Menu Meny

8 høydepunkt i Vietnam

Vietnam er som skapt for gjennomreise fra høylandet i nord til Mekongdeltaet i sør. Ta toget på langs, busser med «liggesenger», eller lei en scooter.

SAPA

Det går direktebusser fra Hanoi, eller du kan ta toget til Lao Cai og bussen for den siste timen til Sapa. Utflukten er godt turisttilpasset. Sapa i seg selv er relativt kommersiell, men utsikten over risåkrene i fjellsiden og den frodige nasjonalparken Hoang Lien er imponerende. Nattmarkedet er fullt av smak og stemning. Med litt egeninnsats kan man også besøke den fargerike urbefolkningen i omliggende landsbyer.

Sett av en dag for å vandre gjennom Sapa Valley. Start tidlig for å oppleve tåkedisen over rismarkene. En sti passerer Hmong-landsbyen Lao Chai på vei til Ta Van Giay, og fortsetter langs Muong Hoa-elven. Få også med deg Hmong-landsbyene Cat og Sin Chai.

Sapa i seg selv er relativt kommersiell, men utsikten over risåkrene i fjellsiden og den frodige nasjonalparken Hoang Lien er imponerende.
Sapa i seg selv er relativt kommersiell, men utsikten over risåkrene i fjellsiden og den frodige nasjonalparken Hoang Lien er imponerende.
Halong Bay er Vietnams mest kjente attraksjon og turistindustrien kan virke overveldende, oppleves roen så fort du forlater havnen.
Halong Bay er Vietnams mest kjente attraksjon og turistindustrien kan virke overveldende, oppleves roen så fort du forlater havnen.

HALONG BAY OG BAI TU LONG BAY

Like myteomspunnet som den er vakker. Selv om Halong Bay er Vietnams mest kjente attraksjon og turistindustrien kan virke overveldende, oppleves roen så fort du forlater havnen. Du er aldri alene i Halong, og det holder med et par dager blant de nærmere 2000 kalksteinsklippene. Få med deg de få gjenværende flytende landsbyene i øyriket, Cua Van, Vung Vieng eller Cong Dam.

I helgen stenges gatene rundt Ho Hoan Kiêm, til fordel for et underholdende kveldsmarked etter solnedgang. Alle andre dager er promenaden rundt sjøen et yndet sted for sport og dans ved soloppgang.

HANOI

Med Hanoi som første stopp i Asia, fremstår byen som hektisk, men mange av bydelene byr på grøntområder og rolige gater. Turister finner raskt veien til gamlebyen, som domineres av turisttilpassede priser og overvennlige selgere. For et mer ekte inntrykk av Hanoi anno 2017 bør du heller besøke det eksklusive området Hoan Kiem, eller det folkelige området Zone 9. Som ryggsekkturist finner du rimeligste fatøl og de billigste sengene i den lille gaten Ngo Hyuen bak det franske kvartalet.

I helgen stenges gatene rundt Ho Hoan Kiêm, til fordel for et underholdende kveldsmarked etter solnedgang. Alle andre dager er promenaden rundt sjøen et yndet sted for sport og dans ved soloppgang. Fra klokken seks om morgen samles unge og gamle til tradisjonell tai chi, sving, rock, disco, vals, tango eller fussball og badminton. Er du heldig nok til å være i Hanoi en lørdag, kan du også oppleve morgenmarkedet ved Tay Ho, hvor du finner alt fra villhonning til korianderolje.

Tett trafikk i Hanois gamleby.
Tett trafikk i Hanois gamleby.
Mystisk inngang til grotten Son Dong.
Mystisk inngang til grotten Son Dong.

PHONG NHA

En ukjent og rural del av Vietnam er Quang Binh-provinsen. Dette området har et av verdens største grottesystemer, som er et fint stopp ikke langt fra kysten. Nettverket av underjordiske elver ligger som en juvel i jungelen. Høydepunktene blant disse naturens under er Son Dong, Hand of Dog, Garden of Edam, Great Wall og Hang En.

Pagoder og templer deler plass med det moderne. En behagelig by, som deles av promenadene langs Parfymeelven.

