Menu Meny
24 timer i Batumi

24 timer i Batumi

Batumi har med langstrakte strender og stort underholdningstilbud vært en av Svartehavets store sommerbyer i århundrer.

Den sosialistiske føderasjonen la en demper på det glade liv i badebyen, men etter rose-revolusjonen i 2004 startet renoveringsarbeidet. I dag er byen på ny et av Svartehavets mest populære feriesteder. Den tidligere frihandelsbyen ligger kun en halvtime fra nasjonalparken Mtirala og 3 timer fra skibakkene ved Goderdzi. Og bare en kort flytur fra Tbilisi. En ferieby helt uten norske, svenske, tyske eller britiske turister, hvor dagen starter sent og kvelden varer lenge.


Gjennom byens forretningskvarter

– Sen frokost, det er tross alt ferie.

Alle dager starter best med en spasertur. Fra gamlebyen, følg Zurab Gorgiladze en liten kilometer til Retro, et populært sted for lunsj og middag, men finn et bord på utekafeen og bestill den georgiske nasjonalretten Adjarian Khachapuri. Dette nystekte honningbrødet, fylt med fersk ost og bakt i vedovn er en utmerket start på dagen. Spesialiteten serveres også med smør og eggeplomme som blandes før kantene på brødet brytes av og dyppes i den smeltede sulguniosten. retro.ge


I den livlige feriebyen er natten lang og det er kun fiskerne som står tidlig opp
Båtturer i bukten er en populær syssel. Gjerne med liflige rytmer og fyrrige dansere, men det stort sett barnefamilier ombord.

Shampo og FlipFlopps

– Like greit å få shoppingen unnagjort.

Inger reiser til Batumi for å handle annet enn suvenirer, men ved beskjedne Batumi Mall finnes sko og klesbutikker, optiker, parfymeri og annet man måtte trenge til særdeles hyggelige priser. Her ligger også den største matbutikken i byen, med et godt utvalg lokal vin. Georgisk vin er i verdensklasse, men er ikke så ofte å oppdrive utenfor landegrensene. Senteret ligger i et makelig forretningsområde, blant gode restauranter og barer.

Turistenes forstad

– Dancing Fountains, utenfor åpningstid

De fleste større kjedehotellene ligger i nyoppførte høyhus et stykke utenfor gamlebyen. Under byfornyelsen ble det etablerte rekke parkområder. Innsjøen Dancing Fountains er blant de største. Der kan du oppleve lysshow etter solnedgang, men dette et fint turområde også i dagslys. Mellom høyhusene og den 20 km lange strandlinjen ligger Boulevard, en 7 km lang promenadegate tegnet av franske og spanske arkitekter. Her er det et yrende liv om kveldene.


Batumis strender består av rullesteiner. Praktisk for de som misliker sand på håndkledet og i maten.

Nyrenovert strandpromenade

– Le Boulevard er populær blant joggere og gatekunstnere

Følg promenaden 2 km nordover langs strandrestauranter og nattklubber. Ikke overraskende er Boom Boom Beach er et av de livligste serveringsstedene langs stranden på kveldstid, men først etter at tryllekunstnere og marionetteteater har pakket sammen. Selv om det er egen løype for elektriske sykler og biler som kan leies, er det tidvis turister som forviller seg inn på gangveien. Småbarn i elektriske biler bidrar også til at strandturen skiller seg fra kveldspromenader her hjemme.


Strandpromenaden følger hele byens kyst, og er scene for treningsentusiaster, gjøglere, turgåere og gatemusikanter.
Byen langstrakte kystlinje strekker seg seks kilometer fra det karakteristiske fyrtårnet, til hotellkompleksene ved flyplassen.

Benstrekk og drikkepause

– Piren er beste sted å nyte solnedgangen

Langt fra best på drinker eller meny, men Pierre Batumi har den luftigste beliggenheten, og flott utsikt i alle retninger. Et fint sted å hvile bena etter en lang promenade, mens man skuer innover horisonten. Populær drikke i Georgia er Lagidze eller saft basert på estragon og andre urter, gjerne også sirup fra elegante glassdispensere. Det er også verdt å smake den særegne qvevri-vinen, tradisjonelt gjæret i leirkrukker under bakken. Sistnevnte må sies å være for spesielt vininteresserte.

