Menu Meny
24 TIMER I PALMA DE MALLORCA

24 TIMER I PALMA DE MALLORCA

Det multikulturelle hverdagslivet i Palma de Mallorca utspiller seg fra de sjarmerende kvartalene bak katedralen, til de kreative serveringsstedene rundt Santa Catalina. En moderne by med tradisjonell arkitektur, smakfulle tapasbarer og innovative gourmetrestauranter langs livlige handlegater og sydende torg.

Frokost ved havnepromenaden

Plukk opp en ferskpresset jus og næringsrik morgenmat fra Juice Factory, før du fortsetter nedover Hort del Rei. Istedenfor å haste seg opp på høyden, fortsett forbi fontenen for frokost i Park de la Mar, med storslått utsikt over den imponerende katedralen. Grøntområdet ble anlagt på 1970-tallet i sammenheng med veiutbyggingen. Før dette gikk sjølinjen helt frem til bymurene. Parken blir hyppig brukt til festivaler og utstillinger.

Katedralen i morgenlys

Etter nesten 400 år med bygging startet arkitekten Antoni Gaudí sine tilpasninger. Arbeidene med den mektige sandsteinsbygningen som troner over byen, ble startet allerede i 1229. Hoveddelen sto ikke ferdig før i 1346, men helt ferdig ble den ikke før i 1601. Den gotiske La Seu-katedralen er bygget ved en tidligere moské, som igjen var bygget ved en tidligere kirke. La Seu er særlig kjent for sine 61 glassmalerier, hvor lyset fra det massive rosevinduet gothic eye skinner vakkert i morgenlyset. 215 trinn og 12€ tar deg til taket av katedralen, men da denne eksklusive opplevelsen er svært populær, må den forhåndsreserveres via nettsidene catedraldemallorca.org.

La Seu-katedralen.

Meyor Plaza før alle andre

Bak katedralen ligger byens tidligere arabiske og jødiske kvartal. En labyrint av trange bilfrie smug lar deg oppdage den historiske delen av Palma de Mallorca. Bortsett fra noen diskrémuseer og gallerier er de fleste husene private, men gjennom portrommene kan man skimte de vakre innergårdene.

I kontrast til disse fredelige kvarterene ligger de livlige handlegatene et steinkast unna. Følg Carrer de Santa Eulàlia innover byen mot gatekunstnerne ved Plaza Meyor. Langt ifra byens mest sjarmerende torg, men det tidligere hovedsetet for inkvisisjonen er likevel hjertet i gamlebyen.

Folketitting ved Plaça d’Espanya

Fra Plaza Meyor følger du Carrer del Sindicat, hele veien til det store utvalget av butikker ved handlesenteret El Corte Inglés. Plaça d'Espanya er trafikknutepunkt for byen. Her møtes buss, tog og bane, både fra flyplassen, feriebyene og fra den historiske toglinjen Ferrocarril de Sóller. I Parc de les Estacions like bak plassen avholdes regelmessig lokale festivaler.

Paseo del Born er en av Palma de Mallorcas mange avenyer, grønne lunger, fulle av urbant byliv.

Lunsj ved Mercat de l’Olivar

Sjømat og lokale grønnsaker bugner ved det tradisjonelle matmarkedet. Lokalprodusert ost og skinke side om side med årstidens nyhøstede råvarer. Endelig et matmarked som ikke handler om ferdigkuttet frukt i plastbeger eller smågodt i løsvekt. En rekke tapasbarer serverer utmerket mat med råvarer fra naboboden. Her har også flere av utsalgsstedene tappetårn eller tilbyr et glass lokalt produsert vin eller mallorcansk cava sammen med sine sirlig utstilte spesialiteter. mercatolivar.com

Søt nybakt avslutning

Fulle av energi etter en smakfull lunsj. Følg den travle Carrer de Sant Miquel tilbake mot havnen. Plukk gjerne opp et par ensaïmades fra Forn del Santo Cristo. Disse søte melispudrede bakverkene er en favoritt blant de lokale, og blir det også raskt for besøkende. Ved dette bakeriet har de servert kunder det tradisjonelle gresskarfylte bakverket cabelld'àngel siden 1910. I dag lages de også med vaniljekrem, aprikos-, sjokolade- og marsipanfyll. Som om ikke det skulle rekke, baker de også den mallorkanske spesialiteten cocas de patata, herlige søtpotetkaker. hornosantocristo.com

Tilpasset sykkelsightseeing

Selv om det går busser i alle retninger, får sykkel deg nærmere havet. Hos Nano Bicycles får du leid både racersykler i karbon, spenstige offroads, tandemsykler, elektriske sykler og ordinære tursykler. Det er flotte sykkelveier langs hele Palmabukten, enten man velger fem kilometer til den barnevennlige stranden ved hotelkompleksene langs Cala Mayor, eller til stranden ved det hyggelige området med småhusbebyggelse ved Ciudad Jardín, eller 15kilometer forbi de solsengdekkede strendene ved de tyske charterturisters hellige gral til El Arelan. nanonbicycles.com

Den flotte stranden ved Arenal. Her ligger barene like tett som strandstolene, og fylles av flokker med soltilbedere i matchende antrekk.

