Menu Meny

Guide til Korsika

Den bortglemte europeiske perle

Reisen dit

Direktefly til flere steder på Korsika. En liten øy, med gode buss- eller togforbindelser med train-corse.com/infos-gares mellom de større byene. Fra fastlands-Frankrike går det daglige ferger fra Marseille, Toulon og Nice. Fra Italia går daglige ferger fra Genova, Livorno og Napoli. Det går også ferger fra Sicilia og Sardinia.

Reise rundt

Den lille øya i Middelhavet er et mekka for fotturister og strandlivsentusiaster. Med sin skjærgård og fjell, kan Korsika tilfredsstille selv den mest kresne fjellklatrer, syklist, seilentusiast, dykker, og alle andre. Her finner du idylliskehavnebyer langs kysten og pittoreske landsbyer i fjellsidene, dramatisk landskap - og i tillegg til alt dette byr Korsika på en virkelig særegen kultur.

Cap Corse er Korsikas nordligste punkt. En favoritt blant surfere. Lite, eksklusivt og vakkert. Hele peninsulaen er dekket av stier, som leder deg blant vindruer og oliventrær, fra kyst til kyst. Favoritten blant både badene og surfere er den 100 meter lange sandstranden Plage de Farinole, som også tilbyr surfekurs og utleie av surfebrett og utstyr. Her ligger det også en populær strandrestaurant.

Bastia ligger ytterst på Cap Corse, ved foten av den mektige borgen. Særlig ved høytider og festivaler er Place Saint Nicolas hjertet i byen, men det er båthavnen og festningen i sørenden av byen som tiltrekker seg turistene. Place du Marchè er også koselig, mens butikkene ligger i Rue Cèsar Campininchi og Boulevard Paoli. Port de Toga eller Plage St. Francois er hyggelig for et glass kastanje-øl, en varm sommerdag.

Piedicroce ligger i d'Orezza Castagniccia, sør for Bastia. Som navnet på regionen tilsier, handler dette om kastanjer, i hovedsak til Pietra, korsikanernes eget øl-brygg. Regionen er dekket av kastanjetrær, som sysselsetter så godt som alle landsbyene i dette fredelige skogkledde området. Piedicroce er også et godt utgangspunkt for å bestige Monte San-Pietro.

Saint Florent, en livlig by, som hver sommer arrangerer musikkfestivalen portolatino.fr Resten av året er denne byen et korsikansk St. Tropez, hvor en rekke celebriteter har etablert seg i åssidene. Den ville vestkysten i området har en rekke viker og skjermede strender, svært yndet av båtfolket. Et par km fra havet, mellom Saint Florent og Calvi, ligger Belgodère, en herlig avstikker fra kysten.

Calvi ligger i en bukt, nord på Korsikas vestside. Populær blant turister og yachts for sine fem kilometer med strand, og for sin årlige jazzfestival. Mens en middelalderborg preger havnen, er det katedralen Saint Jean Babtiste som dominerer i den øvre delen av byen. Ryktene sier Christoffer Columbus ble født i Maison Colomb, som naturlig nok ligger i Rue Colombo.

Golfe de Porto ligger mellom Ajaccio og Calvi, og er listet på UNESCO liste over verneverdige områder. Naturskjønne og spektakulære Calanques de Piana, ligger mellom byen Porto og landsbyen Piana. De 300 meter høye klippene, som stuper ned i det asurblå Middelhavet er et spektakulært syn. Scandola er et annet UNESCO listet området, grottedykking for den kresne, kun tilgjengelige med båt.

Piana er listet som en av Frankrikes penest landsbyer, der den ligger idyllisk til i fjellsiden, med utsikt over turkisblå Golfe de Porto. Trange sjarmerende smug, hyggelige torg og pastellfargede hus.

Porto eller d’Ota Porto er utgangspunktet eller endestasjonen for Promenades en Mer Corse Adrénaline. En liten sti går via Ota fra Porto til Piana. En særdeles flott naturopplevelse.

Ajaccio, Korsikas hovedstad, har både fergehavn og internasjonale flyplass. En livlig by, med togstasjon og småbåthavn i nord, før ferge og cruisebåthavn. Lenger sør følger nok en småbåthavn, før festningen som disponeres av fremmedlegionen og er stengt for publikum. Gamlebyen ligger nordvest for festningen, etterfulgt av bystranden og den nyere bydelen i vest. Restaurantene ligger tett i havnen og i gamlebyen.

Col de Bavella er et nasjonalparkområde i sør, en selvskreven utfordring for syklister. Veien kjemper seg gjennom imponerende landskap, via fjellpass på godt over 1000 meter. Herfra er utsikten over skogen, slettene, fjellene og havet mektig. Ruten er beryktet for å være den tøffeste delen av Korsika, med en helning på opp mot 11%, hvorav nærmere 10km med gjennomsnitt på 9%. En skikkelig sykkelutfordring.

