Menu Meny

Guide til Davos, Sveits

Regionhovedstad i den sveitsiske kantonen Graubünden. Ligger på 1590 moh. og er dermed Europas høyestliggende by.

REISE HIT

Ta tog fra Skandinavia helt til Davos. Fra København med bytte i Hamburg, Zürich og Landquart tar 15 timer og koster fra ca. 2000 kr tur-retur. Ellers direktefly til Zürich med for eksempel KLM eller Air France for fra 1200 kr tur-retur og videre med tog med bytte på Zürich sentralstasjon og i Landquart, hvor smalsporede Rhätische Bahn starter. Sjekk tider på eurail.com og bestill på Schweizerische Bundesbahnen sbb.ch, Rhätische Bahn (rhb.ch) eller Deutsche Bahn bahn.de.

OVERNATTING

Schatzalp. En historisk perle, lett aldrende og samtidig varsomt bevart. En gang i tiden Europas mest luksuriøse sanatorium, som kultureliten flokket til. Å bo her er en tidsreise. Egen kjelkebane, sledebane og taubane og egne skibakker på nabofjellet, hvor du som bor her har skiheis inkludert i prisen. Dobbeltrom fra 1200 kr natten. schatzalp.ch

Zentrum Haus. Koselig lavprisvertshus med bra beliggenhet i klassisk bygning med historisk stemning. Tilgang til delt kjøkken. Perfekt for den som ikke vil ruinere seg for å sove. Dobbeltrom fra 400 kr natten. zentrumhaus.ch.

Iglu-Dorf. Altså iglolandsbyen. Det sveitsiske svaret på Ishotellet i Jukkasjärvi. Ligger oppe på fjellet i skiområdet Parsenn. Luksuriøse isrom, kul snøbar og frostfylt fondue-restaurant. Fra 1300 kr per person per natt. iglu-dorf.com

Waldhotel. 106 år gammelt og nyrenovert firestjerners hotell. Før i tiden et sanatorium og forbilde for sanatoriet Berghof i romanen Trolldomsfjellet. Spa med saltvannsbasseng. Fin utsikt over dalen. Dobbeltrom fra 2900 kr natten. waldhotel-davos.ch

Vakre Davos.
HØYEST I EUROPA. Så klart finnes det byer som ligger høyere. Men Davos, på 1560 meter over havet i den sveitsiske kantonen Graubünden, er faktisk Europas høyestliggende by.

SPISE

Schwendi. En av de beste restaurantene i skibakken. Ligger i skogen på veien ned til dalstasjonen i Klosters Dorf. Sveitsisk-italiensk klassiker, inklusive flammkuacha, det vil si Alpenes svar på pizza. Har til og med rom for overnatting. schwendi-klosters.ch

Restaurang Alpenhof i hotellet med samme navn er en av byens beste, med en kombinasjon av sveitsiske smaker og middelhavsmat. Hofstrasse 22 alpenhof-davos.ch

Bergrestaurant Strela Alp ligger oppe på fjellet. Ta taubanen fra Davos Platz til Hotel Schatzalp og gå den siste biten opp til restauranten. Real sveitsisk mat og den beste utsikten i Davos. schatzalp.ch

På Belle Epoque Restaurant på Schatzalp kjennes det som om klokken stoppet i 1924.

SKI

21 mil bakker, 53 heiser og en høydeforskjell på 2034 m. Davos-Klosters har fem skianlegg som er forbundet med skibuss. Heiskortet gjelder i alle og koster for eksempel 2900 kr for 6 dager. Parsenn er det mest imponerende, med adgang både fra Klosters og Davos Dorf. Til og med meget bra langrennsspor. Mer info på davos.ch/winter.

FOTTUR

Massevis av fine sommerturstier mellom fjellhytter. Heiser og fjelltog tar deg opp og ned så du slipper de verste høydeforskjellene. For mer utfordrende turer kan du gå 22 km til Arosa i dalen ved siden av, noe som tar ca. 8 timer. I Davos og Klosters finnes det også til sammen 15 mil med vinterturstier (Winterwanderwegen). Les mer på davos.ch og schweizmobil.ch.

ALPEHISTORIE. FØRST OPP, FØRST NED. I 1860 åpnet det første kurhotellet for lungesyke. Den første taubanen, som gikk opp til Hotel Schatzalp, ble innviet i 1899 og inspirerte Åre til å bygge et lignende fjelltog. Verdens første skitrekk, en såkalt J-krok, ble innviet i Davos i 1934.
MORGEN I PARSENN. FØR ALLE ANDRE. Davos har fem skianlegg. Parsenn, som knytter Davos og Klosters sammen, har de lengste bakkene. Her tilbys early bird, det vil si guidet skikjøring i helt ferske bakker, før heisene og løypene åpner for resten.

MER Å LESE

Thomas Manns dannelsesroman Trolldomsfjellet utspiller seg på sanatorium i Davos, hvor konen hans Katia ble behandlet på 1910-tallet. Boken ble utgitt for første gang i 1924 (på norsk i 1935) og en ny oversatt utgave kom ut i 2002. Mann fikk Nobels litteraturpris i 1929, men på det tidspunktet snarere for en annen av hans romaner, Huset Buddenbrook, som utspiller seg i Nord-Tyskland.

Katia og Thomas Mann to år etter utgivelsen av Trolldomsfjellet.

3 musts i Davos

1. EARLY-BIRD-SKIKJØRING I PARSENN. Et par dager i uken settes det opp morgenskikjøring før heisene åpner for de store massene. Nyt morgensolen, ensomheten og de nypreparerte bakkene sammen med skiguider. Les mer på davos.ch.

2. THOMAS MANN PROMENADE. Tursti på 3 km i skoghellingen mellom Waldhotel og Schatzalp. Skilter med sitater fra Trolldomsfjellet er satt ut langs veien. Avslutt med lunsjpå Schatzalps Panorama Restaurant med fantastisk utsikt over dalen.

3. AFTERSKI I JATZHÜTTE. Den livligste i Davos uansett ukedag. Begynner allerede 14:30. Ligger høyest oppe i bakken i skiområdet Jakobshorn. jatzhuette.ch

Ettermiddagsfest midt i skibakken hos Jatzhütte.

Heishistorie

Taubanen fra Davos Platz til Schatzalp sto klar i 1899 og fungerte som inspirasjon for taubanen i Åre som be innviet 11 år senere. I 1934 fikk Davos verdens første skitrekk, en J-formet krokheis.

Også kjent for

I januar hvert år vert for den mest elitetette sammenkomsten i verden, World Economic Forum.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!