Menu Meny

Geoparker i Hellas

Partnerinnhold levert av Det greske turistkontor

Naturens skaperverk

Et land med store geologiske variasjoner. Millioner av år med kontinuerlig fjelldannelse har gitt naturlige monumenter. Fjellmassiv kledd med urskog, dype juv med ville elver, og daler med blikkstille innsjøer. Langs kystens naturparker ligger bukter og viker med sjarmerende landsbygder.

De bemerkelsesverdige landskapsvariasjonene byr på gode muligheter for både våghalser og de som søker naturens ro. Blant grotter, sedertreskog og alle de andre deler av variasjonsrike Hellas.

Les mer: Flere grunner til å forelske seg i Kreta

Bilde: GNTO, Samaría – Kreta
Bilde: GNTO, Samaría – Kreta

Naturparken i Sitía, medlem av UNESCOs globale nettverk av geoparker

Geoparken i Sitía, på østkysten av øya Kreta, er en del av UNESCOs Globale nettverk for geoparker.

Se mer: Besøk Sitía

© UNESCO / Sitía Globale geopark. Den tradisjonelle landsbyen Zákros – Sitía (Hellas)
© UNESCO / Sitía Globale geopark. Den tradisjonelle landsbyen Zákros – Sitía (Hellas)

Annerkjennelsen kom etter funnet av flere pattedyrsfossiler fra istiden. Oppdagelsen av tre fossiler av den elefantlignende Deinotherium giganteum, og funn i grottesystem langs kysten fra eldre steinalder rundt Zákros, gjør Kreta unik. I tillegg har kalksteinforekomstene skapt flere stilige karstlandskap i området. Over 170 huler og utallige juv er nå registrert i geoparken.

Sitía geopark dekker østsiden av Kreta og inkluderer deler av Sitía, Ítanos og Lévki samt kystområdene fra nord til sør. De mest kjente områdene i parken er Zákros, Paleókastro, Zíros, Xerókampos, Sítanos og Karýdi. Medlemskapet i det globale nettverk for geoparker er et viktig bidrag til markedsføringen av parkens naturområder, for å utvikle turismen og lokaløkonomien i regionen.

Finn detaljert informasjon om geoparken i Sitía her: Sitía geopark

© UNESCO / Sitía globale geopark. Fossiler av Deinotherium giganteum representerer miocen-epoken og noen av de mest imponerende og viktige fossilene i parken – Sitía (Hellas)
© UNESCO / Sitía globale geopark. Fossiler av Deinotherium giganteum representerer miocen-epoken og noen av de mest imponerende og viktige fossilene i parken – Sitía (Hellas)

Psilorítis naturpark – urørt skjønnhet

Naturparken ved Psilorítis fjellet på Kreta er et naturskjønt landskap som engasjerer tilreisende. Turstier blant juv, huler og urskog gjør parken til et utendørsmuseum for naturhistorie, mens områdets store artsmangfold bidrar til en levende opplevelse.

Fjellområdet som egner seg for både rolige spaserturer og tøffere fjellturer, lar turgåere oppleve resultatet av naturkreftene på nært hold. Ruten fra Mýgias, eller fra Doxaró til Ptykhés Vósakos og ned gjennom Platánia er godt merket og godt vedlikeholdt. En fin pause fra hverdagslivet i byene.

Se mer: Kretas hellige fjell

Bilde: GNTO
Bilde: GNTO
Bilde: GNTO
Bilde: GNTO
Bilde: GNTO
Bilde: GNTO

Lesvos forstenede skog – Hvor tiden har stått stille

Den forstenede skogen på Lesvos ble dannet av intens vulkansk aktivitet i området rundt Egeerhavet for 20 millioner år siden. Parken ble erklært naturmonument i 1985. Parken ligger vest på øya Lesvos. Rundt landsbyene Sígri, Eresós og Ántissa står de forstenede trestammene spredt utover et område på 150 km2. Et naturhistorisk museum åpnet i Sígri i 1994. Det var det første museet av sitt slag i Hellas, med mål om å både beskytte og vise fram regionens geologiske rikdom. Å utforske områdets rike arkeologiske arv er en spennende opplevelse.

Les og bli inspirert: Et unikt naturmonument

Bilde: GNTO
Bilde: GNTO

Víkos-Aóos nasjonalpark – På leting etter forhistorien

Víkos-Aóos nasjonalpark ligger i kommunen Zagóri i regionen Ípiros, nord for byen Ioánnina. Her, blant geologiske formasjoner skapt av vannerosjon, er det funnet spor etter bosettinger fra gjennom 40 000 år. Parken kalles også «tårnparken» etter de tårnhøye fjelltoppene. Blandt parkens fem loddrette huler er 407m dype Provatína den 3. dypeste vertikale hulen i hele verden.

Spennende turstier og populære klatreruter har gjort området til et populært reisemål gjennom hele året. Her bor du godt og med flott utsikt i tradisjonelle landsbyer som ligger spredt utover åssidene.

Se mer: Vikos nasjonalpark

Bilde: GNTO
Bilde: GNTO

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!