Lunsj med havutsikt

– Strandbaren er like avslappet som den er trendy

Fortsett langs promenaden 500 meter for lunsj ved Iveria Beach Club. Et utmerket sted for morgenkaffe, en urban strandbar, uteservering for lunsj, eksklusiv restaurant og heftig nattklubb. Det allsidige konseptet fungerer utmerket, enten du kommer for noen timer på stranden eller ønskes å bli oppvartet i de utallige solstolene. Anbefaler også Iveria, med god service og utsikt bortover kysten mot botanisk hage, og utover havet og innseiling for fergene fra Krim og Odessa.


Et ukjent kapittel i norsk oljeindustri

Alfred Nobels bror var i 1876 med å starte oljeselskapet Nobel Brothers som fraktet olje fra Azerbaijdan og Turkmenistan til raffineriet i Batumi. I 1876 endret selskapet navn til Branobel og ble satt på børs i St.Petersburg. I 1916 var dette det største oljeproduserende selskapet i Russland. Da selskapet ble oppløst i 1959 var styreformann Nils Nobel-Oleinikoff, barnebarn til Alfred Nobels bror.

Batumi fra sjøsiden

– Azerbaijanske Ali og den georgiske prinsessen Nino

Promenaden fortsetter etter lunsj. En liten km videre, forbi utkikksrestauranten på toppen av tårnet prydet med det georgiske alfabetet, mot installasjonen Ali e Nino etter inspirasjon fra en kjærlighetshistorie av Kurban Said. Her ligger båter klare for å ta deg mer på en tur slik at du kan se feriebyen fra sjøsiden. Selv om partybåt faktoren er tilstede, og det tydelig forsøkes stimuleres til baromsetning ombord, er dette er flott måte se byen på.


Installasjonen oppkalt etter Kurban Saids roman Ali og Nino er et vakkert symbol på dette geografiske knutepunktet mellom øst og vest.

Til himmels

– Taubanen Argo er både lang og luftig

Styrket av den friske sjøluften, fortsett 500 meter videre langs promenaden. I over 200 meters høyde tar Argo-kabelbanen deg med på en 15 minutter og 2 km lang tur i fugleperspektiv. Utsikten underveis er storslått. På toppen av Anuria-fjellet venter et noen enkle serveringssteder med godt utvalg av georgiske viner.

Beste tips er et glass på takterrassen med de georgiske fjellene i horisonten. argo-batumi.ge

Hverken best service eller matservering å anbefale, men baren ytterst på piren ved Batumieo stranden har uslåelig utsikt.
Velstående oljemoguler fra Baku står bak finansieringen av de iøynefallende høyhusene ved transkaukasusbanens endestasjon.

Tid for en apperitiff

– Torget er et godt sted å finne hvilepulsen

Solen står lavt på himmelen og byens kanskje vakreste torg lokker med ettermiddagskonsert og forfriskende drinker. I en årrekke har nasjonale og internasjonale artister holdt konserter blant søylene. Batumi Piazza er bygget som en italiensk piazza med mosaikkgulv, og har lite å gjøre med georgisk arkitektur, men den er ikke mindre sjarmerende av den grunn. Den fem tusen kvadratmeter store plassen er omkranset av hoteller og cafeer, og våkner til liv utover ettermiddagen og kvelden.

Enkelt og smakfullt

– Georgisk mat er kortreist og ukomplisert

Det nærmer seg middagstid og særdeles uformelle GUEST gastrobar er et spennende hull i veggen sted som ruller ut lokale småretter. Ikke ha forventninger til en ordinær restaurant, men la deg forføre av ekte georgisk gjestfrihet som lokale smaker av både mat og drikke. For en enkel men mer tradisjonell restaurantopplevelse ta turen til de varme omgivelsene ved Heart of Batumi i samme gate, hvor det serveres georgiske spesialiteter som fylte aubergine og utmerket Saperavi vin.


I gatebildet er det aluminiumstolene ved turistkafeene som dominerer, mens de mer spennende konseptene gjemmer seg bakgårdene.

Chacha Time

– Chacha er den georgiske versjonen av grappa

Fortsatt uformelt og urbant, men baren vegg i vegg serveres smaksmenyer av Chacha som får deg i form på nulltid. En artig historie hører med til hver snaps. Tradisjonell hjemmebrent, men i dag er dette en trenddrikk som destilleres på en rekke ulike fruktsorter, som fiken og fersken. Åpenhjertelige og lystige ansatte gjør dette til en uformell Batumi-favoritt, populær blant lokale og besøkende.