Mallorca

Siden 1950 har en stadig voksende turisme tatt over for deler av den tradisjonelle sysselsettingen, men dyrking av appelsiner, sitroner, mandler og oliven er fortsatt viktig for øyas bærekraft. Selv om Mallorca er en av de største feriereisemålene i Europa, er masseturismen relativt isolert rundt badehotellene ved Palma Bay og Magaluf, hvor resten av øya er full av fiskerlandsbyer og vingårder.

Pause i skyggen

Babel er ikke en hvilken som helst bokhandel, sett med norske øyne. Utenfor kan du sitte med en kopp kaffe, en øl eller et glass vin. Det er fint, men har ikke nødvendigvis så mye med bokhandel å gjøre. Inne derimot, er det hylle på hylle med bøker. I en av dem står Karl Ove Knausgård i godt selskap, med sin bok Un hombre enamorado. Og rett ved siden av finner du bokhandelens bar. labibliotecadebabel.es

Moderne kulturtid

Følg havnen til Bastion de San Pere, eneste gjenværende av totalt 13 festningsverk langs den en gang så ruvende muren som omkranset byen. Snedig bygget, og ble ansett som nærmest uinntagelig.

I dag er det Mallorcas moderne kunstmuseum Es Baluard Museu d’Art Modern som holder til i bastionen. I kjelleren er de gamle vannsisternene aljub renovert, og brukes til konserter og som selskapslokaler. En spennende kontrast mellom renessanseborgens ytre og de rene hvite linjene inne i museet. Ute i borggården Els Arcs møter det historiske det nye i en liten utendørsutstilling. Fra broen er det flott utsikt mot La Seu, Paseo Marítimo og den historiske bydelen Puig de Sant Pere. Ytterst på festningen ligger museets uteservering med flott utsikt mot Middelhavet. esbaluard.org

Særlig rundt Santa Catalina finnes mange sterke veggmalerier.

Aperitiff i solnedgang

Tidligere var El Jonquet fiskernes nabolag, og kanskje er dette bydelen som er best bevart. Et godt sted å se solen gå ned over denne historiske bydelen er fra terrassen ved det trendy boutiquehotellet Hostel Hostal Cuba. På taket av den vakre hjørnebygningen fra 1904 ligger en artig takbar med flott utsikt over både byen og havet. Takbaren er åpen for aperitiff fra mars til november, og serverer drinker og cocktails fra 19:00 og frem til midnatt. Og hvis du foretrekker å sitte på gatenivå, finnes også en utendørsterrasse. Denne Cuba-inspirerte plassen har også en populær nattklubb som våkner til liv etter ordinær leggetid. Ønskes fortsettelse på den cubanske stemningen er den folkelige La Perla de La Habana litt lenger opp i byen en god restaurant. hotelhostalcuba.com

Smakfulle overraskelser

Forser det livlige kvarteret ved Mercat de Santa Catalina til Bunkers Restaurant, hvor en humoristisk gjeng virkelig vet å verdsette gastronomien. Ukomplisert mat spennende tilberedt. Rettene følger så klart sesong, og lokale råvarer fra markedet like ved foretrekkes. Krokett på epler og kamskjell, hummer med kirsebær, torsk med ansjos eller lam med bringebær, det er velkomponert og smakfullt. Kokkene bruker tradisjonelle oppskrifter, men er særdeles fordomsfrie og ikke redde for å tilføre kreativitet og nytenkning. bunkerspalma.com

Tips! Både Duke og Amaya i samme gate er gode alternativer, Vandal er også å anbefale.

Bunkers, Duke og Amaya er alle kreative og spennende spisesteder langs Carrer Soler i bydelen Santa Catalina.

Utsvevende natteliv

For hipsterbarer og kubanske rytmer er Santa Catalina en fin bydel å bli værende i, men for byens kanskje beste drinker må man ta turen over Torrent de Sa Riera-elven til PasseigMallorca de Palma og cocktailbaren Brassclub. Her serveres margarita og negroni, men også en rekke signaturdrinker. Dedikerte bartendere imponerer med drinkene Curry Thai og El Chilerito.

