Menu Meny

Guide til Northern Territory

Guide til Kakadu nasjonalpark, Arnhem Land og Garig Gunak Barlu nasjonalpark

Nasjonalparkene

Kakadu nasjonalpark: UNESCO-listet nasjonalpark som verner om over 290 ulike fuglearter og er kjent for sitt yrende dyreliv, i tillegg til aboriginenes rike kultur og historie med enestående bergkunstgallerier.

Garig Gunak Barlu nasjonalpark: Parken dekker rundt 4500 kvadratkilometer, som inkluderer hele Cobourg-halvøya, det omliggende Arafura-havet og Van Diemen-bukten og noen av de nærliggende øyene. Navnet på parken betyr: Garig (det lokale språket), Gunak (land) og Barlu (dypt hav).

Cobourg er hjem til verdens første Ramsar våtmark (våtmark av internasjonal betydning) med ferskvanns paperbark-sumper og billabonger kun 100 meter fra kysten.

Pass opp for den australske faunaen.

Reisen dit

Enkleste og rimeligste måten å reise til Darwin på er med Singapore Airlines via København og Singapore. 30 kg innsjekket bagasje er en av de mest generøse i bransjen, og pass på å innløse en $20 Changi Dollar Voucher (kan benyttes i alle butikker og restauranter) på Singapore Changi flyplass, for alle som mellomlander der med Singapore Airlines. Flytid 20 timer og 20 min Oslo–Darwin. Darwin–Oslo 26 timer og 10 minutter. Pris fra kr 9499 t/r Oslo–Darwin.

Andre alternativer er Emirates og Jet Star via Dubai og Singapore, men med lang mellomlanding på over 9 timer i Singapore. Pris fra kr 10 863.

Reise rundt

Med arrangør: Venture North arrangerer turer for maks 6 personer med Toyota Landcruiser 4WD. En 5-dagerstur til Kakadu, Arnhem Land og Cobourg Peninsula koster ca. kr 21 000, inkludert sjåfør, transport og (meget kunnskapsrik) guide, overnatting (twin share), måltider og alle løyver. venturenorth.com.au

På egen hånd: Store deler av Kakadu nasjonalpark har asfalterte veier, men det anbefales uansett å ha en 4WD bil for å kunne kjøre inn til flere av attraksjonene som badekulper og fossefall. For å krysse Cahills Crossing/East Alligator River inn i Arnhem Land må man ha løyve. Det må søkes på forhånd via nlc.org.au – beregn minimum 10 dager saksbehandling, og vær oppmerksom på at alle løyver kan kanselleres på kort eller ingen varsel.

Best tid å reise

Den våte sesongen er mellom november og mars, da oversvømmes hele området, og det kan være vanskelig å bevege seg her. Derimot byr det på en helt annen opplevelse. Det er hele seks sesonger etter aboriginenes inndeling av året:

Gudjewg. Monsunsesong, fra januar til midten av mars.

Bang Gereng. Skyfri himmel, midten av mars til mai.

Yegge. Kaldere vær, fra mai til midten av juni.

Wurrgeng. Kaldt og klart, fra midten av juni til midten av august.

Gurrung. Varmt og tørt, fra midten av august til midten av oktober.

Gungmeleng. Før-monsuntid. Fra midten av oktober til slutten av desember.

Camp Venture North, rett på de røde klippene, omgitt av lange strender og (det livsfarlige) havet.

Tilgang med bil til Garig Gunak Barlu nasjonalpark:

Grusvei (kun med 4WD) gjennom Arnhem Land. Veiene er kun åpne i den tørre sesongen (mai–oktober), avhengig av regn. Veier kan bli stengt av seremonielle grunner uten forvarsel. Hvis du velger å kjøre hit, er dette ting å ta hensyn til:

 • Campingvogner og motorsykkel er ikke tillatt. Off road vans er tillatt, men på eget ansvar.
 • Det finnes ingen bilverksteder eller tilsvarende hjelp å få i området.
 • Permits/tillatelser/Innreisetillatelser gjelder ikke for stopp mellom East Alligator River (Cahills Crossing) og parkens yttergrenser.
 • Alkohol er tillatt å medbringe, men kan ikke nytes på reisen fra Arnhem Land til Garig Ganuk Barlu nasjonalpark.
 • Sjekk tidevannet før du kjører. Tidevannet ved Cahills Crossing er ca. 6 timer etter Darwin. Høyvannet hindrer deg i å krysse elven.
 • Veiene er smale, støvete og svingete. Kjør sakte og forsiktig, særlig mellom Murgenella og Black Point.
 • Drivstoff er tilgjengelig i Jabiru. Sørg for å ha med nok drivstoff til den 640 kilometer lange turen gjennom parken i tillegg til annet gjennom oppholdet. Det finnes ikke noe drivstoff tilgjengelig i parken.