Sarténe ligger vakkert til i den frodige Rizzanése dalen øst for Propriano. Innenlands landsbyen med historie til middelalderen, er en scene for det tradisjonelle karneval på Korsika. Et virkelig høydepunkt. Dette er en av landsbyene på Korsika som ble hardest rammet av piratene fra Algerie. Bymurer kom først på plass på 1800 tallet, men gatene er fra 1600 tallet. Hjerte av byen er Place de la Liberton. En by du fort blir glad i.

Porto Vecchio ligger flott til i en innbydende bukt. Selv om byen er sjarmerende i seg selv, kommer de fleste til byen på grunn av de mange uimotståelige strendene i området. Den mest kjente er Palombaggia, langstrakt sandstrand med krystallklart vann. Santa Giulia har finere og hvitere sand som gjør vannet mer turkist. Begge ligger godt beskyttet innerst i laguner, med elegante hotell og smakfulle restauranter i nærheten.

Bonifacio, byen på klippen, ligger kun 10km eller 30min med ferge fra Sardinia. Middelalderbyen er en labyrint av smale gater og gamle hus, med en rekke forførende strender, rett utenfor de historiske bymurene. Byen ligger i Bouches de Bonifacio, det største naturreservatet i Frankrike. Denne urørte villmarken i sør kan minne om landskapet i Nord-Afrika. Båttur til de isolerte Lavezzi øyene er en favoritt blant dykkere.

Overnatting

Bortsett fra i august eller under festivaler, finnes det stort sett alltid rom på Korsika. Kun et fåtall av øyas overnattingsteder er tilgjengelige på nett. De aller enkleste rommene koster fra €50, mens et enkelt dobbeltrom koster fra €70. Selvsagt finnes det også hostels eller refugio i de største byene, mens telting er et utmerket alternativ. De mer ekstravagante hotellene koster fra et par €100 til et par €1.000 per natt. De flotteste som Belvedere og Murtoni, kan kun bookes via telefon, men miramarboutiquehotel.com og casadelmar.fr lar oss drømme via deres nettsider. Vår favoritt er hotel-calarossa.comhotel-calarossa.com

Mat

De barskeste korsikanerne fornekter det fransk språk, de frasier seg fransk kokkekunst, og selvsagt drikker de kun sin egen (utmerkede) vin. Og til vinen serveres spekemat, selvsagt Korsikansk, foret på kastanjer. Det finnes neppe noe mer typisk på denne siste utpost enn lokal vin, charcuterie og lokal ost. Hver landsby, sine smaker.

Landskapet og opposisjonen kan smakes. Likeledes i villsvinet, Sanglier. Langtidskokt, med saktevoksende gulrøtter og mengder rødvin. Vermentino, Nielluccio, Petrimonio… Lammet smaker viltvoksende rosmarin, og potetene smaker slik poteter skal smake. Ostene er av en annen verden. Og serveres med lokal fermentert og håndplukket Muscat.

Utflukter

Korsikas hovedstad Ajaccio er et godt utgangspunkt for fjellvandring nordover mot Ersa. Ellers er Valdo-Niello skogen et utmerket sted for turer i skyggen av de korsikanske bartrærne. Calacuccia er et ideelt utgangspunkt for å bestige Monte Cintos snødekte topp, Korsikas høyeste fjell. Området ligger midt mellom Ajaccio og Saint Florent. Alpinsenteret i Vergio holder åpent i vintersesongen.

En av Korsikas største attraksjoner er GR20, en krevende vandrerute som tar nærmere to uker å forsere. Ansett som en av de vanskeligste av hele Grande Randonnée. Fjellstien krysser det korsikanske landskapet på langs, fra Calenza i nord til Conca i sør, 180km med over 10km stigning. Eller hvorfor ikke ta med sykkelen? Korsika rundt er en flott, men krevende opplevelse, som normalt kan gjennomføres på en uke eller to.

Toget fra Ajaccio til Bastia er et godt alternativ for et inntrykk av Korsikas indre, for de som glemte fjellstøvlene, eller sykkelen hjemme. Lokaltoget tar både korsikanere og turister via et 20 talls stasjoner på tvers av øya. Vizzavona er et særlig sjarmerende sted, populært utgangspunkt for turgåere. Mens den lille fjellandsbyen Venaco, midt mellom Ajaccio og Bastia, har kanskje den beste utsikten.

Prisnivå

På lokale steder utenfor byene, slipper man unna med €1-2 for et glass vin, mens i byene, særlig i turistløypene er prisene som hjemme. Ikke spesielt rimelig, ikke spesielt dyrt. Bortsatt fra på lokale kneiper, hvor prisene fortsatt kan være svært hyggelige.

Sikkerhet

Revolusjonsånden lever fortsatt, særlig i indre del av Korsika, og nasjonalistbevegelsen kjemper fortsatt mot franske myndigheter om selvstendig styre. Det har vært fredelig i flere år, og den motstanden påvirker ikke dagliglivet. Tvert imot er det mest sjarmerende med så mye herlig rebelskhet på en så liten øy.

Hva skal du ta med?

Lommepenger til en lokal håndlaget foldekniv. Uvurderlig til deling av ost og skinke.

Litteratur

Tinder og banditter av Alf Bryn. Se boken i Vagabonds bokhandel her

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!