Menu Meny

Guide til Bergamo, Italia

​Reisen dit

Ryanair fra Torp til Bergamo. Flyplassen, som heter Milano Orio Al Serio, ligger bare 5 km fra Bergamo sentrum. 20 minutter med lokalbuss. Den går til jernbanestasjonen som ligger i den «nye» bydelen. Derfra kan du ta buss 1 og 1a til Cittè Alta, som ligger på toppen av åsen.

Reise rundt

Skal du være i byen et par dager, lønner det seg å kjøpe billetten Intera Rete, den koster 7 euro for 72 timer, og du kan bruke den på alle offentlige transportmidler, også på funicolaren opp til Cittè Alta. Kjøp billetten i informasjonskiosken på flyplassen eller i automater, men husk å validere den på bussen første gang du bruker den. Du kan leie sykkel hos Ciclostazione 42, ved siden av jernbanestasjonen. www.pedalopolis.org.

Overnatting

Relais San Lorenzo ligger i Cittè Alta. Overnatting i toppklasse og med flott beliggenhet. Det gjenspeiler seg i prisen, men for et par døgn … www.relaisanlorenzo.com.

Il Sole, restaurant som også har rom for utleie, ligger fint til oppe i Cittè Alta. Rommene er gode, dog litt ujevne i størrelse. Restauranten serverer lokale retter. Et riktig hyggelig sted. Fra 65 euro for et enkeltrom.

GombitHotel i Cittè Alta, et nytt designhotell i et eldgammelt hus. Funksjonelt, effektivt,gombithotel.com. I den høyere prisklassen. Store, fine rom.

Arli Hotel ligger nede i den nedre bydelen. Et veldrevet 3-stjerners hotell. Rom fra 990 kroner natten med frokost. Hotellet har en populær og god restaurant. jazzkvelder. God beliggenhet.

Botton d’Oro B&B, +39 3497806584, ligger sentralt i Cittè Alta. Rundt 1000 kroner natten for et dobbeltrom, men noen av rommene er store og kan huse en hel familie.

Rimeligst er Hostel BG. Via A. Ghislanzoni 6. Her har de alt fra seng på sovesal til leiligheter – eller rom i en leilighet. Fra 25 euro. www.centralhostelbg.com.

Mat

Damimmo i Cittè Alta har to restauranter, en på hver side av gaten. Den ene er litt «finere» enn den andre, med hvite duker og en mer omfattende meny. Jeg anbefaler den rimeligste av de to, Mimi, som har spesialisert seg på lokal mat. Bordbestilling er nødvendig i sommersesongen. Via Colleoni 26. www.ristorantemimmo.com. Medlem av organisasjonene Slow Food og Slow Fish.

Ristorante Lalimentari ligger også i Bergamo, på Piazza Vecchia. Uteservering, et sted å se og bli sett, men maten er også god. www.lalimentari.it.

Severdigheter

Porta Nouva er midtpunktet i den nye bydelen og et godt orienteringspunkt. Med jernbanestasjonen i ryggen har du full oversikt. Byens gode butikker ligger nå både til høyre og til venstre for deg. Rett fram og høyt oppe i åsen ligger Cittè Alta.

Funicolare x 2. Den første bringer deg rett opp fra den nye til den gamle bydelen. Trange smug og fine turer langs de venetianske murene samt et betydelig antall kirker fra forskjellige tidsperioder og arkitektur. Så tar du funicolare nr. 2 fra Largo Colle Aperto og opp til de gamle festningsruinene på San Vigilio. Flott utsikt over byen.

Teatro Donizetti er for tiden under ombygging (skal åpne på slutten av året), men Donizetti Museum i Cittè Alta er åpent. Ingen stor opplevelse, men obligatorisk, komponisten Donizetti er byens store sønn. Og i Cittè Alta finner du flotte Teatro Sociale.

Kunstgalleriet Academia Carrara. En flott Rafael-utstilling da jeg var der, men uansett er dette et både hyggelig og flott kunstgalleri. Enkel, men god kafé i indre gård. Nedre bydel, buss nr. 7 fra sentrum.

GAMeC (Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea), Via San Tomaso 53.

Reiser du med barn? Vitenskapsmuseet i Cittè Alta har i år en stor utstilling om dinosaurer.

De venetianske bymurene. De er på hele fem kilometer, men da får du til gjengjeld en kontinuerlig flott utsikt over det lombardiske landskapet, hele veien fra Appenninene til Milano. Står på Unescos verdensarvliste.

Orto Botanico «Lorenzo Rota», den botaniske hage, www.ortobotanicodibergamo.it. Ikke så overveldende som mange andre botaniske hager, men interessant, ikke minst for samlingen av alpeblomster.

Utflukter

Monarsterolo del Castello ligger ved innsjøen Largo Endine. Halv time med bil, tre kvarter med buss. En annen fin liten innsjø er Largo Iseo med en stor og attraktiv øy. Comosjøen er også et flott utfluktsmål, med tog tar turen noe over 90 minutter. Og når vi først er inne på vakre innsjøer: Det er heller ikke så langt til Gardasjøen.

Milano. Bo i Bergamo og ta buss eller tog inn til Milano, det er ingen dum idé. Toget bruker en time uten autostradaens trafikkork.

San Pellegrino Terme. Du kjenner vel navnet Pellegrino, mineralvannet? Det kommer herfra. Ligger 30 km fra Bergamo, i Brembanadalen. Du som vil oppleve et moderne spa, bør heller dra til Sant ’Omobono Imagna i Imagnadalen.

Stezzano har ikke noe spesielt å by på, men er en hyggelig liten by, bare 6 km fra Bergamo.

Informasjon

Nyt operaene Lucia di Lammermoor og L’elisir d’amoreElskovsdrikken av Gaetano Donizetti, gjerne en innspilling med Maria Callas.

Turistkontoret ligger ved jernbanestasjonen. Her kan du kjøpe et Bergamo Card som dekker all transport, også til og fra flyplassen, adgang til alle museene, rabatter på mange utstillinger og på handel i mange butikker. Se også www.visitbergamo.net/en.

Byen har innført Bergamo Wifi, merkede steder i byen hvor du kan surfe gratis. Her kan du også laste ned Visit Bergamo-appen, #visitbergamo.

Merk deg at byen er en festivalby. Alt fra jazz, matfestivaler, bokmesse, pianokonkurranser, filmfestivaler, festivaler for orgelmusikk – og selvfølgelig en egen musikkfestival som varer fra september til desember tilegnet Donizetti. Det skjer noe i Bergamo hele året.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!