Menu Meny

Karibias 10 beste øyer

En loffetur mellom øyene i Karibia er en flott opplevelse og ikke så vanskelig som mange tror. Karibia har rykte på seg for å være dyrt, men det er ikke noe problem å reise rundt på øyene uten å bli ruinert. Her gir vi deg tips om ti øyer med store opplevelser.

1. Antigua & Barbuda

Strendenes mestre

En ny strand alle årets dager. Det sier sitt om Antigua; øya med 3675 strender og et av de mest populære reisemålene i Karibia. Det er hit kjendiser som Oprah Winfrey, Eric Clapton og Silvio Berlusconi, reiser når de vil skjerme seg fra omverdenen. Koralløya er ikke like dramatisk som sine vulkanprydede naboøyer, men kom deg opp av flukstolen ved Half Moon Bay: I Stingray City, på Antiguas østkyst, bader du med store stingrayer, og på Signal Hill har du en nydelig utsikt. Det er også en fin tur å ta båt over til søsterøya Barbuda. Den består nesten utelukkende av en eneste stor og rosafarget strand.

PASSER FOR: Sol og bad. For barnefamilier og romantikere.

GÅ IKKE GLIPP AV: Vil du slå stort på det, saml sammen familie og venner og lei Eric Claptons hus på Standfast Point. Dyrt, men makeløst!

GLEM DET: Det er ingen grunn til å ta med seg ekstra bagasje for å handle, for her er både uteliv og shopping meget begrenset.

REISEN DIT: British Airways via London. Til Barbuda tar du enten båt eller flyr med ABM fra Antigua. Barbuda Express seiler mellom øyene fem ganger i uka. Ving har charterturer til Antigua.

En ny strand alle årets dager. Det sier sitt om Antigua; øya med 3675 strender og et av de mest populære reisemålene i Karibia.
En ny strand alle årets dager. Det sier sitt om Antigua; øya med 3675 strender og et av de mest populære reisemålene i Karibia.
Saint Lucia har en dramatisk kyst, frodig regnskog og er en av de vakreste øyene i Karibia.
Saint Lucia har en dramatisk kyst, frodig regnskog og er en av de vakreste øyene i Karibia.

Bestill rom på Jade Mountain, Saint Lucias fineste (og dyreste) hotell. Her ligger det et enormt basseng som ender ved kanten av en klippe og gir deg landets flotteste utsikt – de to fjelltoppene Pitonene.

2. Saint Lucia

Romantisk øy for bryllupsreise

Saint Lucia har en dramatisk kyst, frodig regnskog og er en av de vakreste øyene i Karibia. Rodney Bay ligger helt i nord, med en havn full av luksuriøse seilbåter. Rodney Beach har kritthvit sand, og Cape Estate har flotte villaer. Ønsker du deg et roligere og mer øde Saint Lucia, skal du kjøre den svingete kystveien sørover. Ta en pause i landsbyen Anse la Verdure og kjøp et kassavabrød fra bakeriet Plas Kaasav. Besøk også byen Soufriere. Vakrere enn dette kan det vel ikke bli? Jo! For nok en unik opplevelse: Bestill rom på Jade Mountain, Saint Lucias fineste (og dyreste) hotell. Her ligger det et enormt basseng som ender ved kanten av en klippe og gir deg landets flotteste utsikt – de to fjelltoppene Pitonene.

PASSER FOR: Bryllupsreise, luksusreise.

GÅ IKKE GLIPP AV: Øyas populære gatefest i fiskelandsbyen Gros Islet. Hver fredag valfarter øyas innbyggere til landsbyen, for musikk, dans og mat.

GLEM DET: Å drikke for mye av den karibiske drinken rom punch. Virker leskende, men har en meget høy alkoholprosent.

REISEN DIT: British Airways og Virgin Atlantic flyr til Saint Lucia via London.

3. PUERTO RICO

USAs solrike bakgård

Innbyggerne i Puerto Rico er amerikanske statsborgere, men likevel stråler øyriket av karibisk sjarm. Spansk blandes med engelsk, moderne skyskrapere omkranses av gamle bygninger fra kolonitiden, og strendene er like vakre som Puerto Ricos kasino er slitent. Landet har en mildt sagt paradoksal kultur, og innbyggerne elsker sin øy. La deg forføre av salsa- og reggaemusikk, den spilles overalt. Ikke nøl dersom du blir budt opp til en rask svingom – puertoricanere kan det med å danse. Øya er ikke stor, du kan «oppdage» hele øya på egen hånd med leiebil.