For en smak av de beste mikrobryggeriene fra Balearene, ta turen til Atomic Garden eller Tramuntana. Enkle og usminkede steder, men med imponerende utvalg lokalbrygget øl. En annen god øl-bar er Lòrien. For et utested nærmere turistsentrum er Cafe Atlantico et livlig alternativ. Gode vinsteder er Wine Industry i Santa Catalina og Wineing ved La Lonja. Jazz Voyeur, Abaco, Brooklyn og Kaelum er andre populære utesteder. De mest feststemte tar turen til den historiske nattklubben Tito’s ved Paseo Maritimo eller oktoberfeststemningen ved Megapark, begge 10 min unna med taxi.

Glem ikke

Garito Café er en trendy hipsterhangout ved Can Barbara-marinaen. En stilig lounge for middag eller kveldssnack rett utenfor Palma sentrum, som forvandles til et livlig utested etter midnatt.

Miniguide til Palma de Mallorca

REISE HIT

Direktefly fra flere byer i Norge. Buss nr. 1 tar deg fra flyplassen til bysentrum for 5€ på kun 15 min. Taxi koster fra 20€ til Palma de Mallorca, ca. det dobbelte til hotellkompleksene ved Magaluf. Tyskernes chartergetto ved Les Meravelles ligger rett ved rullebanen.

REISE RUNDT

Det lille bysentrum oppleves fint til fots. Lokalbusser og rimelige taxi tar deg mellom bydelene. Sykkel er en fin måte å oppleve strandpromenaden mellom Palma sentrum og El Arenal på. Metro kan ta deg fra Palma Intermodal Station til de nordligere distriktene. Det går tog til Manacor og Sa Pobla.

Glem det

Nikki Beach ved charterbyen Palma. Overprisede drinker med slitne appelsinskiver servert i plastikkglass på en overfylt strand uten kveldsol.

OVERNATTING

DYRT

Puro Hotel Palma

- Stilfullt i umiddelbar nærhet til katedralen og de fasjonable butikkene ved Paseo del Borne.

Boutiquehotell med urban stemning i 1800-tallspalass sentralt ved La Lonja. En kalksteinslabyrint av rom med en avslappet palmekledd innergård stylet med samtidskunst. På takterrassen står Bali-inspirerte senger, med utsikt og bar i umiddelbar nærhet. Hotellet tilbyr også gratis transport til egen strand, selvsagt med private strandsenger. Opio Bar er et selvfølgelig knutepunkt for lokale og besøkende, mens restauranten vegg i vegg som regel er fullsatt. purohotel.com

MIDDELS

Brondo Architect Hotel

- Urbant sentrumshotell ved Placa del Rei Joan Carles

Det tidligere hostellet har blitt et spennende tilskudd til Unusual Hotels-kjeden. Over den beskjedne resepsjonen ligger 30 luftige rom med ulik størrelse og fasong. Alle innredet med lokale mallorcanske detaljer og stilfulle moderne løsninger. Personlig og fullt av karakter. Korridorer, terrasser, heiser og trapper tar deg gjennom de tre byggene som utgjør det humoristiske designhotellet. Industrielle Ca’n Brondo har et utmerket kjøkken og en behagelig uteservering. brondoarchitect.com

RIMELIG

Brick Hotel Palma

- Rimelig betyr slettes ikke dårlig. Moderne innredet hotell med AC og egen takterrasse

Den stadig økende pågangen, samtidig med økt fokus på bærekraft, har stabilisert prisene på middelhavsøya, og godt er det. Ved det gamle pottemakeriet et steinkast fra Placa de Quadrado finner man et av de beste budsjettalternativene. Både enkeltrom og familierom er fint innredet. Brick Hotel ligger rett ved flybusstoppet Gabriel Alomar, 5 minutters spasertur fra Mayor Plaza. brickhotel.es

UTFLUKT

Gå ikke glipp av det klassiske tre-toget fra Palma til havnebyen Sóller på den andre siden av fjellene. Toget går flere ganger om dagen, og turen tar rundt en time. Selv om dette er en av de mest populære turistattraksjonene, er det en fin måte å se mer av landskapet på Mallorcapå. Ferrocarril de Sóller går fra Plaça Espanya. Herfra kan man fortsette den flotte turen med 15 min om bord på en av de historiske trikkene ned til havnen i Puerto Sóller. Vel nede er det et hav av andre turister, men en flott utsikt. Reisen koster fra 20‒30€/pp. trendesoller.com

Relaterte artikler

Facebook

Følg oss på Facebook

Daglige oppdateringer fra Vagabonds verden - Få reisetips og ta del i våre aktiviteter og konkurranser!

Følg oss her

Vagabonds nyhetsbrev - meld deg på!

Motta vårt nyhetsbrev som gir deg direkte tilgang til det siste på reisefronten.

Abonnér - spar 63%

Få med deg alle godsakene fra Norges ledende reisemagasin!