Menu Meny

Guide til Banks Peninsula, New Zealand

Guide til Banks Peninsula, New Zealand.

Reisen dit

Å fly til New Zealand koster ca. 10 000 NOK i lavsesong, men man må regne med å betale litt mer rundt jul og i sommermånedene. Korteste reisetid er rundt 25 timer og innebærer to mellomlandinger, men de fleste ruter tar over 30 timer. Det er slitsomt å gjennomføre hele reisen i ett strekk, så sjekk mulighetene for å legge inn en dag eller to på et av stedene du mellomlander. Thai Airways, Singapore Airlines, Emirates, Qantas, JetStar og Air New Zealand flyr til Christchurch fra Asia og Australia. Air Pacific forbinder Christchurch og Fiji.
Enda flere flyselskap forbinder Auckland med resten av verden. Derfra er flyturen til Christchurch 1,5 timer.
Air New Zealand flyr innenlands, www.airnewzealand.co.nz.

Reisen rundt

Bil kan leies på flyplassen i Christchurch. Husk at det er venstrekjøring i New Zealand – for mange er automatgir en fordel. Mange av de som reiser rundt i New Zealand velger å leie campervan med sengeplasser. Sjekk www.campervan.co.nz eller www.juzy.co.nz
Det er 84 kilometer fra Christchurch til Akaroa og turen tar omtrent halvannen time, noe lenger dersom man kjører den fantastisk vakre Summit Road som går langs kanten av det som en gang har vært et vulkankrater. Utsikten er storslått – legg inn godt med fotostopp.
En shuttlebuss går til og fra Akaroa og Christchurch to ganger daglig i høysesongen (60 NZD t/r - www.akaroashuttle.co.nz).

Trekkingturen

Banks Peninsula Track er totalt 37 kilometer lang, og man går opp til over 600 meter og ned til vannkanten to ganger i tillegg til mange kortere stigninger. Er man i relativt god form, kan den fint gjøres på to dager, men det forutsetter at man vil tilbringe rundt 8 timer på stien hver dag. 4-dagers turen gir mye kortere økter og kan gjennomføres av folk i vanlig turform. Løypa er godt merket, og man får masse nyttig informasjon før start og underveis.
OBS! Turen egner seg ikke for folk med kraftig høydeskrekk eller for barn under 5 år.
www.bankstrack.co.nz

Overnatting

2-dagersturen innebærer to overnattinger, én natten før turstart og én i Stony Bay omtrent halvveis på turen.
På 4-dagersturen sover man på alle fire overnattingssteder. Samtlige har gasskomfyrer, peis, dusj og vannklosett*.

  • 1. Onuku Lodge – forseggjort turhytte med alle fasiliteter, inkludert en rekke Stargazers.
  • 2. Flea Bay Cottage – koselig liten hytte med køyesenger i gammeldags kiwi-cottage. Pingvinsafarier i kajakk kan bookes ved ankomst.
  • 3. Stony Bay Village – små søte hytter rundt et gresskledt tun. Tilbyr vedfyrt utendørsbadekar, biljardbord, knøttliten matbutikk og kjempehuske.
  • 4. Otanerito Beach House – nydelig hvitmalt hus i en bugnende hage ved sandstranden. Boogie-boards til utlån for de som vil teste bølgene.
  • * Programmet er gjenstand for endringer, selvfølgelig.

Akaroa:
I franskpregede Akaroa finnes et stort antall B&Bs og moteller i tillegg til noen veldig sjarmerende hostell. Har du god råd eller vil unne deg litt luksus etter turen, kan du ta inn på boutique-hotellet Maison de la Mer (fra 400 NZD per natt, www.maisondelamer.co.nz). For dem med større behov for kos enn komfort, er rosamalte Chez La Mer (www.chezlamer.co.nz) og vennlige Bon Accord (www.bon-accord.co.nz) gode valg, med dobbeltrom fra rundt 75 NZD.Blant de mest populære aktivitetene i Akaroa er svømming med Hector-delfiner. Sjekk www.blackcat.co.nz.

Mat og drikke

Du lager din egen mat underveis på trekkingturen. Velutstyrte kjøkken med gasskomfyrer finnes på alle overnattingssteder, og Stony Bay og Otanerito har små «matbutikker» der du kan kjøpe både middag og frokost. Du trenger altså kun bære med deg mat til turens første dag. Vin, øl og brus er til salgs på samtlige hytter.

Innføring i «Kiwiana»

De er kjente, kitsche og kjære. Her er noen viktige kiwianske kulturikoner du bør kjenne til:

Number 8 fencing wire – litt tjukk ståltråd er det eneste en ekte kiwi trenger for å lage hva som helst.
Buzzy Bee
– bieformet treleke alle kiwibarn har lekt med
Pauaskjell
– perlemorskimrende skjell, populære som askebegre og kitschy dekor.
Footroot Flats
– tegneserie av Murray Ball som omhandler gjeterhunden «Dog».
Marmite
– svart, seigt, stinkende smørepålegg av ølgjær. Forferdelig.
Hokey Pokey iskrem
– vaniljeis med biter av sukkerknasende karamell.
L&P
– (Lemon & Paeroa) nasjonalbrus med mottoet «World famous in New Zealand».
Kiwi
– nasjonalfugl, nasjonalfrukt og kjælenavn på mennesker fra New Zealand.
Silver fern
– naturlig nasjonalsymbol for et land som er stappfullt av bregner.
Bach
eller crib – enkel hytte. I sør heter det crib, i resten av landet heter det bach
All Blacks
– det høyt elskede rugbylandslaget. Ingen over, ingen ved siden!
Gum boots
og sort singlet – korrekt antrekk når man skal gjete sauer eller lage ting av number 8 fencing wire

Jordskjelv

Hele New Zealand ligger på den såkalte Ildringen rundt Stillehavet, og mindre jordskjelv er ikke uvanlig noe sted i landet. Det er fortsatt en risiko for større skjelv i området rundt Christchurch og Banks Peninsula, men sannsynligheten minsker for hver skjelvfrie dag som går. Det finnes ingen garantier mot naturkatastrofer, men husk at få steder har jobbet hardere for å sikre seg enn Christchurch har det siste året, og av alle steder man kan befinne seg i et større skjelv, er trehus og områder med lite bebyggelse de sikreste.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!