Tilgang med fly:

Det finnes en flystripe ved Smith Point, 2 km fra campingplassen og 5 km fra Black Point. Det er ingen offentlig transport i parken.

Tilgang med båt:

Garig Gunak Barlu nasjonalpark er to dagers seiling fra Darwin, 150 nautiske mil. Den beste tiden å besøke området på, er mellom august og oktober med moderate vinder fra øst og sørøst. Sykloner herjer mellom november og april. Det er mengder med korallrev og flotte ankerplasser for alle typer båter. Det er ikke tillatt å ankre på korallrev.

Hva skal du ha med

Kom velutstyrt med mat, drivstoff, vann, førstehjelpsskrin, verktøy, reservedekk og annet nødvendig utstyr til kjøretøyet. Markiser til skygge, fiskeutstyr, kamera og kikkert. En båt er også hendig.

Det er begrenset med drikkevann i området. Ta med deg så mye vann som mulig inn i parken.

En 4WD er påbudt for å kjøre innover i Arnhem Land.
Vakre øde strender ved Port Essington.

Sikkerhet

 • Vær oppmerksom på parkens sikkerhetsskilter.
 • Absolutt forbudt å svømme i alt vann. Her er det saltvannskrokodiller (Estuarine Crocodiles).
 • Ta alltid med – og drikk ‒ mye vann.
 • Ha på deg en hatt som skjermer mot solen, solkrem med høy faktor, insektmiddel, passende tøy og sko.
 • Ha alltid med et førstehjelpsskrin.
 • Unngå anstrengende aktiviteter under den varmeste delen av dagen.
 • Sørg for at både kjøretøy og båt er godt vedlikeholdt og utstyrt.

Ting å se og gjøre

Black Point Cultural Centre. En utstilling av historien til aboriginere, macassanfolk og europeere i området. Her er det også en Ranger Station.

Wetland Walk. Denne oppmerkede løypen tar deg rundt til de nærliggende små ferskvannsmarkene. Starter i nærheten av Ranger Station. 1,5 kilometer, ca. 1,5 time.

Utsiktspunkt. Vakker urørt kystlinje med hvite sandstrender og et klart blått hav. Sjekk hvilke strender som er tilgjengelige med bil eller båt hos Ranger Station.

Victoria Settlement. Ruiner fra den tidlige britiske bosettingen i det nordlige Australia. Tilgjengelig via båt.

Camping. Det er en campingplass i parken ved Smith Point.

Overnatting i Darwin og Kakadu nasjonalpark

I Darwin finner du hoteller i alle klasser.

SKYCITY Darwin Resort. Femstjerners hotell med stort utendørs svømmebasseng med tilhørende sandstrand. Når man ikke kan bade i havet, da er det ekstra stas med stort bassengområde. Fra kr 1200 til kr 2100 per natt for de største suitene rett ved vannkanten. skycitydarwin.com.au

Vibe Hotel Darwin Waterfront. Ligger rett i «den nye» delen av Darwin som har alt fra badeområde og eksklusive restauranter. Fra kr 600 per natt. tfehotels.com/en/hotels/vibe-hotels/darwin-waterfront

Mercure Kakadu Crocodile Hotel. Krokodilleformet hotell, ja, du leste riktig, med restaurant og utendørs svømmebasseng i Jabiru. Fra kr 810 per natt. accorhotels.com/mercure-kakadu-crocodile-hotel

Anbinik Kakadu Resort. Her bor du i Bush bungalows eller små hytter med utendørs bad.

1500 per natt i høysesong. anbinik.com.au

Leseliste

Dark Emu av Bruce Pascoe. Fascinerende lesing om aboriginenes forhold til land og jordbruk ‒ som i titusenvis av år har dyrket planter og åkerland – i sterk kontrast til tidligere forestillinger om jeger- og samlersamfunn – og lenge før «det moderne vestlige» mennesket.
Forsaken Settlement: An illustrated History of the Settlement of Victoria, Port Essington, North Australia, 1838‒1849 av Peter Gerald Spillett. For deg som vil lære mer om Victoria Settlement og de harde levekårene som de første bosetterne her gikk igjennom i løpet av de 11 årene de bodde her. Rikelig illustrert, og boken gir et godt bilde av livet i Australia på 1800-tallet.
Australian Language & Culture av Lonely Planet. Trodde du at de snakket engelsk i Australia? Festlige og uforståelige uttrykk som fair dinkum, crack open a tinny, C’mon, avagoyermug! – hva betyr det? I tillegg byr boken på en lett innføring i noen av urfolkspråkene.​

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!