PASSER FOR: De som går for både det moderne og samtidig genuine Karibia.

GÅ IKKE GLIPP AV: Bestill minst én Piña Colada når du besøker hovedstaden San Juan. Det var her den ble servert for første gang.

GLEM DET: Reis ikke hit fra midten av mars til midten av april, iallfall ikke om du ikke ønsker å havne sammen med horder av studenter fra USA. De reiser hit under «spring peak».

REISEN DIT: Det er tre internasjonale flyplasser på Puerto Rico. Norwegian flyr direkte Oslo– Luis Muñoz Marín International Airport.

4. TRINIDAD

Karibias karnevalsdronning

Karnevalet på Trinidad er årets høydepunkt. Festlighetene starter flere måneder før den store paraden finner sted – en uke før startskuddet står den moderne og tett befolkede øya i full blomst. Og på selve karnevalsdagen fylles Port of Spains gater. Den fargesprakende folkefesten er i gang, og hele Trinidad danser og ler. De andre månedene er tempoet i den olje- og gassrike republikken et helt annet. Dra dit for å shoppe, for å spise lokal mat, for fugletitting og for et spennende uteliv.

PASSER FOR: Musikk- og danseentusiaster, natteravner og shoppere.

GÅ IKKE GLIPP AV: Venstrekjøring. Ikke nok med at tempoet er høyt på Trinidad, har kjører man også på «feil» side av veien.

GLEM DET: Drar du hit under karnevalet i februar, må du ha bestilt så mye du kan på forhånd (hotell, restauranter, taxi, leiebil etc.). Til og med mat kan det være godt å bestille på forhånd, dersom du ønsker noe spesielt.

REISEN DIT: British Airways via London. Du kan også fly via Amsterdam og Curaçao med KLM.

Karnevalet på Trinidad er årets høydepunkt. Festlighetene starter flere måneder før den store paraden finner sted – en uke før startskuddet står den moderne og tett befolkede øya i full blomst. Og på selve karnevalsdagen fylles Port of Spains gater.
Karnevalet på Trinidad er årets høydepunkt. Festlighetene starter flere måneder før den store paraden finner sted – en uke før startskuddet står den moderne og tett befolkede øya i full blomst. Og på selve karnevalsdagen fylles Port of Spains gater.

Grenada, som består av tre større øyer samt en rekke mindre øyer pent dandert innimellom, byr på det meste av det beste. Lange strender, turer i regnskogen og lokale delikatesser.

5. GRENADA

Eventyr og sterkt krydder

Muskat , kryddernellik, kakao, kanel og vanilje. Du merker at det dufter krydder med en gang du stiger ut av flyet i Granada. Eller er det bare innbilning? At Grenada går under navnet «The Isle of Spices» er iallfall ingen illusjon. Herfra kommer nemlig en stor del av verdens krydder, og på øya er det flere frodige steder der man stolt viser fram sine avlinger. Men øyriket er like mye et paradis for den som liker strender og regnskog. Grenada, som består av tre større øyer samt en rekke mindre øyer pent dandert innimellom, byr på det meste av det beste. Lange strender, turer i regnskogen og lokale delikatesser. Legg så til store muligheter for å slappe av og en fascinerende historie. Er du derimot ute etter ville fester, er det like godt å reise videre.

PASSER FOR: Barnefamilier, kulturinteresserte, matnerder og naturelskere.

GÅ IKKE GLIPP AV: Et besøk på øyas muskatfabrikk, Nutmeg Processing Cooperative. Der kan du rusle rundt mellom tørkede planter og sterke lukter. Romdestilleriene Clark’s Court og River Antoine Estate er også interessante utfluktsmål.

GLEM DET: Det er trangt i hovedstaden St. George de dagene cruisebåtene legger til. Hvert år kommer det nemlig 300 000 cruisepassasjerer til havnen på Grenada.

REISEN DIT: British Airways via London og Bridgetown.

