og Hatton.

Like ved Kandy Lake finner du et av buddhistenes viktigste templer, Temple of the Tooth. Her kan du bruke en dag på å se og lære buddhistiske tradisjoner.

Kandy er et fint sted å bo i noen dager. Bo i høyden over byen på andre siden av elven Mahaweli Ganga – her har du utsikt over hele byen og en spektakulær solnedgang over Adam's Peak.

- Randholee Resort & Spa har en «infinity pool» som gir deg lyst til å bli her et par dager til.

Temple of the Tooth i Kandy.
Temple of the Tooth i Kandy.

Hotell og luksusvillaer

Bo som en konge

Prisnivået på Sri Lanka er rimelig. Dette reflekteres spesielt i hotellprisene, her får du mange stjerner til en god pris. Spesielle hoteller verdt å nevne er ikoniske Galle Face i Colombo. Hele stedet oser av kolonitid, bygget allerede i 1864 og er nylig renovert. Hvis du ikke bor her, så kan du nyte et måltid på terrassen ved solnedgang. Et annet godt hotell i Colombo er Taj Samudra, et luksushotell med et stort basseng for hotellets gjester. En frisone etter en dag i Colombo.

Et meget godt alternativ er å leie sitt eget hus på Sri Lanka. Her får du usedvanlig høy standard, de fleste villaene kan by på alt fra svømmebasseng, strandtilgang og kokk ‒ og ikke minst har du plass til en hel familie, til forskjell fra mange hoteller. villasinsrilanka.com

Lei en villa på Sri Lanka. Prisvennlig og lekkert!
Lei en villa på Sri Lanka. Prisvennlig og lekkert!

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!