Menu Meny

Hellas - Et helårsreisemål

Partnerinnhold levert av Det greske turistkontor

1. Helse, velvære, spa og varme kilder

Følg Aristoteles’ motto: «Sinnets aktivitet er livets essens.» Velvære handler ikke bare om fysisk helse. Det er en også en følelse av sinnsro. Med herlig middelhaveklima, spennende natur, og verdenskjent matkultur er Hellas et reisemål for fysisk helse og mental velvære!

Varme mineralske kilder med påståtte terapeutiske egenskaper finnes ved hele 850 steder over hele Hellas. De livgivende kildene har i århundreder blitt brukt mot kroniske lidelser. Den naturlige behandlingen med kildevann, sjøgress og leire sies å motvirke stress og gi mental energi.

Du finner flere kilder ved Évvia, tidligere Euboia, den nest største øya i Hellas og den tredje største øst i Middelhavet. En kort fergetur fra Aten og Attikí regionen.

Bilde: GNTO/Y. Skoulas – Edipsós
Bilde: GNTO/Y. Skoulas – Edipsós

Edipsós er et av de mest berømte behandlingsstedene på Évvia, og et av de mest kjente spastedene i Hellas! Denne sjarmerende lille landsbyen ligger nord på øya , med fergeforbindelse til fastlandet fra Arkitsa ved Fthiotida. Fastlandsregionen ligger 150km fra Atenm, halvannen time med buss eller bil langs europavei 75.

De legende egenskapene til Edipsós varme kildene har vært omtalt siden antikken. og nevnes i skriftene til Plutark, Strabon og Aristoteles.

Se mer: Évvia

Bilde: GNTO/M. Mandreka – Kaména Voúrla
Bilde: GNTO/M. Mandreka – Kaména Voúrla

2. Sykkel

Å sykle i Hellas er en stor fornøyelse. Frihetsfølelsen en sykkelferie byr på har skapt en egen reisekultur i Hellas. Det finnes rundt 80 sykkelklubber rundt om i landet som aktivt promoterer både landeveissykling, baneløp, BMX og terrengsykling i tillegg til rolig feriesykling.

Med et stort utvalg av ruter, fra svært krevende i kuperte terreng, til fredelige og langt mindre slitsomme ruter som er minst like fine. Reiser du på to hjul, vil du oppdage sjarmerende landsbyer, flott natur og historisk landskap uansett hva slags sykkel.

Her får du den beste sykkelopplevelsen:

Attikí

Aten, hovedstaden i Hellas, gir deg både fjellets gleder og havets fornøyelser. Et lett tilgjengelig og spennende for syklister. Her finner du sykkelruter for barn i alle aldre, fra rolige sykkelveier gjennom byens parker, til trygge sykkelfelt som tar deg og familien rundt den historiske byen. Ta plass din foretrukne tohjuling og følg oss på en henrivende reise rundt Aten

La historien lede deg

Se mer: Sykling i Aten

Bilde: GNTO/Y. Skoulas – Atens riviera, Fáliro
Bilde: GNTO/Y. Skoulas – Atens riviera, Fáliro

Thessaloníki

Thessaloníki, som har en lang tradisjon for sykling. har nettopp lansert et svært budsjettvennlig sykkelleieprogram som lar både turister og fastboende enkelt og rimelig bruke sykkel som hobby og transportmiddel. En hyggelig og praktisk måte å komme seg rundt i byen på.

Bilde: GNTO/K. Kouzouni – Det hvite tårnet, Thessaloníki
Bilde: GNTO/K. Kouzouni – Det hvite tårnet, Thessaloníki

Thessalia

Enkelte byer, som Vólos, egner seg godt for syklister som ønsker hyggelige, flate og sentrumsnære områder å utforske. Mens i Tríkala, hvor de fleste fastboende benytter sykkel til sine ærend er sykkelkulturen er en viktig del av det sosiale livet. En rekke sykkelrelaterte arrangementer finner sted i denne denne nydelige byen.

Bilde: GNTO/Y. Skoulas – Vólos
Bilde: GNTO/Y. Skoulas – Vólos

I Kardítsa finner du et 14km langt nettverk av sykkelstier som strekker seg fra sentrum og ut i forstedene. Dette gjør det enkelt for fastboende og turister å komme seg ut av byen med sykkel.

Se mer: Rundt i greske landsbyer og byer med sykkel

Bilde: GNTO/Y. Skoulas – Kardítsa
Bilde: GNTO/Y. Skoulas – Kardítsa

3. Turgåing

Via flotte tur-stier kan du utforske greske landskap som små viker og gamle landsbyer. Hellas er optimalt for de som vil vandre. Her finnes både umerkede ruter og et velorganisert system av tur-stier.

