Menu Meny

Beijing: Den kinesiske mur

Det er et voldsomt styr, busser og biler som har plukket opp hundrevis av turister på byens alle hotell – og med et uforståelig system blir vi fordelt og geleidet inn i riktige busser. Som kjører oss til riktig sted, til muren. For det er ikke bare å dra til muren, det er vel så viktig å vite akkurat hvilken del du vil til.

Tusenvis av trappetrinn. Men ingen mennesker. Muren strekker seg endeløst, snirkler seg opp og rundt de grønne toppene. Landskapet er frodig, så kupert at det er helt utenkelig å se for seg hvordan de har klart å frakte steinen til å bygge dette mesterverket. Et klenodium i verden til tross, det er lite igjen av den opprinnelige konstruksjonen. Forvitret av tid, det er flittig arbeid å restaurere den 8850 kilometer lange muren, som ble bygget for å stå imot mongolenes ekspansjon sørover. Selv hvor stolte kineserne er over muren, er de vel så stolte i Mongolia: At deres hær kunne tvinge et imperium til å bygge dette kolossale bygget for å forsvare seg selv.

Jinshanling er en fem kilometer løype fra start til slutt, som svinger seg mellom bakketoppene – vyer over grønne skoger og blå fjell – og muren som bare fortsetter og fortsetter. Trappetrinnene er nådeløse, det svir i lårene, føttene sklir ut av skoene i oppoverbakkene. Bratt, det er en underdrivelse. De få av oss som har valgt å gå denne turen, passerer hverandre med jevne mellomrom. Der vi velger å ta en pust i bakken. Det er eldre par, unge backpackere. Noen går med barna sine, andre velger å snu. Profesjonelle fotografer har funnet sine yndlingsplasser, utnytter det klarblå været, det er klart og solrikt. Langt fra en selvfølge.

Halvt gjenoppbygd, halvt original mur. Ingen turistsjapper, svært få selfiestenger. Det gir Jinshanling det lille ekstra, det føles vilt, som om den har vokst inn i omgivelsene. Denne delen ble først bygget i 1368, så gjenoppbygd i 1567 – og så sto den urørt helt til restaureringen på 80-tallet, da kineserne rustet opp for turisme.

Rundt hvert tårn, på andre siden av hver topp, utsikten er like formidabel i alle retninger. Like fengslende for hvert steg bortover. Fordommene for et utbrukt turiststopp er blåst vekk, dette er virkelig et av verdens underverker (merk, et av de nye underverkene) – og verdt turen til Beijing alene.

Jinshanling

  • 130 kilometer nordøst for Beijing. Du kommer deg enklest hit med bil (gjerne med sjåfør), eller bestill arrangert tur gjennom et hotell eller hostel. Du vil allikevel gå alene, så du trenger ikke å gå med guide eller i gruppe. Husk å ta med vann, matpakke og kamera. Inngangspris 65 RMB.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!