Kategorisert i Bloggernes reisebrev, Norge

Øyhopping i Arendal

«Merde! Skal vi dra til Merde?» kunne min stefar utbryte en varm sommerdag. Alle som er vel bevandret i fransk, ville trukket på smilebåndet av dette forslaget. «Merde» betyr på fransk noe sånn som «dritt». Men min stefar refererte overhodet ikke til et drittsted, han mente «Merdø».

Bare en bokstav unna dritt, men likevel langt ifra.

Bare en bokstav unna dritt, men likevel langt ifra.

Det er ikke mange øyene Arendals lokalferger kjører innom, men Merdø er en av dem, og anbefales på det sterkeste. Året rundt går det en trofast ferge mellom Arendal sentrum og Merdø, til ære for øyas eneste fastboende familie, men i sommerhalvåret mangedobles avgangene og øya innvaderes av sommerbeboere og dagsturister. Og det er forståelig.

Øya er ikke stor, men den oppfyller alle de idéer og fordommer man måtte ha om sørlandsidyll: små skipperhus med rosehager, epletrær, smale stier som bukter seg gjennom bebyggelsen, hvite sandstrender, svaberg og sjekter (på disse kanter heter det nemlig sjekter, ikke snekker).

Øya er halvmåneformet, og det er den «lune innsiden» man ankommer om man tar fergen ut. Fergekaia ligger midt på øya, og allerede ved ankomst blir man stilt ovenfor et stort dilemma: til høyre eller venstre?

Til venstre ligger øyas café og kiosk, drevet av den fastboende familien. Her er også de improvisoriske toalettene, og muséet Merdøgaard. Sist men ikke minst er det også en barnevennlig strand der. Barnefamiliene går gjerne til venstre… Til høyre ligger øyas fineste strand, og også området man kan campe på. Men altså da uten de fasilitetene som preger den andre enden.

merdo7

Sørlandsidyll: Smale stier og hvitmalte skipperhus

For noen tiår siden var det yrende liv her hele året. Merdø hadde skole, posthus, skipsverft, butikk og tollvesen. Men etterhvert som generasjoner har dødd ut, har øya sakte blitt tømt for folk. Tidligere generasjoners skippere og sjømenn er erstattet av de late sommerturistene, og om vinteren er det ikke mange husvinduene det lyser fra. Det er denne vemodige idyllen som først og fremst preger Merdø.

Det, og en deilig natur. Får man nok av late strandløver, kan man ta en spasertur rundt øya. Den røffe utsiden av «halvmånen» har rullesteinsstrender og fabelaktig utsikt – det er nesten så man skimter Danmark på andre siden. I ruskevær kan havsprøyten stå meterhøyt, og det sier seg selv hvorfor tidligere tiders beboere valgte den lune innsiden for sine boliger.

Allerede i sjøkart fra 1500-tallet er Merdø nevnt, lenge før Arendal by. Her kunne forbipasserende skip søke nødhavn og skaffe provianter – kanskje i bytte mot varer fra kontinentet. Det internasjonale tilsnittet finner man spor av i muséet Merdøgaard, hvor kunst fra Nederland og porselen fra Kina var endel av hverdagslivet. Huset tilhørte en velbeslått familie, og gir et godt innblikk i hvordan seilerhjemmene langs kysten hadde like stor kontakt med kontinentet som med Kristiania.

merdo8

Fergen sikter seg inn på Merdø

Men dette er svunne tider. Titt og ofte ligger det store båter i fjordarmen mellom Merdø og Tromøya, men de søker seg ikke dit for proviant og handel. Til det er øyas café for sparsommelig utrustet. Derimot kan caféen skryte av en god fiskesuppe, som mange velger å nyte en sen formiddag.

Det er et godt valg. Husk bare å sjekke returtidene for fergene – siste avgang går rundt middagstider, og det er lovlig langt å svømme tilbake… På den annen side er det antakelig mer enn nok båtturister å få haik med.

Et besøk på Merdø er fabelaktig når det går mot høst, men ennå er mildt i været. Fergene går fremdeles, om enn med noe redusert tilbud, men turistene er langt færre. Ta med picnic-kurv og tepper, så har du nesten øya for deg selv.

Overskriften «øyhopping» er ganske villedende, jeg innrømmer det. Men saken er den at selv om fergene har begrenset repertoir, så kjører de innom tre øyer: Hisøy, Tromøy og Merdø. Og tilbringer man sommeren på Tromøy, så er en tur til neste øy som øyhopping å regne, er det ikke?

merdo6

Det skal godt gjøres å finne et mer idyllisk toalettskilt...

Del dette innlegget med dine venner:

Skriv en kommentar

Våre reisebilder - Se alle bildene

Vaksineoversikt:

UDs reiseråd:

I salg nå

En klassiker er tilbake:

Bli vår venn: