Menu Meny

New York: Opplevelser utenfor (og i) turistløypa

Fra museum til museum eller midt i et levende skuespill. Vagabonds håndplukkede opplevelser og severdigheter.

GOSPELKONSERT I HARLEM

Mange forestillinger og konserter i New York er både kostbare og vanskelige å finne de riktige billettene til. En helt annen type underholdning, men like fullt et show, er å delta på en gudstjeneste i Harlem. Her står gospelen i taket, pastoren når frem til hele forsamlingen over storskjermer, og det er fullt lysshow ‒ og en hel rekke halleluja.

De fleste kirker lar turister være med på gudstjenestene, men blir ofte plassert i en egen seksjon. Kom tidlig for å få plass og kle deg passende.

3 kirker å oppleve gospel

1st Corinthian Baptist Church Stor kirke som har flyttet inn i en gammel kinosal som er kjent for sin imøtekommende forsamling ‒ og inkluderer og hilser på alle. Et skikkelig show på scenen med et veldig energisk kor. Det eneste som mangler, er de matchende kirkekappene. Her er det lov å fotografere under gudstjenesten. Søndag kl. 7.30, 9.30 og 11.30. 1912 Adam Clayton Powell Jr. Blvd. fcbcnyc.org

Bethel Gospel Assembly Gudstjenestene her er fylt med prekener, sang og dans og finner sted i en nedlagt ungdomsskole. Søndag kl. 10 og15, onsdag kl. 19. 2-26 East 120th Street bethelga.org

Greater Refuge Temple Det største koret av disse tre kirkene med hele 60 syngende, ropende og trampende gospelkorister. Her er den glade deltagelsen fra forsamlingen smittsom. Søndag kl. 11, 16 og 19.30. Onsdag kl. 19.30. Gudstjeneste søndag kl. 11, 16 og 19.30, onsdag kl. 19.30.

2081 Adam Clayton Powell Jr. Boulevard at 124th Street greaterrefugetemple.org

Gospelkonsert på 1st Corinthian Baptist Church i Harlem.
Gospelkonsert på 1st Corinthian Baptist Church i Harlem.
Foto: Neue Galerie New York
Foto: Neue Galerie New York

ARTWALK / MUSEUM MILE

New York er en by som er enkel å bevege seg i til fots, med verdens mest konsentrerte tetthet av kunst og museer. Enten kan du legge opp din egen rute for å ta flere av disse i et jafs, eller meld deg på en guidet tur innom flere steder.

Gjør du det på egen hånd, er Museum Mile et strekk av Fifth Avenue mellom 82nd og 105th Street som er hjem til hele syv ikoniske New York-institusjoner:

- The Metropolitan Museum of Art

- The Solomon R. Guggenheim Museum

- Neue Galerie New York

- The Jewish Museum

- Cooper Hewitt, National Design Museum

- The Museum of the City of New York

- El Museo del Barrio

The MET, et av verdens største museer.
The MET, et av verdens største museer.

SYKLE OVER BROOKLYN BRIDGE

De fleste tar turen over Brooklyn Bridge, til fots. Det er trangt i fotgjengerfeltet over broen, mens sykkelfeltet er stort og tilpasset og lar deg nyte de lange avsatsene på hver side. Sykler du fra Manhattan over til Brooklyn, slipper du den lange avsatsen som tar deg til «ingenmannsland» på andre siden mellom motorveiene.

I Brooklyn er også avstandene lengre mellom severdighetene ‒ perfekt for en sykkeltur. Lei bysykkel med appen til CitiBike med dokkingstasjoner overalt i hele byen. Et dagspass får du for $12. 30 minutter mellom hver dokking er inkludert i dagspasset, ut over dette koster det $4 per 15 minutter, men dette løser du enkelt ved å dokke sykkelen hver halvtime. For å registrere konto på citibikenyc.com, trenger du et amerikansk telefonnummer ‒ spør gjerne hotellet om hjelp til dette.

Kjappere og friere å sykle over Brooklyn Bridge - istedenfor å trenges i fotgjengerfeltet.
Kjappere og friere å sykle over Brooklyn Bridge - istedenfor å trenges i fotgjengerfeltet.

ET LEVENDE TEATER

Ser du en dør, prøv å åpne den. Følg etter skuespillerne. Gjennom mørke ganger og inn i hemmelige rom. Etter en stund er det vanskelig å avgjøre hva som er ekte og hva som er skuespill ‒ på Sleep No More er du en del av dette levende teateret som er en annerledes tilpasning av Shakespeares Macbeth.

Selv når du avslutter det hele på takterrassen Gallow Green, er du ikke sikker på om menneskene rundt deg er gjester eller skuespillere.

mckittrickhotel.com/sleep-no-more

Foto: Sleep No More
Foto: Sleep No More
Foto: heliny.com
Foto: heliny.com

HELIKOPTERTUR

Ekstravagant, men et skikkelig eventyr med fugleperspektiv over hele Manhattan.

De kjappeste turene på 15 minutter tar deg en runde rundt Frihetsgudinnen og nedre Manhattan, mens en halvtimes tur i luften tar deg helt opp mot Harlem.

Fra $214 med heliny.com

JØDISKE KVARTAL

Førstereis til New York inkluderer sjelden mye av Brooklyn. De fleste tar kanskje turen over Brooklyn Bridge og tusler langs Bedford Avenue i Williamsburg. Her er avstanden stor mellom høydepunktene, men i Brooklyn alene bor det over tre millioner mennesker med nasjonaliteter fra nesten alle verdens land.

Den jødiske befolkningen her er stor, og flere områder kan karakteriseres som jødiske kvartal, hvor du plutselig ser at alle rundt deg haster forbi i svarte kjortler, langt skjegg og hatter. Ta turen til Crown Heights, Borough Park, Midwood eller meld deg på en guidet tur i disse områdene.

nylikeanative.com/jewish-neighborhood-tours

FLERE TIPS TIL NEW YORK: Hvilke ikoniske steder må plottes inn på kartet?

Fra Frihetsgudinnen (se den fra fergen til Staten Island) til den absolutte oversikten over Manhattan fra toppen av Rockefeller.

Se våre ikoniske høydepunkter i New York her.

Klassiker: Instagramgata i DUMBO. I krysset Washington Street og Water Street er du neppe alene. Her ser du Manhattan Bridge perfekt plassert mellom mursteinsbygningene.
Klassiker: Instagramgata i DUMBO. I krysset Washington Street og Water Street er du neppe alene. Her ser du Manhattan Bridge perfekt plassert mellom mursteinsbygningene.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!