6. TOBAGO

Tilbakelent sjarm

På Tobago ser det ut som om tiden har stått stille. Lange strender omkranses av skyggefulle palmer, og det er vanskelig ikke å falle inn i øyas behagelige rytme. Her er stress et fremmedord, og de fastboende er eksperter på «liming» – det vil si å lene seg tilbake, ta en øl og gjøre … ingen ting.

Tobago er kun 300 km2 stor, men her er det likevel mye å oppleve. Den nordre delen av øya er frodig og kupert. Langs veiene inne på øya vokser det bambus, bananpalmer, kaffe og kakao. Små fiskelandsbyer dukker opp i bortgjemte viker, og i fargerike skjul selges den lokale drikken carib og lemon lime bitters. Finn fram til øya Englishman’s Bay. Den rankes som en av de ti beste i Karibia.

Ta også en tur til de lokales favoritt i Speyside, restauranten Jemma's Tree House, og deres ferske hummer. I helgene er det Crown Point i sør som er stedet. Da inntar soca- og steelbandmusikerne gatene, og det er slutt på den hittil rådende stillheten.

PASSER FOR: Solbadere, naturinteresserte og familier. For deg som søker avkobling uten behov for luksus.

GÅ IKKE GLIPP AV: En utflukt til Tobago Cocoa Estate for en tur til den historiske kakaoplantasjen. Avsluttes med en rom- og sjokoladetest.

GLEM DET: La ikke dårlig service og kommunikasjon ødelegge feriehumøret. Vær forberedt på at ting tar sin tid på Tobago, og bli ikke overrasket når du ser at gatene ikke har navn.

REISEN DIT: Via London med British Airways eller via Frankfurt med Condor.

Her er det en frodig natur, magiske strender og et verdensberømt, fargerikt kjøkken. I Jamaicas sjel er det også en spennende kultur og historie som er verdt å ta fatt i.

7. JAMAICA

For musikkelskeren

Si Jamaica, og de fleste tenker på Bob Marley, rastakultur og en tilværelse langt vekk fra stress. Ikke så galt, for musikken gjennomsyrer en stor del av livet på øya. I hovedstaden Kingston kommer hver reggae- og dancehallelsker til å falle pladask. Finn fram til de populære Dub Club-festene på høydene i St. Andrew, eller bli med på de livlige gatefestene Mojito Mondays, Nipple Tuesdays og Weddy Wednesday. Men du må ikke tro at livet på Jamaica slutter der: Øya gjemmer så mye mer enn det bildet mange har fått for seg. Her er det en frodig natur, magiske strender og et verdensberømt, fargerikt kjøkken. I Jamaicas sjel er det også en spennende kultur og historie som er verdt å ta fatt i.

PASSER FOR: Musikkinteresserte, matnerder og familier.

GÅ IKKE GLIPP AV: Å spise krydret lokal mat – jerk. Kjøtt eller kylling marineres i den heite krydderblandingen jerk, som er blitt populær over hele verden.

GLEM DET: Bruk ikke kamuflasjemønstrete klær. På Jamaica vil ikke politiet at sivile skal kunne gå for å være politi. Så la disse klærne være hjemme, så slipper du bøter eller fengsel.

REISEN DIT: British Airways via London til Kingston.

8. DOMINICA

Regnskog og eventyr

Vulkanøya Dominica har til forskjell fra andre øyer i Karibia nesten ingen strender, derfor er det mange som velger bort denne øya. Men Dominica har ikke fått navnet «The Nature Island of the Caribbean» uten grunn, så det er synd å gå glipp av denne skjønnheten.

Øya er kjent for sin frodige regnskog, sine varme kilder, fotturer og elver – et funn for alle dem som søker etter eventyr. Lei deg en bil og kjør rundt på øya. Den er ikke så stor, så det er helt overkommelig. Og så avslutter du turen i den livlige hovedstaden Roseau, der smale smug er omkranset av fargesprakende fasader. Stemningen, menneskene og det enkle, oppriktige gjør det umulig å ikke falle pladask for denne øya.

PASSER FOR: Naturinteresserte, eventyrlystne og økoturister. For aktive som liker å røre på seg.

GÅ IKKE GLIPP AV: Fottur gjennom regnskogen langs en av de vakreste turene i Karibia – Waitukubuli National Trail. Turen går fra Cabrits National Park i nord til Scott’s Head i sør og er en fin måte å utforske øya på.

