Menu Meny

Guide til Chandigarh, India

Chandigarh er hovedstad for de to delstatene Punjab og Haryana. Byen har vært på Unescos verdensarvliste siden 2006.

Reisen dit

Finnair til Delhi er det raskeste. Reis en av dagene du slipper ekstra natt i Helsinki. Det er ca. 25 mil fra Delhi til Chardigarh. Du kan ta tog eller buss (tar ca. 5 timer), men det er også meget rimelig å ta et innlandsfly (SpiceJet, Air India, Vistara).

Reise rundt

Motorisert rickshaw kan være greit, men min erfaring er at Uber-drosjer ofte er like rimelig, og de har registrerte takster. Mange av hotellene tilbyr egne biler, men de er betydelig dyrere.

Dessuten: Uber-bilene har Google maps og vil som oftest finne fram til riktig adresse uten problemer, hvilket ikke kan sies om rickshawene. Tar du sistnevnte, se deg om etter en elektrisk.

Så det mest kompliserte, noen mener det letteste: Byen har svært få gatenavn, men den er delt opp i sektorer. Hver sektor har gjerne en funksjon, for eksempel er Sector 7a et område med hoteller, Sector 34 er et handelsstrøk. Lær deg «systemet» og ha alltid med deg et godt sektorkart – og en lommelykt – når du drar rundt i byen.

Chandigarh.
High Court, tegnet av mesteren selv, Le Corbusier.

Overnatting

Hotel Mountview er et av de beste, og dyreste, ligger i et område hvor det er mange gode, små spisesteder. Et 5-stjernershotell. Ligger i Sector 10.

Taj Chandigarh ligger i Sector 17a og er også et 5-stjernershotell. Ingen grunn til la seg skremme av det, for prisene er ofte moderate. tajhotels.com

Lemon Tree Hotel, lemontreehotels.com, er et effektivt og greit hotell, noe rimeligere enn de to overnevnte.

Hotel Posh i Sector 7c er et lite og hyggelig hotell, moderate priser.

Hoteller i Industrial Area er ofte nye og effektive, men upersonlige.

Mat

The Rumour Mill ligger i Ayaan Ventures, SCO 187, Sector 7c, Inner Market., vis-à-vis Mountview Hotel. Et enkelt, men godt sted.

Casa Bella Vista. Spansk/indisk. Godt og hyggelig. I dette strøket ligger det også andre gode kafeer og restauranter som serverer både indisk og vestlig mat. Sector 10, Coal Depot. casabellavista.in.

Virgin Courtyard, Madhya Marg, Sector 7c, bak Hotel Posh. God mat – indisk og italiensk.

Le Corbusiers by.

Fotografering

Alle vil bli fotografert – og du må regne med å bli med på selfies! Det er få turister i denne byen, så foreløpig er vi attraktive fotoobjekter. I museer og på offentlige steder må du av og til derimot betale ekstra for å kunne fotografere (ofte 10 Rs). Enkelte steder har fotoforbud, også med mobiltelefon.

Sikkerhet

Chandigarh regnes for å være en meget sikker by å oppholde seg i. Den tryggeste byen for kvinner i India, blir det sagt. Den er også regnet for å være en av Indias reneste byer.

Rock Garden, en park full av figurer laget av gjenvinningsmaterialer.
Rock Garden, en park full av figurer laget av gjenvinningsmaterialer.

Severdigheter

Det er arkitekturen i byen (unntatt Industrial Area) som er den store attraksjonen, først og fremst The Capitol Complex. Der finner du også skulpturen The Open Hand, tegnet av Le Corbusier.

Rock Garden byr på den store overraskelsen. Kunstferdige figurer laget av ting funnet på en kommunal avfallsplass. Åpent 10–12 og 16–18. Ikke langt derfra:

Sukhna Lake, en kunstig innsjø. Sett med norske øyne er den ikke all verden, men sett i sammenheng med byen ellers er den en severdighet. Det ligger en egen klubb her, og det er et fint fristed med svømmebasseng og en god restaurant.

Rose Garden, den største i Asia.

Litteratur

The Corb’s Capitol – Journey Through Chandigarh Architecture av Sangeet Sharma.

CHD Chandigarh av Vikramaditya Prakash, Altrim Publishers i serien Indian Architectual Travel Guides.

Bestselgeren (i India): Shashi Tharoor: Ingiorious Empire – What the British did to India.

Nyttige nettsider

chandigarhtourism.gov.in

iloveindia.com

Oversikt over byen.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!