Menu Meny

5 av verdens høyestliggende byer

Det er få praktiske grunner til å etablere en bosetning i store høyder. En av dem kan være etterspørselen etter mineraler fra gruvedrift. Men enten det er i Himalaya, Andesfjellene eller ved Ethiopias høyland, har rundt 150 millioner mennesker funnet livsgrunnlag 2500 meter over havet.

LA RINCONADA

PERU 5100 moh.

På grensen til Bolivia, ved foten av La Bella Durmiente-breen, ligger verdens høyestliggende bosetning på 5100 moh. Som de fleste samfunn på denne høyden, er sysselsettingen basert rundt gruvedrift, med kummerlige forhold. De nærmere 50 000 isolerte innbyggerne livnærer seg av gullårene i fjellområdet. Her finnes liten infrastruktur, ikke et regulert politisk styre, og gjennomsnittstemperaturen er 1,2 grader. Arbeiderne jobber gratis i gruven, men på månedens siste dag får de beholde utbyttet selv. Et gammelt system som kalles cachorreo.

WENCHUAN

KINA (SICHUAN) 4870 moh.

Den høyestliggende offisielle byen er Wenchuan i Kina. Den berømte Qinghai–Tibet-jernbanen passerer Tanggula-passet kun et par kilometer fra byen, og hovedveien fra Chengdu er nå utbedret. Området ligger i nasjonalparken Wolong, hjem for litt over 100 utrydningstruede kjempepandaer. Mens sentrum preges av høyhus, er utkanten ganske sjarmerende med småhusbebyggelse. Det er en rekke butikker, restauranter og overnattingssteder i byen, flere med utsikt til den kinesiske mur. Et kraftig jordskjelv ødela store deler av området i 2008, hvor nærmere 40 000 liv gikk tapt.

KORZOK

INDIA 4595 moh.

Ladakh i staten Jammu og Kashmir er en region med store høyder. Korzok på 4570 moh. er sammen med sine nabolandsbyer Hikkim og Kor blant dem som ligger aller høyest. Ved bredden av Tso Moriri-sjøen 4579 moh. var Korzok, som betyr midt på fjellet, et fast punkt på den sentralasiatiske handelsruten mellom Spiti og Ladakh. Byen består både av faste hus, selv om Changpa-nomadene foretrekker sine robos, tradisjonelle telt av jakskinn. Fortsatt er pashmina en viktig handelsvare. Landsbyen er avskåret fra omverdenen åtte måneder av året som følge av snø, men har kloster, skole og gjestehus.

EL ALTO

BOLIVIA 4150 moh.

Millionbyen hadde en trang start da El Alto ble en siste løsning for fattige bønder som migrerte hit på 50-tallet. Men byens vekst ble tilrettelagt allerede i begynnelsen av 1900-tallet med jernbanelinje, få år etter ble en flyvåpenbase etablert. Da også vanntilførsel fra La Paz kom på plass, var det lite i veien for byens ekspansjon. I dag er byen på 4150 moh. – Bolivias nest største by, men preges i stor grad av kaos. Underdimensjonert infrastruktur forårsaker vannmangel og endeløse køer. Uanfektet fortsetter byen å vokse.

LAYA

BHUTAN 3850 moh.

Nordvest i Bhutan ligger distriktet Gasa og den lille byen Laya med rundt 3000 mennesker fra Layap-stammen. Selv om flere emigrerer til lavere områder i de kaldeste vintermånedene. Vannkilden er snø eller smeltevann fra Himalaya, eneste varmekilde er det som finnes av trevirke. Likevel anser innbyggerne seg som privilegerte. De er de eneste som har tillatelse til å høste den sjeldne og verdifulle soppen Tricholoma matsutake som vokser i området. I tillegg er den ulovlige handelen av syntetiske tepper og plastprodukter fra den kinesisk-tibetanske grensen lukrativ.

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!