GLEM DET: Å glemme internasjonalt førerkort. På Dominica må du ha dette for å kjøre bil, og mange vil leie bil på øya.

REISEN DIT: Greiest med Air France via Paris til Pointe-à-Pitre på Guadeloupe. Derfra tar du fergen «L'Express des Iles» til Dominica, en tur på ca. 2 timer.

Vulkanøya Dominica har til forskjell fra andre øyer i Karibia nesten ingen strender, derfor er det mange som velger bort denne øya. Men Dominica har ikke fått navnet «The Nature Island of the Caribbean» uten grunn, så det er synd å gå glipp av denne skjønnheten.
Vulkanøya Dominica har til forskjell fra andre øyer i Karibia nesten ingen strender, derfor er det mange som velger bort denne øya. Men Dominica har ikke fått navnet «The Nature Island of the Caribbean» uten grunn, så det er synd å gå glipp av denne skjønnheten.
Den beste dykkingen i Karibia får du ved korallrevene langs kysten av Bonaire.
Den beste dykkingen i Karibia får du ved korallrevene langs kysten av Bonaire.

9. BONAIRE

Best under havflaten

Den beste dykkingen i Karibia får du ved korallrevene langs kysten av Bonaire. Her er det over 470 fiskearter, de lever i det godt beskyttede marinereservatet. De fleste av korallrevene kan lett nås fra land. Nærheten til dykkestedene og det krystallklare vannet gjør sitt til at dykkingen på Bonaire blir noe helt ekstra, og den gir deg et ekstra løft dersom du har med deg et undervannskamera. Vær forberedt på et fargesjokk når du kommer opp fra vannet, her spaserer nemlig rosa flamingoer rundt om på strendene.

PASSER FOR: Alle som er opptatt av livet under vann. Dette er øya for alle som elsker å dykke.

GÅ IKKE GLIPP AV: Når du ikke er under havoverflaten, hopp opp på et windsurferbrett på øyas østkyst, padle havkajakk eller tilbring noen timer i seilbåt. Vann er hovedtemaet på Bonaire!

GLEM DET: Øya kan lett bli en skuffelse for dem som ikke liker seg så godt i vannet, for Bonaire byr ikke på de hvite strendene som mange andre øyer i Karibia har, og utelivet er begrenset.

REISEN DIT: Fly via Amsterdam og Curaçao med KLM.

Saint-Barthélemy er en av Karibias mest luksuriøse øyer. Hvert år invaderes den av kjendiser fra hele verden. De spiser de mest eksklusive retter og lever et jetsettliv på yachtene sine i havnen.

10. Saint-Barthélemy

Luksusferie med svensk innslag

Når du rusler rundt i Östra Strandgatan i hovedstaden Gustavia, får du øye på det svenske flagget ved rådhuset. Dra ut til Gustav IIIs flyplass og … Men befinner vi oss ikke i Karibia? Jo, men som det dansk-norske kongeriket har også svenskene hatt sin kolonitid i Karibia. For svenskenes del varte den i nesten hundre år, fra 1784 til 1878, og det setter fremdeles sitt preg på denne i i dag franske øya.

Saint-Barthélemy er en av Karibias mest luksuriøse øyer. Hvert år invaderes den av kjendiser fra hele verden. De spiser de mest eksklusive retter og lever et jetsettliv på yachtene sine i havnen.

Men du behøver ikke være millionær for å reise hit. På Saint-Barthélemy kan du også du nyte strender, shoppe i lekre butikker og dykke blant korallrevene. Eller kanskje du er ute etter litt kjendisspaning?

PASSER FOR: Historieinteresserte, luksusreisere, livsnytere og de som er opptatt av kjendiser.

GÅ IKKE GLIPP AV: Et måltid, gjerne hummer, på La Langouste, Anse des Flamands. Ingen over, ingen ved siden.

GLEM DET: Å komme hit uten å ha bestilt hotell på forhånd. Øya er bare 21 km2 stor og har derfor et meget begrenset overnattingstilbud.

REISEN DIT: Fly med Air France via Paris eller KLM via Amsterdam til naboøya St. Maarten. Deretter med de lokale selskapene Winair eller St. Barth Commuter til flyplassen Gustav III på Saint-Barthélemy (ca. 20 minutter).

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!