Menu Meny

Guide til Beirut

Et skjørt land bygget på et fundament som er moderne og gammelt, lekent og rigid, rikt og korrupt, arabisk og europeisk. Både kjent og veldig ukjent. Eksotisk og jordnært. Ødelagt og friskmeldt. Det er fort å peke på alt som ikke funker i Libanon. Men samma det. Libanon er noe helt eget. Jævlig, vakkert, sjarmerende, vennlig. Snakker vi kjapp forelskelse? Gjett om.

Reisen dit

Hittil har det vært litt tungvint å reise til Libanon. Lufthansa flyr Oslo–Beirut via Frankfurt for ca. 3500 kroner, men som regel med ugunstige ankomsttidspunkt midt på natten. Men – be hold! – SAS starter flyvninger direkte fra Stockholm og København til Beirut fra 2018.

Reise rundt

Det fins ikke noen kollektivtransport i Libanon, ei heller togforbindelse. I Beirut er det minibusser (OCFTC, blå og hvite bybusser, LCC røde og hvite minibusser) som kjører en slags rute. Ikke noe busstopp, men stopper når du vil. Uber er derimot velfungerende i Beirut. Vanlige taxier krever sin gode forhandler før man setter seg inn. Flere bra taxiselskaper du kan bestille dirkete fra, bl.a. Alfa Taxi tlf. +9611560910. L’Hote Libanais, som er en gjestehussammenslåing, har også egne sjåfører som kjører deg dit du skal, for utflukter og henting på flyplassen, for avtalt pris på forhånd, hotelibanais.com.

Fra flyplassen

En tur fra Beirut Rafik Hariri International Airport til sentrum koster ca. 15$ med Uber. Dessuten er det offisielle flyplasstaxier, merket med flyplasslogoen på siden; en tur fra flyplassen til sentrum koster ca. 25$, bli likevel enig med taxisjåføren om prisen. Vanlige taxier krever litt mer jobb mht. til pris – disse starter ofte på 30‒50$, så her gjelder å starte på 10$ for å havne på rett pris. For forhåndsbestilling av taxi: Allo Taxi, allotaxi.com.lb

Beirut er et trapperike. Trappene er som små hemmelige dører inn til eventyret.

Overnatting

L’Hote Libanais, er en sammenslutning av en rekke ulike små gjestehus med høy kvalitet og særpreg, spredd over hele Libanon, som f.eks. Dar Linda oppe i Deir el Qamar. Her bor du mer eller mindre hjemme hos folk og blir en del av deres hverdagsliv, men graden av samkvem bestemmer du selvfølgelig helt selv. Felles for disse stedene er at eierne er kunnskapsrike og svært behjelpelige med å legge opp turer og arrangementer for Libanon-oppholdet ditt ‒ alt fra utflukter, matkurs, yoga, restauranttips til taxi, henting til og fra flyplass etc. Pris 130$‒200$. hotelibanais.com

Baffa House, Patriarch Arida, Mar Mikhaël, tlf. +961 81 668 221. Beliggende i en stille gate i Mar Mikhaël, sentralt mellom Achrafieh, Gemmayzeh og Beiruts Lille-Armenia; Bourj Hammoud. Særdeles hyggelig sted, fantastisk frokost og spesielt hjelpsom betjening. 150$ natten. baffahouse.com

Noor og Kamal som driver Dar Linda.
Kveldsåpent. Langs strandpromenaden fra Zaitunay Bay til Det amerikanske universitetet rusler folk i alle aldre og alle samfunnslag og kikker på lovet, på solnedgangen.

Restauranter

Makan Restaurant, Patriarch Arida, +96170954057. Herlig bortgjemt restaurant med egen hage og inne- og uteservering. Spennende og variert meny, hyggelig også for bare å ta en drink.

Tavolina, Rue 62, Gemmayzeh, tlf. +9611442244. Hektisk italiener, men svært god og med høy stemning.

Varouj, Alfred Nobel Street, Bourj Hammoud, tlf +9613882933. Tradisjonell armensk mat, du bestemmer egentlig ikke selv hva du spiser, men blir servert en rekke småretter, bl.a. armenske pølser, froskelår og andre armenske delikatesser.

Tett og intimt på Varouj.
To glade gosser, Samer og Wyller, høye på arak og froskelår på Varouj.

Kaffe-/lunsjsteder

Kalei Coffee, Mar Mikaël. Her blir du servert den beste kaffen i Beirut. Bortgjemt i Mar Mikhaël, oaseaktig. Ute/inne-kaffe-lunsj-vin-sted. Lenestoler, kaffebord, hengekøyer, fransk/libanesisk-middelhavsmeny. kaleicoffee.com

Backburner, Ariss w Kanafani, tlf. +961 1 989 343. Pause for apostlenes hester her. Kaffejoint med hjemmelagde bakervarer. Digg brownies. Hyggelig betjening.

Papercup, Agopian Building, Pharaon Street, Mar Mikhaël, tlf. +9611443083. Herlig bokkafé med fokus på både lokale og internasjonale bøker, kunst, arkitektur, magasiner etc. Og litteraturhappenings. Og kaffe!

Kalei Coffee. Bortgjemt oase. Ute/inne-kaffe-lunsj-vin-sted. Lenestoler, kaffebord, hengekøyer, fransk/libanesisk-middelhavsmeny.

Visum/innreise

Visum får du ved ankomst og har varighet på 1 måned. Har du israelsk stempel i passet, blir det trøbbel, og kan føre til kjapp retur.

Sikkerhet

UD har opprettet reiseråd – og advarer mot å reise til Libanon hvis du ikke må. Følg med på landsider.no.

Litteratur

Skaff deg gratisbrosjyren Best of Beirut på hotellet ditt. Publisert tre ganger i året, gode tips, flotte kart.

Ellers mer tradisjonelle guidebøker:

Beirut (Footprint 2014)

Lebanon (Footprint 2011)

Wallpapers City Guide Beirut fra 2012 er utsolgt, men verdt å lete etter på ulike internasjonale nettsider, mens vi venter på ny versjon.

3 utflukter fra Beirut

Baalbek i Bekaadalen

Byen ligger på 1170 moh., ca. 85 km nordøst for Beirut og er kjent for sine svært intakte og detaljerte romerske tempelruiner. Her arrangeres også hvert år Baalbek-festivalen.

Mzaar Kfardebian

Visste du at Libanon har strålende skikjøring? Bare en times kjøring fra Beirut, og du er oppe i fjellheimen. Skisenteret er det største i Midtøsten med 42 løyper som dekker 80 km. Sesong fra desember til april.

Jbeil/Byblos

Jbeil, bedre kjent som Byblos, er en eldgammel havneby i Libanon, rundt 37 km nord for Beirut. Den er en av verdens eldste kontinuerlig befolkede byer, og allerede på fønikernes tid ble den ansett som urgammel. Forskere mener at stedet hadde bosetning allerede 5000 år f.Kr.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!