Byen våker til liv

– Leggetid for noen, men det er nå Batumi virkelig våkner

Fortsatt løper barna mellom bena på foreldrene og det er ennå noen timer igjen av familieunderholdningen. Men samtidig åpnes dørene ved de store utestedene langs strandpromenaden, og her pågår festen til solen står opp. Ta en taxi direkte til Boom Boom Beach, la timene fly ved The Gate, føl rytmene ved Take Five, slapp av under stjernene på en vannpipebar eller begi seg ut på måneskinnstur. Det er ingen i Batumi som sover bort sommernatten.


Svartehavet strekker seg 1 000 kilometer langs Tyrkias kyst til Bulgaria. Det går ukentlige bilferger mellom kontinentene.

REISE HIT

Ingen direktefly, men med Turkish Airline reiser du via Istanbul. Fly fra 300 Lari/40min og minibusser marshutkasfra Tbilisi fra 25 Lari/6t. Togstasjonen ligger 10 minutter fra gamlebyen. Det går ferger til Krim, Odessa og av og til også båter til Varna.

REISE RUNDT

Togstasjonen og bussentralen ligger 10 minutter fra gamlebyen. Buss 10 tar deg inn til sentrum fra flyplassen og togstasjonen. Gamlebyen utforsker du til fots. Lei gjerne sykkel for å oppdage den 7km lange promenaden. Uber, Yandex og Taxify er tilgjengelig. Lokalbuss betales direkte til sjåføren.

Blant trehusene i gamlebyen finner du spennende butikker og serveringssteder

OVERNATTING

Sheraton, Hilton, Radisson og en rekke andre kjeder har allerede etablert seg i byen. Radisson har den mest sentrale plasseringen, med Wyndham og Four Seasons like bak. Sheraton ligger like utenfor gamlebyen, mens Hilton og de andre følger og på rekke og rad langs veien ut mot flyplassen.

Kommer du hit kun for strand og bad spiller beliggenheten liten rolle, ellers kan det være bedre å bo inne i selve gamlebyen.

BEST

Divan Suites er et utsøkt hotell midt i den sjarmerende gamlebyen, få minutter fra Iveria Beach Club. Et utmerket hotell med et imponerende spa anlegg. Den lille tyrkiske hotellkjeden består av 10 hotell i Tyrkia i tillegg til Baku, Erbil, Algerie, Baghdad og Batumi. divan.com

BRA

Mellom Kabelbanen og Ali e Nino ligger The Admiral Hotel i en praktfull bygning. Store luftige rom med utsikt mot båthavnen. Ikke overdådig, men smakfullt og elegant. Frokosten er god og takrestauranten byr på en variert meny i tillegg til flott utsikt over byen og havnen. admiral.ge

GODT

Et par minutter fra strandpromenaden, i hjertet av gamlebyen ligger det sjarmerende torget Batumi Piazza og hotellet Piazza inn. Pene rom med alle fasiliteter og et stort serveringstilbud i umiddelbar nærhet. Hotellet har rom både med utsikt mot piazzaen og ut mot byen. Finn veien

Glem ikke

Har du først funnet veien til Batumi, har du trolig vært innom Tbilisi. En av Øst-Europas mest spennende byer, og et utmerket utgangspunkt for Batumi. Se vår Guide til Georgia for flere tips.

Glem det

Som ved alle feriedestinasjoner. Glem strandhotellene og bo i gamlebyen. Strendene er tross alt kun et stein kast unna. Det beste fra begge verdener, istedenfor å være fastlåst i hotellbaren på kveldstid.

Sjøluft for morgenfugler

– Fiskemarkedet i Batumi har skuffet mange som forventer haller fulle av eksotisk fisk.

Start heller dagen i båthavnen med fiskerne. Fra dagen gryr til rundt klokken seks trekkes båtene ut på sjøen. Etter rapportering til tyrkiske myndigheter settes kursen mot Gonio-banken. En god time senere kommer de første båtene inn med nattens fangst. Makrell, brasme og abbor. Ingen stor fangst. Overfiske gjennom en årrekke har tømt det tidligere så fiskerike havet.

Fangsten lastes på traller, sammen med sekker av blåskjell. Rask forhandling med torgkonene, og fangsten har byttet eier. Mye havner direkte i røykeovnene. Annet selges fra bordene på det lille fiskemarkedet. Finner du barabulka på markedet må du være kjapp. Den smakfulle mullefisken er svært ettertraktet, og bør smakes sammen med den syrlige plommesausen tkemali. Enhver restaurant rundt fiskemarkedet tilbereder fisken for deg .

Fra gamlebyen kan du ta buss nr. 10 mot Makhinajauri. Fiskemarkedet ligger mellom togstasjonen og bussentralen.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!