Oppdag «urørte Hellas» og bli kjent med landsbyboere ved gjestehus langs ruten.

Se mer: Turgåing

Ólymbos

Med beliggenhet nær både Aten og Thessaloníki (den nest største byen i Hellas), er området ideelt for de som liker ønsket prøve seg på rafting, jeepsafari eller terrengsykling i tillegg til turgåing.

Her her også fjellklatring en populær aktivitet, med bergvegger i en rekke variasjoner, vanskelighetsgrader og lengder.

Bilde: GNTO/H. Kakarouhas – Ólymbos ​
Bilde: GNTO/H. Kakarouhas – Ólymbos ​

Alónnisos

Velsignet med vakkert naturlandskap og omringet av små øyer er Alónnisos en ideell øy for de som vil slappe av med en og annen spasertur blant furuskog, olivenlunder og frukthager. Dette er den ytterste av de bebodde øyene i øygruppa Sporadene. Rundt ligger den nasjonale marineparken, et tilfluktssted for sjøfugl, delfiner og munkeselen, Monachus Monachus.

Se mer: Alónnisos

Bilde: GNTO/Y. Skoulas – Alónnisos, Patitíri ​
Bilde: GNTO/Y. Skoulas – Alónnisos, Patitíri ​

Eptáfolos (Delfi)

Som en del av Europas internasjonalt nettverk av anbefalte turister kan du begynne i landsbyen Eptáfolos og gå hele veien til den eldgamle byen Delfi, setet til det kjente orakelet.

Bilde: GNTO/C. Moustafelou – Sentral-Hellas, Orakelet i Delfi
Bilde: GNTO/C. Moustafelou – Sentral-Hellas, Orakelet i Delfi

Fjellandsbyen Aráchova ligger billedskjønt til ved foten Parnassós i det sørlige Hellas. Et av de mest kjente vinterstedene, like populært blant ski-gåere som fotturister som ønsker å slappe av ved de komfortable ressortene i det greske fjellandskapet.

Se mer: Aráchova

Bilde: GNTO/K. Vergas – Sentral-Hellas, Aráchova
Bilde: GNTO/K. Vergas – Sentral-Hellas, Aráchova

Liker du deg i naturen og søker adrenalinfylt moro? I Karpenísi finner du en rekke aktiviteter gjennom hele året. Hit reiser du for dramatiske raviner, imponerende fossefall, tette skoger og ville elvestryk! Dette er området for en aktiv ferie.

Se mer: Karpenísi

Bilde: GNTO/Med tillatelse fra P. Mourma – Karpenísi
Bilde: GNTO/Med tillatelse fra P. Mourma – Karpenísi

Aristoteles-ruten – Athos, Khalkidikí

I området rundt fjellet Athos, i Khalkidikí, kun 500 meter fra kystlandsbyen Olympiáda, møtes du av kulturell og historie i frodig landskap. Fjellkammene i det grønnkledde Aristoteles-massivet som ble vernet av den europeiske Natura 2000-konvensjonen, bærer tusenvis av trær i Fagaceae-familien og over 400 plante- og urtearter. I åssidene og dalene ligger hundrevis av tur-stier som en danner Aristoteles-ruten, en av de viktigste tur-stiene i Europa.

Se mer: Athos-området

Bilde: GNTO Archive – Aristoteles-ruten ​
Bilde: GNTO Archive – Aristoteles-ruten ​

4. Klatring

I antikken var fjelltopper et symbol på frihet. I de samme fjellene utfordrer fjellklatrere i dag sine yttergrenser. Klatring har lang tradisjon i Hellas, og her finner du mange av klatrernes favorittruter.

Kálymnos (Dodekanesene)

Siden 90-tallet har klippene på Kálymnos lokket klatrere fra hele verden. Her finnes det omtrent 80 klatreruter, alle godt merket. Potensialet for nye ruter og områder å klatre i er også enormt. Reis hit i september for de beste forholdene.

Se mer: Fjellklatring, Kálymnos

Bilde: GNTO/N. Smalios – Kálymnos
Bilde: GNTO/N. Smalios – Kálymnos

Peloponnes (Sør-Hellas)

A bestige fjellet Taýgetos er en utfordring for de fleste.

Du komme til toppen via både klatreruter og tur-stier. Det tar gjennomsnittlig to til tre dager å nå toppen vi en av de mange godt merkede rutene. Med eller uten klatresele.

Se mer: Taýgetos

Bilde: GNTO/A. Bonetti – Taýgetos
Bilde: GNTO/A. Bonetti – Taýgetos

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!