Menu Meny

GUIDE TIL COOKØYENE

I Stillehavet, 3000 km nordøst for New Zealand ligger et enormt stillehavsriket. Cookøyene består av 15 øyer i som brer seg utover et område tilsvarende Europa. Alle bebodd, men kun en en håndfull er tilgjengelige for turister. Vi besøkte alle sammen.

Reisen dit

Reisen til øygruppen er lang. Rundt 20 timer. Mange ankommer via Australia/New Zealand, men det går ukentlige fly fra Los Angeles med Air New Zealand som er et bedre alternativ fra Europa. Er du allerede i Oseania, går det rimelige fly fra Auckland og Brisbane.
airnewzealand.eu | cookislandsairports.com

Turistinformasjon: cookislands.travel/home

De ytre øyene

Den rimeligste måten å bevege seg mellom Cookøyene er sjøveien. Tidkrevende med kun et fåtall avganger årlig, men har du tid er det en stor opplevelse.

Økonomisk velutrustede kan oppleve de fleste øyene med fly airraro.com. Få ting kan måle seg med utsikten fra flyvinduet, når de små perlemorhvite atollene kommer til syne, midt i det uendelige blå. Bryllupsreisende besøker stort sett sandbanken Aitutaki. Søker du mer enn strandressort, er Mangaia et godt alternativ. Utilgjengelige PukaPuka, Palmerston og delvis ubebodde Suwarrow er våre favoritter, ved siden av fantastiske Rarotonga.

Hovedøya kommer du ikke utenom. Her finnes stillehavekulturen godt iblandet vestlig standard. Laguner, motus, hvite strender, grønn regnskog, skilpadder, koraller, polynesisk mat og musikk. Her det det også et livlig uteliv, og flust overnattingssteder. Rarotonga er verdt den lange reisen i seg selv.

Rarotonga laguner er like uimotståelige som de er isolerte fra omverdenen

Overnatting på Rarotonga

Overnatting bør bookes på forhånd, da reservasjon sjekkes på flyplassen. Mens Avarua, øyas hovedstad og Matavera er de minst sjarmerende områdene å bo på, er Ngatangiia stedet hvor alt skjer. Ønsker alle aktiviteter i umiddelbar nærhet finner du alt fra eksklusive resort til backpacker hostel her. Finner du øyas flotteste lagune vel hektisk, bør du fortsette er mot Tikioki, Turoa og Aroa hvor det finnes enkle bungalows og komfortable mini-resorts langs stranden, i mer harmoniske omstendigheter.

Ved Arorangi ligger de større ressortene, hvor pakketuristene som regel innlosjeres ved «The Rarotongan». Mellom Arorangi og flyplassen finnes rimelige rom og bungalows for langtidsleie. Dette annonseres i lokalavisen.

Det går busser i begge retninger langs hovedøyas eneste ringvei

Vagabonds tips: Ta bussen fra flyplassen til politihuset i sentrum, skaff deg det obligatoriske cook-island scooter førerkortet og lei en scooter utenfor stasjonen. Innreisetillatelsen krever forhåndsreservert hotell - men med avbestillingsforsikring kan du fritt begi begi deg ut på jakt etter ditt drømmested.

Folketomme strender ved Titikaveka

Mat

Raro Fried Chicken er kanskje rimeligste serveringssted, Tamarind House det flotteste, mens vår favoritt gjennom 20 år er uslåelige Trader Jacks. Alle ligger i Avarua. For en tradisjonell matkulturell opplevelse er Punanga Nui Market ukens høydepunkt. Mest eksklusivt er Little Polynesian Resort & Restaurant i Titikaveka.

Punanga Nui markedet er ukens høydepunkt

Strender og utflukter

Muri Lagoon er høydepunktet på Rarotonga, folksomt på dagtid og høylytt på kveldstid, men med en ubeskrivelig vakker soloppgang og solnedgangen.

Her tar du deg tid til en barbent formiddagstur på stranden fra Muri til Titikaveka og gjerne med en rimelig lunsj på Fruits of Rarotonga. Så følger en time under en palme på stranden nedenfor før en spektakulær svømmetur blant tropisk fisk og koraller. Ut mot revet finner du levende skjell på din egen størrelse.

Er du sprek nok, bør du bestige Te Rua Manga (Nålen), Rarotonga høyeste punkt på 652moh. Har det regnet en del de siste dagene, gjør som de lokale og ta turen opp til Wigmore’s Waterfall for en forfriskende dukkert.

Selv om søndag morgen kan kjennes tung etter en natt på Rehab, er det ingen vei utenom gudstjeneste for å oppleve de flerstemte polynesiske versjonene av ellers så trauste hymner.

Fullsatt sal med hvitkledde til gudstjeneste.

Prisnivå

Det er mulig å gjøre et besøk til Rarotonga rimelig, men da bør restaurantbesøkene unngås. Overnatting finnes i alle prisklasser.

Sikkerhet

Unngå å kjøre scooter om natten da mange kjører hjem etter en festlig kveld ved utestedene i Avarua. Og bruk hjelm. Alltid.

Hva skal du ta med?

Solkrem og dykkemaske.

Gå ikke glipp av!

Det er rimeligere å leie scooter i Avarua enn i turistområdene på andre siden av øya. Det er lov å prute!

Hold deg oppdatert om Cookøyene på cinews.co.ck

Fra Te Rua Manga (Nålen) er utsikten mildt sagt imponerende

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!