Menu Meny

Guide til Mongolia

Det er så grønt. Silkeglatte fjellsider blir til granskog og vulkankratre. Vi forserer sanddyner, bilen klamrer seg til grus og stein for å klatre bratte knauser og tar oss opp i høyden til hellige fjellpass. Det er gult, goldt, øde. Værhardt og lunt. Alt på samme gang. Så skifter det til monotont og endeløst, før det igjen er frodig, grønt og fylt av liv.

Reisen dit

Fly via København og Beijing med SAS og Air China, priser fra kr 5500, hvis du er fleksibel på dato og tåler lengre transitt-tider. Kjappere rute med Lufthansa via Frankfurt og Beijing, priser fra kr 7800. En kreativ løsning for rimeligere flybilletter er å finne beste rute til Beijing, både SAS og Finnair har gode rutetider dit. Videre kan du fly Air China eller Mongolian Airlines til Ulan Bator.

Reise rundt

Få asfalterte veier i Mongolia, viktig å beregne svært god tid hvis du skal kjøre gjennom landet. Det går en (nesten) asfaltert sørligere rute fra UB til Altajfjellene. Uten særlig mange stopp kan du kjøre gjennom landet i løpet av to dager. Vi brukte seks dager med effektiv kjøring på samme distanse da vi unngikk asfalterte veier. Det anbefales å leie bil med sjåfør.

Det finnes flere innenriksfly. Hunnu Air, Aero Mongolia og Mongolian Airlines flyr til de større byene Ulgii, Moron, Khovd, Khatgal, Chotbalsan og Uliastai.

Livet ute på slettene.
Khyargas Nuur - saltvannssjø beskyttet som nasjonalpark. Mongolias vakreste?

Overnatting

99 Guesthouse Ulan Bator

Enkelt og rent hostel med trivelig personale. Mogi arrangerer ofte fellesmiddager og filmkvelder ‒ og er behjelpelig med å tilrettelegge for dagsturer eller lengre ekspedisjoner. Køyeseng fra kr 90, privat rom kr 250 per natt. Bestilles via booking.com.

Terkhiin Tsagaan Nuur

Innsjøen som kalles Great White Lake har flere gercamps for turister. Oppvarmede jurter med vedovn. Felles toalett og bad med innlagt vann, og kloakk ‒ langt fra en selvfølge (og det eneste vi så på resten av turen). Overnatting bestilles enklest via en turoperatør i Ulan Bator. Det er også mulig å campe med telt ved sjøen. Populære dagsutflukter i nærheten er vulkanen Khorgo og varme kilder.

Khar Nuur

Black Lake er langt mer isolert og har ingen etablerte gercamps. Her overnatter du i medbrakt telt. Området har store sanddyner, det er altså flere ørkenområder i Mongolia, hvis du ikke har tid til å reise til Gobiørkenen.

Khyargas Nuur

Hvite kalksteinsklipper, rikt fugleliv og godt fiske. Her finnes det flere turistcamper der du overnatter i jurt, men aller finest er det å finne sin egen campingplass med telt. Den salte innsjøen er en del av en nasjonalpark, en parkvokter innhenter betaling på 9 kroner per person.

Altai Tavan Bogd

Det finnes ingen kommersielle hotell eller camper i nasjonalparken. Reiser du med turoperatør, kan de organisere overnatting hos lokale kazakh-familier eller hos en av parkvokterne. De kan også tilby leie av hest eller kamel for dagsturer eller lengre trekkingturer i fjellet. Det er også mulig å campe på egen hånd. Mellom juni og oktober er det varmere temperaturer og snøfritt.

Særdeles vanskelig å være vegetarianer i Mongolia. Er du heldig får du ris (og meget sjelden grønnsaker!) til sauemåltidet.

Mat

Det er særdeles vanskelig for vegetarianere og veganere å reise utenfor hovedstaden. Kostholdet består av kjøtt av sau, jak, kyr eller hest, sistnevnte stort sett i vest, der befolkningen stort sett er kazakh. Lite grønnsaker å finne, er du heldig, blir kjøttet servert sammen med ris.

Pakkeliste

  • Superundertøy. Kalde netter i jurten eller teltet.
  • Varm genser. De selger mye fint og rimelig kashmirtøy i UB.
  • Regnjakke. Skiftende vær, selv om Mongolia er kjent for over 260 soldager i året.
  • Tursko. Særlig i Altajfjellene kan det være gjørmete og vått.
  • Antibac og våtservietter. Toalettsituasjonen i Mongolia er mulig en av verdens verste, sjelden vil du se et vannklosett.
Endeløst vakkert landskap.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!