Menu Meny

Guide til Litang, Kina

Flere av gatene og bygningene i Litang er verneverdige. Her fins det flere hus som har blitt omgjort til museum, hus som tidligere har vært barndomshjem til både Dalai Lama den tredje og syvende, som begge ble født og reinkarnert her. Vi er i tibetanernes hellige by Litang, i Sichuan-provinsen. På grensen til Tibet men under kinesernes herredømme.

REISEN DIT

Reisen til Litang er ingen enkel rute, men en mektig opplevelse. 10 timers busstur fra nærmeste flyplass, Kangding. Ytterlige 10 timer vestover fra Chengdu i Sichuan hvis du velger å reise hele veien med buss. Så ufremkommelig, men allikevel med veier i ypperste kinesisk standard. Asfalterte veier som topper femtusenognoen høydemeter, som henger fast i fjellsidene. Fly fra Norge til Chengdu via Beijing eller Hongkong med Cathay Pacific eller Air China fra 4500 kroner t/r.

REISE RUNDT

Å reise rundt i denne regionen gjør du enklest med buss eller dele-taxi. Sjekk på forhånd hvilke veier som er gode å kjøre på (alle vil advare deg mot enkelte ruter, det betyr at de ikke er asfalterte). Buss koster 60‒100 yuan for 6‒10 timers bussreise. Nesten samme pris for et sete i en bil, der sjåføren fyller opp plassene før avgang. Taxi i Litang koster ¥5.

OVERNATTING

Litang byr ikke på noen førsteklasses overnatting, men mange hyggelige hosteller og enkle hotell. De fleste stedene har elektriske tepper som redder deg i kalde netter.

Litang International Summer Youth Hostel. Har både dorms og private rom. Personalet snakker engelsk, og de har en bar med mye godt (internasjonalt) øl. Gratis wifi.

Dorm fra ¥30 / privat rom med bad fra ¥120.

Potala Inn. Et av de mest kjente hostellene i byen, her bor de fleste vestlige turistene. Engelskspråklig personale. Drives av tibetanere. Dorms fra ¥20 / private rom med bad fra ¥160.

Gaocheng Binguan. Et standard kinesisk hotell, hverken mer eller mindre.

Rom fra ¥220.

SPISE

Sichuan har noe av det beste kinesisk kjøkken har å by på, og siden 80 % av befolkningen i Litang er tibetanere, får du et godt utvalg av både tibetanske og kinesiske retter her. Prøv dampede tibetanske dumplings, momos, fylt med grønnsaker, kjøttdeig av jak eller ost. Hver familie har sin egen oppskrift og tilberedningsmåte. Disse får du også i en stekt variant.

Det tibetanske brødet tingmo ligner på momo, men har ikke fyll. Dette spiser du med en god klatt med jaksmør. Brødet damper i en kjele og spises ferskt da det er luftig og varmt.

Tibetanske pannekaker, gyabrag, er laget av mel, jakmelk og ost, og serveres med sukker.

Hot pot er en gryte med sterk og smaksrik kraft, tradisjonelt i sichuansk kjøkken. Du plukker og velger dine egne grønnsaker, kjøtt og fisk som koker i gryten på pinner. Varmer godt i kalde høyder.

SPRÅK

De færreste snakker engelsk, men de aller fleste har en smarttelefon og 4G – og dermed er mange språkutfordringer løst. Med noen kjappe tastetrykk oversetter de hva enn du måtte lure på. Effektivt – ja visst! Men det snyter deg for mange hyggelige samtaler med gestikulering og latter med de lokale.

Tibetanske gloser

tashi delek – hei

ngay minglâ ... ray – jeg heter ...

suk-bo de-thang – skål

tujay-chay – takk

nga kayrâng-la gawpo yö – jeg elsker deg

KJEKT Å HA MED

Varme klær. Det er kaldt i denne høyden, selv om sommeren.

Last ned noen apper som hjelper deg på en reise i Kina. WeChat er kinesernes fremste kommunikasjonskanal. Karttjenesten til Apple fungerer bedre enn Google Maps – mens app-en Maps.me er den mest detaljerte over de fleste områdene i Kina. Med denne har du kartene offline.

Husk å laste ned en VPN hvis du vil benytte deg av Facebook og Instagram som er blokkert i Kina.

Kontanter. Det er få minibanker i fjellområdene og utenfor de større byene. Alt betales cash.

GLEM DET!

Det er dessverre ikke mulig å reise videre vestover mot Tibet på egen hånd. Du trenger en egen innreisetillatelse (Tibet Entry Permit) for å reise inn i Tibet, og dette gis kun hvis du velger å reise med en gruppe via et reisebyrå. Da får du kun lov til å reise til anviste plasser, og det er ikke mulig å krysse grensen fra Sichuan til Tibet. Nordmenn er i tillegg fortsatt ikke velkommen i Tibet, men vi satser på at denne restriksjonen heves innen kort tid.

GÅ IKKE GLIPP AV!

Hvert år arrangerer det en hesteløpsfestival i Litang. Denne ble forbudt i 2008, men i august arrangeres festivalen allikevel, men på et hemmelig sted ute på slettene. De lokale vet hvor det er, bare pass på å være i Litang rundt denne tiden.

VISUM

Kinesisk visum ordner du på den kinesiske ambassaden i Oslo. For turistvisum trenger du å legge frem en planlagt rute og en hotellbestilling. Kr 600 for visum med 30 dagers opphold med enkeltinnreise. Samme pris hvis du trenger flere innreiser.

PRISNIVÅ

Det er billig å reise rundt i Sichuan. Selv med lange avstander med buss (6‒14 timer mellom hver av de større byene) koster bussbilletten sjelden mer enn 100‒150 kroner. Overnatting på hotell 100‒200 kroner, hostell 20‒50 kroner for en seng med delt bad.

LESETIPS

Restless Empire China and the World Since 1750 av Odd Arne Westad

Murstein, men lettlest og interessant om Kina. Pløyer gjennom Kinas betente forhold til verden utenfor, overgang fra dynasti til republikk og Kinas påvirkning på resten av verden. Høyaktuell for å forstå landet som snart overgår alle andre.

Bodley Head, kr 229,-

Ville svaner – Tre døtre av Kina av Jung Chang

En klassiker som tar for seg tre generasjoners liv og skjebne over hundre år. Skildrer godt kvinnenes historie i et Kina med store omveltninger.

Gyldendal, kr 189,-

China av Lonely Planet

Guidebok som vinner over app-er og WikiTravel. Les deg opp om reisemålet før du drar – og bruk som nyttig oppslagsverk når nettdekningen forsvinner.

Lonely Planet, kr 239,-

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!