HUE

Keiserbyen er full av historiske severdigheter. Takket være turisme har gjenværende bygninger etter krigen med amerikanerne blitt bevart, og står i dag oppført på Unescos liste over verneverdige byer. Pagoder og templer deler plass med det moderne. En behagelig by, som deles av promenadene langs Parfymeelven. Foruten de historiske monumentene har Top Gears motorsykkeltur gjennom Hai Van passet til Da Nang og Hoi An blitt en turistfavoritt. En fin utflukt er til de vakre kildene ved My An eller Alba Thanh. Bo i gamlebyen dersom du foretrekker det rolige, eller på andre siden av elven dersom du ønsker det mer urbant.

Hue. Takket være turisme har gjenværende bygninger etter krigen med amerikanerne blitt bevart, og står i dag oppført på Unescos liste over verneverdige byer.
Hue. Takket være turisme har gjenværende bygninger etter krigen med amerikanerne blitt bevart, og står i dag oppført på Unescos liste over verneverdige byer.
Hoi An.  Sjarmerende og koselig, selv med nærmere 2 millioner besøkende årlig. Gamlebyen rundt Minh An utforskes best til fots, og da hordene med turister først ankommer utover formiddagen, kan morgenen være den beste tiden på døgnet å besøke markedet.
Hoi An. Sjarmerende og koselig, selv med nærmere 2 millioner besøkende årlig. Gamlebyen rundt Minh An utforskes best til fots, og da hordene med turister først ankommer utover formiddagen, kan morgenen være den beste tiden på døgnet å besøke markedet.

HOI AN

Unesco-byen er ikke turistenes favoritt uten grunn. Sjarmerende og koselig, selv med nærmere 2 millioner besøkende årlig. Gamlebyen rundt Minh An utforskes best til fots, og da hordene med turister først ankommer utover formiddagen, kan morgenen være den beste tiden på døgnet å besøke markedet.

Det er sandstrand ved Cam An og Cua Dai 5 km nord for Hoi An, men relativt usentralt i forhold til gamlebyen. Bo i Minh An, eller privat innlosjering vest på Cam Nam for en lokal opplevelse om du har stramt budsjett. Om ettermiddagen er det hyggelig å sitte under trærne ved en av kafeene i Nguyen Thi Minh Khai. På kvelden flytter livet seg til An Hoi, hvor barer og matboder kjemper om oppmerksomheten, og hvor du kan prøve deg på tradisjonelle vietnamesiske leker, ikke så ulikt hva vi anser som norske tradisjoner. Det er roligere og enkle spisesteder langs andre siden av elven.

Den gule lokalbussen (#1) har endestasjonen et par kilometer utenfor Hoi An, 30 km fra Da Nang.

DALAT

Omringet av kaffeplantasjer og furuskog ruver den tidligere franske kolonibyen i landskapet 1500 moh. Urban og hektisk som Vietnam for øvrig, men likevel svært annerledes. Her er det lite som minner om landets sosialistiske styre, og flere av bydelene kunne like gjerne vært i Europa.

Ta turen til de franske kvartalene rundt sidegatene til Tran Hung Dao Road. Hjertet av byen er Xuan Huong-sjøen, som er åpen både for vindsurfing og padlebåter, og perfekt for en kveldspromenade. Byen er fortsatt et sted hvor overklassen tilbringer de varme sommermånedene, og en populær bryllupsdestinasjon. Full av parker og sjarmerende nabolag.

Utflukt: Lei en motorsykkel for en tur til fossefallene ved Pangour og besøk elefantene ved Lak lake.

Dalat. ​Omringet av kaffeplantasjer og furuskog ruver den tidligere franske kolonibyen i landskapet 1500 moh.
Dalat. ​Omringet av kaffeplantasjer og furuskog ruver den tidligere franske kolonibyen i landskapet 1500 moh.
Et mindre kommersielt og mer spennende alternativ til Phu Quoc er de eksklusive Con Dao-øyene.
Et mindre kommersielt og mer spennende alternativ til Phu Quoc er de eksklusive Con Dao-øyene.

CON DAO

Et mindre kommersielt og mer spennende alternativ til Phu Quoc er de eksklusive Con Dao-øyene.

Ta hurtigfergene Superdong fra havnen i Soc Trang, den lange sjøveien fra Vung Tau eller direktefly fra Ho Chi Minh. 15 fredfulle og idylliske øyer med hvite strender og frodig jungel. Utmerket for fotturer i fjellene eller dykking ved revene. Følg kystveien rundt Con Son for finere strender enn den svært populære Dam Trau Beach. Øygruppen er et yndet sted for å se dugong og havskilpadder.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!