Menu Meny

5 berusende besøk

Brennevin er ikke kun noe du drikker, men det er også tradisjoner, mennesker og fortellinger. Benytt anledningen og lær deg om rom når du er på Cuba, om gin i England og om whiskey i Irland. Har du flaks, bys du på en ekstra dram også.

1. Tullamore, Irland

Tilbake til røttene

Whiskey fra Irland var en gang verdens mest populære brennevin, men forbudstiden i USA og importstopp fra Storbritannia slo beina vekk under produksjonen. Nå har den hentet seg inn igjen. Tullamore, et av landets mest populære merker, er ett eksempel. Den blir igjen produsert i den lille byen som ga merket dets navn. I en lagerhall ved Grand Canal, i selve hjertet av byen, er det et nyåpnet besøkssenter der du får vite alt om hvordan irsk whiskey blir produsert. Her får du også en innføring i Tullamores historie og litt mat attåt. Bangers & Mash anbefales.

Guidet tur med prøvesmaking koster fra 75 kroner.

* tullamoredew.com

2. Havana Club, Cuba

Fra sukkerrør til dram

I et museum i gamlebyen i Havanna får du vite alt du behøver om Cubas klassiske drikk. Du blir med på en guidet tur og følger produksjonen av rom – hele veien fra sukkerrør til lagring på fat. Et elektrisk minitog viser deg hvordan sukkerrørene blir transportert til destilleriet. Turen bli avsluttet i Havana Club Bar. Der får du en perfekt blandet mojito eller en Cata Vertical – en prøvesmaking av rom, fra den yngste til den eldste årgangen. Pris kr 60.

* havana-club.com

3. Bombay Sapphire, Storbritannia

Ginprodusent og god design

Bombay Sapphires nye hjem i Laverstoke Mill, Hampshire, er mye omtalt i England. Nyskapende fabrikkarkitektur med moderne, bølgende glass og metall binder sammen de gamle bygningene i denne møllen med aner fra 1000-tallet. Vilhelm Erobreren eide i sin tid Laverstoke Mill, det gjorde Henrik VIII også. Siden i fjor blir det produsert 25 millioner liter gin i året i den ombygde eiendommen, og et nytt besøkssenter skal få turistene til å finne fram hit. Man regner med besøk av 40 000 gin-entusiaster hvert år.

Inngang 190 kroner, inkludert en drink.

* destillery.bombaysapphire.com

4. Camus, Frankrike

Bland din egen konjakk

Camus er kanskje ikke det mest kjente konjakkmerket, men en stopp hos dette konjakkhuset er vel så hyggelig som hos konkurrentene Otard, Hennessy og Martell – alle har de sine besøkssentre i Cognac.

Camus har vært familieeiet i fem generasjoner, og produsenten har både informasjonsturer og workshops i konjakkfremstilling. Det enkleste tilbudet er en guidet tur med prøvesmaking for 80 kroner. Den mest avanserte er et Master Blender-kurs, der du får blande din egen konjakk. Prisen er 1500 kroner. Dyrt, men da får du med deg hjem en flaske konjakk med din personlige etikett. Åpent mai–september.

* camus.fr

5. George Washington, USA

Presidentens whisky

George Washington var ikke bare USAs første president og en av nasjonens fedre, han var også en stor whisky-kjenner. I 1797 startet han whiskyproduksjon på egen eiendom, Mount Vernon i Virginia, og da han døde to år senere, var destilleriet et av det største og mest lønnsomme i landet.

Destilleriet brant ned i 1814, men ble bygget opp igjen i 2007 etter gamle tegninger. Whiskyen produseres i dag på samme måte som på Washingtons tid. Besøk på destilleriet er inkludert i billetten til Mount Vernon, men kun i tiden april–oktober.

* mountvernon.org

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!